Jedz smacznie i zdrowo ZUPY MLECZNE |
|
Mleczna z kluskami z płatków ziemniaczanychSkładniki:Dla 3 osób 1,5 szklanki płatków ziemniaczanych 6 szklanek mleka 1 łyżka masła 1 jajko sól Przygotowanie: Płatki ziemniaczane zmoczyć małą ilością wody. Kiedy napęcznieją dodać jajko, wymieszać i zrobić małe kulki, ugotować je w wodzie. Dodać gotujące się mleko, posolić i dodać masło. Mleczna zupa z ziemniakamiSkładniki:Dla 4 osób 25 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 łyżka octu winnego sól 1 dag masła 1 łyżka mąki pszennej szczypta Vegety 1 szklanka mleka 1 łyżka tartego chrzanu Przygotowanie: Ziemniaki zala 2 szkklankami wody, ugotować do miękkości pod przykryciem i zakwasić odrobiną octu. Mąkę i ekstrat drożdżowy zasmażyć na maśle na jasny kolor, rozprowadzić mlekiem, wymieszać tak by zasmażka była jednolita i dodać do gotujących się ziemniaków. Stale mieszając, dogotować zupę, a na koniec osolić do smaku, wsypać chrzan i już nie gotować. RosyjskaSkładniki:Dla 1 osoby 1,5 litra mleka 5 garści szpinaku 3 łyżki masła Przygotowanie: Szpinak orać i dokładnie umyć. Podsmażyć, wystudzić. Posiekać, dodać do wrzącego mleka, doprawić do smaku. Zupa piwnaSkładniki:Dla 3 osób 1/2 litra jasnego piwa 0,1 litra mleka 5 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta cynamonu 1 jajko 2 dag cukru pudru Przygotowanie: Mleko zagotować z cukrem i cynamonem. Wlać rozmieszaną z małą ilością wody mąkę ziemniaczaną i stale mieszając gotować 5 minut aż do zgęstnienia. Dodać piwo i podgrzać na dużym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąćz ognia i podprawić żółtkiem. Małą łyżeczką kłaść sztywną pianę ubitą z cukrem pudrem na gorącą zupę i trzymać pod przykryciem kilka minut do ścięcia klusek.
|
|