Jedz smacznie i zdrowo
BEZALKOHOLOWE

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami









Napój litewski

Kuchnia: litewska
Składniki:
2 szklanki mleka kwaśnego
3/4 szklanki zakwasu burakowego
1 szt ogórka
zielenina
sól, cukier
Przygotowanie:
Zakwas burakowy: 5 szklanek przegotowanej ciepłej wody, 50 dag buraków ćwikłowych, 1 łyżeczka cukru. Buraki ćwikłowe wyszorować, obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki, włożyć do słoja i zalać letnią przegotowaną wodą, dodać cukier. Słój przykryć kawałkiem gazy, postawić w ciepłym miejscu do zakiszenia na 4 - 5 dni. Ukiszony barszcz zlać do butelek, zakorkować. Nie należy przetrzymywać za długo, aby nie przekisł. Zieleninę opłukać, drobno posiekać. Mleko roztrzepać na gładką masę, połączyć z kwasem, dodać drobno pokrojony ogórek oraz pozostałe składniki, doprawić do smaku.
Do góry






Kopiowanie zabronione