Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!



Strony z przepisami







10  11  12  13  14  15  16  17 




Zimowa zupa rozgrzewająca

Składniki:
3 szt marchwi
ziemniak -- kilka
1 szt pietruszki
seler -- kawałek
3 łyżki kaszy gryczanej
5 łyżek kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki grochu łuskanego
1/2 szklanki soczewicy -- zielona
1/2 szklanki soczewicy -- brązowa
1 szt pietruszki -- zielona
1 szt pora
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Do dużego garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew w całości lub pokrojoną (jak kto woli), pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy kaszę. Groch płuczemy i wrzucamy do garnka. Zostawiamy na jakieś 15 - 20 minut. Dodajemy soczewicę i gotujemy aż soczewica się nie rozgotuje. Na końcu wrzucamy pokrojony w plasterki por i poszatkowaną zieloną pietruszkę. Doprawiamy do smaku.

Do góry

Zupa azjatycka z kurczakiem

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Składniki:
4 ząbki czosnku
2 szt cebul
imbir -- w proszku
4 szt piersi z kurczaka
5 łyżek sosu sojowego
2 szt marchewek -- pokroić w paseczki
10 szt pieczarek
1 woreczek ryżu -- ugotowanego na sypko
6 listków kapusty pekińskiej
1 puszka kukurydzy -- osączyć z zalewy
1 opakowanie kiełków
oliwa z oliwek
4 szt kostek rosołowych
sól, pieprz -- do smaku
Przygotowanie:
Posiekany czosnek wraz z pokrojoną w kostkę 1 cebulą podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dosypać 1 łyżeczkę imbiru. Piersi z kurczaka uprzednio pokrojone w kostkę i zalane sosem sojowym wrzucić do podsmażonej cebulki z czosnkiem. Poddusić, dodać marchewkę i pieczarki oraz 1 cebulkę pokrojoną w ćwiartki, zalać bulionem i gotować ok 20 minut na małym ogniu. Po 20 minutach dodać ryż, kukurydzę, kapustę oraz kiełki fasoli mungo podgotować jeszcze ok 10 minut. Potrzebne przybory: Konieczny duuuży garnek :)
Uwagi:
Podawać gorącą, można podawać posypaną szczypiorkiem, ale niekoniecznie. Zupka pyszna i sycącą, bardzo aromatyczna.

Do góry

Zupa Cebulowa

Składniki:
1 1/4 litra rosołu -- lub bulion z kostki
25 dag cebul
5 dag mąki
6 dag masła
sól
1 kieliszek koniaku
grzanki z bułki
Przygotowanie:
Obraną i pokrojoną na plastry cebulę zrumienić na maśle na złoto. Posypać mąką i zmniejszając ogień smażyć mieszając do momentu gdy mąka się zrumieni. Zalać wszystko rosołem (może być bulion z kostki), posolić i zagotować. Przetrzeć zupę przez sitko, podgrzać ponownie, wlać koniak i dodać maleńkie grzanki z bułki.

Do góry

Zupa cebulowa 1

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 5
Składniki:
750 ml mleka
5 szt cebul -- duże
2 kromki chleba -- tostowy
2 kostki rosołu z kury
1 łyżeczka masła
sól,
pieprz
natka pietruszki -- posiekać
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie piórka. Masło roztopić, włożyć cebulę i zeszklić uważając, aby się nie przyrumieniła. Następnie cebulle zalać rosołem (2 kostki rozrobić 1 litrem wrzącej wody), doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 10 minut. Przygotować grzanki - pokrojone w kostkę pieczywo przyrumienić na suchej patelni (nie używać do tego celu patelni z teflonem). Do garnka z zupą dodać mleko, zagotować. Podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki

Do góry

Zupa cebulowa a la Chrabja

Składniki: 5 szt cebul -- duże
oliwa z oliwek -- do smażenia
1 litr bulionu -- może być z kostki
zioła prowansalskie
chili -- odrobina
sól,
pieprz
5 dag sera ostrego -- startego żółtego
Przygotowanie:
Cebule (4 - 5 szt) obrać, pokroić w ćwiartki i zeszklić (tyle, ile się da) na tłuszczu (najlepiej olej slonecznikowy lub kukurydziany, w ostatecznosci smalec - koniecznie bez skwarek !) . Kiedy ćwiartki zaczną się rozpadać, to znak, że można wlać bulion (najlepiej własnoręcznie ugotowanego; w ostateczności z kostki - byle nie Knorra, bo spaprze cały smak). Gotować do miękkości. Cebule odcedzić i zmiksować (można też przetrzeć przez sito), dolewając stopniowo wywar. Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chili (jeśli kto lubi ostrzej), zagotować i odstawić na chwilę pod przykryciem. Podawać w miseczkach, do których wsypać tarty żółty ser. Można też podawać - jeśli kto lubi - z groszkiem ptysiowym (ale bywają trudności z kupieniem...) Stosowane jest też zagęszczanie jajkiem - należy dokładnie zmieszać białko z żółtkiem i powoli wlewać (mieszając!) na lekko gotującą się zupę.

Do góry

Zupa cebulowa bułgarska

Kuchnia: bułgarska
Składniki:
4 szt cebul -- duża
2 łyżki tłuszczu
1 litr bulionu warzywnego
10 dag bułek -- czerstwa
25 dag bryndzy
sól
Przygotowanie:
Obrane cebule pokrajać w talarki i usmażyć na lekko złoty kolor w maśle (oliwie, oleju), potem włożyć do garnka i zalać bulionem. Bułkę pokrajać w kostkę i z niewielką ilością tłuszczu zrumienić w piekarniku. Zupę cebulową podaje się z grzankami. Jest lepsza, jeżeli będzie doprawiona do smaku startym na tarce serem, rozkruszoną bryndzą lub innym ostrym żółtym serem (np. kaszkawał),

Do góry

Zupa cebulowa zapiekana

Składniki:
1 1/2 litra wywaru warzywnego
4 szt cebul -- duże
4 kromki chleba razowego
2 łyżki masła
1/4 litra śmietany
2 łyżki sera żółtego -- startego
2 szt żółtek
1 łyżka mąki
sól,
pieprz
cukier
1 łyżka natki pietruszki -- posiekana
Przygotowanie:
Kromki razowego chleba, posmarowane masłem, ususzyć w piecu, następnie połamać na małe kawałki. Duże cebule (zalecane hiszpańskie) pokrajać w kostkę i udusić na maśle na wpół rumiano, ciągle mieszając aby się nie spaliła. Zalać wcześniej ugotowanym mocnym rosołem (z kości i warzyw), dorzucić razowca, dodać soli, pieprzu. Gotować pod przykryciem, aż się wszystko rozgotuje, przetrzeć przez gęste sito. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić tym zupę i zagotować. Żółtka rozbić ze śmietanką (1/8 - 1/4 litra), powoli wlać do zupy. Przeporcjować do kokilek, posypać tartym serem i tuż przed wydaniem zapiec, aż ser się roztopi.

Do góry

Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Ilość porcji: 4
Składniki:
30 dag cielęciny -- z kością
1 pęczek włoszczyzny -- tzn.: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora
1 szt cebuli
2 litry wody
1 szt cytryny
1/2 opakowania śmietany -- 12 %
sól,
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
pietruszka -- natka
ryż
koperek -- ew. trochę
Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą wkładamy mieso, liść bobkowy, ziele angielskie i powoli gotujemy. Po 20 minutach od zagotowania wody wrzucamy włoszczyznę z zieloną pietruszką. Cebulę podzieloną na mniejsze kawałki można poddusić nieco na maśle, bez rumienienia i wrzucić do garnka. Lub bezpośrednio bez duszenia wrzucić w całości do wywaru. Solimy wstępnie. Gotujemy jeszcze ok. 1/2 godz. W ten sposób otrzymujemy wywar mięsno-jarzynowy. Wegetarianie wybiorą wywar z włoszczyzny. Z umytej cytryny skrawamy cienko nieco skórki. Wywar przecedzamy. Do ostudzonego wlewamy śmietanę i sok z cytryny. Ilość zależy od naszych osobistych preferencji smakowych, ale 1 sztuka w zupełności wystarcza. Solimy. Można dodać nieco świeżo skręconego pieprzu. Wybieramy ładniejsze kawałki cielęciny z gotowania i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy je do gotowej zupy. Najsmaczniejsza jest z ryżem. Na talerz kładziemy porcję ryżu. Podgrzewamy mocno zupę i podajemy w ogrzanej wazie z ryżem lub bezpośrednio na talerzach. Dekorujemy skórkę cytrynową i cieniutkimi, małymi kawałkami cytryny. Na wierzch sypiemy zieloną pietruszkę lub koperek. Ten ostatni w nieprzesadnej ilości, aby jego zapach i smak nie zdominował delikatnego smaku zupy.
Wariacje:
Lepsza jest w wersji na rosołku z kurczaczkiem, bo delikatne mięsko idealnie komponuje się z cytrynką.

Do góry

Zupa czosnkowa z fetą

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 główka czosnku -- duża
20 dag sera feta
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka tymianku -- suszonego
1 listek liścia laurowego
2 łyżki mąki
2 szt jajek
4 łyżki rukoli -- posiekanej drobno
5 ziaren pieprzu
sól
grzanki z bułki
Przygotowanie:
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy i wkładamy do 1,5 litra wrzącej wody. Dodajemy liść laurowy, pieprz, tymianek, solimy i gotujemy 20 min. Wyjmujemy liść i ziarna pieprzu, i miksujemy wywar lub przecieramy go przez sito. Ser kruszymy i dodajemy do zupy. Jogurt mieszamy z mąką i wlewamy do zupy, mieszając. Podgrzewamy zupę na małym ogniu 10 min. Jaja ubijamy i stopniowo dodajemy do zupy, mieszając. Podajemy posypaną rukolą lub rzeżuchą, z grzankami albo bagietką.

Do góry

Zupa fasolowa 3

Zupa fasolowa 3

Składniki:
20 dag fasoli
20 dag żeberek wędzonych
1 łyżka smalcu
1 szt cebuli
2 szt marchwi
2 szt papryk zielonych
1 szt pomidora
1 ząbek czosnku
liść laurowy
cząber
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc w zimnej przegotowanej wodzie (2 litry). Gotować ok. 2 godz. razem z żeberkami i liściem laurowym. Miękkie mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Cebulę, marchewki i papryki oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć na smalcu, po czym włożyć do zupy. Dodać pomidor bez skórki, pogotować chwilę i przyprawić do smaku pieprzem oraz czosnkiem roztartym solą i majerankiem. Część zupy można przetrzeć przez sito, będzie wtedy bardziej zawiesista.

Do góry

10  11  12  13  14  15  16  17 



Kopiowanie zabronione