Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!



Strony z przepisami







10  11  12  13  14  15  16  17 




Zupa pomidorowa

Składniki:
75 dag pomidory
25 dag warzyw -- świeże mieszane lub mrożona mieszanka warzywna
3/4 szklanki śmietany
1/2 szklanki ryżu
1 łyżeczka tłuszczu
1 1/4 szklanki mleka
sól
cukier
seler -- posiekane listki
pietruszka -- z koperkiem zamiast selera
Przygotowanie:
Mrożoną mieszankę warzywną opłukać w zimnej wodzie i od razu wsypać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła. Świeże pomidory umyć, sparzyć obrać ze skórki, pokroić. Zamrożone pomidory umyć w zimnej wodzie i szybko obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki. Przygotowane pomidory dodać do gotujących się warzyw. Gotować jeszcze kilka minut, odstawić, nieco przestudzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną, wlać do wrzącej zupy. Doprowadzić do wrzenia, odstawić. Dodać około 4 łyżek drobno posiekanych listków przyprawowych. Oddzielnie ugotować ryż na sypko (na mleku). Do każdej porcji zupy dokładać odpowiednią ilość ryżu.

Do góry

Zupa szpinakowa

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 215 kcal
Składniki:
40 dag szpinaku -- świeży
1 kostka bulionu
1 łyżka masła
2 szt jajek -- na twardo
koperek
2 łyżki śmietany
25 dag mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
sok z cytryny
jajko
Przygotowanie:
Liście szpinaku poodrywać od gałązek, opłukać je kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie osączyć i pokroić. Posiekany szpinak wrzucić do garnka. Kostkę bulionową rozpuścić w trzech szklankach wrzątku. Liściezalać jedną szklanką bulionu i dusić około 10 minut , aż dędą miękkie. Odstawić na chwilę z ognia. Przestudzony szpinak zmiksować, dodać masło i dwie szklanki bulionu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz śmietaną. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i tartą bułką. Uformować z niego małe pulpeciki i ze wszystkich stron usmażyć na rozgrzanym oleju. Obrać jajka na twardo, pokroić w kostkę. Do talerzy lub miseczek włożyć trochę pokrojonych jajek i pulpeciki, zalać zupą. Posypać posiekanym koperkiem.

Do góry

Zupa wiejska z czosnkiem

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal
Składniki:
3 szt ziemniaków -- duże
marchew
10 dag kiełbas
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
kminek
czerwona papryka -- słodka
natka pietruszki
2 szt kostek rosołowych
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew w plasterki. W garnku zagotować litr wody, wsypać warzywa, dodać kostki rosołowe, zagotować. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Gotować około 20 minut. Kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na oleju. Wrzucić do zupy. Pod koniec gotowania dodać wszystkie przyprawy.

Do góry

Zupa z kapusty włoskiej

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 328 kcal
Składniki:
30 dag kapusty włoskiej
sól
8 dag kaszy jęczmiennej
3 dag masła -- lub margaryna
4 dag mąki
10 dag grzybów -- świeże
2 szt kiełbasy śląskkiej
1 łyżeczka oleju
pieprz biały
2 ząbki czosnku
szczypiorek -- do dekoracji
Przygotowanie:
Liście kapusty odciąć od głąba, opłukać, drobno pokroić. Włożyć do garnka, zalać wodą, posolić, zagotować. Opłukać kaszę i wsypać do gotującej się kapusty. Na patelni roztopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć mieszając. Jasną zasmażkę dodać do zupy, dobrze wymieszać, zagotować. Oczyścić grzyby, opłukać i pokroić w plasterki. Włożyć do zupy. Gotować razem kilka minut na małym ogniu. Na oleju podsmażyć plasterki kiełbasy. Bezpośrednio do niej przez praskę przecisnąć czosnek, zeszklić. Całość przełożyć do zupy. Zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Do góry

Zupa z porów 1

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal
Składniki:
2 szt pory -- małe
2 szt ziemniaków
1 łyżka wegety
kostka rosołowa
sól
pieprz
koperek
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżeczka śmietany
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem. Dodać wegetę oraz kostkę rosołową. Pory dokładnie umyć, odcinając zielone części. Pokroić je w skośne plastry, podsmażyć na maśle. Po oprószeniu ich mąką, przełożyć do gotującej się zupy. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać część koperku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać ze śmietaną i koperkiem.

Do góry

Zupa z pulpetami

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 435 kcal
Składniki:
2 łyżki masła
1 szklanka ryżu
1 l bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
cukinia -- mała
30 dag mielona cielęcina
jajko
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka natka -- posiekana
4 łyżki śmietany -- kwaśna
sól
pieprz
1 łyżka cebuli -- posiekana
Przygotowanie:
Cebulę obrać,drobno pokroić. Zeszklić w garnku na maśle, wsypać ryż. Mieszając chwilę, smażyć razem. Dodaćc koncentrat pomidorowy i dalej mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Całość zalać gorącym bulionem, gotować, aż ryż będzie miękki (ok 20 minut). W tym czasie przygotować pulpeciki: cielęcinę wymieszać z bułką tartą i jajkiem, przyprawić solą oraz pieprzem. Z masy formować kuleczki i wkładać bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotować 15 minut. Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki, a te w cienkie plasterki. Włożyć do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Oprószyć natką. Podać ze śmietaną.

Do góry

Żurek domowym zakwasem

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 400 kcal
Składniki:
2 szklanki mąki żytniej -- razowa
chleb razowy -- skórka
5 dag kiełbas
5 dag boczku
30 dag kiełbasy białej
3 ząbki czosnku
1 litr wywar z włoszczyzny
sól
pieprz
majeranek
Przygotowanie:
Mąkę zaparzyć wodą - dodać jej tyle, aby powstało rzadkie ciasto. Po ostygnięciu ciasta wlać litr letniej wody, dodać skórkę z chleba, po czym przelać wszystko do słoja, przykryć i odstawić. Kwas jest gotowy po 3 dniach. Do wywaru z włoszczyzny dodać czosnek, przyprawy, pokrojoną kiełbasę i boczek. Doprawić do smaku domowym kwasem. Żurek podawać z pieczywem.

Do góry

Zupa fasolowa z kremem ziołowym

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Kuchnia: niemiecka
Ilość porcji: 4
Składniki:
50 dkg zielonej fasolki -- pokroić
1 szt papryki żółtej -- pokroić w kostkę
1 szt pomidora -- pokroić w kostkę
1 puszka białej fasoli
10 dkg makaronu -- drobny np. gwiazdki
1 łyżka cząbru
1 1/2 l bulionu
Sos:
15 dkg twarożku hohmo
15 dkg jogurtu
2 ząbki czosnku -- posiekać
sól,
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Zieloną fasolkę gotować 15 min. w rosole, dodać pokrojone warzywa, białą fasolę i makaron, doprawić do smaku, gotować 10 min. Składniki sosu zmiksować, polać zupę przed podaniem - na talerzach.

Do góry

Zupa jarzynowa z serem

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 296 kcal
Składniki:
3 l bulionu -- z kostki
2 szt marchwi -- pokroić w kostkę
1 szt selera -- mały-pokroić w kostkę
3 szt ziemniaków -- pokroić w kostkę
7 szt pieczarek -- pokroić w plastry
1/2 szt kalafiorów -- podzielić na różyczki
3 szt papryk marynowanych -- pokroić w paseczki
100 g śmietany
2 łyżki mąki
10 dkg twarogu -- pokruszyć
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i seler wrzucić do gotującego bulionu, po 10 min dodać pieczarki i kalafior, gotować do miękkości. Dołożyć do zupy paprykę, dolać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku. Na talerzach posypać natką i białym serem.

Do góry

Zupa Michała

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 1/2 l bulionu -- z kostki
1 puszka kukurydzy -- osączyć
25 dkg kiełbas -- pokroić w kostkę
5 szt ziemniaków -- pokroić w kostkę
2 szt marchwi -- pokroić w kostkę
3 szt grzybów suszonych -- namoczyć, pokroić w paski
sól,
pieprz
8 szt tostów
8 plastrów sera żółtego
Przygotowanie:
Marchew, ziemniaki i grzyby zalać bulionem, gotować do miękkości jarzyn. Pod koniec gotowania dodać kiełbasę i kukurydzę. Zapiec tosty z serem żółtym, ułożyć po dwie grzanki na talerzu, zalać zupą.

Do góry

10  11  12  13  14  15  16  17 



Kopiowanie zabronione