Jedz smacznie i zdrowo ZUPY |
|
Żurek na maślanceIlość porcji: 4 Składniki: 3 szklanki maślanki 1 szklanka śmietany -- 36 % 1/2 litra zakwasu żuru 25 dag ziemniaków -- ugotowanych 15 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbas -- wędzona 2 szt cebul 3 ząbki czosnku majeranek 2 szt liści laurowych 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz -- zmielić grubo Przygotowanie: Cebule obrać i wraz z boczkiem i kiełbasą pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na patelni (nie rumienić!). Pod koniec smażenia dodać bardzo drobno pokrojony czosnek, również uważając, by się nie zrumienił. Wytopiony tłuszcz po smażeniu odcedzić. Maślankę postawić na ciepłą płytę, doprowadzić do zwarzenia tak, by powstała serwatka. Ściętą kazeinę odcedzić, serwatkę wlać do sporego garnka. Do serwatki włożyć odcedzony z tłuszczu boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, po czym dodać do serwatki wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Całość zagotować, a następnie wlać zakwas na żurek i po chwili śmietanę. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Żurek z białą kiełbasąCzas przyrządzania (gg:mm): 00:20Ilość porcji: 4 Całość : 2377 kcal Kaloryczość 1 porcji: 594 kcal Składniki: 1 kostka bulionu grzybowego 1 kostka bulionu warzywnego 1 szt cebuli 1 ząbek czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 1 szt liścia laurowego 1 szklanka zakwasu żuru 4 plastry boczku wędzonego 4 szt kiełbasy białej 1 łyżka chrzanu majeranek Przygotowanie: Bulion grzybowy i warzywny rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody, dodać cebulę, czosnek, ziele i liść laurowy. Gotować 10 minut. Boczek wysmażyć na rumiano. Do wywaru wlać zakwas energicznie mieszając. Włożyć kiełbasę, boczek, chrzan i majeranek. Zagotować. Podawać z chlebem. Wartość energetyczna: Całość : 2377 kcal 1 porcja: 594 kcal
|
|