Jedz smacznie i zdrowo CIASTA |
|
Babka SavarinCzas przyrządzania (gg:mm): 01:30Ilość porcji: 8 Składniki: Ciasto: 25 dkg mąkibr> 10 dkg masła - rozpuścić 8 dkg cukru 4 szt jajek 1/2 szklanki mleka 1 op cukru waniliowego 2 dkg drożdży sól aromat cytrynowy Sos: 2 szklanki wodybr> 25 dkg cukru 1 op cukru waniliowego 1 kieliszek rumu Krem: 1 szklanka mleka 10 dkg mąki 3 szt żółtek 5 dkg cukru 1 kieliszek rumu Przygotowanie: Zarobić ciasto drożdżowe z podanych składników. Upiec w formie z kominkiem, po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika - zostawić na 30 min. Na sos zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym, po ostudzeniu dolać kieliszek rumu. Polać ciasto. Na krem zagotować mleko z mąką, żółtka utrzeć z cukrem, zmiksować razem, dodać rum. Krem włożyć w otwór babki. Ciasto serowo-śmietanoweCzas przyrządzania (gg:mm): 01:20Składniki: 375 gr mąki krupczatki - na ciasto 250 gr margaryn - na ciasto 125 gr cukru - na ciasto proszek do pieczenia - na ciasto 2 łyżki kwaśnej śmietany - na ciasto 1 szt jajka - na ciasto 50 dkg białego sera - zmielony 3 razy 2 łyżki miodu 3 szt jajek - oddzielić białka od żółtek 50 dkg kremówki - ubić 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek płatków kukurydzianych Przygotowanie: Ze składników na ciasto szybko zagnieść kruche ciasto,odłożyć do lodówki. Twaróg utrzeć z miodem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać bitą śmietanę, mąkę i cynamon. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto rozwałkować na blasze wyłożonej papierem, na ciasto wyłożyć twaróg, na to masę śmietanową. Wierzch posypać płatkami. Piec 1 godz w 180°C. AmbasadorCzas przyrządzania (gg:mm): 01:20Ilość porcji: 20 Kaloryczość 1 porcji: 460 kcal Składniki: CIASTO: 1 szklanka mąki 6 szt jajka 1 szklanka cukru 1 torebka kiślu cytrynowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 2 kostki masła 1 1/2 szklanki cukru 7 szt żółtka 3 łyżki kakao 3 szklanki mleka 2 torebki budyni waniliowych 1 puszka brzoskwini 1 tabliczka czekolady - gorzka Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na parze. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Dokładnie wymieszać. Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Dwie i pół szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, wymieszać z resztą mleka i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Do utartego masła dodać ostudzoną masę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i pół tabliczki czekolady, do drugiej pokrojone brzoskwinie. Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń i przełożyć kremem. AmerykaniecCzas przyrządzania (gg:mm): 01:10Ilość porcji: 16 Kaloryczość 1 porcji: 340 kcal Składniki: 1 kg jabłka 1 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 3 szt jajka 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu rodzynki - garść orzechy włoskie - garść Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić je w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jajka umyć, rozbić, wlać do miski. Wsypać cukier, całość utrzeć na pulchną masę. Dodać olej, przesianą mąkę, sodę oczyszczaną oraz kakao i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Można posłużyć się mikserem. Orzechy posiekać na drobną kostkę, sparzyć, po czym odstawić na 15 minut. Rodzynki wypłukać, też można je sparzyć i odstawić na kwadrans. Do ciasta wsypać osączone orzechy oraz rodzynki. Delikatnie wymieszać. Dodać pokrojone jabłka. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wierzch udekorować plastrami jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 40 minut. Udekorować listkami mięty lub posypać cukrem pudrem. BiedronkaIlość porcji: 12Kaloryczość 1 porcji: 418 kcal Składniki: CIASTO JASNE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 25 dag margaryn 1 szt jajka CIASTO CIEMNE: 3 szt jajka 1/2 szlanki śmietany - gęsta 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody KREM: 1/2 l mleka 25 dag margaryn 1 szt cukru waniliowego 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej - kopiate 2 łyżki mąki pszennej 1 szt galaretki truskawkowej biszkopty jagody dekoracja Przygotowanie: Ciasto jasne zagnieść i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietankę, kakao i rozpuszczoną sodę. Ubić białka i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto jasne wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce i delikatnie wymieszać z ciastem ciemnym. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Zagotować razem trochę więcej niż połowę mleka, cukier waniliowy i cukier. Obie mąki rozmieszać z resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć margarynę i po łyżce dodawać przygotowany budyń, aż powstanie puszysta masa. Dodać jagody, delikatnie wymieszać. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Na ciasto wyłożyć masę, na to biszkopty i zalać gęstniejącą galaretką. Gdy galaretka zgęstnieje, zrobić na niej kropki z czekolady. BogaczCzas przyrządzania (gg:mm): 01:00Ilość porcji: 24 Kaloryczość 1 porcji: 360 kcal Składniki: BISZKOPT: 5 szt jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM: 6 szt żółtka 15 łyżek cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka 25 dag masła roślinnego 20 dag masła 2 1/2 łyżki kakao 10 dag wiórków kokosowych 10 dag ananas z puszki 2 łyżki rodzynek 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Jajka umyć, oddzielić białka od żóltek. Białka ubić, powoli dodawać cukier i po jednym żółtku. Następnie wsypać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na blachę. Piec je 25 minut w temperaturze 180°C. Żółtka utrzeć. Dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wymieszac. Wlać resztę mleka. Zagotować na budyń, mieszając. Wystudzić. Obydwa rodzaje masła utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Do drugiej wiórki, płatki migdałowe i pokrojonym w kostkę ananasa. Na biszkopt wyłożyć ciemny krem, a następnie jasny. Biszkopt udekorować ananasem lub np. wiśniami. KarpatkaCzas przyrządzania (gg:mm): 01:20Ilość porcji: 16 Kaloryczość 1 porcji: 460 kcal Składniki: CIASTO: 6 łyżek masła 6 szt jaja 1 szklanka mąki 1/2 torebki proszku do pieczenia 1 szklanka wody sól - szczypta KREM: 1 l mleka 2 szt budyni waniliowych 2 szt jaja 3 kostki masła 2 opakowania cukru waniliowego 2 szklanki cukru pudru 4 szt żółtka sezam - owoce listki mięty Przygotowanie: Do gorącej wody wrzucić masło i mieszać, aż się całkowiie rozpuści. Potem dodać szczyptę soli, wsypać mąkę i energicznie mieszać. Do ostudzonej masy dodawać pojedyńczo jajka a następnie proszek do pieczenia. Mieszać, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję. Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich wyłożyć na blachę, po czym piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Jajka roztrzepać dokładnie z cukrem waniliowym oraz budyniem. Masę wlewać powoli do gorącego mleka. Starannie wymieszać, a następnie ostudzić. Kostki masła utrzeć z cukrem pudrem. Dodać do masy i miksować, aż powstanie krem. Upieczone placki przełożyć kremem na wysokości około pięciu centymetrów. Udekorować je listkami mięty i owocami sezamowymi. Przed podaniem ciasto wstawić na jedną godzinę do lodówki. KulebiakCzas przyrządzania (gg:mm): 01:19Ilość porcji: 8 Kaloryczość 1 porcji: 230 kcal Składniki: CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżki śmietany jajko 5 łyżek margaryn 1/2 łyżki cukru sól pieprz NADZIENIE: 1 kg grzybów 6 łyżek bułki tartej 3 łyżki śmietany 4 łyżki oleju 2 szt cebul sól pieprz Przygotowanie: Grzyby oczyścić, umyć i poszatkować. Cebulę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Dodać poszatkowane grzyby, posolić i posypać pieprzem. Dusić około 25 minut. Ostudzić. Dodać do masy bułkę tartą i całe jajko. Ze składników ciasta zagnieść ciasto. Odstawić je na 1/2 godziny do lodówki. Rozwałkować. Nałożyć wzdłuż ciasta nadzienie, zawijając brzegi. Uformować z całości podłużny kształt. Posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. MakowczykCzas przyrządzania (gg:mm): 01:00Ilość porcji: 20 Kaloryczość 1 porcji: 240 kcal Składniki: SPÓD CIASTA: 1 1/2 szklanki mąki 20 dag masła 5 łyżek cukru MASA MAKOWA: 30 dag maku 10 łyżek kaszy mannej 6 szt jabłka olejek migdałowy 8 szt jaja 10 dag orzechów włoskich - zmielone 1 1/2 szklanki cukru 25 dag masła cukier waniliowy 2 łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodac cztery łyżki wody, zagnieść ciasto. Owinąć je folią, schłodzić. Mak opłukać i osączyć, zalać mlekiem. Gotować 30 minut, znów osączyć i schłodzić. Dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka. Do masy dodawać po łyżeczce maku, kaszy manny z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego. Dodać obrane oraz pokrojone w kostkę jabłka. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Formę wyłożyć ciastem, podpiec na złoty kolor w temperaturze 200°C. Na spodzie rozłożyć masę makową. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Udekorować skórką pomarańczową i jabłkami. Mała SyrenkaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50Ilość porcji: 14 Kaloryczość 1 porcji: 320 kcal Składniki: 6 szt jajka 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryn 2 łyżki kakao 1 kieliszek spirytusu aromat rumowy 400 g śmietany - 30% 1 łyżka cukru pudru cukier waniliowy 1 tabliczka czekolady - gorzka Przygotowanie: Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ocet. Ubić białka na sztywno i dodać do masy. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. Do naczynia wlać wodę, wsypać cukier, dodać 1/4 kostki margaryny i kakao. Zagotować. Gdy ostygnie, do zalewy dodać aromat i spirytus. W biszkopcie zrobić dziurki i zalać zalewą. Ubić śmietanę, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Krem położyć na nasączony biszkopt. Czekoladę i pół kostki margaryny rozpuścić nad parą (nie gotować). Z polewy zrobić na kremie paski. Przed podaniem ciasto schłodzić.
|
|