Jedz smacznie i zdrowo DRÓB |
|
BurritosCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 8 Kaloryczość 1 porcji: 540 kcal Składniki: pierś z kurczaka -- wędzona 100 g cieciorka -- lub czerwona fasola 2 ząbki czosnku 2 szt marchwi 1 łyżka oleju cebula 1 strąk papryki sałata -- kilka listków 8 szt płatków kukurydzianych sos meksykański -- pikantny sól pieprz Przygotowanie: Cieciorkę opłukać, zalac zimną wodą. Dodać sól i obrany czosnek. Gotować do miękkości. Marchewki obrać, pociąć je w słupki, podsmażyć na oleju, osączyć. Cebulę pokroić w krążki. Paprykę przekroić na pół, usunąć ogonek i pestki, pokroić w drobne paseczki. Można także - według uznania - poddusić ją. Wędzoną pierś kurczaka pokroić w paski. Placki kukurydziane skropić wodą, podgrzać w piekarniku. Ciepłe placki posmarować sosem meksykańskim, wyłożyć na nie sałatę, duszone warzywa, cieciorkę i wędzonego kurczaka. Kazdy placek posypać sola i pieprzem, lekko docisnąc, tworząc rodzaj kopertki. Jako nadzienie do burritosów można dodać smażoną pierś kurczaka, zielony groszek, różne kolory papryki, świeżą cebulę albo inne warzywa. Czyli można dodać do środka to, co kto lubi. Faszerowane udkaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 517 kcal Składniki: 8 dag szynki -- cały kawałek sól 8 dag mozzareli 4 szt piersi z kurczaka -- pojedyńcze filety pieprz 15 dag szpinaku 2 łyżki oliwy 3 dag mąki 8 dag masła 2 szt dymki -- małe Przygotowanie: Szynkę i ser pokroić w paski (szerokości 3 cm). Szpinak przebrać, opłukać, pokroić i na 10 sekund włożyć do wrzącej osolonej wody. Odcedzić, a potem przelać zimną wodą. Mięso opłukać. W filetach wyciąć kieszenie. Wypełnić je szynką, serem i szpinakiem. Otwory spiąć. Mięso posypaś sola i pieprzem. Na oleju obsmażyć filety z każdej strony po 3 minuty. Przełożyć do formy żaroodpornej, podlac odrobiną wody. Wstawić na 10 minut do piekarnika (temp. 220°C). Mięso wyjąć, wywar przecedzić, po czym odparować. Tłuszcz pozostały po odparowaniu zasmażyć z mąką, potem rozprowadzić wodą ( 100ml ) i zagotować. Następnie wymieszać z masłem. Gdy masło się rozpuści, do sosu włożyć mięso. Danie podgrzać. Kaczka z pomarańczamiSkładniki:1 szt kaczka 2 szt pomarańcz 1 szt cytryny 1 szklanka wywaru warzywnego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz listek laurowy Przygotowanie: Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć. Obrany czosnek drobno posiekać, rozetrzeć z solą, a następnie z pieprzem, majerankiem i rozkruszonym listkiem laurowym. Przygotowaną mieszaniną natrzeć kaczkę wewnątrz i zewnątrz. Pozostawić w chłodzie przez kilka godzin. Skropić sokiem z cytryny. Wsawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić, podlać wywarem, dopiekać, podlewając sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, polać sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Postawić do ostygnięcia. Pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku skrapiając sosem. Półmisek ozdobić plasterkami drugiej pomarańczy i zielonymi listkami pietruszki. Podawać na zimno z dodatkiem sosów i sałatek. Kaczkę przygotowaną w ten sposób można podswać także z jabłkami pieczonymi zamiast pomarańczy lub przed pieczeniem jamę brzuszną kaczki napełnić pokrajanymi jabłkami. Klopsy z mięsa drobiowegoCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 220 kcal Składniki: 1/2 kg mięso drobiowe kajzerka 1 ząbek czosnku sól pieprz jajko czerwona papryka olej do smażenia koncentrat pomidorowy kostka rosołowa Przygotowanie: Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso i odciśniętą bułkę zemleć. Dodać jajko, przyprawy, przecisnięty przez praskę czosnek. Wzystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować z nich małe klopsiki. Zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić klopsy. Dodać kostkę rosołową i przyprawy. Gotować około 15 minut na małym ogniu. Do sosu wlać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Danie podawać z makaronem. Kotleciki drobioweCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 8 Kaloryczość 1 porcji: 250 kcal Składniki: 2 szt piersi z kurczaka 2 szt jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej cebula olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z włukien, przekroić wzdłuż tak, by powstały cienkie kotleciki. Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jajka umyć, rozbić do talerzyka, wymieszać widelcem. Do rozmąconych jajek dodać majonez z mąką ziemniaczaną, sól, pieprz. Wymieszać dokładnie. Każdy z kotleci, ków obtoczyć w przygotowanej panierce. (Do panierki można też dodać 2 łyżki bułki tartej lub płatki kukurydziane). Następnie wrzucać na gorący tłuszcz, obsmażać z obu stron. Kotleciki podawać z gotowanymi brokułami i marchewką. Brokuły można polać sosem winegret. Dokładnie wymieszać łyżkę oliwy, 1/2 łyżki soku z cytryny, odrobiną musztardy, świeżo zmielony pieprz i sól. Można wcisnąć jeden ząbek czosnku. Sos odstawić na 15 minut do lodówki, następnie polać nim warzywa. Kura duszona w warzywach z pieczarkamiSkładniki:1 szt kurczaka -- ok.80 dag 1 łyżka mąki 40 dag warzywa mieszane -- marchew, pietruszka, seler, por 10 dag cebul 20 dag pieczarek 5 dag tłuszczu 1 łyżka masła 3 łyżki pietruszki -- zielona, posiekana sól pieprz Przygotowanie: Kurę oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć, pokrajać na porcje. Poszczególne porcje oprószyć przesianą mąką i lekko obrumienić na tłuszczu, skropić wodą i dusić w rondlu na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa i pieczarki umyć , oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w plasterki i lekko podrumienić wraz z pieczarkami, dodać do duszącego się kurczaka wraz z pozostałymi pokrajanymi warzywami, osolić, oprószyć pieprzem, lekko podlac wywarem z warzyw lub rosołem, dodać masło. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Porcje kury wyłożyć na półmisek, obłożyć duszonymi warzywami. Podawać z dodatkiem duszonych ziemniaków. Kurczak - Indonezyjskie szaszłykiIlość porcji: 4Składniki: 3 łyżki sosu sojowego 1 szt soku z cytryny 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka octu winnego 4 ząbki czosnku 2 szt szalotek 2 łyżeczki imbiru -- mielony 2 łyżeczki kolendry -- mielona 1 łyżeczka chili -- mielona 800 g filety z piersi kurczaka sól pieprz Przygotowanie: Wymieszać sos sojowy z sokiem z cytryny, olejem sezamowym, octem winnym, zmiażdżonym czosnkiem, obraną i startą na tarce szalotką, imbirem, kolendrą, chili, solą i pieprzem. Umyte i osuszone piersi kurczaka pokroić w zdłuż na paski, skropić marynatą, wymieszać i odstawić na 3-4 godziny do lodówki. Drewniane szpikulce namoczyć w wodzie i nadziać na nie po 3 paski mięsa, lekko je skręcając. Szaszłyki ułożyć na natłuszczonej blasze i piec około 15 minut, aż się zrumieniom. W trakcie pieczenia szaszłyki odwrucić i często smarować marynatą. Kurczak duszony z warzywamiCzas przyrządzania (gg:mm): 00:45Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal Składniki: 200 g brokuł 100 g fasolki szparagowej 2 szt marchwi 1 szt papryki 1 szt cukinii -- młoda 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 400 g filety z piersi kurczaka 100 g zielony groszek -- mrożony ziola prowansalskie sól pieprz Przygotowanie: Warzywa umyć, oczyścić. Brokóły podzielić na różyczki. fasolkę szparagową podzielić na kawałki. Obraną marchew pokroić na plasterki. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć obrane ząbki czosnku, podsmażyć na brązowo, wyjąć. Włożyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka i podsmażyć na rumiano. Następnie dodać paprykę, marchew oraz fasolkę szparagową. podsmażyć razem, mieszając przez 3 minuty. Podlać 1 szklanką wrzątku, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Dodać brokuły, cukinię i zielony groszek. Dusić razem przez 7- 8 minut. Podawać z razowym pieczywem. Kurczak nadziewany po marokańskuIlość porcji: 4Składniki: 1 1/2 kg kurczaka -- 1szt sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu 1 szczypta szafranu 1 szt cebuli 4 łyżki oliwy 6 łyżek rodzynek 6 łyżek migdałów -- obrane 2 łyżki natki pietruszki -- posiekana 1/4 łyżeczki cynamonu -- mielony 1 łyżeczka imbiru -- świeży, starty Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać szafran, gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Rodzynki umyć, osuszyć. Migdały posiekać, uprażyć na patelni. Do ryżu dodać cebulę, rodzynki, migdały i natkę pietruszki. Farsz doprawić cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. Kurczaka napełnić nadzieniem, spiąć wykałaczkami, ułożyć w żaroodpornej formie. Posmarować oliwą, podlać niewielką ilością wody, wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C i piec, aż kurczak będzie rumiany. W czasie pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Kurczak w kukurydzyCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 420 kcal Składniki: pierś z kurczaka -- lub indyka 1 puszka kukurydzy cebula 1 pojemnik śmietany 1/3 szklanki wody 5 łyżek oliwy 6 łyżek mąki pieprz sól zioła prowansalskie Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Mięso posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzać oliwę, wkładać do niej po kilka kawałków kurczaka, obsmażyć z obu stron na ałotawy kolor. Po usmażeniu mięso odkładać na talerz. Umyć cebulę, pokroić ją w drobną kostkę, po czym obsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smsżył się kurczak. W rondelku zagotować 1/3 szklanki wody, włożyć do niego kawałki kurczaka, usmażoną cebulę, odsączoną kukurydzę i śmietanę. Zagotować, aż sos lekko zgęstnieje.
|
|