Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami







10  11  12  13  14  15  16  17 




Chłodnik na zsiadłym mleku

Składniki:
5 szklanek mleka -- zsiadłe
3/4 szklanki zakwas z buraków
30 dag ogórków -- świeże
rzodkiewka -- kilka sztuk
2 szt jaja -- na twardo
sól
cukier
6 łyżek kopru -- razem z szczypiorkiem i drobno posiekanymi listkami pietruszki
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, pokrajać w drobne słupki lub w cienkie plasterki. Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, pokrajać w cząsti albo w plasterki. Zsiadłe mleko lekko podbić trzepaczką, dodając po trochu zakwas z buraków, pokrajane ogórki i posiekane zielone listki. Przyprawiać do smaku solą i cukrem. Przygotowaną zupę w okresie upałów warto oziębić w lodówce. Przed podaniem rozlać na talerze, wkładając do każdego odpowiednią porcję jaj.

Do góry

Chłopska miska

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Kaloryczość 1 porcji: 380 kcal
Składniki:
40 dag ziemniaków
40 dag pieczarek - małe
1 pęczek dymki
15 dag pomidorów - koktajlowe lub zwykłe
10 dag boczku
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 szt kostki rosołowej - bazyliowa
kminek - mielony
pieprz kolorowy
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i obrać. Można je 5 minut gotować we wrzątku, a następnie obsmażyć na tłuszczu lub surowe pokroić w kostkę. Umyć dymkę i pomidory. Dwie dymki odłożyć, resztę pokroić na małe kawałeczki. Pomidory pociąć na połówki. Boczek pokroić w paski. Na maśle i oleju wysmażyc boczek, zdjąć go z patelni. Na tym samym tłuszczu usmażyć ziemniaki i całe dymki. Często mieszać, by potrawa się nie przypalała. Dodać pieczarki i pokrojoną dymkę i smażyć dalsze 10 minut. Kostkę bulionową bazyliową rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, zalać potrawę i wymieszać. Dodać boczek i pokrojone pomidorki, przyprawić mielonym pieprzem i kminkiem. Podawać gorące w miseczkach z dodatkiem pieczywa.

Do góry

Grochówka Jana F

Składniki:
25 dkg groch puree
15 dkg boczku wędzonego -- chudy
30 dkg warzyw -- mieszane
15 dkg cebul
5 ząbków czosnku
listek laurowy
majeranek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Boczek oczyścić, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem listka laurowego, nastawić do gotowania. Warzywa mieszane wraz z cebulą umyć, obrać, opłukać wrzucić do gotującego się boczku. Ugotować do miękkości. Odcedzić wywa. Puree wymieszać z zimną wodą, wlać do wrzącego wywaru, dodać majeranek. Zagotować mieszając. Obrany czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem grzanek lub pieczywa. Do każdej porcji zupy włożyć parę plasterków ugotowanego w zupie boczku i kiełbasy.

Do góry

Krupnik jęczmienny

Ilość porcji: 6
Składniki:
4 szt grzybów
300 g mięso wołowe
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
100 g kaszy jęczmiennej -- perłowa
4 szt ziemniaków
1 pęczek włoszczyzny
2 łyżki masła
2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Namoczone grzyby oraz umyte i pokrojone w kostkę mięso zalać 2 litrami wody i gotować około 45 minut z dodatkiem przypraw, aż mięso będzie miękkie. Następnie wsypać opłukaną kaszę i gotować 10 minut. Na koniec włożyć obraną i pokrojoną w cienkie paseczki włoszczyznę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować dalsze 20 minut. Doprawić do smaku, dodać masło i posypać posiekaną natką pietruszki.

Do góry

Pikantna grochówka

Ilość porcji: 6
Składniki:
listek laurowy
kminek
majeranek
tymianek
imbir
300 g żółty groch -- połówki
4 szt ziemniaków -- średnie
2 szt cebul -- duże
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
100 g boczku wędzonego
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Zagotować 1,75 litra wrzątku z dodatkiem listka laurowego, 1 łyżeczką majeranku i kminku oraz połową łyżeczki tymianku i imbiru. Wsypać przebrany i opłukany groch łuskany w połówkach. Gotować na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki przez około 50 minut, uzupełniając parujący w trakcie gotowania płyn. Dodać obrane w kostkę ziemniaki oraz podsmażoną na maśle cebulę. Gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić zupę zmiażdżonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na łyżce oliwy i dodać na koniec do zupy.

Do góry

Pikantna zupa rybna

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:20
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 250 kcal
Składniki:
17 dag cebul -- 1 sztuka
2 ząbki czosnku
3 szt pomidorów
1 bulwa koper włoski
mieszanka warzywna -- mrożonka
30 dag filet rybny
2 łyżki oleju
1 litr bulionu warzywnego
1 pęczek kopru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrać czosnek, pokroić w plasterki. Pomidory pokroić na cząstki, a koper włoski w paski. Mrożone warzywa i rybę włożyć do garnka, zalać 3/4 szklanki wody, zagotować, zmniejszyć płomień i na średnim ogniu gotować 4 minuty. Od czasu do czasu zamieszać. Na oleju przysmażyć cebulę, czosnek i koper, dodać pomidory i smażyć jeszcze 2 minuty. Do warzyw duszonych z rybą dolać bulion, zagotować, dołożyć warzywa z patelni. Zupę przyprzwić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do podgrzanych bulionówek, posypać posiekanym koperkiem.

Do góry

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Ilość porcji: 6
Składniki:
2 łyżki oleju
2 szt cebul
1 szt marchwi
4 ząbki czosnku
200 g czerwona soczewica -- połówki
1 puszka pomidora -- bez skórki w zalewie 400 g
1 szt chili -- ostra
sól
pieprz
tymianek
oregano
1 1/2 litra bulionu warzywnego -- z kostki
Przygotowanie:
W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę, marchew i czosnek obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na gorącym oleju. Wsypać opłukaną i osączoną czerwoną soczewicę i smażyć razem przez 3 minuty, mieszając. Dodać pomidory wraz z zalewą oraz drobno posiekaną chili i oczyszczoną z pestek. Doprawić solą, pieprzem oraz sporą szczyptą suszonego tymianku i oregano. Przez chwilę dusić, rozgniatając łyżką pomidory, aż się rozpadną. Wlać gorący bulion warzywny i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Ponownie doprawić do smaku i podawać.

Do góry

Rosół z imbirem

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:20
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal
Składniki:
1/2 szt kurczaka -- lub kura
włoszczyzna -- bez kapusty
ziele angielskie
listek laurowy
sól
pieprz
imbir -- świeży
natka pietruszki
jajko
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Opłukane mięso zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować powoli około godziny. W połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, ząbki czosnku i przyprawy. Aby rosół był aromatyczny, można dodać do niego liść selera i natkę pietruszki. Imbir obrać, pokroić w plasterki, dodać do wywaru. Pod koniec gotowania włożyć połówki przyrumienionej na patelni cebuli. Z mąki, jajka i wody zagnieść dość twarde ciasto na makaron. Rozwałkować, zostawić do przeschnięcia. Placek zwinąć w rulon i pokroić. Ugotować makaron we wrzątku. Gotowany rosół przecedzić. Podawać go z domowym makaronem, plasterkami ugotowanej marchewki oraz imbiru.

Do góry

Węgierska zupa gulaszowa

Ilość porcji: 6
Składniki:
400 g wieprzowiny -- chuda
2 szt cebul
2 łyżki oleju
3 strąki papryk
400 g ziemniaków
2 szt pomidorów
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
słodka papryka -- mielona
ostra papryka -- mielona
kminek
tymianek
cząber
sól
pieprz
natka pietruszki -- do posypania
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu, pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Podlać połową szklanki wrzątku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, aż mięso będzie prawie miękkie. W tym czasie strąki papryki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Warzywa dodać do mięsa, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, mieloną papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem. Zalać wrzątkiem tak, aby wszystkie składniki zostałe przykryte i gotować dalej na małym ogniu 30 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ponownie doprawić zupę. Z mąki, jajka i niewielkiej ilości wody przygotować gęste ciasto. Położyć je na desce zanurzonej uprzednio we wrzątku i odcinać nożem małe kluseczki bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Zupę posypać posiekaną zieleniną.

Do góry

Węgierska zupa gulaszowa z zacierkami

Kuchnia: węgierska
Ilość porcji: 6
Składniki:
400 g karkówki
2 szt cebul
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 szt papryk
1 1/2 litra bulionu warzywnego -- z kostki
sól
pieprz
kminek
papryka -- słodka i ostra mielona
500 g ziemniaków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ZACIERKI:
100 g mąki
1 szt jajka
2 łyżki wody
sól
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Cebulęi czosnek obrać, posiekać i razem z mięsem podsmażyć na oleju. Dodać oczyszczoną z pestek i pokrojoną w paski paprykę. Posypać solą, pieprzem, kminkiem oraz mieloną papryką i zalać gorącym bulionem warzywnym. Gotowąć pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wówczas włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zamieszać i gotować razem na małym ogniu 10 minut. Koncentrat pomidorowy wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do gulaszu i razem zagotować. Z mąki, jajka, kilku łyżek wody i szczypty soli wyrobić twarde ciasto. Wprost do garnka z gulaszem zetrzeć ciasto na tarce o dużych okach. Gotować razem jeszcze 10 minut. Zupę ponownie doprawić pikantnie mieloną papryką.

Do góry



10  11  12  13  14  15  16  17 



Kopiowanie zabronione