Jedz smacznie i zdrowo ZUPY |
|
Zimowa zupa rozgrzewającaSkładniki:3 szt marchwi ziemniak -- kilka 1 szt pietruszki seler -- kawałek 3 łyżki kaszy gryczanej 5 łyżek kaszy jęczmiennej 1/2 szklanki grochu łuskanego 1/2 szklanki soczewicy -- zielona 1/2 szklanki soczewicy -- brązowa 1 szt pietruszki -- zielona 1 szt pora sól, pieprz Przygotowanie: Do dużego garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew w całości lub pokrojoną (jak kto woli), pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy kaszę. Groch płuczemy i wrzucamy do garnka. Zostawiamy na jakieś 15 - 20 minut. Dodajemy soczewicę i gotujemy aż soczewica się nie rozgotuje. Na końcu wrzucamy pokrojony w plasterki por i poszatkowaną zieloną pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Zupa azjatycka z kurczakiemCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Składniki: 4 ząbki czosnku 2 szt cebul imbir -- w proszku 4 szt piersi z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 2 szt marchewek -- pokroić w paseczki 10 szt pieczarek 1 woreczek ryżu -- ugotowanego na sypko 6 listków kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy -- osączyć z zalewy 1 opakowanie kiełków oliwa z oliwek 4 szt kostek rosołowych sól, pieprz -- do smaku Przygotowanie: Posiekany czosnek wraz z pokrojoną w kostkę 1 cebulą podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dosypać 1 łyżeczkę imbiru. Piersi z kurczaka uprzednio pokrojone w kostkę i zalane sosem sojowym wrzucić do podsmażonej cebulki z czosnkiem. Poddusić, dodać marchewkę i pieczarki oraz 1 cebulkę pokrojoną w ćwiartki, zalać bulionem i gotować ok 20 minut na małym ogniu. Po 20 minutach dodać ryż, kukurydzę, kapustę oraz kiełki fasoli mungo podgotować jeszcze ok 10 minut. Potrzebne przybory: Konieczny duuuży garnek :) Uwagi: Podawać gorącą, można podawać posypaną szczypiorkiem, ale niekoniecznie. Zupka pyszna i sycącą, bardzo aromatyczna. Zupa CebulowaSkładniki:1 1/4 litra rosołu -- lub bulion z kostki 25 dag cebul 5 dag mąki 6 dag masła sól 1 kieliszek koniaku grzanki z bułki Przygotowanie: Obraną i pokrojoną na plastry cebulę zrumienić na maśle na złoto. Posypać mąką i zmniejszając ogień smażyć mieszając do momentu gdy mąka się zrumieni. Zalać wszystko rosołem (może być bulion z kostki), posolić i zagotować. Przetrzeć zupę przez sitko, podgrzać ponownie, wlać koniak i dodać maleńkie grzanki z bułki. Zupa cebulowa 1Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 5 Składniki: 750 ml mleka 5 szt cebul -- duże 2 kromki chleba -- tostowy 2 kostki rosołu z kury 1 łyżeczka masła sól, pieprz natka pietruszki -- posiekać Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie piórka. Masło roztopić, włożyć cebulę i zeszklić uważając, aby się nie przyrumieniła. Następnie cebulle zalać rosołem (2 kostki rozrobić 1 litrem wrzącej wody), doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 10 minut. Przygotować grzanki - pokrojone w kostkę pieczywo przyrumienić na suchej patelni (nie używać do tego celu patelni z teflonem). Do garnka z zupą dodać mleko, zagotować. Podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki Zupa cebulowa a la ChrabjaSkładniki: 5 szt cebul -- dużeoliwa z oliwek -- do smażenia 1 litr bulionu -- może być z kostki zioła prowansalskie chili -- odrobina sól, pieprz 5 dag sera ostrego -- startego żółtego Przygotowanie: Cebule (4 - 5 szt) obrać, pokroić w ćwiartki i zeszklić (tyle, ile się da) na tłuszczu (najlepiej olej slonecznikowy lub kukurydziany, w ostatecznosci smalec - koniecznie bez skwarek !) . Kiedy ćwiartki zaczną się rozpadać, to znak, że można wlać bulion (najlepiej własnoręcznie ugotowanego; w ostateczności z kostki - byle nie Knorra, bo spaprze cały smak). Gotować do miękkości. Cebule odcedzić i zmiksować (można też przetrzeć przez sito), dolewając stopniowo wywar. Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chili (jeśli kto lubi ostrzej), zagotować i odstawić na chwilę pod przykryciem. Podawać w miseczkach, do których wsypać tarty żółty ser. Można też podawać - jeśli kto lubi - z groszkiem ptysiowym (ale bywają trudności z kupieniem...) Stosowane jest też zagęszczanie jajkiem - należy dokładnie zmieszać białko z żółtkiem i powoli wlewać (mieszając!) na lekko gotującą się zupę. Zupa cebulowa bułgarskaKuchnia: bułgarskaSkładniki: 4 szt cebul -- duża 2 łyżki tłuszczu 1 litr bulionu warzywnego 10 dag bułek -- czerstwa 25 dag bryndzy sól Przygotowanie: Obrane cebule pokrajać w talarki i usmażyć na lekko złoty kolor w maśle (oliwie, oleju), potem włożyć do garnka i zalać bulionem. Bułkę pokrajać w kostkę i z niewielką ilością tłuszczu zrumienić w piekarniku. Zupę cebulową podaje się z grzankami. Jest lepsza, jeżeli będzie doprawiona do smaku startym na tarce serem, rozkruszoną bryndzą lub innym ostrym żółtym serem (np. kaszkawał), Zupa cebulowa zapiekanaSkładniki:1 1/2 litra wywaru warzywnego 4 szt cebul -- duże 4 kromki chleba razowego 2 łyżki masła 1/4 litra śmietany 2 łyżki sera żółtego -- startego 2 szt żółtek 1 łyżka mąki sól, pieprz cukier 1 łyżka natki pietruszki -- posiekana Przygotowanie: Kromki razowego chleba, posmarowane masłem, ususzyć w piecu, następnie połamać na małe kawałki. Duże cebule (zalecane hiszpańskie) pokrajać w kostkę i udusić na maśle na wpół rumiano, ciągle mieszając aby się nie spaliła. Zalać wcześniej ugotowanym mocnym rosołem (z kości i warzyw), dorzucić razowca, dodać soli, pieprzu. Gotować pod przykryciem, aż się wszystko rozgotuje, przetrzeć przez gęste sito. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić tym zupę i zagotować. Żółtka rozbić ze śmietanką (1/8 - 1/4 litra), powoli wlać do zupy. Przeporcjować do kokilek, posypać tartym serem i tuż przed wydaniem zapiec, aż ser się roztopi. Zupa cytrynowaCzas przyrządzania (gg:mm): 01:00 Ilość porcji: 4 Składniki: 30 dag cielęciny -- z kością 1 pęczek włoszczyzny -- tzn.: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora 1 szt cebuli 2 litry wody 1 szt cytryny 1/2 opakowania śmietany -- 12 % sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie pietruszka -- natka ryż koperek -- ew. trochę Przygotowanie: Do garnka z zimną wodą wkładamy mieso, liść bobkowy, ziele angielskie i powoli gotujemy. Po 20 minutach od zagotowania wody wrzucamy włoszczyznę z zieloną pietruszką. Cebulę podzieloną na mniejsze kawałki można poddusić nieco na maśle, bez rumienienia i wrzucić do garnka. Lub bezpośrednio bez duszenia wrzucić w całości do wywaru. Solimy wstępnie. Gotujemy jeszcze ok. 1/2 godz. W ten sposób otrzymujemy wywar mięsno-jarzynowy. Wegetarianie wybiorą wywar z włoszczyzny. Z umytej cytryny skrawamy cienko nieco skórki. Wywar przecedzamy. Do ostudzonego wlewamy śmietanę i sok z cytryny. Ilość zależy od naszych osobistych preferencji smakowych, ale 1 sztuka w zupełności wystarcza. Solimy. Można dodać nieco świeżo skręconego pieprzu. Wybieramy ładniejsze kawałki cielęciny z gotowania i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy je do gotowej zupy. Najsmaczniejsza jest z ryżem. Na talerz kładziemy porcję ryżu. Podgrzewamy mocno zupę i podajemy w ogrzanej wazie z ryżem lub bezpośrednio na talerzach. Dekorujemy skórkę cytrynową i cieniutkimi, małymi kawałkami cytryny. Na wierzch sypiemy zieloną pietruszkę lub koperek. Ten ostatni w nieprzesadnej ilości, aby jego zapach i smak nie zdominował delikatnego smaku zupy. Wariacje: Lepsza jest w wersji na rosołku z kurczaczkiem, bo delikatne mięsko idealnie komponuje się z cytrynką. Zupa czosnkowa z fetąCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 4 Składniki: 1 główka czosnku -- duża 20 dag sera feta 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tymianku -- suszonego 1 listek liścia laurowego 2 łyżki mąki 2 szt jajek 4 łyżki rukoli -- posiekanej drobno 5 ziaren pieprzu sól grzanki z bułki Przygotowanie: Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy i wkładamy do 1,5 litra wrzącej wody. Dodajemy liść laurowy, pieprz, tymianek, solimy i gotujemy 20 min. Wyjmujemy liść i ziarna pieprzu, i miksujemy wywar lub przecieramy go przez sito. Ser kruszymy i dodajemy do zupy. Jogurt mieszamy z mąką i wlewamy do zupy, mieszając. Podgrzewamy zupę na małym ogniu 10 min. Jaja ubijamy i stopniowo dodajemy do zupy, mieszając. Podajemy posypaną rukolą lub rzeżuchą, z grzankami albo bagietką. Zupa fasolowa 3Składniki: 20 dag fasoli 20 dag żeberek wędzonych 1 łyżka smalcu 1 szt cebuli 2 szt marchwi 2 szt papryk zielonych 1 szt pomidora 1 ząbek czosnku liść laurowy cząber sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc w zimnej przegotowanej wodzie (2 litry). Gotować ok. 2 godz. razem z żeberkami i liściem laurowym. Miękkie mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Cebulę, marchewki i papryki oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć na smalcu, po czym włożyć do zupy. Dodać pomidor bez skórki, pogotować chwilę i przyprawić do smaku pieprzem oraz czosnkiem roztartym solą i majerankiem. Część zupy można przetrzeć przez sito, będzie wtedy bardziej zawiesista.
|
|