Jedz smacznie i zdrowo
WOŁOWINA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Gulasz z marchewką i groszkiem

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:35
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal
Składniki:
40 dag wołowiny - lub wieprzowina bez kości
4 łyżki smalcu
4 szt marchwi
2 szt pietruszki
1 szt selera
1 szt pora
1 szt cebuli
3 łyżki groszku zielonego
1 łyżka mąki
sól
papryka słodka
natka pietruszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i obrumienić na tłuszczu. Dodać pokrojomą drobno cebulę, posupać solą i pieprzem. Wlać szklankę wody, dusić około 1/2 godziny.Warzywa obrać, umyć, pokroić w słupki. Dodać je do mięsa i dusić aż będą miękkie. Pod koniec duszenia dołożyć zielony groszek i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podawać z pieczywem.

Do góry

Gulasz zapiekany

Czas przyrządzania (gg:mm): 03:00
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 750 kcal
Składniki:
50 dag cebul
12 dag boczku - chudy
50 dag wieprzowiny - na gulasz
50 dag wołowiny - na gulasz
sól
pieprz
majeranek
25 dag pomidor koktajlowy
1 słoik papryki marynowanej
1 kg ziemniaka
20 dag śmietany
4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
W naczyniu do zapiekania zrumienić pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Wrzuć mięso i smaż kilka minut. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200°C. Osącz i pokrój na kawałki paprykę. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Pomidorki umyj, osusz, podziel na połówki. Mięso wymieszaj z kawałkami papryki oraz połówkami pomidorów. Na wierzchu ułóż plastry ziemniaków. Polej śmietaną. Zapiekaj pod przykryciem 1 i 3/4 godziny. Odkryj naczynie, ziemniaki oprósz solą, pieprzem i tartą bułką. piecz jeszcze 30 minut.

Do góry

Kotlety siekane

Składniki:
20 dag wieprzowiny
20 dag wołowiny
20 dag pieczarek
1 szt jajka
1 szt cebuli
3 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
smalec - do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, oczyścić, drobno poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i wraz z pieczarkami lekko zrumienić na tłuszczu. Mięso umyć, pokrajać, zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jajko, cebulę zrumienić z pieczarkami, 2-3 łyżki tartej bułki, wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. W trakcie wyrabiania dodać 3-4 łyżki zimnej wody. Z przygotowanej masy uformować owalne kotlety. Otoczyć w tartej bułce. Tępą stroną noża odcisnąć kratkę na powierzchni kotletów. Usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Rumienić po obu stronach. Patelnię z kotletami wstawić na 10 minut do lekko nagrzanego piekarnika. Gotowe kotlety ułożyć na półmisku, obłożyć ziemniakami purree. Podawać z dodatkiem sosów, warzyw gotowanych i surówek, najlepiej z zielonej sałaty lub cykorii.

Do góry

Pasztet piwny

Składniki:
400 g wołowiny
200 g wątróbki
150 g boczek mielony
3 szt jajka
2 ząbki czosnku
1 szt cebuli
1/2 fliżanki grzyby suszone 2 szt bułek
1/2 litra piwa
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka kminku - mielony
sól
pieprz
Przygotowanie:
Namoczyć grzyby. Mięso i boczek zalać piwem. Dodać grzyby oraz pokrojone czosnek i cebulę. Gotować do całkowitego odparowania piwa. Następnie całość razem z bułkami zemleć dwa razy w maszynce do mięsa. Dodać majeranek, kminek, sól i pieprz oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać. Pasztet przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 1,5 godziny. Pasztet można podawać na zimno lub gorąco z warzywnymi sosami.

Do góry

Pieczone pierogi z Argentyny - EMPANADAS

Składniki:
CIASTO:
250 g mąki
1/2 kostki masła
sól
NADZIENIE:
2 szt cebul
1 łyżka oliwy
3 łyżki rodzynek
300 g wołowiny - na befsztyk
1/2 łyżeczki papryka w proszku - ostra
sól
kminek - zmielony
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem pokrojonym w płatki. Dodać soli i kilka łyżek zimnej wody, zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Rodzynki namoczyć, osączyć. Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć, aż zbrązowieje. Dodać rodzynki, paprykę, kminek i sól. Farsz wymieszać i smażyć razem 2 minuty. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm. Wyciąć krążki o średnicy ok. 10cm lub pokroić na prostokąty 10x8cm. Nałożyć po lyżce nadzienia. Brzegi zwilżyć wodą i mocno zlepić. Pierogi ołożyć na natłuszczonej olejem blasze do pieczenia, posmarować olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 15 minut na złoty kolor.

Do góry

Węgierska zapiekanka

Składniki:
25 dag wołowiny
10 dag słoniny
15 dag cebul
10 dag kiełbas - wołowa
50 dag kapusty kwaszonej
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
2 łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany - gęsta
papryka - sproszkowana, czerwona, ostra
sól
pieprz
pietruszka - zielona posiekana
Przygotowanie:
Ryż przebrać, umyć, wsypać do wrzącego mleka z dodatkiem soli i 1/2 łyżki smalcu lub oleju. Ugotować na sypko. Kwaszoną kapustę włożyć do garnka z wrzącą wodą (1 szklanka). Gotować przez 15 - 20 minut. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzać na małym ogniu. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać łyżkę smalcu lekko zrumienić. Mięso oczyścić, umyć, pokroić. Słoninę oczyścić i wraz z mięsem zemleć w maszynce. Czosnek obrać, drobno posiekać i wraz z masą mięsną dodać do podrumienionej cebuli. Chwilę poddusić mieszając. Przyprawić do smaku solą, ostrą papryką i pieprzem. Ugotowany ryż wymieszać z posiekaną pietruszką. Niski szeroki rondel posmarować masłem. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić na cienkie ćwierćkrążki. W przygotowanym rondlu układać warstwami kapustę (połowę), kiełbasę, ryż (połowę), mięso, ponownie resztę ryżu i kapusty. Wyrównać powierzchnię, polać śmietaną. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Podawać na gorąco jako samodzielną potrawę.

Do góry

Zawijasy bankietowe

Składniki:
70 dag wołowiny
10 dag boczku - chudy
2 szt ogórków - kiszony
20 dag sera żółtego
marchew - z rosołu
sól
pieprz
1 szt grzyby suszone
liść laurowy
olej
Przygotowanie:
Mięso pokroić na plastry w poprzek włukien i zbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć, a następnie lekko skropić olejem. Na każdym plastrze ułożyć słupek boczku, marchewkę, żółty ser i ogórka. Tak przygotowany zawijas zwiń ciasno i obwiąż nitką. Zrumień na oleju na złoto, przełóż do rondla. Podlej małą ilością wody. Dodaj do smaku liść laurowy i grzybek. Dusić na małym ogniu do miękkości. Przypraw solą i pieprzem.

Do góry

Gulasz z ciecierzycą

Czas przyrządzania (gg:mm): 03:00
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 435 kcal
Składniki:
80 dkg wołowiny - pieczeniowej - pokroić w kostkę
15 dkg ciecierzycy - namoczyć godzinę wcześniej
2 szt cebul - drobno pokroić
2 ząbki czosnku - posiekać
3 łyżki oliwy
3 szklanki bulionu
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 szt cukinii - nieduża - pokroić w plastry
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebule i czosnek podsmażyć na oliwie, dołożyć mięso, smażyć 10 min. Dołożyć przecier, osączoną ciecierzycę, zalać bulionem, dusić godzinę. Doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 30 min, do miękkości ciecierzycy, dodać cukinię i gotować następne 20 min. Podawać z pieczywem lub ryżem.

Do góry

Placki cygańskie

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:40
Ilość porcji: 4
Składniki:
1/2 kg ziemniaków - obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce
2 szt jajek
3 łyżki mąki
1 szt cebuli - drobniutko pokroić
sól
50 dkg wołowiny - pieczeniowa - pokroić w kostkę
20 dkg pieczarek - pokroić w plasterki
2 szt cebul - drobno pokroić
20 dkg zielonej fasolki - ugotować i pokroić
czosnek
chili
ketchup
Przygotowanie:
Z utartych ziemniaków, jajek, mąki zrobić ciasto na placki. Wymieszać z cebulką i solą. Smażyć na oleju średniej wielkości placki. Mięso usmażyć na oleju do miękkości, osobno usmażyć cebulkę z pieczarkami. Wymieszać razem, chwilę dusić, dodać fasolkę i przyprawy. Nakładać porcjami na placki, składać je na pół, polać ketchupem. Podawać z surówką z pora i kiszonych ogórków.

Do góry

Pyzy z mięsem

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Kuchnia: polska
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 330 kcal
Składniki:
1 kg ziemniaka - obrać
4 łyżki mąki
3 szt jajek
50 dkg wołowiny - ugotowanej - zmielić
1 szt cebuli - drobno pokroić
1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić, rozgnieść. Resztę ziemniaków zetrzeć drobno, odcisnąć, wymieszać z gotowanymi. Dodać mąkę, dwa jajka,i szczyptę soli - zagnieść ciasto. Cebulę przesmażyć na maśle, wymieszać z mięsem. Dodać tartą bułkę i jajko. Doprawić do smaku. Z ciasta formować placuszki, na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, lepić małe pyzy. Gotować 5 min po wypłynięciu na wierzch wody. Podawać posypane skwarkami i polane tłuszczykiem z wysmażonego boczku wędzonego.

Do góry




Kopiowanie zabronione