Jedz smacznie i zdrowo WOŁOWINA |
|
Wołowina na ostroSkładniki: 60 deko wołowiny (najlepiej łopatka) mąka 15 deko cebuli kilka suszonych grzybów tłuszcz musztarda papryka ostra mielona czosnek cukier, sól, pieprz, goździki, ziele angielskie, curry i cherry Przygotowanie: Mięso oprawić i pokroić w nie za dużą kostkę, następnie osolić i posypać mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso wraz z pokrojoną cebulą, skropić wodą jeśli będzie się przypalać. Grzyby namoczyć w wodzie i pokroić w paski, wrzucić na patelnię, dusić, aż wołowina nabierze miękkości. Przyprawy (wedle uznania, można coś pominąć) dodać na samym końcu, tuż przed zdjęciem z ognia. Gulasz wołowy z winemSkładniki: 50 deko wołowiny (bez kości) 15 deko cebuli łyżka stołowa koncentratu wino czerwone wytrawne ząbek czosnku przyprawa kogutek lub magi do smaku sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: Umyte mięso pokroić w kosteczkę i doprawić przyprawami oraz maka, z umiarem. Na patelni podsmażyć posiekana cebule, dodać mięso, odrobinę wina i dusić pod przykryciem aż do miękkości. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy, trochę maki i dusić jeszcze przez chwile. Doprawić. Podawać koniecznie z winem, świetnie się komponuje.
|
|