Jedz smacznie i zdrowo
DRÓB

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Burritos

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 540 kcal
Składniki:
pierś z kurczaka -- wędzona
100 g cieciorka -- lub czerwona fasola
2 ząbki czosnku
2 szt marchwi
1 łyżka oleju
cebula
1 strąk papryki
sałata -- kilka listków
8 szt płatków kukurydzianych
sos meksykański -- pikantny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cieciorkę opłukać, zalac zimną wodą. Dodać sól i obrany czosnek. Gotować do miękkości. Marchewki obrać, pociąć je w słupki, podsmażyć na oleju, osączyć. Cebulę pokroić w krążki. Paprykę przekroić na pół, usunąć ogonek i pestki, pokroić w drobne paseczki. Można także - według uznania - poddusić ją. Wędzoną pierś kurczaka pokroić w paski. Placki kukurydziane skropić wodą, podgrzać w piekarniku. Ciepłe placki posmarować sosem meksykańskim, wyłożyć na nie sałatę, duszone warzywa, cieciorkę i wędzonego kurczaka. Kazdy placek posypać sola i pieprzem, lekko docisnąc, tworząc rodzaj kopertki. Jako nadzienie do burritosów można dodać smażoną pierś kurczaka, zielony groszek, różne kolory papryki, świeżą cebulę albo inne warzywa. Czyli można dodać do środka to, co kto lubi.

Do góry

Faszerowane udka

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 517 kcal Składniki:
8 dag szynki -- cały kawałek
sól
8 dag mozzareli
4 szt piersi z kurczaka -- pojedyńcze filety
pieprz
15 dag szpinaku
2 łyżki oliwy
3 dag mąki
8 dag masła
2 szt dymki -- małe
Przygotowanie:
Szynkę i ser pokroić w paski (szerokości 3 cm). Szpinak przebrać, opłukać, pokroić i na 10 sekund włożyć do wrzącej osolonej wody. Odcedzić, a potem przelać zimną wodą. Mięso opłukać. W filetach wyciąć kieszenie. Wypełnić je szynką, serem i szpinakiem. Otwory spiąć. Mięso posypaś sola i pieprzem. Na oleju obsmażyć filety z każdej strony po 3 minuty. Przełożyć do formy żaroodpornej, podlac odrobiną wody. Wstawić na 10 minut do piekarnika (temp. 220°C). Mięso wyjąć, wywar przecedzić, po czym odparować. Tłuszcz pozostały po odparowaniu zasmażyć z mąką, potem rozprowadzić wodą ( 100ml ) i zagotować. Następnie wymieszać z masłem. Gdy masło się rozpuści, do sosu włożyć mięso. Danie podgrzać.

Do góry

Kaczka z pomarańczami

Składniki:
1 szt kaczka
2 szt pomarańcz
1 szt cytryny
1 szklanka wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
listek laurowy
Przygotowanie:
Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć. Obrany czosnek drobno posiekać, rozetrzeć z solą, a następnie z pieprzem, majerankiem i rozkruszonym listkiem laurowym. Przygotowaną mieszaniną natrzeć kaczkę wewnątrz i zewnątrz. Pozostawić w chłodzie przez kilka godzin. Skropić sokiem z cytryny. Wsawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić, podlać wywarem, dopiekać, podlewając sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, polać sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Postawić do ostygnięcia. Pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku skrapiając sosem. Półmisek ozdobić plasterkami drugiej pomarańczy i zielonymi listkami pietruszki. Podawać na zimno z dodatkiem sosów i sałatek. Kaczkę przygotowaną w ten sposób można podswać także z jabłkami pieczonymi zamiast pomarańczy lub przed pieczeniem jamę brzuszną kaczki napełnić pokrajanymi jabłkami.

Do góry

Klopsy z mięsa drobiowego

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 220 kcal
Składniki:
1/2 kg mięso drobiowe
kajzerka
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
jajko
czerwona papryka
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso i odciśniętą bułkę zemleć. Dodać jajko, przyprawy, przecisnięty przez praskę czosnek. Wzystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować z nich małe klopsiki. Zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić klopsy. Dodać kostkę rosołową i przyprawy. Gotować około 15 minut na małym ogniu. Do sosu wlać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Danie podawać z makaronem.

Do góry

Kotleciki drobiowe

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 250 kcal
Składniki:
2 szt piersi z kurczaka
2 szt jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z włukien, przekroić wzdłuż tak, by powstały cienkie kotleciki. Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jajka umyć, rozbić do talerzyka, wymieszać widelcem. Do rozmąconych jajek dodać majonez z mąką ziemniaczaną, sól, pieprz. Wymieszać dokładnie. Każdy z kotleci, ków obtoczyć w przygotowanej panierce. (Do panierki można też dodać 2 łyżki bułki tartej lub płatki kukurydziane). Następnie wrzucać na gorący tłuszcz, obsmażać z obu stron. Kotleciki podawać z gotowanymi brokułami i marchewką. Brokuły można polać sosem winegret. Dokładnie wymieszać łyżkę oliwy, 1/2 łyżki soku z cytryny, odrobiną musztardy, świeżo zmielony pieprz i sól. Można wcisnąć jeden ząbek czosnku. Sos odstawić na 15 minut do lodówki, następnie polać nim warzywa.

Do góry

Kura duszona w warzywach z pieczarkami

Składniki:
1 szt kurczaka -- ok.80 dag
1 łyżka mąki
40 dag warzywa mieszane -- marchew, pietruszka, seler, por
10 dag cebul
20 dag pieczarek
5 dag tłuszczu
1 łyżka masła
3 łyżki pietruszki -- zielona, posiekana
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kurę oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć, pokrajać na porcje. Poszczególne porcje oprószyć przesianą mąką i lekko obrumienić na tłuszczu, skropić wodą i dusić w rondlu na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa i pieczarki umyć , oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w plasterki i lekko podrumienić wraz z pieczarkami, dodać do duszącego się kurczaka wraz z pozostałymi pokrajanymi warzywami, osolić, oprószyć pieprzem, lekko podlac wywarem z warzyw lub rosołem, dodać masło. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Porcje kury wyłożyć na półmisek, obłożyć duszonymi warzywami. Podawać z dodatkiem duszonych ziemniaków.

Do góry

Kurczak - Indonezyjskie szaszłyki

Ilość porcji: 4
Składniki:
3 łyżki sosu sojowego
1 szt soku z cytryny
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka octu winnego
4 ząbki czosnku
2 szt szalotek
2 łyżeczki imbiru -- mielony
2 łyżeczki kolendry -- mielona
1 łyżeczka chili -- mielona
800 g filety z piersi kurczaka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wymieszać sos sojowy z sokiem z cytryny, olejem sezamowym, octem winnym, zmiażdżonym czosnkiem, obraną i startą na tarce szalotką, imbirem, kolendrą, chili, solą i pieprzem. Umyte i osuszone piersi kurczaka pokroić w zdłuż na paski, skropić marynatą, wymieszać i odstawić na 3-4 godziny do lodówki. Drewniane szpikulce namoczyć w wodzie i nadziać na nie po 3 paski mięsa, lekko je skręcając. Szaszłyki ułożyć na natłuszczonej blasze i piec około 15 minut, aż się zrumieniom. W trakcie pieczenia szaszłyki odwrucić i często smarować marynatą.

Do góry

Kurczak duszony z warzywami

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal
Składniki:
200 g brokuł
100 g fasolki szparagowej
2 szt marchwi
1 szt papryki
1 szt cukinii -- młoda
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
400 g filety z piersi kurczaka
100 g zielony groszek -- mrożony
ziola prowansalskie
sól
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyć, oczyścić. Brokóły podzielić na różyczki. fasolkę szparagową podzielić na kawałki. Obraną marchew pokroić na plasterki. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć obrane ząbki czosnku, podsmażyć na brązowo, wyjąć. Włożyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka i podsmażyć na rumiano. Następnie dodać paprykę, marchew oraz fasolkę szparagową. podsmażyć razem, mieszając przez 3 minuty. Podlać 1 szklanką wrzątku, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Dodać brokuły, cukinię i zielony groszek. Dusić razem przez 7- 8 minut. Podawać z razowym pieczywem.

Do góry

Kurczak nadziewany po marokańsku

Ilość porcji: 4
Składniki:
1 1/2 kg kurczaka -- 1szt
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
1 szczypta szafranu
1 szt cebuli
4 łyżki oliwy
6 łyżek rodzynek
6 łyżek migdałów -- obrane
2 łyżki natki pietruszki -- posiekana
1/4 łyżeczki cynamonu -- mielony
1 łyżeczka imbiru -- świeży, starty
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać szafran, gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Rodzynki umyć, osuszyć. Migdały posiekać, uprażyć na patelni. Do ryżu dodać cebulę, rodzynki, migdały i natkę pietruszki. Farsz doprawić cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. Kurczaka napełnić nadzieniem, spiąć wykałaczkami, ułożyć w żaroodpornej formie. Posmarować oliwą, podlać niewielką ilością wody, wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C i piec, aż kurczak będzie rumiany. W czasie pieczenia często polewać wytworzonym sosem.

Do góry

Kurczak w kukurydzy

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 420 kcal
Składniki:
pierś z kurczaka -- lub indyka

1 puszka kukurydzy cebula
1 pojemnik śmietany
1/3 szklanki wody 5 łyżek oliwy
6 łyżek mąki
pieprz
sól
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Mięso posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzać oliwę, wkładać do niej po kilka kawałków kurczaka, obsmażyć z obu stron na ałotawy kolor. Po usmażeniu mięso odkładać na talerz. Umyć cebulę, pokroić ją w drobną kostkę, po czym obsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smsżył się kurczak. W rondelku zagotować 1/3 szklanki wody, włożyć do niego kawałki kurczaka, usmażoną cebulę, odsączoną kukurydzę i śmietanę. Zagotować, aż sos lekko zgęstnieje.

Do góry




Kopiowanie zabronione