Jedz smacznie i zdrowo BEZALKOHOLOWE |
|
Napój litewskiKuchnia: litewskaSkładniki: 2 szklanki mleka kwaśnego 3/4 szklanki zakwasu burakowego 1 szt ogórka zielenina sól, cukier Przygotowanie: Zakwas burakowy: 5 szklanek przegotowanej ciepłej wody, 50 dag buraków ćwikłowych, 1 łyżeczka cukru. Buraki ćwikłowe wyszorować, obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki, włożyć do słoja i zalać letnią przegotowaną wodą, dodać cukier. Słój przykryć kawałkiem gazy, postawić w ciepłym miejscu do zakiszenia na 4 - 5 dni. Ukiszony barszcz zlać do butelek, zakorkować. Nie należy przetrzymywać za długo, aby nie przekisł. Zieleninę opłukać, drobno posiekać. Mleko roztrzepać na gładką masę, połączyć z kwasem, dodać drobno pokrojony ogórek oraz pozostałe składniki, doprawić do smaku. |
|