Jedz smacznie i zdrowo
WOŁOWINA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Wołowina z woka

Wok

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 320 kcal
Składniki:
4 szt grzybów mu-err - namoczyć 30 min w ciepłej wodzie, wodę kilka razy zmieniać
1/2 fkg wołowiny - na pieczeń
1 szt papryki czerwonej - pokroić w paski
1/2 szt papryk zielonych - pokroić w paski
1/2 szt papryki żółte - pokroić w paski
1 pęczek cebuli - najlepiej pęczek młodej ze szczypiorem
25 dkg selerów naciowych - łodygi obrać z włókien, pokroić na kawałki
1 ząbek czosnku - posiekać
1 łyżeczka imbiru
25 g orzeszków cashew 2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w drobne paski, grzyby po namoczeniu też. Oliwę w woku mocno rozgrzać, smażyć w niej orzeszki, aż zaczną pachnieć, wyjąć je z woka. Na oliwę wrzucić mięso, przesmażyć, dodać jarzyny, czosnek i imbir, obsmażyć na chrupiąco. Dolać wino i sos sojowy, doprawić i dalsze 3 min smażyć, ew. można dolać trochę wody. Na talerzach posypać orzeszkami cashew.

Do góry

Zupa perska

Czas przyrządzania (gg:mm): 02:20
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 360 kcal
Składniki:
10 dkg grochu - namoczyć dzień wcześniej
5 dkg fasolki drobnej - namoczyć dzień wcześniej
5 dkg soczewicy - także namoczyć
1/2 kg wołowiny - rostbef lub na pieczeń
1 szt cynamonu - mały kawałek
1/2 łyżeczki kurkumy
1 szt cebuli - duża
2 szt papryki żółte - pokroić w kostkę
1 szt bakłażana - nieduży - pokroić w słupki
4 szt ziemniaków - nieduże - obrać i pokroić w kostkę
1 łyżka natki pietruszki - posiekana
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Groch i fasolkę zagotować w 1,5 l zimnej wody. Dodać cebulę, pokrojone w kostkę mięso, cynamon i kurkumę. Gotować godzinę, posolić, dodać soczewicę, gotować 30 min. Pokrojone warzywa i natkę dodać do zupy i gotować 30 min. Jeśli zupa jest za gęsta dolać wody. Gotową zupę skropić oliwą i doprawić pieprzem. Rada: można posypać posiekaną rzodkiewką i natką.

Do góry

Befsztyk wiejski

Kaloryczość 1 porcji: 185 kcal
Składniki:
50 dag wołowiny - bez kości
20 dag cebul
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
3 dag margaryn
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso zemleć, dodać łyżkę oleju i 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, wyrobić, nie dodając żadnych przypraw. Uformować owalne befsztyki. Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na oleju, osolić, dodać pieprzu, zalać na patelni takąilością wody, aby pokryła ją i gotować, aż woda wyparuje. Na mocno rozgrzanym oleju kłaść befsztyki oprószyć solą, smażyć po 4 minuty z każdej strony. Gotowe posypać solą i pieprzem, przykryć cebulą i jeszcze ogrzewać 2 -3 min na małym ogniu. Podawać z ziemniakami puree lub frytkami i surówką.

Do góry

Befsztyki duszone

Czas przyrządzania (gg:mm): 02:30
Kuchnia: brazylia
Ilość porcji: 4
Składniki:
70 dkg wołowiny
6 szt ziemniaków - sporych
1 szt cebuli - duża
sól
chili
kolendra
olej
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki. zdejmujemy zkórkę z pomidorów. Wszystkie składniki kroimy w plastry. Mięso na dosc cienkie. Z plastrów pomidorów usuwamy pestki. W garnku układamy warstwamiposzczególne składniki. Zaczynamy od pomidorów. Po nich kładziemy ziemniaki. Posypujemy pokrojoną kolendrą, solą i chili. Na to wszystko kładziemy plastry mięsa, potem krążki cebuli. Znomu trochę przypraw - i powtarzamy układanie od początku. Układanie kończymy warstwą ziemniaków. Całość polewamy olejem. Stawiamy na niedużymogniu pod pokrywką i dusimy ok 2 godzin. Jeśli okaże się, że całość robi się niebezpiecznie bliska przypalenia- podlewamy odrobiną wody. Njalepiej postawić garnek na stole i dać każdemu możliwości nakładania sobie porcji wedle własnego uznania.

Do góry

Duszona wołowina z Hongkongu

Kuchnia: chińska
Składniki:
2 1/2 cm imbiru - świeży
225 gram marchwi
500 gram wołowiny - bez kości
4 szt pomidorów
2 łyżki olej roślinny
1 szt cebuli - pokrojona w plasterki
2 łyżki brązowy cukier
1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka sherry - wytrawne
2 łyżki wody
sól
Przygotowanie:
Imbir i marchewkę pokroić wzdłuż w paseczki . Wołowinę pokroić w cienkie plastry, a następnie w drobne paski. Pomidory pokroić w wąskie cząstki. W woku lub na patelni dobrze rozgrzać olej ( 3 minuty). Dodać cebulę, imbir, pomidory i marchew, smażyć 3 minuty. Następnie dodać cukier, przyprawę chińską, sos sojowy, sherry, wodę i sól do smaku. Mieszając, smażyć 8 minut.

Do góry

Gulasz mięsny

Kaloryczość 1 porcji: 510 kcal
Składniki:
30 dag wieprzowiny - od szynki
30 dag wołowiny
50 dag marchwi
50 dag ziemniaków
30 dag białej kapusty
20 dag cebul
1 pęczek włoszczyzny
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
5 szklanek bulionu mięsnego - z 2 kostek
1 1/2 łyżki kminku
1 łyżka tymianku
1 łyżka papryki - słodkiej, mielonej
1 łyżka chrzanu - ze słoika
natka pietruszki
pieprz
sól
Przygotowanie:
Obraną cebulę i oczyszczoną włoszczyznę pokroić w dużą kostkę. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu w dużym garnku. Zdjąć garnek z kuchenki, dodać mięso pokrojone w kostkę, oprószone solą, pieprzem i papryką, zalać bulionem i wymieszać. Po dodaniu kminku i tymianku dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Umytą i oczyszczoną marchewkę pokroić ukośnie w dwucentymetrowe kawałki, poszatkować kapustę. Jarzyny dusić oddzielnie, każdą w łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do gulaszu raem z jarzynami na 25 min przed końcem duszenia. Gdy jarzyny są miękkie, przyprawić gulasz chrzanem, solą i pieprzem, ozdobić natką pietruszki.

Do góry

Jesienny kociołek

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 120 kcal
Składniki:
50 dag wołowiny
1 pęczek włoszczyzny
4 szt cebul
1 szt kalafiora
20 dag marchwi
50 dag ziemniaków
25 dag fasola szparagowa
żółtko
25 dag mięsa mielonego
2 łyżki oleju
20 dag groszek mrożony
natka pietruszki
Przygotowanie:
Wołowinę posolić i gotować około 2 godziny. Warzywa pokroić na małe kosteczki. 2 cebule pokroić na ćwiartki, 2 pozostałe cebule posiekać i wymieszać z mięsem mielonym i żółtkiem. Przyprawić do smaku. Uformować małe kuleczki i obsmażyć na oleju. Mięso wołowe wyjąć z wywaru i przecedzić. Do tego samego wywaru włożyć warzywa i gotować przez 15 minut. Na chwilkę przed wyjęciem dodać groszek zielny, natkę pietruszkii obsmażone mięsne kuleczki. Danie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojoną gotowaną wołowinę.

Do góry

Łatwa encilada casserole

Łatwa encilada casserole

Kuchnia: meksykańska
Składniki:
1/2 kg wołowiny - lub indyk
1 szklanka cebuli - posiekana
2 ząbki czosnku - posiekany
1 3/4 szklanki fasoli - 1/2 kg puszka
1 1/4 szklanki enchilada sos - 283,5 gramowa puszka
1/2 szklanki oliwek - pokrojone
10 szt kukurydziane tortilla - przekrojone na pół, podzielone
2 szklanki sera cheddar
zielona cebulka - pokrojona
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 190°C. Ugotować wołowinę, cebulę i czosnek w dużym garnku dopóki wołowina nie bedzie brązowa; odsączyć. ponmieszać enchiladę, fasolę i oliwki. Trzymać na ogniu aż się zagotuje, potem zmniejszyć ognień do minimum; gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 5-6 min. Warstwy połowek kukurydzianej tortilli położyć na dnie formy (32 x 22 1/2cm) wysmarowanej tłuszczem. Przykryć połową mięsnego sosu; spryskać 1 szkl sera. Powtórzyć warstwę jeszcze raz.Piec pod przykryciem 20 min. 5 min przez końcem zdjąć pokrywkę i piec dopóki ser się nie rozpuści. Posypać zieloną cebulką przez podaniem.

Do góry

Meksykański gulasz

Kaloryczość 1 porcji: 150 kcal
Składniki:
30 dag wołowiny - chudej
30 dag wieprzowiny - chudej
10 dag bekonu - lub wędzonej szynki
3 ząbki czosnku
3 szt cebul
30 dag pomidorów
2 strąki papryk - zielona
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki białej fasoli
1/2 szklanki czerwonej fasoli
1 łyżka oregano - suszonego
1/2 łyżeczki kminku - mielonego
2 łyżki smalcu
2 szt papryczki chili - ostre
sól
pieprz cayenne
Przygotowanie:
Umytą fasolę zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, krótko obgotować i osączyć. Mięso pokrojone w kostkę przesmażyć na łyżce smalcu, dodać kminek, pokrojonr chili, drobniutko posiekany czosnek. Skropić wodą i dusić pod przykryciem około 10 min. Włożyć fasolę, oregano i wlać bulion. Dusić około 40 min. Na pozostałym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać paprykę pokrojoną w paski i obrane pomidory, pokrojone w ćwiartki. Smażyć chwilę na dość silnym ogniu, po czym przełożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojony w paseczki bekon, wymieszać i dusić razem jeszcze 10 min. Podawać z bułką lub ryżem.

Do góry

Placek po cygańsku

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:30
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 470 kcal
Składniki:
1/2 kg wołowiny - bez kości
2 szt cebul
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulion wołowy
5 łyżek oleju
1 łyżka masła
20 dag pieczarek - małych
1/2 kg ziemniaków
1 szt jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki keczupu - ostrego
4 łyżki śmietany - gęstej
4 łyżki szczypiorku - posiekanego sól
pieprz
Przygotowanie:
Jedną cebulę i czosnek obrać, posiekać. Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obsmażyć w rondlu na łyżce oleju. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dołożyć je do mięsa. Podlać bulionem, dusić na małym ogniu godzinę. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce oleju i łyżce masła, dołożyć do mięsa pod koniec duszenia. Drugą cebulę obrać. Ziemniaki obrać, opłukać i razem z cebulą zetrzeć na tarce o drobych oczkach. Masę odłożyć na kilka minut, dokładnie odcisnąć na gęstym sicie wyłożonym gazą, wymieszać z jajkiem i mąką. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewać po 1/2 łyżki oleju, kłaść po 1/4 masy ziemniaczanej. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Na każdy placek nałożyć po porcji gulaszu, złożyć na pół. Na wierzcju położyć po łyżce keczupu i śmietany, posypać szczypiorkiem.

Do góry




Kopiowanie zabronione