Jedz smacznie i zdrowo PIEROGI |
|
Pierogi z samą kapustąSkładniki:mąka 700 g jajko 1 szt kapusta słodka posiekana 2 kg tłuszcz 100 g cebula drobno siekana 150 g słonina pokrojona w kostkę 200 g woda ciepła sól pieprz ziołowy Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi. Cebulę przesmażyć na tłuszczu, dodać do kapusty. Kapustę podsmażyć, odparować, dodać sól i pieprz. Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego krążki. Nakładać na środek każdego krążka nadzienie i dokładnie zlepiać pierogi. Wrzucać pierogi na wrzącą i osolona wodę, gotować. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 4 minuty. Podawać polane stopioną słoninką. Pierogi z kapustą i pieczarkamiSkładniki:Farsz: kapusta kiszona 200 g pieczarki 100 g sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy 1 szt Ciasto: mąka 2 szkl woda 1/2 szkl sól 1 szczypta dodatkowo: olej do smażenia cebuli cebula 1 szt duża Przygotowanie: Kapustę zagotować, jeśli jest bardzo kwaśna odlać wodę, zagotować ponownie. Pieczarki drobno posiekać, dodać do kapusty dodać sól pieprz i liść laurowy. Dusić przez około godzinę. Tak przyrządzonym farszem nadziewać pierogi. Zrobić ciasto na pierogi z wody i mąki ze szczyptą soli. Jak farsz wystygnie lepić pierogi. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Na oleju podsmażyć cebulkę i polać pierogi tuż przed podaniem. Pierogi ruskieSkładniki:ziemniaki 0,5 kg ser biały (półtłusty) 1 kostka cebula 1 sztuka sól pieprz olej Przygotowanie: Ciasto na pierogi przygotowujemy według przepisu "ciasto na pierogi". Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Następnie przeciskamy przez praskę ser biały. Łączymy ze sobą: ziemniaki, ser biały, podsmażoną cebulkę i dodajemy do smaku soli i pieprzu. Z całości robimy jednolitą masę - farsz. Z rozwałkowanego ciasta na pierogi wykrawamy krążki i napełniamy farszem formując pierogi. Gotowe surowe pierogi, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi wieloowocoweSkładniki:mąka 2 szklanki woda 1 szklanka sól drożdże Dr. Oetkera 1/4 łyżeczki jabłka 1 szt jagody 1 szkl truskawki 30 dag cukier waniliowy 1 szt cynamon 1/4 łyżeczki śmietana gęsta 1 szklanka cukier 4 łyżki Przygotowanie: Zagnieść ciasto na pierogi dosyć gęste. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Do jagód dosypać łyżkę mąki i łyżkę cukru pudru. Rozwałkować z ciasta cienkie placki, wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi, lub maszynką do pierogów. Truskawki zmiksować z cukrem. Gotować pierogi kilka minut. Polać śmietaną i musem truskawkowym. Pierogi mięsne z kabanosemSkładniki:Ciasto: mąka 2 szklanki woda gorąca do wgniecenia 1 szklanka sól 1 szczypta Farsz: mięso drobiowe gotowane 20 dag cebula 1 szt pieczarki 4 szt olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku Do kraszenia: kabanos 1 szt cebula 1 szt szczypior do posypania olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zemleć w maszynce razem z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Podsmażyć wszystko na patelni, przyprawiając do smaku. Zrobić ciasto na pierogi, rozwałkować i wycinać kółka maszynką do pierogów. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i kabanosa pokrojonego w krążki. Pierogi ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i polać przygotowaną okrasą. Posypać po wierzchu szczypiorem. Pierogi z truskawkamiSkładniki:Ciasto mąka 40 dag jajko 1 szt gorąca woda 3/4 szklanki Nadzienie truskawki 50 dag Dodatkowo śmietana 125 g cukier 3 łyzki Przygotowanie: Z mąki, jajka i gorącej wody wyrobić ciasto na pierogi. Truskawki umyć, osączyć na sitku i pokroić na drobne części. Na stolnicy rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać placuszki. Każdy placuszek nadziewać truskawkami, zlepiać pierogi i gotować we wrzątku do chwili wypłynięcia na wierzch czyli 4-5 minut. Ugotowane pierogi polać śmietana i posypać cukrem. |
|