Jedz smacznie i zdrowo ZUPY |
|
Zupa krem z ziemniakówCzas przyrządzania (gg:mm): 00:35Czas przygotowania: 10 minut Czas oczekiwania: 25 minut Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 185 kcal Składniki: 3 kostki rosołu z kury 750 g ziemniaków 1 szt cebuli 1 szt ogórka -- świeży - pokroić w drobną kostkę 200 ml śmietany -- gęstej 1 łyżka koperku -- posiekać pieprz Przygotowanie: Rosól drobiowy rozpościćw 1 litrze wrzącej wody. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do rosołu. Gotować 20 minut. Zmiksować. Ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę. Zupę połączyć z ogórkiem, doprawić pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut.Dodać śmietanę. Posypać koperkiem. Zupa myśliwskaCzas przyrządzania (gg:mm): 01:50 Przygotowanie: 20 min Oczekiwanie: 30 min Gotowanie: 1 godzina Ilość porcji: 8 Kaloryczość 1 porcji: 150 kcal Składniki: 1 szt kości wołowej włoszczyzna liść laurowy ziele angielskie -- kilka ziaren 6 szt ziemniaków 2 dag borowików -- suszone 2 szt cebul -- średnie 3 łyżki oleju 30 dag wołowiny 4 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Przygotowanie: 3 l wody zagotować z kością. Dodać pokrojoną włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować godzinę. Ziemniaki obrać, pokroić, dodać do zupy na 20 min przed końcem gotowania. Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 30 min, po czym osączyć, pokroić w paseczki i przesmażyć na odrobinie oleju. Czosnek i cebule obrać, drobno posiekać, dodać do grzybów, oprószyć majerankiem i pieprzem. Smażyć przez kilka minut i dodać do wywaru wołowego. Wołowinę pokroić w cieniutkie paseczki, mocno podsmażyć na reszcie tłuszczu, po czym włożyć do zupy. Ewentualnie można jeszcze dodać zacierki. Zupa na zimową kolacjęKaloryczość 1 porcji: 100 kcal100 g - 35 kcal. Składniki: 25 dag wołowiny -- mielona 1 szt pora -- duży 25 dag kapusty -- biała 1 szt marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kostka bulionu warzywnego liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego zielenina sól, pieprz Przygotowanie: Por starannie umyć, odciąć zielony pióropusz i twarde liście, a pozostałą część pokroić w półplasterki. Kapustę poszatkować, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Mięso (wołowina lub cielęcina) podsmażyć w garnku na rozgrzanej oliwie, dodać warzywa i chwilę razem smażyć. Kostkę rosołową rozpuścić w 1,5 litra gorącej wody, wlać do garnka z mięsem i warzywami, dodać musztardę, sos sojowy, mały listek laurowy, zamieszać i gotować 15 min. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną zieleniną. Jeść z grzankami z bułki lub chleba tostowego. Zupa niewolnikówSkładniki:1 szt cebuli -- średnia 2 filiżanki fasoli czerwonej -- suchej czerwonej lub tyle samo fasoli z puszki 1 szt kostki rosołowej 110 g wieprzowiny -- mielona 6 szt papryczki -- Jalapeno lub małych chilli lub 6 płaskich łyżeczek chilli w proszku 1 1/2 litra wody Przygotowanie: Ugotowanie zupy niewolników polega na tym, że wrzucasz wszystko do garnka, zapalasz gaz i w zasadzie to koniec twoich działań. Pozostaje tylko oczekiwanie. I smakowanie. I zachwycanie się. Bo to jest pyszne. Usuń gniazdka nasienne z papryczek. Opłucz miąższ. (Nie trzyj oczu! Te papryczki są naprawdę bardzo ostre.) Pokrój je razem z cebulą na małe kawałeczki. Rozpuść kostkę bulionową w wodzie i wrzuć wszystkie składniki. Gotuj do chwili, aż fasola będzie miękka. (Jeśli użyłeś suchej fasoli - gotowanie trwa ok. 3 godzin, jeśli wziąłeś fasolę z puszki - tylko 20 min). Posól do smaku. Zmiksuj zupę na krem. Zupa ogrodnicza bułgarskaKuchnia: bułgarskaSkładniki: 2 szt cebul 2 szt marchewek 1/2 szt selerów 2 szt buraków -- ćwikłowe 3 łyżki oliwy 15 dag fasolki szparagowej 1 szklanka groszku zielonego 1/4 główki kapusty włoskiej 5 szt ziemniaków 5 szt pomidorów 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżeczka pieprzu czarnego sól Przygotowanie: Oczyścić, umyć i pokrajać w paseczki cebulę, marchewki, seler, buraki i udusić w oliwie. Gdy zmiękną zalać je gorącą wodą lub bulionem z kości. Po zagotowaniu zupy dodać zieloną fasolkę szparagową pokrajaną drobno lub rozdzieloną wzdłuż i pociętą w paski, a potem umyty zielony groszek i pokrajaną w cienkie paski kapustę. Gdy zupa zagotuje się z kapustą włożyć pokrajane w kostkę ziemniaki i na końcu rozdrobnione w cząstki pomidory. Zupa powinna wrzeć 15 - 20 min, następnie zdjąć ją z ognia, posypać posiekaną nacią pietruszki, dodać masło i pieprz, posolić do smaku. Można podawać ją ze zsiadłym mlekiem kładzionym bezpośrednio na talerze. Zupa paprykowaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:45Ilość porcji: 4 Składniki: 2 szt papryk zielonych 1 szt papryki żółtej 1 szt marchewki 1 szt pora -- 5 dag 1 kawałek selera -- 5 dag 1 szt cebuli 3 szt pomidorów 4 szt ziemniaków 15 dag boczku wędzonego 3 łyżki ryżu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki -- posiekanej drobno 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu, aż wytopi się z niego tłuszcz. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na boczku. Marchewkę oraz seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Do podsmażonego boczku i cebuli dodajemy starte warzywa, pora oraz paprykę i smażymy ok. 5 min, mieszając. Wlewamy 1 l wrzącej wody, dodajemy vegetę i gotujemy ok. 15 min. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy razem z ryżem i gotujemy jeszcze 15 min. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju ok. 5 min i dodajemy do zupy na 5 min przed końcem gotowania. Przyprawiamy zupę zmiażdżonym czosnkiem, słodką papryką, pieprzem oraz solą i jeszcze chwilę gotujemy. Po odstawieniu z ognia łączymy ją z jogurtem. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Zupa PaulinySkładniki: 5 szt ziemniaków1 szklanka soczewicy 3 szt cebul 2 główki czosnku 3 szt marchewek 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 opakowanie sera feta sok cytrynowy -- z 1 cytryny sól, pieprz chili wegeta Przygotowanie: Proporcje na 1 garnek. Czosnek pokroić i lekko posolić, wrzucić na gorącą oliwę z oliwek, nie doprowadzić do przypalenia czy przyprażenia ! Następnie wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, mieszamy, ale żadnych przypalanek! Dorzucamy pokrojoną w plasterki marchew i podsmażamy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej podsmażamy jeszcze chwilę. Podlewamy 2 litrami wody, wrzucamy trochę chilli , solimy, pieprzymy, odrobinę wegety i dodajemy sok z cytryny oraz soczewicę, . Kiedy soczewica będzie już miękka, zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy fetę pokrojoną w kostkę albo - od biedy chudy ser. Pysznie smakuje z grzankami! Zupa PaveseSkładniki:3/4 litra bulionu 4 szt żółtek 5 dag parmezanu 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku oregano 4 kromki chleba -- pszennego oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Czosnek obrać i rozetrzeć z jedną łyżeczką soli. Szczypiorek i oregano opłukać i posiekać. Z chleba odkroić skórkę. Rozgrzać bulion. Na silnie rozgrzanej oliwie zasmażyć roztarty czosnek. Na tej samej patelni, po usunięciu czosnku, podsmażyć chleb z obu stron. Gdy grzanki będą złotobrązowe ułożyć je na głębokich talerzach. Na środku każdej grzanki położyć surowe żółtko. Wlać gorący bulion tak, by wierzch grzanek wystawał. Posypać tartym parmezanem, oregano i szczypiorkiem. Zupa piwna słodkaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:20Przygotowanie: 5 minut Gotowanie: 15 minut Kuchnia: francuska Ilość porcji: 4 Składniki: 1 litr piwa jasnego skórka obtarta z cytryny 1 laska wanilii 3 szt żółtek 15 dag cukru 1/3 szklanki śmietany -- 18 % grzanki z bułki Przygotowanie: Zagotować piwo, dodać cukier, cutrynową skórkę i pokruszoną wanilię, gotować 10 minut. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z żółtkami, dodać odrobinę gorącego piwa, nastepnie połączyć z pozostałym energicznie mieszając. Podawać z grzankami.
|
|