Jedz smacznie i zdrowo
CIASTA Z OWOCAMI

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami











Bananowe ciasto

Składniki:
Ciasto:
100 g masła
100 g cukru
3 szt jajek
250 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
sól - szczypta
3 łyżki mleka
100 g rodzynek
aromat rumowy
2 szt bananów
2 łyżki soku z cytryny
Wierzch :
100 g dżemu morelowego
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów laskowych - posiekanych
Ewentualnie :
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
imbir - szczypta
gałka muszkatołowa - szczypta
1 szczypta goździka - zmielone
Przygotowanie:
1. Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkami.
2. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, przesiać na masę, dodać mleko. Dodać rodzynki wcześniej namoczone w zapachu rumowym.
3. Obrać banany, przekroić wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny.
4. Keksówkę długą na 25 cm nasmarować tłuszczem, nałożyć 1/2 ciasta, nałożyć warstwę bananów i zalać resztą ciasta.
5. Piec 60 min w 180 *C. Ostudzone posmarować (boki i górę) dżemem i posypać orzechami ( laskowymi lub niesolonymi pistacjami) oraz wiórkami kokosowymi.
6. Ciasto po posmarowaniu dżemem można polukrować albo polać rozpuszczoną z odrobiną masła czekoladą a dopiero potem posypać wiórkami i orzechami.
Ciasto we wszystkich wersjach jest pyyyyyszne. Poza różnymi polewami dodaję do środka czasem przyprawy (imbir, gałka, cynamon, goździki) i pokruszoną czekoladę. Polecam szczerze, nie pożałujecie, smacznego!:)
Uwaga do pkt 6:
Zamiast 1,5 szkl. cukru pudru - 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej i 7,5 dag masła

Do góry



Bawarski placek ze śliwkami

Składniki:
1 1/3 kg śliwek - węgierki
2 dag drożdży
1/5 litra mleka - letniego
40 dag mąki
1 szt jajka
10 dag masła
5 dag migdałów - posiekanych
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
Przygotowanie:
1. Drożdze rozrobić z mlekiem i łyżką cukru, po czym odstawić na 20 minut. Połowę mąki, szyczyptę soli, jajko i 7,5 dag cukru wymieszać z rozczynem i roztopionymi 8 dag masła, wyrobić ciasto dodając stopniowo pozostałą mąke, a nastepnie zostawić pod przykryciem przez 40 minut do wyrośnięcia
2. Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki. Ciasto energicznie zagnieść. Blachę posmarować masłem, ułożyć na niej rozwałkowane ciasto.
3. Na cieście ułożyć sliwki, posypać migdałami, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przes 30 minut w temperaturze 220 stopni C. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim ciasto.

Do góry



Cynamonowe ciastka z żurawiną

Składniki:
25 dag żurawiny 15 dag cukru pudru
15 dag mąki razowej
25 dag mąki pszennej
3 łyżeczki sody oczyszczanej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
25 dag cukru brązowego
2 szt jajek
450 ml jogurtu naturalnego
10 dag masła
sok z cytryny
Przygotowanie:
Żurawinę podgrzewać razem z cukrem pudrem na patelni przez 3-4 minuty; zdjąć z ognia, zanim owoce zanadto zmiękną. Osączyć na durszlaku. Połączyć ze sobą: obie mąki, sodę, sól, cynamon, przyprawy. Dodać jajka, jogurt, sok cytryny i masło. Delikatnie mieszać do momentu, kiedy mąka stanie się wilgotna. Ostrożnie wymieszać żurawiny, uważając, by nie popękały. Podzielić ciasto na 18 części i umieścić w natłuszczonych, głębokich foremkach do ciastek. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, aż urosną i będą złociste. Najlepsze są na ciepło.
W Anglii te ciastka-bułeczki jada się przez cały rok do herbaty, a na walentynki - z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.

Do góry



Klafuti - ekspresowe ciasto z gruszkami i bananami

Składniki:
3 szt bananów
125 g cukru - lub 6 łyżek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 puszka gruszki
3 szt jajek
100 g masła
125 g mąki - lub 6 łyżek
1 szklanka mleka
pieprz - to nie pomyłka !!!
1/2 opakowania proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Oryginalnie po francusku to ciasto nazywa sie clafoutis. W roli owoców tym razem występują gruszki z puszki i banany, ale spokojnie możesz zastąpić je brzoskwiniami, figami, morelami itd. Wybieraj.
Najbardziej lubię moment, kiedy wyjęte prosto z pieca, gorące klafuti polewa się zimną waniliową śmietanką z lodówki. Roztop w rondlu połowę masła. Pokrój gruszki na pół i podsmaż je, aż się zarumienią z obu stron. W trakcie smażenia posyp je świeżo zmielonym pieprzem. Pieprz daje ostre, ciekawe uczucie na języku. Pokrój banany na kawałki i wrzuć je do gruszek. Roztop drugą połowę masła. Zmieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Zrób wgłębienie w mące i wbij do środka jajka, wlej mleko i masło. Zamieszaj wszystko aż uzyskasz jednolitą masę. Teraz wlej ciasto do rondla z owocami i rozprowadź je tak, żeby wypełniło puste przestrzenie między owocami. Wygładź powierzchnię. I to prawie koniec. Ciasto powinno się piec przez 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 C.
- Rewelacyjna waniliowa śmietanka:
- cukier trzcinowy (może być też zwykły kryształ, ale z trzcinowym smakuje wykwintniej)
- śmietana 36% (im bardziej tłusta, tym lepsza)
- laska wanilii
Przygotowanie śmietanki do polania zajmuje sekundę. Trzeba tylko rozkroić laskę wanilii i wyskrobać z wnętrza czarne nasionka. Wrzuć je razem z cukrem trzcinowym do śmietany, zamieszaj i spróbuj.
Polej gorące kawałki ciasta. Smacznego.

Do góry



Malinowe ciasto z czekoladą

Malinowe ciasto z czekoladą

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:30
Ilość porcji: 12
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
1 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao - niesłodzone
8 szt jajek
3/4 szklanki cukru - + 2 łyżki
2 łyżki masła - niesolone
Wypełnienie:
170 g czekolad - pokruszona
1 szklanka śmietany - gęstej
1/2 szklanki masła - niesolone
3/4 szklanki cukru
Polewa:
250 g czekolad - pokruszona
1/2 szklanki śmietany - gęsta
1/2 szklanki mleka
6 łyżek dżemu - malinowy bez ziarenek
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 175 *C. Wysmarować formę tłuszczem i wyłożyc pergaminem. Wymieszać mąkę i kakao. Jajka wrzucić do miksera i ubijać na max. prędkości do pienistej konsystencji. Stopniowo dodawać cukier ubijając jeszcze 3-5 minut aż mikstura będzie biała i podwoi swoją objętość. Dosypać do tego mąkę i kakao, wymieszać i dodać masło. Rozsmarować równomiernie w formie i piec przez 25 minut lub aż środek będzie sprężynował przy naciśnięciu. Wyłożyć ciasto z formy podważając nożem, papier zostawić na cieście. Wystudzić całkowicie.
Wypełnienie:
Czekoladę włożyc do żaroodpornego naczynia. Śmietanę, masło i cukier wrzucić do średniego rondelka i gotować na małym ogniu mieszając aż masło i cukier się rozpuszczą. Zwiększyć ogień i zagrzać prawie do wrzenia ( nie zagotować !!!). Zdjąć z ognia i wlać do naczynia z czekoladą. Zostawić na ok. 3 minuty by czekolada rozpuściła się i wymieszała. Mieszać, aż będzie gładkie. Schłodzić całkowicie i włożyc do lodówki na 6 godz.
Polewa:
Czekoladę wrzucić do żaroodpornego naczynia. Śmietane i mleko do małego rondelka i na średnim ogniu podgrzać bardzo mocno (nie zagotować !!!). Zdjąć z ognia i wlać do naczynia z czekoladą. Zostawić na 3 minuty by czekolada rozpuściła się i wymieszała. Schłodzić do temperatury pokojowej. Usunąć papier z ciasta i rozciąć wzdłuż na 3 równe warstwy. Rozsmarować 3 łyżki dżemu na pierwszej warstwie, na to nałożyć połowę wypełnienia. Przykryć drugą warstwą i posmarować resztą dżemu i pozostałym wypełnieniem. Przykryć ostatnią warstwą. Posmarować wierzch i boki ciasta polewą. Wyłożyć ostrożnie na talerz i włożyć do lodówki na godzinę.

Do góry



Melba

Ilość porcji: 12
Składniki:
1 paczka biszkopta - okrągłe
1 puszka brzoskwini
1 litr mleka
2 opakowania śmietany kwaśnej
6 szt jajek
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny - z 1/2
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kieliszek spirytusu - ew. brandy
1 garść rodzynek -- ewentualnie
POLEWA:
6 łyżek cukru - płaskie
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietany kwaśnej
Przygotowanie:
Oba opakowania śmietany roztrzepujemy mikserem z całymi jajami. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy na moment z ognia i od razu wlewamy śmietanę z jajami. Stawiamy z powrotem na niewielkim ogniu i mieszamy, dopóki nie wytrąci się twarożek, a serwatka nie stanie się przezroczysta. Przelewamy przez sitko (jeśli ma zbyt duże oczka, można na nim położyć gazę) i odstawiamy serek do odcieknięcia na co najmniej 2 godz., a najlepiej na całą noc. Masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dodajemy stopniowo masę serową. Dodajemy sok z połówki cytryny (jeśli jest mała, można wycisnąć sok z całej), brandy lub spirytus i jeszcze chwilę miksujemy. Na dnie tortownicy o średnicy 28 cm układamy biszkopty. Ewentualnie możemy je nasączyć sokiem z brzoskwiń z dodatkiem soku z cytryny (potrzeba ok. połowy szklanki soku). Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy na kawałki, odkładając 2 połówki do przybrania. Na biszkopty nakładamy połowę masy serowej, następnie pokrojone brzoskwinie, a na nie resztę masy.
Polewa:
Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając. Gdy polewa zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia. Studzimy - najlepiej trzymając rondelek w zimnej wodzie i mieszając łyżką. Gdy zacznie gęstnieć, szybko polewamy nią melbę i wygładzamy powierzchnię łyżką. Wierzch można ozdobić cząstkami brzoskwiń albo rodzynkami, uprzednio namoczonymi i osuszonymi.

Do góry



Placek kruchy z jagodami

Czas przyrządzania (gg:mm): 02:00
Składniki:
15 dag masła
1 szt jajka
30 dag mąki
1 łyżka wody - zimna
1 szczypta soli
40 dag jagód
5 dag cukru
1 opakowanie śmietanki -- 30 %
2 łyżki cukru pudru
Przepis jest na tortownicę o średnicy 23 cm.
- 15 dkg masła
- 1 jajko
- 30 dkg mąki
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Jagodowe wypełnienie:
- 40 dkg jagód
- 5 dkg cukru
Bita śmietana:
- 1 opak. (250 ml) śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto:
1) Z mąki formujemy stożek z dużym dołkiem pośrodku. Nasypujemy szczyptę soli. Na brzegach kładziemy rozdrobnione masło. Do dołka utworzonego pośrodku wlewamy rozbite jajko i zimną wodę.
2) Jak najszybciej zarabiamy dłońmi ciasto. Wkładamy do lodówki na 40 min.
3) Po tym czasie posypujemy blat mąką. Wyjęte z lodówki ciasto zarabiamy jeszcze raz, aby wszystkie grudki masła połączyły się dobrze z resztą składników. Następnie wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Układamy placek w formie i dokładnie dopasowywujemy, zostawiając dość wysoki rant. Miejsca, które się poprzerywały zalepiamy starannie. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem dno. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C.
4) Na ciasto nakładamy ocukrzone jagody. Tak przygotowane ciasto pieczemy 30 min. Po wyjęciu czekamy, aż całkiem ostygnie. Delikatnie przekładamy na talerz i dekorujemy bitą śmietaną. Przechowujemy do momentu podania w lodówce.
Jagodowe wypełnienie:
1) Jagody płuczemy i wyrzucamy wszelkie zanieczyszczenia. Mieszamy je starannie z cukrem i wykładamy na przygotowany placek.
Bita śmietana:
1) Śmietankę (słodką) i miskę, w której będziemy ją ubijać schładzamy w lodówce co najmniej 1 godz. Można dłużej.
2) Ubijamy ją mikserem na średnich obrotach. Po 2 - 3 min. dodajemy cukier puder. Przestajemy ją ubijać, gdy widzimy, że "stoi". Zbyt długie ubijanie może spowodować, że śmietana stanie się częściowo "maślana". Podczas tego zajęcia pilnie obserwujemy zmiany w wyglądzie i konsystencji produktu. Jeśli jest sztywna, nie ulepszamy jej konsystencji dalej.
Jak podawać?
Najlepiej pokroić ciasto bezpośrednio przed jego wydawaniem, gdyż pełne jest soku jagodowego, który będzie spływał i uciekał z ciasta. Najsmaczniejsze wydaje się po 2 - 3 godz. od przygotowania.
Uwagi:
W czasie pieczenia jagody puszczają pyszny sok, który powoduje, że owoce są wilgotne, zachowując jednocześnie swój kształt. Unikamy najlepszych białych obrusów, gdyż jest więcej niż pewne, że jakaś kropla spadnie obok talerzyka.

Do góry



Placek ze śliwkami

Czas przyrządzania (gg:mm): 02:10
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Czas chłodzenia ciasta: 1 godz
Czas pieczenia: 50 min
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
17 dag margaryn
2 szt jajek
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 dag śliwek
1 łyżka margaryny - do wysmarowania foremki
cukier puder - do posypania
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Śliwki (np. węgierki lub renklody) myjemy, przekrawamy (lub po prostu rozrywamy) na pół i usuwamy z nich pestki. Formę do ciasta smarujemy margaryną. Bierzemy 2/3 ciasta i wylepiamy nim dno oraz boki formy na wysokość ok. 3 cm. Przygotowane połówki śliwek układamy skórkami do dołu. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce z grubymi oczkami i przykrywamy nim warstwę śliwek. Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 *C. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.

Do góry



Biedronka

Ilość porcji: 12
Kaloryczość 1 porcji: 418 kcal
Składniki:
CIASTO JASNE:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
25 dag margaryn
1 szt jajka
CIASTO CIEMNE:
3 szt jajka
1/2 szlanki śmietany - gęsta
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
KREM:
1/2 l mleka
25 dag margaryn
1 szt cukru waniliowego
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej - kopiate
2 łyżki mąki pszennej
1 szt galaretki truskawkowej
biszkopty
jagody
dekoracja
Przygotowanie:
Ciasto jasne zagnieść i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietankę, kakao i rozpuszczoną sodę. Ubić białka i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto jasne wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce i delikatnie wymieszać z ciastem ciemnym. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Zagotować razem trochę więcej niż połowę mleka, cukier waniliowy i cukier. Obie mąki rozmieszać z resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć margarynę i po łyżce dodawać przygotowany budyń, aż powstanie puszysta masa. Dodać jagody, delikatnie wymieszać. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Na ciasto wyłożyć masę, na to biszkopty i zalać gęstniejącą galaretką. Gdy galaretka zgęstnieje, zrobić na niej kropki z czekolady.

Do góry



Drożdżowe dla leniwych

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:35
Ilość porcji: 12
Kaloryczość 1 porcji: 240 kcal Składniki:
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
4 szt jaja
1 szklanka oliwy
cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
5 szklanek mąki
1/2 kg jabłka
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miski. Dodać cukier, jajka, oliwę, cukier waniliowy, mleko i mąkę. Składników nie należy mieszać. Miskę odstawić na cztery godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Blachę posmarować tłuszczem. Wyłożyć na nią ciasto. Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce pokroić w plastry. Ułożyć na cieście. Można posypać je cynamonem i cukrem. Ciasto piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Po wyjęciu ciasta można je posypać cukrem pudrem. Na ciasto warto położyć inne owoce sezamowe.





Kopiowanie zabronione