Jedz smacznie i zdrowo ZUPY |
|
Zupa pomidorowaSkładniki:75 dag pomidory 25 dag warzyw -- świeże mieszane lub mrożona mieszanka warzywna 3/4 szklanki śmietany 1/2 szklanki ryżu 1 łyżeczka tłuszczu 1 1/4 szklanki mleka sól cukier seler -- posiekane listki pietruszka -- z koperkiem zamiast selera Przygotowanie: Mrożoną mieszankę warzywną opłukać w zimnej wodzie i od razu wsypać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła. Świeże pomidory umyć, sparzyć obrać ze skórki, pokroić. Zamrożone pomidory umyć w zimnej wodzie i szybko obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki. Przygotowane pomidory dodać do gotujących się warzyw. Gotować jeszcze kilka minut, odstawić, nieco przestudzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną, wlać do wrzącej zupy. Doprowadzić do wrzenia, odstawić. Dodać około 4 łyżek drobno posiekanych listków przyprawowych. Oddzielnie ugotować ryż na sypko (na mleku). Do każdej porcji zupy dokładać odpowiednią ilość ryżu. Zupa szpinakowaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 215 kcal Składniki: 40 dag szpinaku -- świeży 1 kostka bulionu 1 łyżka masła 2 szt jajek -- na twardo koperek 2 łyżki śmietany 25 dag mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej sól pieprz sok z cytryny jajko Przygotowanie: Liście szpinaku poodrywać od gałązek, opłukać je kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie osączyć i pokroić. Posiekany szpinak wrzucić do garnka. Kostkę bulionową rozpuścić w trzech szklankach wrzątku. Liściezalać jedną szklanką bulionu i dusić około 10 minut , aż dędą miękkie. Odstawić na chwilę z ognia. Przestudzony szpinak zmiksować, dodać masło i dwie szklanki bulionu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz śmietaną. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i tartą bułką. Uformować z niego małe pulpeciki i ze wszystkich stron usmażyć na rozgrzanym oleju. Obrać jajka na twardo, pokroić w kostkę. Do talerzy lub miseczek włożyć trochę pokrojonych jajek i pulpeciki, zalać zupą. Posypać posiekanym koperkiem. Zupa wiejska z czosnkiemCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal Składniki: 3 szt ziemniaków -- duże marchew 10 dag kiełbas 4 ząbki czosnku sól pieprz kminek czerwona papryka -- słodka natka pietruszki 2 szt kostek rosołowych 1 łyżka oleju Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew w plasterki. W garnku zagotować litr wody, wsypać warzywa, dodać kostki rosołowe, zagotować. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Gotować około 20 minut. Kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na oleju. Wrzucić do zupy. Pod koniec gotowania dodać wszystkie przyprawy. Zupa z kapusty włoskiejCzas przyrządzania (gg:mm): 01:00Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 328 kcal Składniki: 30 dag kapusty włoskiej sól 8 dag kaszy jęczmiennej 3 dag masła -- lub margaryna 4 dag mąki 10 dag grzybów -- świeże 2 szt kiełbasy śląskkiej 1 łyżeczka oleju pieprz biały 2 ząbki czosnku szczypiorek -- do dekoracji Przygotowanie: Liście kapusty odciąć od głąba, opłukać, drobno pokroić. Włożyć do garnka, zalać wodą, posolić, zagotować. Opłukać kaszę i wsypać do gotującej się kapusty. Na patelni roztopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć mieszając. Jasną zasmażkę dodać do zupy, dobrze wymieszać, zagotować. Oczyścić grzyby, opłukać i pokroić w plasterki. Włożyć do zupy. Gotować razem kilka minut na małym ogniu. Na oleju podsmażyć plasterki kiełbasy. Bezpośrednio do niej przez praskę przecisnąć czosnek, zeszklić. Całość przełożyć do zupy. Zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Zupa z porów 1Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal Składniki: 2 szt pory -- małe 2 szt ziemniaków 1 łyżka wegety kostka rosołowa sól pieprz koperek 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka śmietany Przygotowanie: Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem. Dodać wegetę oraz kostkę rosołową. Pory dokładnie umyć, odcinając zielone części. Pokroić je w skośne plastry, podsmażyć na maśle. Po oprószeniu ich mąką, przełożyć do gotującej się zupy. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać część koperku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać ze śmietaną i koperkiem. Zupa z pulpetamiCzas przyrządzania (gg:mm): 00:45Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 435 kcal Składniki: 2 łyżki masła 1 szklanka ryżu 1 l bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego cukinia -- mała 30 dag mielona cielęcina jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka natka -- posiekana 4 łyżki śmietany -- kwaśna sól pieprz 1 łyżka cebuli -- posiekana Przygotowanie: Cebulę obrać,drobno pokroić. Zeszklić w garnku na maśle, wsypać ryż. Mieszając chwilę, smażyć razem. Dodaćc koncentrat pomidorowy i dalej mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Całość zalać gorącym bulionem, gotować, aż ryż będzie miękki (ok 20 minut). W tym czasie przygotować pulpeciki: cielęcinę wymieszać z bułką tartą i jajkiem, przyprawić solą oraz pieprzem. Z masy formować kuleczki i wkładać bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotować 15 minut. Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki, a te w cienkie plasterki. Włożyć do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Oprószyć natką. Podać ze śmietaną. Żurek domowym zakwasemCzas przyrządzania (gg:mm): 01:00Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 400 kcal Składniki: 2 szklanki mąki żytniej -- razowa chleb razowy -- skórka 5 dag kiełbas 5 dag boczku 30 dag kiełbasy białej 3 ząbki czosnku 1 litr wywar z włoszczyzny sól pieprz majeranek Przygotowanie: Mąkę zaparzyć wodą - dodać jej tyle, aby powstało rzadkie ciasto. Po ostygnięciu ciasta wlać litr letniej wody, dodać skórkę z chleba, po czym przelać wszystko do słoja, przykryć i odstawić. Kwas jest gotowy po 3 dniach. Do wywaru z włoszczyzny dodać czosnek, przyprawy, pokrojoną kiełbasę i boczek. Doprawić do smaku domowym kwasem. Żurek podawać z pieczywem. Zupa fasolowa z kremem ziołowymCzas przyrządzania (gg:mm): 00:45Kuchnia: niemiecka Ilość porcji: 4 Składniki: 50 dkg zielonej fasolki -- pokroić 1 szt papryki żółtej -- pokroić w kostkę 1 szt pomidora -- pokroić w kostkę 1 puszka białej fasoli 10 dkg makaronu -- drobny np. gwiazdki 1 łyżka cząbru 1 1/2 l bulionu Sos: 15 dkg twarożku hohmo 15 dkg jogurtu 2 ząbki czosnku -- posiekać sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Zieloną fasolkę gotować 15 min. w rosole, dodać pokrojone warzywa, białą fasolę i makaron, doprawić do smaku, gotować 10 min. Składniki sosu zmiksować, polać zupę przed podaniem - na talerzach. Zupa jarzynowa z seremCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 296 kcal Składniki: 3 l bulionu -- z kostki 2 szt marchwi -- pokroić w kostkę 1 szt selera -- mały-pokroić w kostkę 3 szt ziemniaków -- pokroić w kostkę 7 szt pieczarek -- pokroić w plastry 1/2 szt kalafiorów -- podzielić na różyczki 3 szt papryk marynowanych -- pokroić w paseczki 100 g śmietany 2 łyżki mąki 10 dkg twarogu -- pokruszyć natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, marchew i seler wrzucić do gotującego bulionu, po 10 min dodać pieczarki i kalafior, gotować do miękkości. Dołożyć do zupy paprykę, dolać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku. Na talerzach posypać natką i białym serem. Zupa MichałaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 4 Składniki: 1 1/2 l bulionu -- z kostki 1 puszka kukurydzy -- osączyć 25 dkg kiełbas -- pokroić w kostkę 5 szt ziemniaków -- pokroić w kostkę 2 szt marchwi -- pokroić w kostkę 3 szt grzybów suszonych -- namoczyć, pokroić w paski sól, pieprz 8 szt tostów 8 plastrów sera żółtego Przygotowanie: Marchew, ziemniaki i grzyby zalać bulionem, gotować do miękkości jarzyn. Pod koniec gotowania dodać kiełbasę i kukurydzę. Zapiec tosty z serem żółtym, ułożyć po dwie grzanki na talerzu, zalać zupą.
|
|