Jedz smacznie i zdrowo ZUPY |
|
Zupa z dyni IISkładniki:1 szt dyni -- średnia bułka tarta 2 łyżki masła mleko natka pietruszki sól makaron Przygotowanie: Średniej wielkości dynię obrać, rozpłatać na dwoje, oczyścić z pestek i strzępów miąższu, odebrać potrzebny kawałek. Tartą bułkę lekko zrumienić na suchej patelni. W tym czasie pokrajać dynię. Do zrumienionej dyni dodać zrumienioną bułkę i 2 łyżki masła, połączyć, gotować do miękkości. Przetrzeć przez sito, połączyć z gorącym przegotowanym mlekiem i pietruszką. Przyprawić solą. Wlać do wazy, podawać z drobnym makaronem. Można podawać zupę na słodko, wówczas zamiast soli dodać cukier. Zupa z fasolki szparagowejSkładniki:300 g fasolki szparagowej 150 g ziela angielskiego 1 szt cebuli 1/2 puszki groszku zielonego 70 g boczku wędzonego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 litr wody 2 kostki bulionu warzywnego natka pietruszki -- świeża - posiekać sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę oczyścić z ogonków i włókien, pokroić na spore kawałki. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Posiekać cebulę w drobną kostkę. Pokroić boczek też w kostkę i razem podsmażyć na rozgrzanej oliwie w garnku. Jak się lekko zarumienią, dodać fasolkę i ziemniaki. Dusić przez 10 minut. Dolać litr wody i zagotować. Wrzucić kostki bulionowe, i dalej gotować pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Na końcu dodać groszek z puszki i doprawić zupę solą i pieprzem. Groszek nie powinien się zbyt długo gotować. Zupę podawać posypaną świeżą natką pietruszki albo parmezanem. Zupa z kabaczków z groszkiem ptysiowymSkładniki:1/2 kg kabaczka 3 łyżki ryżu 2 łyżki masła 1 szklanka mleka -- świeże 1 szklanka śmietany 3 szt jajek 1/2 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Ryż i obrany ze skórki kabaczek pokrajany w kostkę gotować w osolonej wodzie aż do miękkości. Dodać masło (oliwę) i drobno posiekany koperek, rozprowadzić mlekiem, zdjąć zupę z ognia. Zaprawić jajkami dokładnie rozbitymi ze śmietaną lub zsiadłym mlekiem, dodać soli i pieprzu do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym. Dodatek do zupy - zagnieść miękkie ciasto z jajka, pół łyżeczki soli, łyżki wody i mąki w miarę potrzeby. Rozwałkować niezbyt cienko placek, złożyć na pół nie przyciskając obu części. Naparstkiem wycinać krążki ciasta i smażyć we wrzącym tłuszczu (olej, oliwa) do zrumienienia. Zupa z kabaczków z seremSkładniki:1/2 kg kabaczka 2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 25 dag sera kaszkawał natka pietruszki sól Przygotowanie: Kabaczki obrać ze skórki, pokrajać w drobną kostkę, włożyć do osolonej wody i gotować 15-20 minut. Przygotować jasną zasmażkę z mąki i tłuszczu zalewając ją gorącą wodą. Zasmażkę wlać na wierzch kabaczków, posypać grubo utartym serem. Zupę zagotować i dosolić do smaku. Podawać posypaną obficie drobno pokrajaną zieleniną (natką pietruszki lub koperkiem) Ugotowane kabaczki można przetrzeć i podać zupę z grzankami. Zupa z krewetek z wieprzowinąSkładniki: 1 litr rosołu z kury20 dag wieprzowiny 20 dag krewetek 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 2 dag grzyba mun szczypiorek Przygotowanie: Pokroić wieprzowinę w cienkie pasemka, posiekać krewetki. Mięso posypać pieprzem i zmieloną uprzednio kolendrą. Smażyć na ostrym ogniu przez 2 min. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojone (uprzednio namoczone w ciepłej wodzie) grzyby. Poddusić i zalać rosołem z dodatkiem sosu sojowego. Gotować kwadrans na małym ogniu. Na pięć minut przed końcem gotowania wrzucić krewetki. Podając dosypać posiekany szczypiorek. Zupa z kurczakaSkładniki:1 szt kurczaka 2 szt marchewek 2 szt pietruszki 1/2 szt selerów 1 szt cebuli 1 szklanka mleka -- świeże 2 łyżki wina białego -- wytrawne 1 pęczek natki pietruszki pieprz -- kilka ziaren sól Przygotowanie: Oczyszczonego i umytego kurczaka zalać zimną wodą (2 litry) i gotować dodając obrane i opłukane warzywa oraz szczyptę soli i pieprzu. Gdy mięso odchodzi od kości wyjąć z garnka, oddzielić kości, mięso pokrajać na drobne kawałeczki i włożyć je do przecedzonego bulionu. Wlać mleko i wino. Zupę zagotować. Podawać posypaną drobno pokrajaną nacią pietruszki lub mielonym pieprzem. Zupa z kurekCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40 Ilość porcji: 6 Składniki: 1/4 kg kurek -- lub więcej 1 pęczek włoszczyzny 1/2 kg ziemniaków 2 szt cebul 1 szt pietruszki -- zielona 1 łyżka masła 1 kawałek mięsa sól 1 szt liścia bobkowego śmietana -- opcjonalnie 1 kawałek cytryny -- opcjonalnie 2 listki szałwii 3 ziarna pieprzu 2 litry wody Przygotowanie: 1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do garnka z wodą wkładamy kawałek mięsa (np. żeberka wieprzowe, ale nie jest to konieczne) i czekamy, aż całość się zagotuje porządnie. 2) W tym czasie kurki czyścimy z piasku. Krótko, ale dokładnie płuczemy. Niestety, niemal zawsze zostaje odrobina piasku, żeby nie wiem jak dokładnie to robić. Większe grzyby kroimy na drobniejsze części. 3) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dusimy cebulę na szklisto. Dorzucamy kurki. Całość dusimy ok. 20 min. 4) Obraną i pokrojoną włoszczyznę wrzucamy do garnka, w którym obgotowało się mięso. Dodajemy listek bobkowy, 2 - 3 ziarenka pieprzu. Po chwili dorzucamy uduszone kurki. 5) Ziemniaki pokrojone na drobne kawałki dodajemy na końcu. Gotujemy do chwili, gdy będą miękkie (ok. 10 min). 6) Oczywiście próbujemy - może trzeba dodać nieco soli. Jak podawać? Każdemu na talerz. Dużo zielonej pietruszki na wierzch. Osoby, które lubią tę zupę ze śmietaną, dorzucają ją teraz. Można wycisnąć kilka kropel soku z cytryny. Na koniec koniecznie świeżo zmielony pieprz. Kilka pokręceń młynka. Uwagi: Wspaniała zupa. Nieraz pod koniec gotowania dokładam 2 listki szałwi. Ten aromat wyjątkowo pięknie składa się ze smakiem zupy kurkowej. Jedzona na dokładkę jest jeszcze smaczniejsza. Jeśli była gotowana na delikatnym mięsie, typu cielęcina, to kawałki mięsa możemy włożyć do talerzy razem z zupą. Mężczyźni przyjmą to z zadowoleniem. Nie wybieramy zupy z dna garnka - tam zawsze są ziarenka piasku, których nie udało nam się wypłukać z grzybów. Porady internautów: Ja wymyśliłam sobie taką metodę - wbrew polecanym przez książki kucharskie - czyszczę kurki z piasku, dobieram w porcjach zbliżonych do siebie wielkością. A więc małe z małymi, duże z dużymi. Wkładam do zamrażalnika rozłożone płasko. Po pierwszym zmrożeniu układam ciaśniej. Nie tracą koloru i z tego co mówi mi mój smak - nie są gorzkie. Zupa z orzechamiSkładniki:25 dag orzechów włoskich 1 główka czosnku 3 łyżki oliwy natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Posiekać drobno orzechy, rozgnieść czosnek z solą i dodać do orzechów. Utrzeć z oliwą masę aż do białości. Rozcieńczyć 3 szklankami gotowanej i ostudzonej wody. Dodać soli i pieprzu do smaku, posypać drobno posiekaną nacią pietruszki lub jajkami ugotowanymi na twardo. Zupę podawać lekko ostudzoną. Zupa z parówkami i chrzanemCzas przyrządzania (gg:mm): 00:35 Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 20 minut Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 300 kcal Składniki: 4 szt ziemniaków 2 łodygi selerów naciowych 3 szt marchwi 2 szt pora 4 szt parówek 2 łyżki chrzanu -- startego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Seler oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Marchewki obrać, umyć, pokroić w krążki. 2. Zagotować 1 i 1/2 l osolonej wody, włożyć ziemniaki, gotować pod przykryciem 10 min. Dodać marchew i seler, gotować 5 min. 3. Pory oczyścić, naciąć wzdłuż, opłukać, pokroić w krążki. Dodać do zupy, gotować ok. 4 - 6 minut na małym ogniu. Parówki obrać z osłonki, kiełbaski pokroić w plasterki, dołożyć do zupy. Przyprawić solą, pieprzem i chrzanem. Od razu podawać. Zupa z porów i sera białegoSkładniki:5 szt pora 6 łyżek oleju 3 łyżki mąki 3/4 szklanki mleka kwaśnego 3 szt jajek 25 dag sera białego sól Przygotowanie: Przygotować zasmażkę z tłuszczu i mąki rozprowadzić wodą, zagotować. Dodać drobno pokrajane pory, które gotuje się do miękkości. Przed zdjęciem zupy z ognia wrzucić do garnka pokrajany na drobne kwadraciki ser. Całość doprawić żółtkami rozbitymi w zsiadłym mleku.
|
|