Jedz smacznie i zdrowo
CIELĘCINA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami










Bitki cielęce z cytryną

Składniki:
50 dag cielęciny
1 szt cytryny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła -- lub margaryna
sól
pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczoną cielęcinę umyć, osuszyć, pokrajać na cienkie porcje, lekko zbić i oprószyć pieprzem. Masło stopić na patelni nie rumieniąc i na rozgrzane włożyć przygotowane zrazy. Pozostawić pod przykryciem na małym ogniu, a gdy się lekko obrumienią, przewrucić, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i posypać tartą bułką. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z zielonym groszkiem, ziemniakami i surówką.

Do góry

Jaskółcze gniazda

Ilość porcji: 4
Składniki:
4 szt sznycle cielęce
1/2 szt soku z cytryny
sól
pieprz
4 szt jaja -- małe, na twardo
4 łyżki oleju
100 ml wina białego
Przygotowanie:
Sznycle opłukać, osuszyć, lekko rozbić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Jajka na twardo ostudzić, obrać ze skorupek. Na każdym sznyclu ułożyć jajko na twardo, dokładnie zawinąć i obwiązać nicią kuchenną. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyćjaskółcze gniazda na złoto ze wszystkich stron. Podlać białym winem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 5-6 minut.

Do góry

Potrawa z cielęciny z pieczarkami

Składniki:
75 dag cielęciny -- z kością
75 dag włoszczyzny
20 dag pieczarek
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej naci pietruszki
3 łyżki śmietany
sól
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokrajać, włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około pół godziny. Dodać umyte, obrane i oczyszczone warzywa i ugotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, umyć i drobno poszatkować, następnie lekko zrumienić na maśle, oprószyć mąką, wymieszać, skropić wywrem z cielęciny i dusić na wolnym ogniu około 15 minut, w miarę potrzeby skrapiając rosołem. Włożyć do nich mięso i podlać wywarem. Wymieszać i gotować kilka minut. Odstawić, wlać śmietanę, przyprawić do smaku solą, dodać posiekaną zieleninę. Potrawkę podawać z ziemniakami puree, fasolką szparagową lub zielonym groszkiem i surówką z czerwonej kapusty. Warzywa z wywaru można wykorzystać do przyrządzania sałatki na kolację.

Do góry

Roladki cielęce

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Kaloryczość 1 porcji: 380 kcal
Składniki:
80 dag mostek cielęcy
2 dag grzyby suszone
4 dag orzechów włoskich
2 dag kaparów
2 szt żółtka
1 łyżka mąki
natka pietruszki
olej
sól
pieprz
majeranek
Przygotowanie:
Mięso umyć, zdjąć błonę, rozbić je tłuczkiem. Uformować cienki płat w formie prostokąta, ścinając nierówności. Grzyby umyć, moczyć kilka godzin. Pokroić w paseczki. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, utłuc w moździerzu lub zawinąć w ściereczkę i kilkakrotnie rozgnieśc wałkiem do ciasta. Połączyć je z grzybami, opłukanymi kaparami, posiekaną natką pietruszki i zmielonymi okrawkami mięsa. Doprawić. Rozłożyć na mostku, zwinąć w rulon. Obwiązać go nitką, posypać przyprawami oraz mąką. Zrumienić na tłuszczu. Skropić wodą i upiec, polewając sosem. Podawać z ryżem i ananasem.

Do góry

Roladki cielęce 1

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:20
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 540 kcal
Składniki:
1 pęczek natki pietruszki
8 szt sznycla cielęcego -- cienkie
8 plasterków szynka wiejska -- z tłuszczykiem
2 łyżki oleju
125 ml madery -- lub inne słodkie wino
15 dag winogrona zielone
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka ciemna zasmażka do sosów -- l
sól
cukier
pieprz biały
Przygotowanie:
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ewentualnie delikatnie rozbić tłuczkiem. Na kazdym sznyclu ułożyć plaster szynki i parę listków natki. Ciasno zwinąć, formując roladki, spiąc drewnianymi szpileczkami związać bawełnianą nitką. W głębokiej patelni mocno rozgrzać olej, włożyć roladki, obsmażyć ze wszystkich stron na silnym ogniu. Wlać wino i 125 ml wody, wymieszać. Przykryć, zmniejszyć ogień, dusić około 10 minut. Mięso wyjąć, przełożyć na talerzyk, przykryć folią aluminiową, odłożyć w ciepłe miejsce, by nie wystygło. Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć z nich pestki. Owoce włożyć do sosu. Dodać śmietanę kremówkę i zasmażkę błyskawiczną, wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotowy sos przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i (ewentualnie) szczyptą cukru. Roladki przełożyć na tależe, udekorować zieleniną, polać częścią sosu (resztę sosu przelać do sosjerki i podać osobno). Danie doskonale smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.

Do góry

Schab, szynka lub cielęcina w folii

Składniki:
1 1/2 kg mięsa
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą na miazgę. Przygotowanym czosnkiem natrzeć mięso, oprószyć pieprzem i majerankiem. Rozłożyć folię aluminiową, mięso położyć w środku i szczelnie zawinąć. Przygotowane mięso ułożyć w brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny. Podawać na gorąco pieczeń pokrojoną na porcje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówek z kapusty czerwonej lub sałaty, albo na zimno z sałatkami warzywnymi i sosami.

Do góry

Sznycle cielęce po wiedeńsku

Składniki:
50 dag zadnia ćwiartka cielęciny
sól
pieprz
2 szt jaja
1/2 szklanki bułki tartej
1 1/2 łyżki mąki
smalec -- do smażenia
4 szt jaja
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte mięso osączyć i pokrajać na porcje w poprzek włukien. Zbić i uformować cienkie, okrągłe sznycle i oprószyć je pieprzem. Otoczyć w mące, maczać w dwóch roztrzepanych jajkach, a następnie obtoczyć w tartej bułce, osolić i zrumienić z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Odzielnie usmażyć jaja sadzone. Sznycle ułożyć na półmisku, na każdym położyć po jednym jajku. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z ziemniakami puree lub frytkami, warzywmi gotowanymi i surówkami.

Do góry

Sznycle w panierce orzechowej

Ilość porcji: 4
Składniki:
600 g polędwicy cielęcej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
3 łyżki mąki
2 szt jajka
100 g orzechy laskowe -- lub włoskie albo arachidowe, posiekane
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć i pokroić ukośnie na plastry grubości 1 cm. Sznycle oprószyć solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w posiekanych orzechach. Panierkę docisnąć dłonią do powierzchni sznycli. Na patelni rozgrzać olej, włożyć sznycle i smażyć na średnim ogniu, z każdej strony po około 5 minut, nie dopuszczając do przypalenia panierki.

Do góry

Zupa z pulpetami

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 435 kcal
Składniki:
2 łyżki masła
1 szklanka ryżu
1 l bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
cukinia -- mała
30 dag mielona cielęcina
jajko
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka natka -- posiekana
4 łyżki śmietany -- kwaśna
sól
pieprz
1 łyżka cebuli -- posiekana Przygotowanie:
Cebulę obrać,drobno pokroić. Zeszklić w garnku na maśle, wsypać ryż. Mieszając chwilę, smażyć razem. Dodaćc koncentrat pomidorowy i dalej mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Całość zalać gorącym bulionem, gotować, aż ryż będzie miękki (ok 20 minut). W tym czasie przygotować pulpeciki: cielęcinę wymieszać z bułką tartą i jajkiem, przyprawić solą oraz pieprzem. Z masy formować kuleczki i wkładać bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotować 15 minut. Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki, a te w cienkie plasterki. Włożyć do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Oprószyć natką. Podać ze śmietaną.

Do góry

Bigos staropolski

Czas przyrządzania (gg:mm): 02:00
Kuchnia: polska
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 266 kcal
Składniki:
80 dkg kapusty kwaszonej -- pokroić
4 szt grzybów suszonych -- duże - namoczyc na pół godziny
2 łyżki smalcu
5 szt śliwek suszonych -- pokroić w paseczki
5 dkg rodzynek
20 dkg wieprzowiny -- pokroić w kostkę
20 dkg cielęciny -- pokroić w kostkę
15 dkg kiełbas -- pokroić w półplasterki
10 dkg boczku wędzonego -- pokroić w kostkę
15 dkg cebul -- drobno pokroić
2 dkg mąki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki czerwonego wina
majeranek
pieprz
liść laurowy
2 ząbki czosnku -- posiekać Przygotowanie:
Kapustę włożyć do garnka z tłuszczem, pokrojonymi drobno grzybami, śliwkami i rodzynkami. Skropić wodą, zagotować pod przykryciem. Odkryć na 15 min, ponownie przykryć, gotować do miękkości. W tym czasie boczek wysmażyć na suchej patelni, dołożyć mięso, smażyć do miękkości - jeśli trzeba, podlewając wodą. Cebulę zrumienić na łyżce oleju, oprószyć mąką, dodać kiełbasę, smażyć parę minut. Dodać do kapusty razem z mięsem, przecierem, winem i przyprawami. Dusić 30 min.

Do góry






Kopiowanie zabronione