Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!



Strony z przepisami







10  11  12  13  14  15  16  17 




Jarzynowa po francusku

Jarzynowa po francusku

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:55
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 300 kcal
Składniki:
15 dag fasola szparagowa
2 szt marchwi
2 szt pora -- małe
2 szt pomidorów
2 ząbki czosnku
5 dag makaron nitki
1 pęczek bazylii
5 dag żółty ser -- twardego np. parmezan
6 łyżek oliwy
sól
Przygotowanie:
Pory oczyścić, pokroić w krążki. Marchewki obrać, umyć, pokroić w półplasterki. Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć końce, usunąć łyko i pokroić w kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki i pokroić w ósemki. Do rondelka wlać 1 1/2 litra osolonej wody, zagotować. Wrzucić fasolkę i marchewkę, gotować 5min. Dodać pory, gotować jeszcze 5min. Dorzucić makaron i gotować chwilkę na małym ogniu tak, by zupa lekko wrzeła. Bazylię opłukać, osuszyć. Czosnek obrać. Ser zetrzeć na tarce. Połowę sera, bazylii i czosnku zmiksować z oliwą. Sos wlać do zupy, wymieszać, ew. przyprawić solą. Zupę rozlać do talerzy, posypać pozostałym serem i udekorować bazylią.

Do góry

Jarzynowa zupa krem

Jarzynowa zupa krem

Kaloryczość 1 porcji: 60 kcal
Składniki:
2 szt marchewek -- nieduże
1 szt pietruszki -- mała
1 kawałek selera naciowego
1 szt pora -- nieduży
1 szt cebuli -- mała
1 szt pomidora -- dijrzały
brokuły -- kilka różyczek
2 szt ziemniaków
2 łyżki śmietany -- 22%
2 łyżki przyprawa do zup -- lub kosyka rosołowa
1 łyżka koper włoski -- posiekany
sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać lub oskrobać i rozdrobnić, włożyć do garnka i zalać 3 szklankami wrzątku. Dodać przyprawę do zup. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Następnie przestudzić, zmiksować i zabielić śmietaną, rozprowadzoną kilkoma łyżkami wywaru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu posypać koperkiem.

Do góry

Kapuśniak mojej babci

Kapuśniak mojej babci

Składniki:
biała kapusta -- mała główka
włoszczyzna
15 dag kiełbas
koncentrat pomidorowy
kostka bulionowa
1 łyżka mąki -- ewntualnie
listek laurowy
ziele angielskie
majeranek
przyprawa maggi
zielenina -- posiekana
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę umyć, poszatkować, sparzyć. Włoszczyznę umyć, obrać. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, odłożyć na talerzyk. Z włoszyzny rosołowej i 6 szklanek wody ugotować wywar, odcedzić go do dużego garnka. Dodać kapustę, startą marchewkę, pokrojoną kiełbasę, przyprawy i gotować. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać przecier pomidorowy i ewentualnie mąkę wymieszaną z odrobiną wody, chwilę gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z zimeniakami polanymi stopioną słoniną i podsmażoną na niej posiekaną cebulą. Podać zieleninę do posypania zupy.

Do góry

Krupmik z grzybami

Krupmik z grzybami

Składniki:
włoszczyzna
4 łyżki kaszy jęczmiennej
6 szt grzybów -- suszonych
1 pęczek koper włoski
3 szt ziemniaków
1 szt cebuli
1 łyżka oleju
vegeta
sól,
pieprz
ziele angielskie liść laurowy
Przygotowanie:
Kaszę opłukać, wrzucić do 1 1/2 litra wrzacej wody, gotować 15 minut. Włoszczyznęumyć, marchew, pietruszkę i seler oskrobać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do gotującej się kaszy. Grzyby umyć, wymoczyć, pokroić w paseczki, wrzucić do zupy. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Por pokroić w plasterki, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Na 10 min przed końcem gotowania dodać por, ziemniaki, podsmażoną cebulę i przyprawy. Na talerzach posypać koperkiem.

Do góry

Włoska zupa brokułowa

Włoska zupa brokułowa

Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 100 kcal
Składniki:
1 opakowanie mrożone brokuły
1/2 kg kości wołowe -- na rosół
1 pęczek włoszczyzny
1/2 pęczka natki pietruszki
3 szt serek topiony śmietankowy -- trójkąciki
1/2 ząbka czosnku
100 ml białego wina
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kości opłukać, włożyć do garnka, zalać 1 1/2 litra wody. Zagotować. zebrać szumowiny. Włoszczyznę opłukać, pokroić na kawałki. Natkę opłukać, otrzepać z wody. Oczyszczoną świeżą włoszczyznę lub mrożoną włoszczyznę i natkę dołożyć do garnka z kośćmi, gotowac na najmniejszym ogniu około 1 godz. Gotowy bulion przecedzic. Bulion zagotowac, wrzucic brokuły, ugotowac do miękkości według wsakzówek na opakowaniu. W niewielkiej ilości bulionu stopić serki topione, stale mieszając dolewać resztę bulionu. Czosnek obrać, posiekać. Wraz z brokułami dodać do zagęszczonego bulionu, wlać wino, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.

Do góry

Zupa aromatyczna

Zupa aromatyczna

Składniki:
5 szklanek wywar z ryby
30 dag filet z karpia
3 szt żółtek
1/2 szklanki listki mięty -- posiekanych
1/2 łyżki listki melisy, pietruszki. szczypior i rozmaryn
2 łodygi selerów naciowych
cytryna -- sok i skórka
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Umyty i osuszony filet skrop sokiem z cytryny, natrzyj go solą, po xzym włóż do gorącego wywaru i gotuj 10 min. Delikatnie wyjmij rybę łyżką cedzakową, usuń, usuń ości, a mięso pokrój w cienkie paski. Wywar natomiast przecedz i zagotuj. Rozbełtane z łyżkami przekotowanej wody żółtka wlej do wywaru, dokładnie wymieszaj, wsyp posiekaną zieleninę.Teraz dodaj pokrojoną w paski rybę i cienkie plasterki sera, i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dopraw do smaku. Do zupy tuż przed podaniem możesz wrzucić grzanki z bułki, pokrojone w kostkę ugotowaqne białko lub groszek ptysiowy.

Do góry

Zupa cygańska

Zupa cygańska

Kaloryczość 1 porcji: 80 kcal
Składniki:
1 1/2 litra wywar warzywno-mięsny
2 strąki papryk
20 dag wędzony boczek
1/2 szklanki śmietany -- 12%
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szt cebul
1 łyżka mąki
natka pietruszki
2 łyżki oleju
majeranek
przyprawa do zup
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, skropić wywarem i udusić. Pod koniec duszenia dodać koncentratu pomidorowego i pokorojony w paseczki lekko podsmażony boczek. Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalac wywarem i gotować. gdy będą miękkie, dodać uduszone warzywa z mąką, połączyć z zupą, chwilę pogotować, [rzyprawić do smaku, posypać drobno pokrojoną natką.

Do góry

10  11  12  13  14  15  16  17 



Kopiowanie zabronione