Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!



Strony z przepisami







10  11  12  13  14  15  16  17 




Zupa serowa

Zupa serowa

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:15
Kategoria: Zupy.
Składniki:
3/4 litra rosołu z kury
1/3 opakowania śmietany -- 12 %
2 łyżki mąki pszennej -- płaskie
10 dag sera pleśniowego
pietruszka -- zielona
Przygotowanie:
Często pozostaje nam nieco rosołu z poprzedniego dnia. Możemy na jego bazie przygotować smaczną i niebanalną zupę. Jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Wielbiciele smaku serów pleśniowych z przyjemnością przyjmą ten przepis.
Jak przyrządzić?
1) Do kubka wlewamy śmietanę i wsypujemy mąkę. Mieszamy dokładnie. Do tej mieszaniny dolewamy rosół (1/2 objętości kubka) i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2) Rosół doprowadzamy do delikatnego wrzenia na ogniu. Wlewamy powoli, cały czas mieszając zawartość kubka. Czekamy aż całość ponownie się zagotuje. Cały czas należy zupę mieszać od dna, aby miała jednolitą, pozbawioną grudek konsystencję. Trzymamy ją w stanie delikatnego wrzenia 2 - 3 min. od chwili zagotowania.
3) Zestawiamy garnek z ognia. Wrzucamy rozkruszony dość drobno ser (np. rokpol, im lepszy ser, tym smaczniejsza zupa) i mieszamy ponownie, aż do połączenia się idealnego wszystkich składników. Konsystencja powinna osiągnąć stan właściwy dla zupy zwanej kremem.
Jak podawać?
Podajemy zaraz po ugotowaniu, gorącą. Posypujemy odrobiną zielonej pietruszki. Szykujemy niewielkie porcje, bo jest bardzo sycącym daniem, zwłaszcza jeśli potem podajemy coś jeszcze do jedzenia. Smacznym dodatkiem są małe, ciepłe grzanki.

Do góry

Zupa serowa 1

Zupa serowa 1

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:25
Ilość porcji: 4
Składniki:
1/2 litra rosołu z kury -- może być z kostki
1/2 litra mleka
1/2 szklanki marchwi -- pokroić w słupki
1/2 szklanki cebul -- posiekana
1/2 szklanki selerów -- posiekanego
1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki sera żółtego -- startego
sól,
pieprz
Przygotowanie:
W garnku zagotować rosół i warzywa. Zmniejszyć ogień, gotować, około 10 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie. Wymieszać mąkę z mlekiem i przyprawami, dodać do rosołu i mieszać, dopóki nie będzie grudek. Dodać ser, mieszać, aż się roztopi. Podawać z grzankami.

Do góry

Zupa Suomi

Składniki: 1 kg ryby morskiej
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietanki
8 kromek bułek -- pszenna
5 dag masła
1/4 litra mleka
2 kieliszki wina białego -- wytrawne
1 szt cebuli
2 szt marchewek
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki koperku
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Ryby morskie np.: dorada, makrela, dorsz. Zagotować 2 litry wody z winem, posolić, dodać obrane marchewki, całą cebulę, natkę pietruszki i gotować przez kolejne 15 minut. Dodać obrane dobrane jednakowej wielkości ziemniaki. Po kwadransie dodać sprawione i pokrojone w kawałki ryby. Gotować do miękkości. Przygotować w rondelku jasną zasmażkę z maki i masła. Zalać ją mlekiem i mieszać trzymając na małym ogniu do momentu aż powstanie gładki sos. Dodać śmietankę i wymieszać. Trzymać w cieple. Podając na stół wyjąć rybę i ziemniaki. Ułożyć je na półmisku obkładając kromkami bułki z masłem. Wywar przecedzić, połączyć z sosem krótko zagotować doprawiwszy pieprzem i dodając pokrojony koper. Zupa służy do popijania ryby z ziemniakami i bułką.

Do góry

Zupa szczawiowa

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Składniki:
15 dag szczawiu
1 pęczek włoszczyzny
1 szt cebuli
3 szt kostek rosołowych
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka śmietany -- 18 %
1 łyżka koperku
sól,
pieprz
2 szt jajek -- ewentualnie
ryż -- ewentualnie
Przygotowanie:
Włoszczyznę (bez kapusty) obieramy, myjemy i wkładamy do 2,5 l wrzącej, posolonej wody. Dodajemy kostki rosołowe (z drobiu lub wołowe) i gotujemy 25 min. Szczaw czyścimy z ogonków, płuczemy i siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym na patelni maśle, na średnim ogniu. Dodajemy posiekany szczaw i dusimy pod przykryciem 5 min. Z wywaru wyjmujemy warzywa (możemy je zużyć np. do sałatki). Szczaw oprószamy mąką, mieszamy, a następnie wlewamy stopniowo 1 szklankę wywaru, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawartość patelni łączymy z resztą wywaru. Mieszamy, lekko studzimy i miksujemy. Dodajemy śmietanę (jogurtową lub 18%), doprawiamy pieprzem i, jeśli trzeba, solą. Zupę podajemy z ryżem lub posiekanym jajkiem na twardo, posypaną koperkiem.

Do góry

Zupa tatrzańska z kluseczkami z sera bundz

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:20
Ilość porcji: 3
Składniki:
600 g kapusty -- białej
250 g ziemniaków
2 szt cebul -- duże
1 pęczek włoszczyzny
2 ząbki czosnku
400 g boczku -- wędzonego
150 g śmietany -- kwaśnej 18 %
Kluseczki do zupy:
1/4 kg sera -- serek bundz lub sera twarogowego
1 szt jajka
gałka muszkatołowa
3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać i gotować w wodzie ok. 30 min z połową boczku wędzonego, boczek wyjąć, ostudzić, pokroić w drobną kostkę boczek z wywaru i pozostały, usmażyć pokrojony boczek na patelni, tak aby powstały z niego chrupiące skwarki, kapustę i cebulę pokroić w grubą kostkę, ziemniaki w półplastry, pokrojone warzywa przesmażyć na oliwie z oliwek, następnie dodać do bulionu, gotować mniej więcej pół godziny, tak aby wszystkie składniki się rozgotowały, całość zmiksować w mikserze na gładko, przelać do garnka i zaprawić śmietaną, przygotować kluseczki: ser rozetrzeć w misce łyżką, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz oraz świeżo startą gałkę muszkatołową otrzymane ciasto (musi być bardzo gęste i sztywne) przecierać przez cedzak o grubych oczkach bezpośrednio do wrzącej zupy zagotować; przed podaniem dodać skwarki i natkę pietruszki. Rozgrzewająca i pożywna zupa - idealne danie na zimę. Według oryginalnej góralskiej receptury podaje się ją z kluseczkami z sera bundz, który jednak z powodzeniem można zastąpić zwykłym twarogiem. Uwaga dla dbających o linię: zupa tatrzańska jest bardzo kaloryczna - boczek, skwarki, śmietana, kluski... Niestety, jest również bardzo smaczna :)

Do góry

Zupa wiejska bułgarska

Kuchnia: bułgarska
Składniki:
2 szt pomidorów -- średnie
1 szt cebuli -- duża
6 szt ziemniaków -- średnie
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki makaronu -- drobno pokruszyć
1/2 szklanki mleka -- świeże
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki -- mielona
1 pęczek natki pietruszki
sól
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Dodać umyte, obrane ze skórki i drobno pokrajane pomidory, a gdy się rozgotują wsypać mąkę. Gdy mąka się zrumieni, odstawić z ognia i dosypać zmieloną paprykę, stopniowo zalać zasmażkę gorącą wodą (2 litry). Po zagotowaniu wrzucić do zupy pokrajane w kostkę ziemniaki, umyty i sparzony wrzątkiem ryż oraz drobny makaron. Po zagotowaniu dodać mleko. Zupę gotować aż ziemniaki i ryż będą miękkie. Po zdjęciu z ognia posypać obficie posiekaną nacią pietruszki i posolić do smaku. Ze względu na wysoką wartość odżywczą zupa ta może zastąpić cały obiad.

Do góry

Zupa z baraniny

Składniki:
50 dag jagnięciny
1 szt cebuli -- duża
1 łyżka zielonej pietruszki -- posiekać
1 łyżka smalcu -- stopionego
2 łyżki mąki
1 szt jajka
1 szczypta papryki ostrej -- w proszku
1/2 łyżki octu
sól
Przygotowanie:
Mięso umyć i pokrajać w drobne kawałki. Włożyć do zimnej osolonej wody i zagotować. Zdjąć tłuszcz z powierzchni zupy, dodać drobno posiekaną pietruszkę. Gotować do czasu aż mięso będzie miękkie. Na patelni stopić smalec, zrobić z mąki zasmażkę, doprawić sproszkowaną papryką i dodać do zupy. Następnie wlać roztrzepane jajo i trochę octu do smaku.

Do góry

Zupa z baraniny

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:15
Ilość porcji: 4
Składniki:
500 g fasoli czerwonej -- z puszki
150 g boczku
250 g makaronu
1 łodyga selera naciowego
2 szt marchewek -- małe
olej
1 szt cebuli
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Fasolę osączyć z zalewy. Boczek pokroić w niewielką kostkę. Seler opłukać, pociąć na kawałki. Marchewki oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki. W rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić boczek, zarumienić. Dodać marchewkę, cebulę, seler oraz fasolę. Wlać 2,5 l wody, przykryć, gotować około 25 minut. Połowę fasoli wyłowić łyżką cedzakową, zmiksować. Wrzucić z powrotem do rondla, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać, zagotować, dodać makaron. Gotować razem, aż makaron będzie miękki (około 15 - 20 minut).

Do góry

Zupa z dyni

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Ilość porcji: 3
Składniki:
1/2 kg Dynia
1 szt cebuli -- średnia
1 szklanka mleka -- świeże
1 łyżeczka papryki -- mielona
4 szklanki wody
sól
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki i pokrajać na kawałki, zalać wodą, dodać drobno pokrajaną cebulę. Całość gotować około 40 minut. Następnie przetrzeć zupę przez sito, dodać mleko i czerwoną paprykę. Podawać na gorąco, z kromkami chleba posmarowanymi masłem.

Do góry

Zupa z dyni I

Składniki:
40 dag dyni -- obrać i pokroić w kostkę
3 szklanki mleka
1 szt jajka
10 dag mąki
sól,
cukier
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać i pokrajać w kostkę, włożyć do garnka, zalać małą ilością wody (1 szklanka). Gotować około 15 minut, następnie przetrzeć przez sito i połączyć z przegotowanym mlekiem i zacierkami, zrobionymi z mąki i jaja. Doprawić do smaku cukrem i solą. Zamiast zacierek można podawać pyzy ziemniaczane.

Do góry

10  11  12  13  14  15  16  17 



Kopiowanie zabronione