Jedz smacznie i zdrowo
WOŁOWINA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Wiedeński garnek huzarski z wołowiną

Wiedeński garnek huzarski z wolowiną

Składniki:
60 dag wołowiny - biodrówka środkowa krzyżowa
2 szt cebul
300 ml czerwonego wina - wytrawne
50 ml ocet z czerwonego wina
50 ml koniaku
czerwony pieprz
2 szt listki laurowe
3 szt goździki
2 szt marchwi
15 dag grzybów
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki - czubata
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany - kremówka
sól
pieprz
natka pietruszki - do dekoracji
Przygotowanie:
Umyj mięso i osusz, pokrój je w kostkę. Przygotuj marynatę: posiekaj cebulę, wymieszaj z winem, octem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą polej mięso, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Dobrze osącz, ale marynatę pozostaw. Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Grzyby namocz i pokrój w paski. Rozgrzej olej , usmaż mięso (10min). Oprósz mąką, dodaj koncentrat i grzyby. Wlej marynatę i półtorej szklanki wody. Duś 45 minut pod przykryciem. Po 15 minutach dodaj marchewki. Po zakończeniu gotowania wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj natką.

Do góry

Wołowina Empanadas

Wołowina empanadas

Ilość porcji: 4
Składniki:
3 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek margaryn
2 łyżki wody - zimna
4 łyżki masła - nadzienie
1 łyżka oleju - nadzienie
1/2 kg wołowiny - nadzienie
2 łyżki zielona cebulka - nadzienie
1 łyżeczka papryki - nadzienie
sól, pieprz -- do smaku; nadzienie
2 szt jaja -- ugotowane na twardo; posiekane; nadzienie
1/2 łyżeczki chili - w proszku - nadzienie
1/2 łyżeczki kminku - nadzienie
1/4 szklanki koncentratu pomidorowego - nadzienie
1/4 szklanki zielone oliwki - nadzienie
Przygotowanie:
By zrobić nadzienie: rozpuścić olej i masło na patelni i zeszklić zieloną cebulkę. Dodać wołowinę do cebulki i gotować. Pomieszać w koncentarcie pom. i składnikach, gotować przez kilka minut. Dodać przyprawy do smaku. Odstawić na bok. zostawićdo całkowitego wystudzenia. Pasta: zmieszać margarynę z mąką, solą, wodą. Gnieść przez 30 min. Pokroić ciasto w kółka. Położyć łyżeczkę nadzienia na środek ciasta. Zwijać ciasto jak pierogi i nacinać po brzegach. Smażyć na głębokim ogniu do brązowości.

Do góry

Chilli Con Carne czyli po prostu wołowina z chilli

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Ilość porcji: 4
Składniki:
1/2 kg wołowiny - zmielona
2 puszki fasoli
2 puszki pomidorów - lub 3 szklanki świeżych pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych na dowolne kawałki
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku - mielony
1/2 łyżeczki chili - w proszku
1 szczypta oregano
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
pieprz - świeżo zmielony
odrobina cukru
sól
Przygotowanie:
W dużym rondlu lub garnku rozgrzewam olej i wrzucam do niego mięso. Mięso smażę do zrumienienia rozgniatając je widelcem, tak by nie powstały zbyt duże grudki. Do mięsa dodaję wszystkie przyprawy i smażę jeszcze 3-5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po tym czasie dodaję pomidory [jeśli z puszki, razem z sokiem] i dusze potrawę na maleńkim ogniu przez pół godziny. W czasie duszenia sprawdzam, czy nie trzeba dolać trochę wody, by potrawa się nie przypalała. Po tym czasie dodaje odsączoną fasolę i trzymam chilli na ogniu jeszcze 5 minut. Doskonale smakuje z ryżem. A jeszcze lepiej z kwaśną śmietaną, posiekaną drobniutko cebulą, tartym serem, awokado pokrojonym na drobne kosteczki albo... zamiast awokado można dodać szczypiorki u natki zielonej pietruszki.
Przechowywanie
Po całkowitym ostygnięciu, chilli con carne należy zapakować do hermetycznych pojemników i wstawić do zamrażarki. Można tak przechowywać około 3miesiące. Po rozmrożeniu koniecznie trzeba doprowadzić do wrzenia.

Do góry

Baeckeoffe

Składniki:
80 dag łopatki - wieprzowej
80 dag wołowiny
80 dag łopatki baraniej - bez kości
1 szt nóżki wieprzowej
1 szt ogona wieprzowy - lub wołowy
3 szt cebul - duże
1 szt pora - biała część
liść laurowy
1 litr piwa jasnego
1 3/5 kg ziemniaków - pokroić w plasterki
sól
pieprz
5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Pokroić mięso na dość duże kawałki. Włożyć do garnka razem z nóżką i ogonem. Posolić, posypać pieprzem, dodać posiekany czosnek i zalać piwem. Zostawić na noc. W dużym garnku ułożyć warstwami ziemniaki, trochę pora, mięsa, nóżkę i ogon, cebulę w plasterkach, przyprawy. Przykryć resztą ziemniaków i cebuli. Zalać piwem (tym samym, w którym marynowały się mięsa). Jeśli konieczne, dodać trochę wody lub piwa. Płyn musi sięgać do 3/4 wysokości naczynia. Przykryć. Aby naczynie naprawdę było szczelnie zamknięte, można jego przykrywkę uszczelnić za pomocą rulonu ciasta zrobionego z 200 g maki i odrobiny wody. Nie jest to jednak konieczne. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 2 godz. 30 min. do 3 godz. Podawać z zieloną sałatą i musztardą.

Do góry

Carbonada wołowa

Kuchnia: hiszpańska
Składniki:
1 kg wołowiny
1 szt cebuli
przecier pomidorowy
1 butelka piwa jasnego
tymianek
smalec
Przygotowanie:
"Carbonadę" wyjątkowo przyrządzamy na smalcu. Mięso nie musi być piękne, może być też mrożone, ale trzeba je dokładnie wyżyłować i pokroić na kawałki (mniej więcej 2 na osobę). Obsmażyć mięso, a następnie przerzucić je do rondla. na pozostałym smalcu obsmażyć cebulę (powinno być jej dużo). Kiedy cebula będzie jasnozłota wlewamy do niej piwo. Podgrzewamy i wlewamy do mięsa. Dodajemy przecier (może być więcej niż łyżka) i tymianek. Wszystko razem dusimy aż mięso będzie miękkie. Solić raczej w drugiej połowie duszenia. Potrawa jest wielokrotnie sprawdzona przeze mnie i jest wyśmienita.

Do góry

Chilli con carne

Składniki:
500 g wołowiny
500 g wieprzowiny
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka pomidora - w zalewie
3 szt papryk - kolorowa
1 szt czuszki - czerwona
1 pęczek natki pietruszki
1 główka czosnku
1 szt cebuli
3 szt pomidorów
1 łyżeczka jarzynki do mięs
6 szt chlebek pitta
Przygotowanie:
Mięso wołowe i wieprzowe kroimy na kawałki i mielimy przez maszynkę. Zmielone mięso marynujemy czyli doprawiamy pieprzem i solą. Następnie przesmażamy na patelni z dodatkiem Jarzynki. Fasolę czerwoną z puszki (ok. 400 g) osączamy. Cebulę i czosnek oraz ostrą paprykę siekamy w drobną kostkę. Kolorowe papryki kroimy w drobna kostkę. Osobno przesmażamy paprykę (3 kolorowe) i wraz z czosnkiem i cebulą dodajemy do mięsa. Wszystko razem dusimy ok. 20 min z dodatkiem pomidorów z puszki. Świeże, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę pomidory (obrane, w zalewie, ok.400 g), posiekany czosnku i natkę pietruszki mieszamy w miseczce z dodatkiem oliwy z oliwek. Tak otrzymujemy salsę pomidorową. Podajemy z pieczonym na patelni chlebem pitta i salsą pomidorową ze świeżych pomidorów.

Do góry

Czewapcze z rusztu

Składniki:
40 dag wieprzowiny - mielona
40 dag wołowiny - mielona
1 szt cebuli - starta
soda oczyszczana - szczypta
pieprz - mielony
5 dag słoniny - wędzona
olej
sól
5 szt cebul czerwonych - dużych
Przygotowanie:
Dwa rodzaje mielonego mięsa (mielonej wieprzowiny - szynki, mielonej wołowiny - udźca) wyrabiamy ze startą cebulą, sodą, solą oraz pieprzem i na kilka godzin odstawiamy do lodówki. Następnie formujemy z mięsa kiełbaski wielkości palca i polewając odrobiną oleju opiekamy ze wszystkich stron na ruszcie posmarowanym słoniną. Czewapcze dobrze smakują z czerwoną cebulą, którą pół dnia wcześniej należy pokroić na grube krążki, żeby nie była taka ostra.

Do góry

Czulent

Składniki:
1 kg wołowiny
25 dag śliwek - suszone
25 dag marchwi
1/2 kg ziemniaków
3 łyżki miodu
sól
pieprz
1 szt cytryny
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Śliwki zalewamy wrzątkiem na 2 godziny. Mięso i ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Wszystko mieszamy z pokrojonymi na paski śliwkami i przekładamy do brytwanny. Zalewamy gorącą wodą wymieszaną z miodem i cytryną. Pieczemy ok. 2 godzin w nagrzanym piekarniku.

Do góry

Fasola po włosku

Składniki: 2 szklanki fasoli - ugotować, osączyć
3 ząbki czosnku
1/2 kg wołowiny
2 szt cebul - poszatkować drobno
1/2 kg pomidorów - świeże
liść laurowy
kminek
tymianek
majeranek
sól
oliwa
Przygotowanie:
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wołowinę, posiekaną cebulę i przyprawy i podsmażamy ok. 2 - 3 minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy ok. 30 sekund. Następnie wsypujemy fasolę i podgrzewamy ok. 10 minut. Później dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Po wymieszaniu dusimy na małym ogniu ok. 1 godziny (aż mięso będzie miękkie). Podajemy z surówkami.

Do góry

Flaki

Czas przyrządzania (gg:mm): 05:30.
Składniki:
70 dag flaków wołowych
20 dag wołowiny - z kością
15 dag włoszczyzny
1 szt liścia laurowego
5 ziaren ziela angielskiego
papryka
sól
pieprz
majeranek
imbir
zielona pietruszka
3 dag bułki tartej
1 szt jajka
2 dag masła
2 dag mąki
Przygotowanie:
Flaki oczyścić, umyć, sparzyć gorącą wodą. Następnie jeszcze raz dobrze wymyć, wypłukać. Włożyć do rondla, dodać wołowinę (tłustej wołowiny z kością) , ziele angielskie, listek laurowy i zalać wodą, gotować 4 - 5 godzin na słabym ogniu. Flaki i mięso wyjąć. Flaki pokroić w cienkie paseczki, wrzucić do rosołu, dodać poszatkowaną włoszczyznę, gotować jeszcze pół godziny. Ugotowane mięso oddzielić od kości, przepuścić przez maszynkę, dodać tartą bułkę, pieprz, jajko i drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrobić. Z masy tej zrobić gałki wielkości włoskiego orzecha i wrzucić do gotujących się flaków, po czym wybrać. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić rosołem i dodać do flaków. Dodać gałki z mięsa, doprawić majerankiem, imbirem, papryką. Wyłożyć na okrągłą salaterką. Podawać z chlebem.
Do góry




Kopiowanie zabronione