Jedz smacznie i zdrowo ZUPY |
|
Chłodnik na zsiadłym mlekuSkładniki:5 szklanek mleka -- zsiadłe 3/4 szklanki zakwas z buraków 30 dag ogórków -- świeże rzodkiewka -- kilka sztuk 2 szt jaja -- na twardo sól cukier 6 łyżek kopru -- razem z szczypiorkiem i drobno posiekanymi listkami pietruszki Przygotowanie: Ogórki umyć, obrać, pokrajać w drobne słupki lub w cienkie plasterki. Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, pokrajać w cząsti albo w plasterki. Zsiadłe mleko lekko podbić trzepaczką, dodając po trochu zakwas z buraków, pokrajane ogórki i posiekane zielone listki. Przyprawiać do smaku solą i cukrem. Przygotowaną zupę w okresie upałów warto oziębić w lodówce. Przed podaniem rozlać na talerze, wkładając do każdego odpowiednią porcję jaj. Chłopska miskaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Kaloryczość 1 porcji: 380 kcal Składniki: 40 dag ziemniaków 40 dag pieczarek - małe 1 pęczek dymki 15 dag pomidorów - koktajlowe lub zwykłe 10 dag boczku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 szt kostki rosołowej - bazyliowa kminek - mielony pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Ziemniaki umyć i obrać. Można je 5 minut gotować we wrzątku, a następnie obsmażyć na tłuszczu lub surowe pokroić w kostkę. Umyć dymkę i pomidory. Dwie dymki odłożyć, resztę pokroić na małe kawałeczki. Pomidory pociąć na połówki. Boczek pokroić w paski. Na maśle i oleju wysmażyc boczek, zdjąć go z patelni. Na tym samym tłuszczu usmażyć ziemniaki i całe dymki. Często mieszać, by potrawa się nie przypalała. Dodać pieczarki i pokrojoną dymkę i smażyć dalsze 10 minut. Kostkę bulionową bazyliową rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, zalać potrawę i wymieszać. Dodać boczek i pokrojone pomidorki, przyprawić mielonym pieprzem i kminkiem. Podawać gorące w miseczkach z dodatkiem pieczywa. Grochówka Jana FSkładniki:25 dkg groch puree 15 dkg boczku wędzonego -- chudy 30 dkg warzyw -- mieszane 15 dkg cebul 5 ząbków czosnku listek laurowy majeranek sól pieprz Przygotowanie: Boczek oczyścić, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem listka laurowego, nastawić do gotowania. Warzywa mieszane wraz z cebulą umyć, obrać, opłukać wrzucić do gotującego się boczku. Ugotować do miękkości. Odcedzić wywa. Puree wymieszać z zimną wodą, wlać do wrzącego wywaru, dodać majeranek. Zagotować mieszając. Obrany czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem grzanek lub pieczywa. Do każdej porcji zupy włożyć parę plasterków ugotowanego w zupie boczku i kiełbasy. Krupnik jęczmiennyIlość porcji: 6Składniki: 4 szt grzybów 300 g mięso wołowe listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 100 g kaszy jęczmiennej -- perłowa 4 szt ziemniaków 1 pęczek włoszczyzny 2 łyżki masła 2 łyżki natki pietruszki Przygotowanie: Namoczone grzyby oraz umyte i pokrojone w kostkę mięso zalać 2 litrami wody i gotować około 45 minut z dodatkiem przypraw, aż mięso będzie miękkie. Następnie wsypać opłukaną kaszę i gotować 10 minut. Na koniec włożyć obraną i pokrojoną w cienkie paseczki włoszczyznę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować dalsze 20 minut. Doprawić do smaku, dodać masło i posypać posiekaną natką pietruszki. Pikantna grochówkaIlość porcji: 6Składniki: listek laurowy kminek majeranek tymianek imbir 300 g żółty groch -- połówki 4 szt ziemniaków -- średnie 2 szt cebul -- duże 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku sól pieprz 100 g boczku wędzonego 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Zagotować 1,75 litra wrzątku z dodatkiem listka laurowego, 1 łyżeczką majeranku i kminku oraz połową łyżeczki tymianku i imbiru. Wsypać przebrany i opłukany groch łuskany w połówkach. Gotować na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki przez około 50 minut, uzupełniając parujący w trakcie gotowania płyn. Dodać obrane w kostkę ziemniaki oraz podsmażoną na maśle cebulę. Gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić zupę zmiażdżonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na łyżce oliwy i dodać na koniec do zupy. Pikantna zupa rybnaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:20Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 250 kcal Składniki: 17 dag cebul -- 1 sztuka 2 ząbki czosnku 3 szt pomidorów 1 bulwa koper włoski mieszanka warzywna -- mrożonka 30 dag filet rybny 2 łyżki oleju 1 litr bulionu warzywnego 1 pęczek kopru sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrać czosnek, pokroić w plasterki. Pomidory pokroić na cząstki, a koper włoski w paski. Mrożone warzywa i rybę włożyć do garnka, zalać 3/4 szklanki wody, zagotować, zmniejszyć płomień i na średnim ogniu gotować 4 minuty. Od czasu do czasu zamieszać. Na oleju przysmażyć cebulę, czosnek i koper, dodać pomidory i smażyć jeszcze 2 minuty. Do warzyw duszonych z rybą dolać bulion, zagotować, dołożyć warzywa z patelni. Zupę przyprzwić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do podgrzanych bulionówek, posypać posiekanym koperkiem. Pikantna zupa z czerwonej soczewicyIlość porcji: 6Składniki: 2 łyżki oleju 2 szt cebul 1 szt marchwi 4 ząbki czosnku 200 g czerwona soczewica -- połówki 1 puszka pomidora -- bez skórki w zalewie 400 g 1 szt chili -- ostra sól pieprz tymianek oregano 1 1/2 litra bulionu warzywnego -- z kostki Przygotowanie: W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę, marchew i czosnek obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na gorącym oleju. Wsypać opłukaną i osączoną czerwoną soczewicę i smażyć razem przez 3 minuty, mieszając. Dodać pomidory wraz z zalewą oraz drobno posiekaną chili i oczyszczoną z pestek. Doprawić solą, pieprzem oraz sporą szczyptą suszonego tymianku i oregano. Przez chwilę dusić, rozgniatając łyżką pomidory, aż się rozpadną. Wlać gorący bulion warzywny i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Ponownie doprawić do smaku i podawać. Rosół z imbiremCzas przyrządzania (gg:mm): 01:20Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal Składniki: 1/2 szt kurczaka -- lub kura włoszczyzna -- bez kapusty ziele angielskie listek laurowy sól pieprz imbir -- świeży natka pietruszki jajko 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Opłukane mięso zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować powoli około godziny. W połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, ząbki czosnku i przyprawy. Aby rosół był aromatyczny, można dodać do niego liść selera i natkę pietruszki. Imbir obrać, pokroić w plasterki, dodać do wywaru. Pod koniec gotowania włożyć połówki przyrumienionej na patelni cebuli. Z mąki, jajka i wody zagnieść dość twarde ciasto na makaron. Rozwałkować, zostawić do przeschnięcia. Placek zwinąć w rulon i pokroić. Ugotować makaron we wrzątku. Gotowany rosół przecedzić. Podawać go z domowym makaronem, plasterkami ugotowanej marchewki oraz imbiru. Węgierska zupa gulaszowaIlość porcji: 6Składniki: 400 g wieprzowiny -- chuda 2 szt cebul 2 łyżki oleju 3 strąki papryk 400 g ziemniaków 2 szt pomidorów 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego słodka papryka -- mielona ostra papryka -- mielona kminek tymianek cząber sól pieprz natka pietruszki -- do posypania Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu, pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Podlać połową szklanki wrzątku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, aż mięso będzie prawie miękkie. W tym czasie strąki papryki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Warzywa dodać do mięsa, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, mieloną papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem. Zalać wrzątkiem tak, aby wszystkie składniki zostałe przykryte i gotować dalej na małym ogniu 30 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ponownie doprawić zupę. Z mąki, jajka i niewielkiej ilości wody przygotować gęste ciasto. Położyć je na desce zanurzonej uprzednio we wrzątku i odcinać nożem małe kluseczki bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Zupę posypać posiekaną zieleniną. Węgierska zupa gulaszowa z zacierkamiKuchnia: węgierskaIlość porcji: 6 Składniki: 400 g karkówki 2 szt cebul 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 szt papryk 1 1/2 litra bulionu warzywnego -- z kostki sól pieprz kminek papryka -- słodka i ostra mielona 500 g ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego ZACIERKI: 100 g mąki 1 szt jajka 2 łyżki wody sól Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Cebulęi czosnek obrać, posiekać i razem z mięsem podsmażyć na oleju. Dodać oczyszczoną z pestek i pokrojoną w paski paprykę. Posypać solą, pieprzem, kminkiem oraz mieloną papryką i zalać gorącym bulionem warzywnym. Gotowąć pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wówczas włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zamieszać i gotować razem na małym ogniu 10 minut. Koncentrat pomidorowy wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do gulaszu i razem zagotować. Z mąki, jajka, kilku łyżek wody i szczypty soli wyrobić twarde ciasto. Wprost do garnka z gulaszem zetrzeć ciasto na tarce o dużych okach. Gotować razem jeszcze 10 minut. Zupę ponownie doprawić pikantnie mieloną papryką.
|
|