Jedz smacznie i zdrowo WOŁOWINA |
|
Gulasz z marchewką i groszkiemCzas przyrządzania (gg:mm): 00:35Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal Składniki: 40 dag wołowiny - lub wieprzowina bez kości 4 łyżki smalcu 4 szt marchwi 2 szt pietruszki 1 szt selera 1 szt pora 1 szt cebuli 3 łyżki groszku zielonego 1 łyżka mąki sól papryka słodka natka pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i obrumienić na tłuszczu. Dodać pokrojomą drobno cebulę, posupać solą i pieprzem. Wlać szklankę wody, dusić około 1/2 godziny.Warzywa obrać, umyć, pokroić w słupki. Dodać je do mięsa i dusić aż będą miękkie. Pod koniec duszenia dołożyć zielony groszek i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podawać z pieczywem. Gulasz zapiekanyCzas przyrządzania (gg:mm): 03:00Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 750 kcal Składniki: 50 dag cebul 12 dag boczku - chudy 50 dag wieprzowiny - na gulasz 50 dag wołowiny - na gulasz sól pieprz majeranek 25 dag pomidor koktajlowy 1 słoik papryki marynowanej 1 kg ziemniaka 20 dag śmietany 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: W naczyniu do zapiekania zrumienić pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Wrzuć mięso i smaż kilka minut. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200°C. Osącz i pokrój na kawałki paprykę. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Pomidorki umyj, osusz, podziel na połówki. Mięso wymieszaj z kawałkami papryki oraz połówkami pomidorów. Na wierzchu ułóż plastry ziemniaków. Polej śmietaną. Zapiekaj pod przykryciem 1 i 3/4 godziny. Odkryj naczynie, ziemniaki oprósz solą, pieprzem i tartą bułką. piecz jeszcze 30 minut. Kotlety siekaneSkładniki:20 dag wieprzowiny 20 dag wołowiny 20 dag pieczarek 1 szt jajka 1 szt cebuli 3 łyżki tartej bułki sól pieprz smalec - do smażenia Przygotowanie: Pieczarki umyć, oczyścić, drobno poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i wraz z pieczarkami lekko zrumienić na tłuszczu. Mięso umyć, pokrajać, zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jajko, cebulę zrumienić z pieczarkami, 2-3 łyżki tartej bułki, wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. W trakcie wyrabiania dodać 3-4 łyżki zimnej wody. Z przygotowanej masy uformować owalne kotlety. Otoczyć w tartej bułce. Tępą stroną noża odcisnąć kratkę na powierzchni kotletów. Usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Rumienić po obu stronach. Patelnię z kotletami wstawić na 10 minut do lekko nagrzanego piekarnika. Gotowe kotlety ułożyć na półmisku, obłożyć ziemniakami purree. Podawać z dodatkiem sosów, warzyw gotowanych i surówek, najlepiej z zielonej sałaty lub cykorii. Pasztet piwnySkładniki:400 g wołowiny 200 g wątróbki 150 g boczek mielony 3 szt jajka 2 ząbki czosnku 1 szt cebuli 1/2 fliżanki grzyby suszone 2 szt bułek 1/2 litra piwa 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku - mielony sól pieprz Przygotowanie: Namoczyć grzyby. Mięso i boczek zalać piwem. Dodać grzyby oraz pokrojone czosnek i cebulę. Gotować do całkowitego odparowania piwa. Następnie całość razem z bułkami zemleć dwa razy w maszynce do mięsa. Dodać majeranek, kminek, sól i pieprz oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać. Pasztet przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 1,5 godziny. Pasztet można podawać na zimno lub gorąco z warzywnymi sosami. Pieczone pierogi z Argentyny - EMPANADASSkładniki:CIASTO: 250 g mąki 1/2 kostki masła sól NADZIENIE: 2 szt cebul 1 łyżka oliwy 3 łyżki rodzynek 300 g wołowiny - na befsztyk 1/2 łyżeczki papryka w proszku - ostra sól kminek - zmielony Przygotowanie: Mąkę posiekać z masłem pokrojonym w płatki. Dodać soli i kilka łyżek zimnej wody, zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Rodzynki namoczyć, osączyć. Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć, aż zbrązowieje. Dodać rodzynki, paprykę, kminek i sól. Farsz wymieszać i smażyć razem 2 minuty. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm. Wyciąć krążki o średnicy ok. 10cm lub pokroić na prostokąty 10x8cm. Nałożyć po lyżce nadzienia. Brzegi zwilżyć wodą i mocno zlepić. Pierogi ołożyć na natłuszczonej olejem blasze do pieczenia, posmarować olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 15 minut na złoty kolor. Węgierska zapiekankaSkładniki:25 dag wołowiny 10 dag słoniny 15 dag cebul 10 dag kiełbas - wołowa 50 dag kapusty kwaszonej 1 szklanka ryżu 2 szklanki mleka 2 łyżki smalcu 3 ząbki czosnku 1 szklanka śmietany - gęsta papryka - sproszkowana, czerwona, ostra sól pieprz pietruszka - zielona posiekana Przygotowanie: Ryż przebrać, umyć, wsypać do wrzącego mleka z dodatkiem soli i 1/2 łyżki smalcu lub oleju. Ugotować na sypko. Kwaszoną kapustę włożyć do garnka z wrzącą wodą (1 szklanka). Gotować przez 15 - 20 minut. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzać na małym ogniu. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać łyżkę smalcu lekko zrumienić. Mięso oczyścić, umyć, pokroić. Słoninę oczyścić i wraz z mięsem zemleć w maszynce. Czosnek obrać, drobno posiekać i wraz z masą mięsną dodać do podrumienionej cebuli. Chwilę poddusić mieszając. Przyprawić do smaku solą, ostrą papryką i pieprzem. Ugotowany ryż wymieszać z posiekaną pietruszką. Niski szeroki rondel posmarować masłem. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić na cienkie ćwierćkrążki. W przygotowanym rondlu układać warstwami kapustę (połowę), kiełbasę, ryż (połowę), mięso, ponownie resztę ryżu i kapusty. Wyrównać powierzchnię, polać śmietaną. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Podawać na gorąco jako samodzielną potrawę. Zawijasy bankietoweSkładniki:70 dag wołowiny 10 dag boczku - chudy 2 szt ogórków - kiszony 20 dag sera żółtego marchew - z rosołu sól pieprz 1 szt grzyby suszone liść laurowy olej Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry w poprzek włukien i zbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć, a następnie lekko skropić olejem. Na każdym plastrze ułożyć słupek boczku, marchewkę, żółty ser i ogórka. Tak przygotowany zawijas zwiń ciasno i obwiąż nitką. Zrumień na oleju na złoto, przełóż do rondla. Podlej małą ilością wody. Dodaj do smaku liść laurowy i grzybek. Dusić na małym ogniu do miękkości. Przypraw solą i pieprzem. Gulasz z ciecierzycąCzas przyrządzania (gg:mm): 03:00Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 435 kcal Składniki: 80 dkg wołowiny - pieczeniowej - pokroić w kostkę 15 dkg ciecierzycy - namoczyć godzinę wcześniej 2 szt cebul - drobno pokroić 2 ząbki czosnku - posiekać 3 łyżki oliwy 3 szklanki bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 szt cukinii - nieduża - pokroić w plastry sól pieprz Przygotowanie: Cebule i czosnek podsmażyć na oliwie, dołożyć mięso, smażyć 10 min. Dołożyć przecier, osączoną ciecierzycę, zalać bulionem, dusić godzinę. Doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 30 min, do miękkości ciecierzycy, dodać cukinię i gotować następne 20 min. Podawać z pieczywem lub ryżem. Placki cygańskieCzas przyrządzania (gg:mm): 01:40Ilość porcji: 4 Składniki: 1/2 kg ziemniaków - obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce 2 szt jajek 3 łyżki mąki 1 szt cebuli - drobniutko pokroić sól 50 dkg wołowiny - pieczeniowa - pokroić w kostkę 20 dkg pieczarek - pokroić w plasterki 2 szt cebul - drobno pokroić 20 dkg zielonej fasolki - ugotować i pokroić czosnek chili ketchup Przygotowanie: Z utartych ziemniaków, jajek, mąki zrobić ciasto na placki. Wymieszać z cebulką i solą. Smażyć na oleju średniej wielkości placki. Mięso usmażyć na oleju do miękkości, osobno usmażyć cebulkę z pieczarkami. Wymieszać razem, chwilę dusić, dodać fasolkę i przyprawy. Nakładać porcjami na placki, składać je na pół, polać ketchupem. Podawać z surówką z pora i kiszonych ogórków. Pyzy z mięsemCzas przyrządzania (gg:mm): 01:00Kuchnia: polska Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 330 kcal Składniki: 1 kg ziemniaka - obrać 4 łyżki mąki 3 szt jajek 50 dkg wołowiny - ugotowanej - zmielić 1 szt cebuli - drobno pokroić 1 łyżka masła 2 łyżki tartej bułki sól pieprz Przygotowanie: Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić, rozgnieść. Resztę ziemniaków zetrzeć drobno, odcisnąć, wymieszać z gotowanymi. Dodać mąkę, dwa jajka,i szczyptę soli - zagnieść ciasto. Cebulę przesmażyć na maśle, wymieszać z mięsem. Dodać tartą bułkę i jajko. Doprawić do smaku. Z ciasta formować placuszki, na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, lepić małe pyzy. Gotować 5 min po wypłynięciu na wierzch wody. Podawać posypane skwarkami i polane tłuszczykiem z wysmażonego boczku wędzonego.
|
|