Jedz smacznie i zdrowo
DZICZYZNA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami







Dziczyzna z warzywami

Składniki:
0,5kg mięsa
2 pietruszki
2 marchewki
200dag pieczarek
sos sojowy
1 cytryna
1 mały seler
2 małe cebule
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso musimy dokładnie umyś pokroić w paski, przyprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny i sosem sojowym, składniki dokładnie wymieszać i polać mieso. Mięso odstawiamy na 30min do lodówki. Warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie jarzyny lekko podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 30min. Mieso smażymy na patelni przez około 20min. następnie wykładamy na mieso warzywa i wszystko razem dusimy 30min.

Do góry

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Składniki:
1 kg królika
1 kg boczku surowego
0,5 kg wątróbki (może być drobiowa lub wieprzowa)
2 kajzerki
3-4 cebule
3 jajka
smalec
bułka tarta
majeranek
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
mielona czerwona papryka słodka
Przygotowanie:
Porcjujemy królika i obsypujemy go solą, boczek kroimy w dużą kostkę. Do garnka wrzucamy 1/4 kostki smalcu i kładziemy królika z boczkiem dodając 3-4 obrane cebule w całości, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy przed 50 minut, po tym czasie dodajemy wątróbkę i dusimy jeszcze przez 10 minut. Po wystygnięciu mięsa mielimy królika, boczek, wątróbkę i cebulę przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy. Namaczamy 2 kajzerki w wodzie, wyciskamy z nich wodę i przepuszczamy również przez maszynkę. Do gotowej masy dodajemy 3 jajka, majeranek, pieprz, czerwoną paprykę, sól i dokładnie mieszamy. Foremkę smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Gotową masę wkładamy do foremki i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Do góry

Polędwica z dzika

Składniki:
1,5kg polędwicy z dzika
50ml whysky albo koniaku
4 łyżki konfitury
50ml soku wiśniowego
4 łyżki masła
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso dokładnie musimy oczyścić przyprawić solą i pieprzem. Polędwice pokroić w długie plstry. Następnie rozgrzewamy patelnie i smażymy polędwice. Mięso opiekamy z dwóch stron, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i do tego wlewamy sok wiśniowy z whysky oraz dajemy masło, sól i pieprz. Piec w piekarniku około 40min w temeraturze 200C.

Do góry

Polędwica z jelenia z prawdziwkami

Składniki:
300 g polędwicy
200 g prawdziwków
1 cebula
4 łyżki gęstej śmietany
natka pietruszki
olej
masło
olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w plastry i posypać pieprzem. Grzyby umyć i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni, cebulę zeszklić, dodać grzyby i smażyć wszystko parę minut. Dodać śmietanę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Na drugiej patelni usmażyć polędwicę na oleju. Piec ją z każdej strony co najmniej 5 minut. Do usmażonej polędwicy dodać sos i wszystko razem chwilę podgrzewać. Doprawić solą.

Do góry

Pieczeń z dzika szpikowana

Składniki
2000 g szynki z dzika bez kości
20 g soli
10 g pieprzu
300 g smalcu
300 g pietruszki
300 g seleru
500 g cebuli
300 g marchewki
150 g słoniny
300 g oleju
20 g cukieru
5 g liścia laurowego
2 g ziela angielskiego
Przygotowanie:
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić na cienkie talarki, wymieszać z olejem, zmiażdżonymi przyprawami, cukrem, solą, wygniatać aż zaczną wydzielać sok. Mięso umyć, uformować, natrzeć i obłożyć zaprawę z warzyw, pozostawić na 48 godz. Po tym czasie mięso wyjąć, naszpikować słoniną, włożyć na rozgrzany tłuszcz do brytfanny, podlać wodą i powoli dusić. Miękkie mięso wyjąć i porcjować. Podawać w sosie naturalnym.

Do góry

Bażant z winogronami

Składniki:
ok 1 kg bażanta
20 dag winogron białych
sól, pieprz
4 ziarna jałowca
1 pęczek włoszczyzny
1 łyżka masła
1 szklanka białego wina
Przygotowanie:
Bażanta umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym jałowcem. Włoszczyznę drobno pokroić, włożyć do wnętrza bażanta. W brytfance roztopić tłuszcz, obsmażyć bażanta następnie podlać białym winem. Brytfankę przykryć pokrywką, piec w piekarniku przez 30 minut w temp 160 stopni. Winogrona umyć, przekroić na pół, dołożyć do bażanta, piec kolejne 30 minut.

Do góry

Duszone mięso z dzika

Składniki:
50 dkg mięsa z łopatki dzika
1 szt cebuli
kilka ziaren jałowca
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki
1 szklanka białego wina
sól, pieprz
1/2 szklanka wody
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mięso pokroić, posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na tłuszczu. Dodać cebulę , listek , majeranek, ziele, jałowiec, podlać wodą i winem, dusić do miękkości. Podawać a makaronem.

Do góry

Pieczeń z dzika wg babci

Składniki:
2 kg mięsa od szynki z dzika
sól, pieprz
kilkanaście ziarn jałowca
liść laurowy
czosnek
majeranek
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i majerankiem, czosnek pokroić w plasterki, obłożyć mięso, dodać jałowiec i listek, posypać pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień, mięso wsadzić do rękawa foliowego dokładnie zawiązać, piec w 190-200°c około 60 min, sprawdzić długą wykałaczką, wbijając w środek mięsa z góry rękawa. Upieczone mięso pokroić w dowolne plastry, podawać do obiadu z ziemniakami i ulubioną surówką.
Tak upieczone mięsko jest soczyste i bardzo smaczne.

Do góry

Sarna w galarecie

Składniki:
kilka plastrów pieczeni z sarny
żelatyna
1 szt bulionu w kostce
1 szt marchwi gotowanej
Przygotowanie:
Plastry pieczeni z sarny układamy na udekorowanym sałatą, marchewką czy innymi warzywami półmisku. Kostkę rozpuszczamy w wrzątku, dodajemy żelatynę w ilości odpowiedniej do ilości galarety, którą chcemy otrzymać zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kiedy galareta zacznie tężeć, zalewamy sarnę, wstawiamy do lodówki.

Do góry

Sarna po litewsku

Składniki: comber sarni 10 dag słoniny 3 dag tłuszczu 6 dag masła Składniki na sos: 1/2 l śmietany 2 szt cytryny 2 dag mąki 10 dag masła sól Przygotowanie:
Comber skruszały wyżyłuj. Następnie słoniną naszpikuj gęsto, a na godzinę przed pieczeniem posól. Potym blachę długą, do kształtu combra zbliżona, połóż, masłem podlej, wolniutko piecz. Jak się rumienić zacznie, kilkakroć miałkim cukrem posyp, aby się glazura na wierzchu mięsa zrobiła. Osobno śmietankę z sokiem cytrynowym zagotuj, soli i mąki dodaj, roztrzepaj sumiennie, do sosu surowe masło dodaj, trzepaczką na gorącej blasze ubij. Nie gotuj, tylko comber pokrój, na półmisek połóż, sosem polej.

Do góry




Kopiowanie zabronione