Jedz smacznie i zdrowo
CIASTA Z OWOCAMI

Jeżeli chcesz dorobić

WejdĽ tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoj± stronę

WejdĽ tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami







  


Mascarpone ze ¶liwkami

Czas przyrz±dzania (gg:mm): 00:50
Ilo¶ć porcji: 10
Kaloryczo¶ć 1 porcji: 325 kcal
Składniki:
BISZKOPT:
3 szt jaja
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki m±ki tortowej
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
skórka cytrynowa
MASA ¦MIETANKOWA:
2 opakowania galaretka cytrynowa
25 dag serek mascarpone
1/4 l ¶mietany
50 dag ¶liwka renklod
DODATKOWO:
1/2 szklanki cukru
70 dag ¶liwka renklod
2 dag żelatyny
1 kieliszek ¶liwowica
Przygotowanie:
Białka ubić. Dodać reszte składników na biszkopot. Wlać do formy, piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić. Przygotować galaretkę. Dodać do niej mascarpone i ¶liwki, wymieszać. Wyłożyć na biszkopt. Ostudzić. Zagotować 1/2 szklanki wody z cukrem, wrzucić ¶liwki, gotować 10 minut. Zmiksować. Dodać żelatynę i mieszaj±c rozpu¶cić. Wlać ¶liwowicę. Tężej±c± galaretkę wylać na wierzch tortu.

Do góry



¦mieciu¶

Czas przyrz±dzania (gg:mm): 00:20
Ilo¶ć porcji: 16
Kaloryczo¶ć 1 porcji: 530 kcal
Składniki:
5 szt jabłka
1 szklanka cukru
20 dag rodzynek
3 szt jajka
3 łyżki kakao 20 dag orzechów - posiekane
2 szklanki m±ki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Jabłka umyć i obrać. Utrzeć na tarce o du±ych otworach lub pokroić w kostkę . Następnie posypać kilkoma łyżkami cukru. Jabłka wrzucić do miski, a na nie cukier, umyte rodzynki, jajka, kakao oraz resztę składników. Miskę ze składnikami odstawić na bok na godzinę. Po tym wymieszać dokładnie wszystkie składniki mikserem. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć na ni± ciasto. Wyrównać. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 - 200°C.

Do góry



Z galaret± i jabłkami

Czas przyrz±dzania (gg:mm): 01:10
Ilo¶ć porcji: 16
Kaloryczo¶ć 1 porcji: 420 kcal
Składniki:
3 CIASTA BISZKOPTOWE:
16 szt jajka
12 łyżek cukru
4 1/2 łyżki m±ki pszennej
4 1/2 łyżki m±ki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kisiel wi¶niowy
1 1/2 łyżki kakao
MASA BUDYNIOWA:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
margaryna
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłka
1/2 szklanki cukru
galaretka wi¶niowa
galaretka agrestowa
Przygotowanie:
Ciasto biszkoptowe: ubić 4 białka, dodać 4 łyżki cukru, 1 i 1/2 m±ki ziemniaczanej oraz 1 i 1/2 m±ki przennej, 4 żółtka, ubić. Pierwsze piec bez dodatku, do drugiego dodać kisiel wi¶niowy, do trzeciego kakao. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, zagotować. Podzielić na 2 czę¶ci, do jednej dodać rozpuszczon± galaretkę wi¶niow±, do drugiej agrestow±. Zagotować masę budyniow±, utrzeć z margaryn±. Ciasta i masy układać na siebie.

Do góry



Suflet truskawkowy

Czas przyrz±dzania (gg:mm): 01:20
Ilo¶ć porcji: 4
Składniki:
Kruszonka:
5 dkg masła
5 dkg cukru
10 dkg m±ki
sól
cukier waniliowy
sok cytrynowy
Masa serowa:
5 dkg masła - roztopić
50 dkg twarogu
4 szt jajek - oddzielić białka od żółtek
8 dkg cukru
2 dkg kaszki manny
1 op. budyniu waniliowego
sól
30 dkg truskawek
Przygotowanie:
Ze składników na kruszonkę zagnie¶ć ciast, schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, masło,kaszkę i budyń, szczyptę soli, na koniec ostrożnie domieszać pianę z białek i truskawki. Do formy równo wkruszyć połowę ciasta, na to masę serow± i resztę kruszonki na wierzch. Piec 45-50 min. w 200`.







Kopiowanie zabronione