Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!



Strony z przepisami







10  11  12  13  14  15  16  17 




Zupa krem z ziemniaków

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:35
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 25 minut
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 185 kcal
Składniki:
3 kostki rosołu z kury
750 g ziemniaków
1 szt cebuli
1 szt ogórka -- świeży - pokroić w drobną kostkę
200 ml śmietany -- gęstej
1 łyżka koperku -- posiekać
pieprz
Przygotowanie:
Rosól drobiowy rozpościćw 1 litrze wrzącej wody. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do rosołu. Gotować 20 minut. Zmiksować. Ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę. Zupę połączyć z ogórkiem, doprawić pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut.Dodać śmietanę. Posypać koperkiem.

Do góry

Zupa myśliwska

Zupa myśliwska

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:50
Przygotowanie: 20 min
Oczekiwanie: 30 min
Gotowanie: 1 godzina
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 150 kcal
Składniki:
1 szt kości wołowej
włoszczyzna
liść laurowy
ziele angielskie -- kilka ziaren 6 szt ziemniaków
2 dag borowików -- suszone
2 szt cebul -- średnie
3 łyżki oleju
30 dag wołowiny
4 ząbki czosnku
majeranek
sól,
pieprz Przygotowanie:
3 l wody zagotować z kością. Dodać pokrojoną włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować godzinę. Ziemniaki obrać, pokroić, dodać do zupy na 20 min przed końcem gotowania. Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 30 min, po czym osączyć, pokroić w paseczki i przesmażyć na odrobinie oleju. Czosnek i cebule obrać, drobno posiekać, dodać do grzybów, oprószyć majerankiem i pieprzem. Smażyć przez kilka minut i dodać do wywaru wołowego. Wołowinę pokroić w cieniutkie paseczki, mocno podsmażyć na reszcie tłuszczu, po czym włożyć do zupy. Ewentualnie można jeszcze dodać zacierki.

Do góry

Zupa na zimową kolację

Kaloryczość 1 porcji: 100 kcal
100 g - 35 kcal.
Składniki:
25 dag wołowiny -- mielona
1 szt pora -- duży
25 dag kapusty -- biała
1 szt marchewki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kostka bulionu warzywnego
liść laurowy
1 łyżka sosu sojowego
zielenina
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Por starannie umyć, odciąć zielony pióropusz i twarde liście, a pozostałą część pokroić w półplasterki. Kapustę poszatkować, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Mięso (wołowina lub cielęcina) podsmażyć w garnku na rozgrzanej oliwie, dodać warzywa i chwilę razem smażyć. Kostkę rosołową rozpuścić w 1,5 litra gorącej wody, wlać do garnka z mięsem i warzywami, dodać musztardę, sos sojowy, mały listek laurowy, zamieszać i gotować 15 min. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną zieleniną. Jeść z grzankami z bułki lub chleba tostowego.

Do góry

Zupa niewolników

Składniki:
1 szt cebuli -- średnia
2 filiżanki fasoli czerwonej -- suchej czerwonej lub tyle samo fasoli z puszki
1 szt kostki rosołowej
110 g wieprzowiny -- mielona
6 szt papryczki -- Jalapeno lub małych chilli lub 6 płaskich łyżeczek chilli w proszku
1 1/2 litra wody
Przygotowanie:
Ugotowanie zupy niewolników polega na tym, że wrzucasz wszystko do garnka, zapalasz gaz i w zasadzie to koniec twoich działań. Pozostaje tylko oczekiwanie. I smakowanie. I zachwycanie się. Bo to jest pyszne. Usuń gniazdka nasienne z papryczek. Opłucz miąższ. (Nie trzyj oczu! Te papryczki są naprawdę bardzo ostre.) Pokrój je razem z cebulą na małe kawałeczki. Rozpuść kostkę bulionową w wodzie i wrzuć wszystkie składniki. Gotuj do chwili, aż fasola będzie miękka. (Jeśli użyłeś suchej fasoli - gotowanie trwa ok. 3 godzin, jeśli wziąłeś fasolę z puszki - tylko 20 min). Posól do smaku. Zmiksuj zupę na krem.

Do góry

Zupa ogrodnicza bułgarska

Kuchnia: bułgarska
Składniki:
2 szt cebul
2 szt marchewek
1/2 szt selerów
2 szt buraków -- ćwikłowe
3 łyżki oliwy
15 dag fasolki szparagowej
1 szklanka groszku zielonego
1/4 główki kapusty włoskiej
5 szt ziemniaków
5 szt pomidorów
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła
1 łyżeczka pieprzu czarnego
sól
Przygotowanie:
Oczyścić, umyć i pokrajać w paseczki cebulę, marchewki, seler, buraki i udusić w oliwie. Gdy zmiękną zalać je gorącą wodą lub bulionem z kości. Po zagotowaniu zupy dodać zieloną fasolkę szparagową pokrajaną drobno lub rozdzieloną wzdłuż i pociętą w paski, a potem umyty zielony groszek i pokrajaną w cienkie paski kapustę. Gdy zupa zagotuje się z kapustą włożyć pokrajane w kostkę ziemniaki i na końcu rozdrobnione w cząstki pomidory. Zupa powinna wrzeć 15 - 20 min, następnie zdjąć ją z ognia, posypać posiekaną nacią pietruszki, dodać masło i pieprz, posolić do smaku. Można podawać ją ze zsiadłym mlekiem kładzionym bezpośrednio na talerze.

Do góry

Zupa paprykowa

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Ilość porcji: 4
Składniki:
2 szt papryk zielonych
1 szt papryki żółtej
1 szt marchewki
1 szt pora -- 5 dag
1 kawałek selera -- 5 dag
1 szt cebuli
3 szt pomidorów
4 szt ziemniaków
15 dag boczku wędzonego
3 łyżki ryżu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki -- posiekanej drobno
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu, aż wytopi się z niego tłuszcz. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na boczku. Marchewkę oraz seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Do podsmażonego boczku i cebuli dodajemy starte warzywa, pora oraz paprykę i smażymy ok. 5 min, mieszając. Wlewamy 1 l wrzącej wody, dodajemy vegetę i gotujemy ok. 15 min. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy razem z ryżem i gotujemy jeszcze 15 min. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju ok. 5 min i dodajemy do zupy na 5 min przed końcem gotowania. Przyprawiamy zupę zmiażdżonym czosnkiem, słodką papryką, pieprzem oraz solą i jeszcze chwilę gotujemy. Po odstawieniu z ognia łączymy ją z jogurtem. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Do góry

Zupa Pauliny

Składniki: 5 szt ziemniaków
1 szklanka soczewicy
3 szt cebul
2 główki czosnku
3 szt marchewek
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie sera feta
sok cytrynowy -- z 1 cytryny
sól,
pieprz
chili
wegeta
Przygotowanie:
Proporcje na 1 garnek.
Czosnek pokroić i lekko posolić, wrzucić na gorącą oliwę z oliwek, nie doprowadzić do przypalenia czy przyprażenia ! Następnie wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, mieszamy, ale żadnych przypalanek! Dorzucamy pokrojoną w plasterki marchew i podsmażamy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej podsmażamy jeszcze chwilę. Podlewamy 2 litrami wody, wrzucamy trochę chilli , solimy, pieprzymy, odrobinę wegety i dodajemy sok z cytryny oraz soczewicę, . Kiedy soczewica będzie już miękka, zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy fetę pokrojoną w kostkę albo - od biedy chudy ser.
Pysznie smakuje z grzankami!

Do góry

Zupa Pavese

Składniki:
3/4 litra bulionu
4 szt żółtek
5 dag parmezanu
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
oregano
4 kromki chleba -- pszennego
oliwa z oliwek
sól
Przygotowanie:
Czosnek obrać i rozetrzeć z jedną łyżeczką soli. Szczypiorek i oregano opłukać i posiekać. Z chleba odkroić skórkę. Rozgrzać bulion. Na silnie rozgrzanej oliwie zasmażyć roztarty czosnek. Na tej samej patelni, po usunięciu czosnku, podsmażyć chleb z obu stron. Gdy grzanki będą złotobrązowe ułożyć je na głębokich talerzach. Na środku każdej grzanki położyć surowe żółtko. Wlać gorący bulion tak, by wierzch grzanek wystawał. Posypać tartym parmezanem, oregano i szczypiorkiem.

Do góry

Zupa piwna słodka

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:20
Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 15 minut
Kuchnia: francuska
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 litr piwa jasnego
skórka obtarta z cytryny
1 laska wanilii
3 szt żółtek
15 dag cukru
1/3 szklanki śmietany -- 18 %
grzanki z bułki
Przygotowanie:
Zagotować piwo, dodać cukier, cutrynową skórkę i pokruszoną wanilię, gotować 10 minut. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z żółtkami, dodać odrobinę gorącego piwa, nastepnie połączyć z pozostałym energicznie mieszając. Podawać z grzankami.

Do góry

10  11  12  13  14  15  16  17 



Kopiowanie zabronione