Jedz smacznie i zdrowo ZUPY |
|
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:25 Kaloryczość 1 porcji: 380 kcal Składniki: cebula -- duża 1 ząbek czosnku 35 dag marchwi 35 dag pora 20 dag kiełbas 1 łyżka oliwy papryka mielona -- słodka 1 litr bulionu 20 dag lane kluski -- przygotowane wcześniej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku cukier sól pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Obraną marchewkę, pokroić na skośne plastry, pory w kosteczkę, a kiełbasę w paseczki. W garnku rozgrzać olej, poddusić cebulę i czosnek. Dodać marchewkę, pory i kiełbasę. Oprószyć papryką i mieszając, smażyć 3 minuty. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Dodać gotowe lane kluski, podgrzać je w zupie. W tym czasie opłukać natkę i szczypiorek, posiekać je. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posypać zieleniną podawać natychmiast, gorącą. Zupa - serowy kremCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal Składniki: 2 szt ziemniaków 2 szt kostek rosołowych 30 dag żółty ser 2 kromki chleba 1 kubeczek śmietany pieprz curry imbir Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić, zalać wrzątkiem. Dodać kostkę rosołową, gotować 15 minut. Zupę zmiksować. Żółty ser zetrzeć na tarce, wsypać do zupy, garnek wsawić na mały ogień. Dodać pół kubeczka śmietany. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Zupę podawać z grzankami. Zupa brukselkowaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:35Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 350 kcal Składniki: 50 dag brukselki 3/4 litra bulionu 1 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki zasmażki błyskawicznej pieprz biały gałka muszkatołowa -- zmielona 5 dag boczku wędzonego 2 kromki pieczywa tostowego Przygotowanie: Brukselkę oczyścić z uszkodzonych listków, głąbki ponacinać na krzyż. Zalać gorącym bulionem i gotować 20 minut. Wyjąć 2-3 brukselki do dekoracji, resztę zmiksować w bulionie. Dodać śmietankę kremówkę, posypać zasmażką błyskawiczną, ponownie zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na chrupko na patelni, bez tłuszczu. W wysmażonym z boczku tłuszczyku zrumienić tosty pokrojone w kostkę. Gotową zupę wlać do talerzy, posypać grzankami i boczkiem, udekorować listkami odłożonej wcześniej brukselki. Zupa cebulowaSkładniki:50 dag cebul 1 1/2 łyżki masła 10 dag sera 10 dag pietruszki 20 dag ziemniaków 4 łyżki sera żółtego -- starty 4 łyżki szczypiorku -- posiekany sól pieprz 1/2 szt bułka wrocławska 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki śmietany Przygotowanie: Seler, pietruszkę i ziemniaki umyć, oczyścić, opłukać. Seler i pietruszkę pokroić, włożyć do wrzącej osolonej wody (4 szklanki). Cebulę obrać, opłukać, pokroić z łyżką masła (nie rumienić), dodać do gotujących się warzy, jednocześnie włożyć pokrojone ziemniaki. Ugotować do miękkości. Zmiksować lub przetrzeć przez sito. Zupę wymieszać ze śmietaną i zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami. Bułkę na grzanki pokroić w kromeczki, posmarować masłem (1/2 łyżki), pokroić w kostkę. Zarumienić w piekarniku. Zupa cebulowa z grzankamiIlość porcji: 6Składniki: 500 g cebul 4 łyżki oliwy 1 łyżka mąki 150 ml białego wina -- wytrawne 1 litr rosołu sól pieprz 100 g sera żółtego -- ostry GRZANKI: 5 kromek chleba -- czerstwy 4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić, zrumienić na oliwie, oprószyć mąką, wymieszać i zasmażyć. Następnie wlać wino i dusić cebulę 5 - 6 minut pod przykryciem. Zalać gorącym rosołem, doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. W tym czasie przygotować grzanki. Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć obrane ząbki czosnku, usmażyć na brązowo, wyjąć i wyrzucić. Na aromatycznej oliwie usmażyć na złoto grzanki. Zupę wlać do misek, podsypać grzankami oraz tartym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać 5 minut. Zupa marchewkowo - pomarańczowaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 8 Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal Składniki: 40 dag marchwi 2 szt dymki 1/2 szt cytryn kostka rosołowa 3 łyżki śmietany 1 łyżka masła 2 kromki bułek -- na grzanki 1 łyżka mąki sól pieprz tymianek gałka muszkatołowa Przygotowanie: Pokrojoną marchew obsmażyć na maśle razem z dymką, zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową, gotować. Dodać zasmażkę z masła i mąki oraz sok z cytryny i pomarańczy. Zmiksować. Podawać z grzankami i śmietaną. Zupa meksykańskaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 233 kcal Składniki: 50 dag mięsa mielonego -- chude bez kości 2 szt cebul -- duże 1 puszka koncentratu pomidorowego -- mała 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3 ząbki czosnku 1 kostka bulionu 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziola prowansalskie 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 puszka soi Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać mięso, smażyć je kilka minut, mieszając. Przełożyć do garnka, zalać litrem bulionu, gotować około 20 minut. Dodać fasolę, kukurydzę, soję oraz majeranek. Zupę gotować jeszcze 5 minut. Dołożyć roztarty czosnek, zioła prowansalskie, koncentrant pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem. Gotować, mieszając od czasu do czasu. Zupę podawać z pieczywem, posypaną świeżymi ziolami. Zupa meksykańska ryżowaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:25 Kuchnia: meksykańska Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 382 kcal Składniki: 1/2 l bulionu cebula 2 szt marchwi 10 dag selerów 2 łyżki oleju 30 dag filet drobiowy 8 dag ryżu -- długoziarnisty 15 dag kukurydzy -- z puszki 15 dag fasoli czerwonej -- z puszki 40 dag pomidorów papryka chili sól Przygotowanie:Obrać cebulę, posiekać. Obraną marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Mieso opłukać, również pokroić je w drobną kostkę. Na oleju podsmażyć mięso, dodać przygotowane warzywa i smażyć, aż staną się szkliste. Dosypać ryż, zeszklić. Zalać bulionem, zagotować. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Miąższ pokroić. Dodać do zupy razem z osączoną kukurydzą i fasolą. Dołożyć posiekaną papryczkę chili. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świerzym pieczywem. Zupa ogórkowa z kluskamiSkładniki:30 dag warzyw -- seler, pietruszka,por 15 dag cebul 35 dag ogórek kwaszony listek laurowy sól pieprz cukier 1/2 szklanki śmietany 3 łyżki pietruszki -- zielona, posiekana 1 łyżka masła 10 dag mąki 1 szt jajka -- na kluski Przygotowanie: Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić, zalać wrzącą wodą, przykryć garnek, ugotować do miękkości, odstawić, gdy trochę wystygnie - zmiksować. Ogórki cienko obrać, pokroić w drobny makaronik lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do przetartych warzyw wraz z listkami laurowymi. Zagotować, odstawić, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą, odrobiną cukru i pieprzu. Posypać posiekaną zieloną pietruszką, dodać resztę masła. Podawać z oddzielnie ugotowanymi kluskami krajanymi. Zupa pieczarkowaIlość porcji: 4Kaloryczość 1 porcji: 220 kcal Składniki: 1 litr bulionu warzywnego -- z kostki 2 szt marchwi 1/2 szt pora pietruszka korzeniowa 50 dag pieczarek 4 szt ziemniaków -- duże 1/2 pęczka natka sól pieprz 1 łyżka masła 1/2 łyżki mąki 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Obrać marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, opłukać je, osuszyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oczyścić, pociąć w talarki. Oczyścić pieczarki, pokroić w cienkie plasterki. Przygotowane warzywa oraz połowę pieczarek zalać gorącym bulionem. Zupę gotować około 15 minut. W tym czasie na maśle podsmażyć pozostałe pieczarki. Następnie włożyć je do zupy. Śmietanę zmiksować z maką i 2 - 3 chochelkami gorącej zupy. Wlać do garnka z zupą, wymieszać, zagotować. Na koniec przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, posypać posiekaną natką. Zupę podawać z pieczywem.
|
|