Jedz smacznie i zdrowo WOŁOWINA |
|
Wołowina z wokaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40 Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 320 kcal Składniki: 4 szt grzybów mu-err - namoczyć 30 min w ciepłej wodzie, wodę kilka razy zmieniać 1/2 fkg wołowiny - na pieczeń 1 szt papryki czerwonej - pokroić w paski 1/2 szt papryk zielonych - pokroić w paski 1/2 szt papryki żółte - pokroić w paski 1 pęczek cebuli - najlepiej pęczek młodej ze szczypiorem 25 dkg selerów naciowych - łodygi obrać z włókien, pokroić na kawałki 1 ząbek czosnku - posiekać 1 łyżeczka imbiru 25 g orzeszków cashew 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wina ryżowego sól pieprz Przygotowanie: Wołowinę pokroić w drobne paski, grzyby po namoczeniu też. Oliwę w woku mocno rozgrzać, smażyć w niej orzeszki, aż zaczną pachnieć, wyjąć je z woka. Na oliwę wrzucić mięso, przesmażyć, dodać jarzyny, czosnek i imbir, obsmażyć na chrupiąco. Dolać wino i sos sojowy, doprawić i dalsze 3 min smażyć, ew. można dolać trochę wody. Na talerzach posypać orzeszkami cashew. Zupa perskaCzas przyrządzania (gg:mm): 02:20Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 360 kcal Składniki: 10 dkg grochu - namoczyć dzień wcześniej 5 dkg fasolki drobnej - namoczyć dzień wcześniej 5 dkg soczewicy - także namoczyć 1/2 kg wołowiny - rostbef lub na pieczeń 1 szt cynamonu - mały kawałek 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szt cebuli - duża 2 szt papryki żółte - pokroić w kostkę 1 szt bakłażana - nieduży - pokroić w słupki 4 szt ziemniaków - nieduże - obrać i pokroić w kostkę 1 łyżka natki pietruszki - posiekana 1 łyżka oliwy sól pieprz Przygotowanie: Groch i fasolkę zagotować w 1,5 l zimnej wody. Dodać cebulę, pokrojone w kostkę mięso, cynamon i kurkumę. Gotować godzinę, posolić, dodać soczewicę, gotować 30 min. Pokrojone warzywa i natkę dodać do zupy i gotować 30 min. Jeśli zupa jest za gęsta dolać wody. Gotową zupę skropić oliwą i doprawić pieprzem. Rada: można posypać posiekaną rzodkiewką i natką. Befsztyk wiejskiKaloryczość 1 porcji: 185 kcalSkładniki: 50 dag wołowiny - bez kości 20 dag cebul 3 łyżki oleju 1 łyżka mąki 3 dag margaryn sól pieprz Przygotowanie: Mięso zemleć, dodać łyżkę oleju i 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, wyrobić, nie dodając żadnych przypraw. Uformować owalne befsztyki. Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na oleju, osolić, dodać pieprzu, zalać na patelni takąilością wody, aby pokryła ją i gotować, aż woda wyparuje. Na mocno rozgrzanym oleju kłaść befsztyki oprószyć solą, smażyć po 4 minuty z każdej strony. Gotowe posypać solą i pieprzem, przykryć cebulą i jeszcze ogrzewać 2 -3 min na małym ogniu. Podawać z ziemniakami puree lub frytkami i surówką. Befsztyki duszoneCzas przyrządzania (gg:mm): 02:30Kuchnia: brazylia Ilość porcji: 4 Składniki: 70 dkg wołowiny 6 szt ziemniaków - sporych 1 szt cebuli - duża sól chili kolendra olej Przygotowanie: Obieramy ziemniaki. zdejmujemy zkórkę z pomidorów. Wszystkie składniki kroimy w plastry. Mięso na dosc cienkie. Z plastrów pomidorów usuwamy pestki. W garnku układamy warstwamiposzczególne składniki. Zaczynamy od pomidorów. Po nich kładziemy ziemniaki. Posypujemy pokrojoną kolendrą, solą i chili. Na to wszystko kładziemy plastry mięsa, potem krążki cebuli. Znomu trochę przypraw - i powtarzamy układanie od początku. Układanie kończymy warstwą ziemniaków. Całość polewamy olejem. Stawiamy na niedużymogniu pod pokrywką i dusimy ok 2 godzin. Jeśli okaże się, że całość robi się niebezpiecznie bliska przypalenia- podlewamy odrobiną wody. Njalepiej postawić garnek na stole i dać każdemu możliwości nakładania sobie porcji wedle własnego uznania. Duszona wołowina z HongkonguKuchnia: chińskaSkładniki: 2 1/2 cm imbiru - świeży 225 gram marchwi 500 gram wołowiny - bez kości 4 szt pomidorów 2 łyżki olej roślinny 1 szt cebuli - pokrojona w plasterki 2 łyżki brązowy cukier 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka sherry - wytrawne 2 łyżki wody sól Przygotowanie: Imbir i marchewkę pokroić wzdłuż w paseczki . Wołowinę pokroić w cienkie plastry, a następnie w drobne paski. Pomidory pokroić w wąskie cząstki. W woku lub na patelni dobrze rozgrzać olej ( 3 minuty). Dodać cebulę, imbir, pomidory i marchew, smażyć 3 minuty. Następnie dodać cukier, przyprawę chińską, sos sojowy, sherry, wodę i sól do smaku. Mieszając, smażyć 8 minut. Gulasz mięsnyKaloryczość 1 porcji: 510 kcalSkładniki: 30 dag wieprzowiny - od szynki 30 dag wołowiny 50 dag marchwi 50 dag ziemniaków 30 dag białej kapusty 20 dag cebul 1 pęczek włoszczyzny 2 łyżki smalcu 2 łyżki masła 5 szklanek bulionu mięsnego - z 2 kostek 1 1/2 łyżki kminku 1 łyżka tymianku 1 łyżka papryki - słodkiej, mielonej 1 łyżka chrzanu - ze słoika natka pietruszki pieprz sól Przygotowanie: Obraną cebulę i oczyszczoną włoszczyznę pokroić w dużą kostkę. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu w dużym garnku. Zdjąć garnek z kuchenki, dodać mięso pokrojone w kostkę, oprószone solą, pieprzem i papryką, zalać bulionem i wymieszać. Po dodaniu kminku i tymianku dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Umytą i oczyszczoną marchewkę pokroić ukośnie w dwucentymetrowe kawałki, poszatkować kapustę. Jarzyny dusić oddzielnie, każdą w łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do gulaszu raem z jarzynami na 25 min przed końcem duszenia. Gdy jarzyny są miękkie, przyprawić gulasz chrzanem, solą i pieprzem, ozdobić natką pietruszki. Jesienny kociołekCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 120 kcal Składniki: 50 dag wołowiny 1 pęczek włoszczyzny 4 szt cebul 1 szt kalafiora 20 dag marchwi 50 dag ziemniaków 25 dag fasola szparagowa żółtko 25 dag mięsa mielonego 2 łyżki oleju 20 dag groszek mrożony natka pietruszki Przygotowanie: Wołowinę posolić i gotować około 2 godziny. Warzywa pokroić na małe kosteczki. 2 cebule pokroić na ćwiartki, 2 pozostałe cebule posiekać i wymieszać z mięsem mielonym i żółtkiem. Przyprawić do smaku. Uformować małe kuleczki i obsmażyć na oleju. Mięso wołowe wyjąć z wywaru i przecedzić. Do tego samego wywaru włożyć warzywa i gotować przez 15 minut. Na chwilkę przed wyjęciem dodać groszek zielny, natkę pietruszkii obsmażone mięsne kuleczki. Danie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojoną gotowaną wołowinę. Łatwa encilada casseroleKuchnia: meksykańska Składniki: 1/2 kg wołowiny - lub indyk 1 szklanka cebuli - posiekana 2 ząbki czosnku - posiekany 1 3/4 szklanki fasoli - 1/2 kg puszka 1 1/4 szklanki enchilada sos - 283,5 gramowa puszka 1/2 szklanki oliwek - pokrojone 10 szt kukurydziane tortilla - przekrojone na pół, podzielone 2 szklanki sera cheddar zielona cebulka - pokrojona Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 190°C. Ugotować wołowinę, cebulę i czosnek w dużym garnku dopóki wołowina nie bedzie brązowa; odsączyć. ponmieszać enchiladę, fasolę i oliwki. Trzymać na ogniu aż się zagotuje, potem zmniejszyć ognień do minimum; gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 5-6 min. Warstwy połowek kukurydzianej tortilli położyć na dnie formy (32 x 22 1/2cm) wysmarowanej tłuszczem. Przykryć połową mięsnego sosu; spryskać 1 szkl sera. Powtórzyć warstwę jeszcze raz.Piec pod przykryciem 20 min. 5 min przez końcem zdjąć pokrywkę i piec dopóki ser się nie rozpuści. Posypać zieloną cebulką przez podaniem. Meksykański gulaszKaloryczość 1 porcji: 150 kcalSkładniki: 30 dag wołowiny - chudej 30 dag wieprzowiny - chudej 10 dag bekonu - lub wędzonej szynki 3 ząbki czosnku 3 szt cebul 30 dag pomidorów 2 strąki papryk - zielona 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki białej fasoli 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1 łyżka oregano - suszonego 1/2 łyżeczki kminku - mielonego 2 łyżki smalcu 2 szt papryczki chili - ostre sól pieprz cayenne Przygotowanie: Umytą fasolę zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, krótko obgotować i osączyć. Mięso pokrojone w kostkę przesmażyć na łyżce smalcu, dodać kminek, pokrojonr chili, drobniutko posiekany czosnek. Skropić wodą i dusić pod przykryciem około 10 min. Włożyć fasolę, oregano i wlać bulion. Dusić około 40 min. Na pozostałym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać paprykę pokrojoną w paski i obrane pomidory, pokrojone w ćwiartki. Smażyć chwilę na dość silnym ogniu, po czym przełożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojony w paseczki bekon, wymieszać i dusić razem jeszcze 10 min. Podawać z bułką lub ryżem. Placek po cygańskuCzas przyrządzania (gg:mm): 01:30Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 470 kcal Składniki: 1/2 kg wołowiny - bez kości 2 szt cebul 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulion wołowy 5 łyżek oleju 1 łyżka masła 20 dag pieczarek - małych 1/2 kg ziemniaków 1 szt jajka 2 łyżki mąki 4 łyżki keczupu - ostrego 4 łyżki śmietany - gęstej 4 łyżki szczypiorku - posiekanego sól pieprz Przygotowanie: Jedną cebulę i czosnek obrać, posiekać. Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obsmażyć w rondlu na łyżce oleju. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dołożyć je do mięsa. Podlać bulionem, dusić na małym ogniu godzinę. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce oleju i łyżce masła, dołożyć do mięsa pod koniec duszenia. Drugą cebulę obrać. Ziemniaki obrać, opłukać i razem z cebulą zetrzeć na tarce o drobych oczkach. Masę odłożyć na kilka minut, dokładnie odcisnąć na gęstym sicie wyłożonym gazą, wymieszać z jajkiem i mąką. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewać po 1/2 łyżki oleju, kłaść po 1/4 masy ziemniaczanej. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Na każdy placek nałożyć po porcji gulaszu, złożyć na pół. Na wierzcju położyć po łyżce keczupu i śmietany, posypać szczypiorkiem.
|
|