Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY MLECZNE

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami











Mleczna z kluskami z płatków ziemniaczanych

Składniki:
Dla 3 osób
1,5 szklanki płatków ziemniaczanych
6 szklanek mleka
1 łyżka masła
1 jajko
sól
Przygotowanie:
Płatki ziemniaczane zmoczyć małą ilością wody. Kiedy napęcznieją dodać jajko, wymieszać i zrobić małe kulki, ugotować je w wodzie. Dodać gotujące się mleko, posolić i dodać masło.


Do góry


Mleczna zupa z ziemniakami

Składniki:
Dla 4 osób
25 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 łyżka octu winnego
sól
1 dag masła
1 łyżka mąki pszennej
szczypta Vegety
1 szklanka mleka
1 łyżka tartego chrzanu
Przygotowanie:
Ziemniaki zala 2 szkklankami wody, ugotować do miękkości pod przykryciem i zakwasić odrobiną octu. Mąkę i ekstrat drożdżowy zasmażyć na maśle na jasny kolor, rozprowadzić mlekiem, wymieszać tak by zasmażka była jednolita i dodać do gotujących się ziemniaków. Stale mieszając, dogotować zupę, a na koniec osolić do smaku, wsypać chrzan i już nie gotować.

Do góry


Rosyjska

Składniki:
Dla 1 osoby
1,5 litra mleka
5 garści szpinaku
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Szpinak orać i dokładnie umyć. Podsmażyć, wystudzić. Posiekać, dodać do wrzącego mleka, doprawić do smaku.

Do góry


Zupa piwna

Składniki:
Dla 3 osób
1/2 litra jasnego piwa
0,1 litra mleka
5 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
1 jajko
2 dag cukru pudru
Przygotowanie:
Mleko zagotować z cukrem i cynamonem. Wlać rozmieszaną z małą ilością wody mąkę ziemniaczaną i stale mieszając gotować 5 minut aż do zgęstnienia. Dodać piwo i podgrzać na dużym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąćz ognia i podprawić żółtkiem. Małą łyżeczką kłaść sztywną pianę ubitą z cukrem pudrem na gorącą zupę i trzymać pod przykryciem kilka minut do ścięcia klusek.

Do góry




Kopiowanie zabronione