Jedz smacznie i zdrowo
PIEROGI

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami







Pierogi z samą kapustą

Składniki:
mąka 700 g
jajko 1 szt
kapusta słodka posiekana 2 kg
tłuszcz 100 g
cebula drobno siekana 150 g
słonina pokrojona w kostkę 200 g
woda ciepła
sól
pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi. Cebulę przesmażyć na tłuszczu, dodać do kapusty. Kapustę podsmażyć, odparować, dodać sól i pieprz. Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego krążki. Nakładać na środek każdego krążka nadzienie i dokładnie zlepiać pierogi. Wrzucać pierogi na wrzącą i osolona wodę, gotować. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 4 minuty. Podawać polane stopioną słoninką.




Pierogi z kapustą i pieczarkami

Składniki:
Farsz:
kapusta kiszona 200 g
pieczarki 100 g
sól do smaku
pieprz do smaku
liść laurowy 1 szt
Ciasto:
mąka 2 szkl
woda 1/2 szkl
sól 1 szczypta
dodatkowo: olej do smażenia cebuli
cebula 1 szt duża
Przygotowanie:
Kapustę zagotować, jeśli jest bardzo kwaśna odlać wodę, zagotować ponownie. Pieczarki drobno posiekać, dodać do kapusty dodać sól pieprz i liść laurowy. Dusić przez około godzinę. Tak przyrządzonym farszem nadziewać pierogi. Zrobić ciasto na pierogi z wody i mąki ze szczyptą soli. Jak farsz wystygnie lepić pierogi. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Na oleju podsmażyć cebulkę i polać pierogi tuż przed podaniem.




Pierogi ruskie

Składniki:
ziemniaki 0,5 kg
ser biały (półtłusty) 1 kostka
cebula 1 sztuka
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Ciasto na pierogi przygotowujemy według przepisu "ciasto na pierogi". Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Następnie przeciskamy przez praskę ser biały. Łączymy ze sobą: ziemniaki, ser biały, podsmażoną cebulkę i dodajemy do smaku soli i pieprzu. Z całości robimy jednolitą masę - farsz. Z rozwałkowanego ciasta na pierogi wykrawamy krążki i napełniamy farszem formując pierogi. Gotowe surowe pierogi, gotujemy w lekko osolonej wodzie.




Pierogi wieloowocowe

Składniki:
mąka 2 szklanki
woda 1 szklanka
sól drożdże Dr. Oetkera 1/4 łyżeczki
jabłka 1 szt
jagody 1 szkl
truskawki 30 dag
cukier waniliowy 1 szt
cynamon 1/4 łyżeczki
śmietana gęsta 1 szklanka
cukier 4 łyżki
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto na pierogi dosyć gęste. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Do jagód dosypać łyżkę mąki i łyżkę cukru pudru. Rozwałkować z ciasta cienkie placki, wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi, lub maszynką do pierogów. Truskawki zmiksować z cukrem. Gotować pierogi kilka minut. Polać śmietaną i musem truskawkowym.




Pierogi mięsne z kabanosem

Składniki:
Ciasto:
mąka 2 szklanki
woda gorąca do wgniecenia 1 szklanka
sól 1 szczypta
Farsz:
mięso drobiowe gotowane 20 dag
cebula 1 szt
pieczarki 4 szt
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Do kraszenia:
kabanos 1 szt
cebula 1 szt
szczypior do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso zemleć w maszynce razem z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Podsmażyć wszystko na patelni, przyprawiając do smaku. Zrobić ciasto na pierogi, rozwałkować i wycinać kółka maszynką do pierogów. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i kabanosa pokrojonego w krążki. Pierogi ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i polać przygotowaną okrasą. Posypać po wierzchu szczypiorem.




Pierogi z truskawkami

Składniki:
Ciasto
mąka 40 dag
jajko 1 szt
gorąca woda 3/4 szklanki
Nadzienie
truskawki 50 dag
Dodatkowo
śmietana 125 g
cukier 3 łyzki
Przygotowanie:
Z mąki, jajka i gorącej wody wyrobić ciasto na pierogi. Truskawki umyć, osączyć na sitku i pokroić na drobne części. Na stolnicy rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać placuszki. Każdy placuszek nadziewać truskawkami, zlepiać pierogi i gotować we wrzątku do chwili wypłynięcia na wierzch czyli 4-5 minut. Ugotowane pierogi polać śmietana i posypać cukrem.





Kopiowanie zabronione