Jedz smacznie i zdrowo
CIASTA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Babka Savarin

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:30
Ilość porcji: 8
Składniki:
Ciasto:
25 dkg mąkibr> 10 dkg masła - rozpuścić
8 dkg cukru
4 szt jajek
1/2 szklanki mleka
1 op cukru waniliowego
2 dkg drożdży
sól
aromat cytrynowy
Sos:
2 szklanki wodybr> 25 dkg cukru
1 op cukru waniliowego
1 kieliszek rumu
Krem:
1 szklanka mleka
10 dkg mąki
3 szt żółtek
5 dkg cukru
1 kieliszek rumu
Przygotowanie:
Zarobić ciasto drożdżowe z podanych składników. Upiec w formie z kominkiem, po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika - zostawić na 30 min. Na sos zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym, po ostudzeniu dolać kieliszek rumu. Polać ciasto. Na krem zagotować mleko z mąką, żółtka utrzeć z cukrem, zmiksować razem, dodać rum. Krem włożyć w otwór babki.

Do góry



Ciasto serowo-śmietanowe

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:20
Składniki:
375 gr mąki krupczatki - na ciasto
250 gr margaryn - na ciasto
125 gr cukru - na ciasto
proszek do pieczenia - na ciasto
2 łyżki kwaśnej śmietany - na ciasto
1 szt jajka - na ciasto
50 dkg białego sera - zmielony 3 razy
2 łyżki miodu
3 szt jajek - oddzielić białka od żółtek
50 dkg kremówki - ubić
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
8 łyżek płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto szybko zagnieść kruche ciasto,odłożyć do lodówki. Twaróg utrzeć z miodem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać bitą śmietanę, mąkę i cynamon. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto rozwałkować na blasze wyłożonej papierem, na ciasto wyłożyć twaróg, na to masę śmietanową. Wierzch posypać płatkami. Piec 1 godz w 180°C.

Do góry



Ambasador

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:20
Ilość porcji: 20
Kaloryczość 1 porcji: 460 kcal
Składniki:
CIASTO:
1 szklanka mąki
6 szt jajka
1 szklanka cukru
1 torebka kiślu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
2 kostki masła
1 1/2 szklanki cukru
7 szt żółtka
3 łyżki kakao
3 szklanki mleka
2 torebki budyni waniliowych
1 puszka brzoskwini
1 tabliczka czekolady - gorzka
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na parze. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Dokładnie wymieszać. Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Dwie i pół szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, wymieszać z resztą mleka i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Do utartego masła dodać ostudzoną masę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i pół tabliczki czekolady, do drugiej pokrojone brzoskwinie. Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń i przełożyć kremem.

Do góry



Amerykaniec

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:10
Ilość porcji: 16
Kaloryczość 1 porcji: 340 kcal
Składniki:
1 kg jabłka
1 1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 szt jajka
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
rodzynki - garść
orzechy włoskie - garść
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić je w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jajka umyć, rozbić, wlać do miski. Wsypać cukier, całość utrzeć na pulchną masę. Dodać olej, przesianą mąkę, sodę oczyszczaną oraz kakao i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Można posłużyć się mikserem. Orzechy posiekać na drobną kostkę, sparzyć, po czym odstawić na 15 minut. Rodzynki wypłukać, też można je sparzyć i odstawić na kwadrans. Do ciasta wsypać osączone orzechy oraz rodzynki. Delikatnie wymieszać. Dodać pokrojone jabłka. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wierzch udekorować plastrami jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 40 minut. Udekorować listkami mięty lub posypać cukrem pudrem.

Do góry



Biedronka

Ilość porcji: 12
Kaloryczość 1 porcji: 418 kcal
Składniki:
CIASTO JASNE:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
25 dag margaryn
1 szt jajka
CIASTO CIEMNE:
3 szt jajka
1/2 szlanki śmietany - gęsta
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
KREM:
1/2 l mleka
25 dag margaryn
1 szt cukru waniliowego
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej - kopiate
2 łyżki mąki pszennej
1 szt galaretki truskawkowej
biszkopty
jagody
dekoracja
Przygotowanie:
Ciasto jasne zagnieść i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietankę, kakao i rozpuszczoną sodę. Ubić białka i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto jasne wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce i delikatnie wymieszać z ciastem ciemnym. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Zagotować razem trochę więcej niż połowę mleka, cukier waniliowy i cukier. Obie mąki rozmieszać z resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć margarynę i po łyżce dodawać przygotowany budyń, aż powstanie puszysta masa. Dodać jagody, delikatnie wymieszać. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Na ciasto wyłożyć masę, na to biszkopty i zalać gęstniejącą galaretką. Gdy galaretka zgęstnieje, zrobić na niej kropki z czekolady.

Do góry



Bogacz

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Ilość porcji: 24
Kaloryczość 1 porcji: 360 kcal
Składniki:
BISZKOPT:
5 szt jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
6 szt żółtka
15 łyżek cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
25 dag masła roślinnego
20 dag masła
2 1/2 łyżki kakao
10 dag wiórków kokosowych
10 dag ananas z puszki
2 łyżki rodzynek
2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Jajka umyć, oddzielić białka od żóltek. Białka ubić, powoli dodawać cukier i po jednym żółtku. Następnie wsypać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na blachę. Piec je 25 minut w temperaturze 180°C. Żółtka utrzeć. Dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wymieszac. Wlać resztę mleka. Zagotować na budyń, mieszając. Wystudzić. Obydwa rodzaje masła utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Do drugiej wiórki, płatki migdałowe i pokrojonym w kostkę ananasa. Na biszkopt wyłożyć ciemny krem, a następnie jasny. Biszkopt udekorować ananasem lub np. wiśniami.

Do góry



Karpatka

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:20
Ilość porcji: 16
Kaloryczość 1 porcji: 460 kcal
Składniki:
CIASTO:
6 łyżek masła
6 szt jaja
1 szklanka mąki
1/2 torebki proszku do pieczenia
1 szklanka wody
sól - szczypta
KREM:
1 l mleka
2 szt budyni waniliowych
2 szt jaja
3 kostki masła
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki cukru pudru
4 szt żółtka
sezam - owoce
listki mięty
Przygotowanie:
Do gorącej wody wrzucić masło i mieszać, aż się całkowiie rozpuści. Potem dodać szczyptę soli, wsypać mąkę i energicznie mieszać. Do ostudzonej masy dodawać pojedyńczo jajka a następnie proszek do pieczenia. Mieszać, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję. Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich wyłożyć na blachę, po czym piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Jajka roztrzepać dokładnie z cukrem waniliowym oraz budyniem. Masę wlewać powoli do gorącego mleka. Starannie wymieszać, a następnie ostudzić. Kostki masła utrzeć z cukrem pudrem. Dodać do masy i miksować, aż powstanie krem. Upieczone placki przełożyć kremem na wysokości około pięciu centymetrów. Udekorować je listkami mięty i owocami sezamowymi. Przed podaniem ciasto wstawić na jedną godzinę do lodówki.

Do góry



Kulebiak

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:19
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 230 kcal
Składniki:
CIASTO:
3 szklanki mąki
2 łyżki śmietany
jajko
5 łyżek margaryn
1/2 łyżki cukru
sól
pieprz
NADZIENIE:
1 kg grzybów
6 łyżek bułki tartej
3 łyżki śmietany
4 łyżki oleju
2 szt cebul
sól
pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, umyć i poszatkować. Cebulę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Dodać poszatkowane grzyby, posolić i posypać pieprzem. Dusić około 25 minut. Ostudzić. Dodać do masy bułkę tartą i całe jajko. Ze składników ciasta zagnieść ciasto. Odstawić je na 1/2 godziny do lodówki. Rozwałkować. Nałożyć wzdłuż ciasta nadzienie, zawijając brzegi. Uformować z całości podłużny kształt. Posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut.

Do góry



Makowczyk

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Ilość porcji: 20
Kaloryczość 1 porcji: 240 kcal
Składniki:
SPÓD CIASTA:
1 1/2 szklanki mąki
20 dag masła
5 łyżek cukru
MASA MAKOWA:
30 dag maku
10 łyżek kaszy mannej
6 szt jabłka
olejek migdałowy
8 szt jaja
10 dag orzechów włoskich - zmielone
1 1/2 szklanki cukru
25 dag masła
cukier waniliowy
2 łyżki skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodac cztery łyżki wody, zagnieść ciasto. Owinąć je folią, schłodzić. Mak opłukać i osączyć, zalać mlekiem. Gotować 30 minut, znów osączyć i schłodzić. Dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka. Do masy dodawać po łyżeczce maku, kaszy manny z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego. Dodać obrane oraz pokrojone w kostkę jabłka. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Formę wyłożyć ciastem, podpiec na złoty kolor w temperaturze 200°C. Na spodzie rozłożyć masę makową. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Udekorować skórką pomarańczową i jabłkami.

Do góry



Mała Syrenka

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Ilość porcji: 14
Kaloryczość 1 porcji: 320 kcal
Składniki:
6 szt jajka
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki margaryn
2 łyżki kakao
1 kieliszek spirytusu
aromat rumowy
400 g śmietany - 30%
1 łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
1 tabliczka czekolady - gorzka
Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ocet. Ubić białka na sztywno i dodać do masy. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. Do naczynia wlać wodę, wsypać cukier, dodać 1/4 kostki margaryny i kakao. Zagotować. Gdy ostygnie, do zalewy dodać aromat i spirytus. W biszkopcie zrobić dziurki i zalać zalewą. Ubić śmietanę, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Krem położyć na nasączony biszkopt. Czekoladę i pół kostki margaryny rozpuścić nad parą (nie gotować). Z polewy zrobić na kremie paski. Przed podaniem ciasto schłodzić.

Do góry
  





Kopiowanie zabronione