Jedz smacznie i zdrowo CIASTA Z OWOCAMI |
|
Mascarpone ze ¶liwkamiCzas przyrz±dzania (gg:mm): 00:50Ilo¶ć porcji: 10 Kaloryczo¶ć 1 porcji: 325 kcal Składniki: BISZKOPT: 3 szt jaja 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki m±ki tortowej 1 łyżka m±ki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z cytryny skórka cytrynowa MASA ¦MIETANKOWA: 2 opakowania galaretka cytrynowa 25 dag serek mascarpone 1/4 l ¶mietany 50 dag ¶liwka renklod DODATKOWO: 1/2 szklanki cukru 70 dag ¶liwka renklod 2 dag żelatyny 1 kieliszek ¶liwowica Przygotowanie: Białka ubić. Dodać reszte składników na biszkopot. Wlać do formy, piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić. Przygotować galaretkę. Dodać do niej mascarpone i ¶liwki, wymieszać. Wyłożyć na biszkopt. Ostudzić. Zagotować 1/2 szklanki wody z cukrem, wrzucić ¶liwki, gotować 10 minut. Zmiksować. Dodać żelatynę i mieszaj±c rozpu¶cić. Wlać ¶liwowicę. Tężej±c± galaretkę wylać na wierzch tortu. ¦mieciu¶Czas przyrz±dzania (gg:mm): 00:20Ilo¶ć porcji: 16 Kaloryczo¶ć 1 porcji: 530 kcal Składniki: 5 szt jabłka 1 szklanka cukru 20 dag rodzynek 3 szt jajka 3 łyżki kakao 20 dag orzechów - posiekane 2 szklanki m±ki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki oleju Przygotowanie: Jabłka umyć i obrać. Utrzeć na tarce o du±ych otworach lub pokroić w kostkę . Następnie posypać kilkoma łyżkami cukru. Jabłka wrzucić do miski, a na nie cukier, umyte rodzynki, jajka, kakao oraz resztę składników. Miskę ze składnikami odstawić na bok na godzinę. Po tym wymieszać dokładnie wszystkie składniki mikserem. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć na ni± ciasto. Wyrównać. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 - 200°C. Z galaret± i jabłkamiCzas przyrz±dzania (gg:mm): 01:10Ilo¶ć porcji: 16 Kaloryczo¶ć 1 porcji: 420 kcal Składniki: 3 CIASTA BISZKOPTOWE: 16 szt jajka 12 łyżek cukru 4 1/2 łyżki m±ki pszennej 4 1/2 łyżki m±ki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia kisiel wi¶niowy 1 1/2 łyżki kakao MASA BUDYNIOWA: 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 2 łyżki m±ki pszennej 2 łyżki m±ki ziemniaczanej margaryna MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłka 1/2 szklanki cukru galaretka wi¶niowa galaretka agrestowa Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: ubić 4 białka, dodać 4 łyżki cukru, 1 i 1/2 m±ki ziemniaczanej oraz 1 i 1/2 m±ki przennej, 4 żółtka, ubić. Pierwsze piec bez dodatku, do drugiego dodać kisiel wi¶niowy, do trzeciego kakao. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, zagotować. Podzielić na 2 czę¶ci, do jednej dodać rozpuszczon± galaretkę wi¶niow±, do drugiej agrestow±. Zagotować masę budyniow±, utrzeć z margaryn±. Ciasta i masy układać na siebie. Suflet truskawkowyCzas przyrz±dzania (gg:mm): 01:20Ilo¶ć porcji: 4 Składniki: Kruszonka: 5 dkg masła 5 dkg cukru 10 dkg m±ki sól cukier waniliowy sok cytrynowy Masa serowa: 5 dkg masła - roztopić 50 dkg twarogu 4 szt jajek - oddzielić białka od żółtek 8 dkg cukru 2 dkg kaszki manny 1 op. budyniu waniliowego sól 30 dkg truskawek Przygotowanie: Ze składników na kruszonkę zagnie¶ć ciast, schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, masło,kaszkę i budyń, szczyptę soli, na koniec ostrożnie domieszać pianę z białek i truskawki. Do formy równo wkruszyć połowę ciasta, na to masę serow± i resztę kruszonki na wierzch. Piec 45-50 min. w 200`.
|
|