Jedz smacznie i zdrowo DZICZYZNA |
|
Dziczyzna z warzywamiSkładniki:0,5kg mięsa 2 pietruszki 2 marchewki 200dag pieczarek sos sojowy 1 cytryna 1 mały seler 2 małe cebule sól, pieprz Przygotowanie: Mięso musimy dokładnie umyś pokroić w paski, przyprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny i sosem sojowym, składniki dokładnie wymieszać i polać mieso. Mięso odstawiamy na 30min do lodówki. Warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie jarzyny lekko podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 30min. Mieso smażymy na patelni przez około 20min. następnie wykładamy na mieso warzywa i wszystko razem dusimy 30min. Pasztet z królikaSkładniki: 1 kg królika 1 kg boczku surowego 0,5 kg wątróbki (może być drobiowa lub wieprzowa) 2 kajzerki 3-4 cebule 3 jajka smalec bułka tarta majeranek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy mielona czerwona papryka słodka Przygotowanie: Porcjujemy królika i obsypujemy go solą, boczek kroimy w dużą kostkę. Do garnka wrzucamy 1/4 kostki smalcu i kładziemy królika z boczkiem dodając 3-4 obrane cebule w całości, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy przed 50 minut, po tym czasie dodajemy wątróbkę i dusimy jeszcze przez 10 minut. Po wystygnięciu mięsa mielimy królika, boczek, wątróbkę i cebulę przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy. Namaczamy 2 kajzerki w wodzie, wyciskamy z nich wodę i przepuszczamy również przez maszynkę. Do gotowej masy dodajemy 3 jajka, majeranek, pieprz, czerwoną paprykę, sól i dokładnie mieszamy. Foremkę smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Gotową masę wkładamy do foremki i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Polędwica z dzikaSkładniki:1,5kg polędwicy z dzika 50ml whysky albo koniaku 4 łyżki konfitury 50ml soku wiśniowego 4 łyżki masła 4 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie: Mięso dokładnie musimy oczyścić przyprawić solą i pieprzem. Polędwice pokroić w długie plstry. Następnie rozgrzewamy patelnie i smażymy polędwice. Mięso opiekamy z dwóch stron, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i do tego wlewamy sok wiśniowy z whysky oraz dajemy masło, sól i pieprz. Piec w piekarniku około 40min w temeraturze 200C. Polędwica z jelenia z prawdziwkamiSkładniki:300 g polędwicy 200 g prawdziwków 1 cebula 4 łyżki gęstej śmietany natka pietruszki olej masło olej sól, pieprz Przygotowanie: Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w plastry i posypać pieprzem. Grzyby umyć i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni, cebulę zeszklić, dodać grzyby i smażyć wszystko parę minut. Dodać śmietanę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Na drugiej patelni usmażyć polędwicę na oleju. Piec ją z każdej strony co najmniej 5 minut. Do usmażonej polędwicy dodać sos i wszystko razem chwilę podgrzewać. Doprawić solą. Pieczeń z dzika szpikowanaSkładniki2000 g szynki z dzika bez kości 20 g soli 10 g pieprzu 300 g smalcu 300 g pietruszki 300 g seleru 500 g cebuli 300 g marchewki 150 g słoniny 300 g oleju 20 g cukieru 5 g liścia laurowego 2 g ziela angielskiego Przygotowanie: Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić na cienkie talarki, wymieszać z olejem, zmiażdżonymi przyprawami, cukrem, solą, wygniatać aż zaczną wydzielać sok. Mięso umyć, uformować, natrzeć i obłożyć zaprawę z warzyw, pozostawić na 48 godz. Po tym czasie mięso wyjąć, naszpikować słoniną, włożyć na rozgrzany tłuszcz do brytfanny, podlać wodą i powoli dusić. Miękkie mięso wyjąć i porcjować. Podawać w sosie naturalnym. Bażant z winogronamiSkładniki:ok 1 kg bażanta 20 dag winogron białych sól, pieprz 4 ziarna jałowca 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 1 szklanka białego wina Przygotowanie: Bażanta umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym jałowcem. Włoszczyznę drobno pokroić, włożyć do wnętrza bażanta. W brytfance roztopić tłuszcz, obsmażyć bażanta następnie podlać białym winem. Brytfankę przykryć pokrywką, piec w piekarniku przez 30 minut w temp 160 stopni. Winogrona umyć, przekroić na pół, dołożyć do bażanta, piec kolejne 30 minut. Duszone mięso z dzikaSkładniki:50 dkg mięsa z łopatki dzika 1 szt cebuli kilka ziaren jałowca liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki 1 szklanka białego wina sól, pieprz 1/2 szklanka wody tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso pokroić, posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na tłuszczu. Dodać cebulę , listek , majeranek, ziele, jałowiec, podlać wodą i winem, dusić do miękkości. Podawać a makaronem. Pieczeń z dzika wg babciSkładniki:2 kg mięsa od szynki z dzika sól, pieprz kilkanaście ziarn jałowca liść laurowy czosnek majeranek Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i majerankiem, czosnek pokroić w plasterki, obłożyć mięso, dodać jałowiec i listek, posypać pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień, mięso wsadzić do rękawa foliowego dokładnie zawiązać, piec w 190-200°c około 60 min, sprawdzić długą wykałaczką, wbijając w środek mięsa z góry rękawa. Upieczone mięso pokroić w dowolne plastry, podawać do obiadu z ziemniakami i ulubioną surówką. Tak upieczone mięsko jest soczyste i bardzo smaczne. Sarna w galarecieSkładniki:kilka plastrów pieczeni z sarny żelatyna 1 szt bulionu w kostce 1 szt marchwi gotowanej Przygotowanie: Plastry pieczeni z sarny układamy na udekorowanym sałatą, marchewką czy innymi warzywami półmisku. Kostkę rozpuszczamy w wrzątku, dodajemy żelatynę w ilości odpowiedniej do ilości galarety, którą chcemy otrzymać zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kiedy galareta zacznie tężeć, zalewamy sarnę, wstawiamy do lodówki. Sarna po litewskuSkładniki: comber sarni 10 dag słoniny 3 dag tłuszczu 6 dag masła Składniki na sos: 1/2 l śmietany 2 szt cytryny 2 dag mąki 10 dag masła sól Przygotowanie:Comber skruszały wyżyłuj. Następnie słoniną naszpikuj gęsto, a na godzinę przed pieczeniem posól. Potym blachę długą, do kształtu combra zbliżona, połóż, masłem podlej, wolniutko piecz. Jak się rumienić zacznie, kilkakroć miałkim cukrem posyp, aby się glazura na wierzchu mięsa zrobiła. Osobno śmietankę z sokiem cytrynowym zagotuj, soli i mąki dodaj, roztrzepaj sumiennie, do sosu surowe masło dodaj, trzepaczką na gorącej blasze ubij. Nie gotuj, tylko comber pokrój, na półmisek połóż, sosem polej. |
|