Jedz smacznie i zdrowo
DRÓB

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Kurczak w szparagach

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 390 kcal
Składniki:
25 dag truskawek
cebula
1 pęczek bazylii
1 łyżeczka pieprzu zielonego -- marynowany
3/4 szklanki ocet jabłkowy
4 łyżki cukru brązowego
50 dag szparagów -- białe
4 szt filety z kurczaka -- ze skórką, pojedyncze
1 gałązka melisa cytrynowa
2 łyżki oleju
sok z limonki
Przygotowanie:
Truskawki pokroić, posiekać cebulę, pociąć liście dwóch gałązek bazylii. Przygotowane składniki gotować 15 minut z ziarenkami marynowanego pieprzu, octem i brązowym cukrem. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. W tym czasie obrać szparagi, odciąć zdrewniałe pędy. Gotować 15 minut w osolonej wodzie. Mięso opłukać. Pod skórkę wetknąć listek melisy. Filety nadziać na patyczki do szaszłyków. Rozgrzać olej. Na nim obsmażyć filety z obu stron. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podać z sosem i szparagami.

Do góry

Kurczak w śmietanie

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30 8
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 407 kcal8
Składniki:8
kurczak8
2 łyżki masła8
4 łyżki oleju8
cebula -- średniej wielkości8
przyprawa do kurczaka8
wegeta8
1 1/2 szklanki śmietany 3 łyżki mąki8
sól8
pieprz8
imbir8
curry8
papryka w proszku8
Przygotowanie:
Kurczaka umyć. podzielić na porcje. Do rondelka wlać olej, dodać masło. Porcje kurczaka obsmażać ze wszystkich stron na średnim ogniu. Mięso oprószyć solą, pieprzem, wegetą i curry. Jeszcze chwilę smażyć, aż kurczak będzie rumiany. Można też posypać mięso imbirem i słodką papryką w proszku. Do rondelka dodać 1/3 szklanki wody i dusić mięso na wolnym ogniu. Cebulę umyć i drobno pokroić. Dodać do duszonego kurczaka i dusić 15 minut, aż zarówno mięso, jak i cebula będą miękkie. W kubeczku wymieszać mąkę z 3 łyżkami śmietany. Dodać resztę śmietany wymieszać tak, żeby nie było grudek. Garnek z potrawą zdjąć z ognia. Śmietanę z mąką dodawać powoli do sosu, mieszając. Zagotować.

Do góry

Kurczak z ananasem po chińsku

Składniki:
25 dkg piersi z kurczaka -- ugotowane
1/4 szt ananasów -- pokrojony na kawałki
10 dkg szparagów
1/2 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki mąki kukurydzianej -- może być mąka ziemniaczana
wino
1 szczypta imbiru
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Przygotować marynatę, mieszając ze sobą zieleninę, 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli i pieprzu. Pokroić ugotowane mięso z kurczaka w cienkie podłużne kawałki i wymieszać z marynata. Gdy mięso już dobrze się nasączy, podsmażyć je na rozgrzanym oleju. Następnie dodać uduszone szparagi i ananas, dusić wszystko na małym ogniu pod przykryciem.
Sos:
Pozostałą mąkę kukurydziana, sok z ananasa i szczyptę imbiru wymieszać z gorącym rosołem z kury, dodać trochę wina deserowego i otrzymanym sosem połać mięso. Podawać z ryżem.

Do góry

Kurczak z cukinią i marchewką

Składniki:
100 g piersi z kurczaka
1/2 szt cukinii
2 szt marchwi -- duże
cebula dymka
1 łyżka oleju
sól
pieprz
przyprawa 5 smaków
tymianek -- kilka gałązek
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Cukinię obrać, pokroić w plasterki, marchewki obrać, pokroić w słupki, dymkę oczyścić i posiekać. Mięso podsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i dusić około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków. Gotową potrawę posypać posiekanym tymiankiem.

Do góry

Kurczak z grzybami

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 348 kcal
Składniki:
50 dag piersi z kurczaka
40 dag grzybów -- prawdziwki, kurki
sól
pieprz
olej
1 kieliszek czerwonego wina
szczypiorek
1 szt cebuli -- mała Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić. Pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut. Grzyby osuczyścić, opłukać, osuszyć. Większe pokroić na kawałki, mniejsze pozostawić w całości. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Usmażyć na nim kawałki mięsa ze wszysykich stron. Do smażącego się mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę oraz grzyby. Chwilę smażyć. Wlać wino, dusić do czasu, aż całe wino wyparuje. Oprószyć solą i pieprzem. Posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. Do gulaszu mięsno - grzybowego doskonale pasuje ryż ugotowany na sypko i podawany w formie ryżowych kulek (ciepły ryż wkłada się do małej miseczki, odwraca i kładzie na talerzyku) oraz warzywa. Najlepsze będą: ugotowany brokuł, kalafior, marchewka, brukselka, mogą też być świeże pomidory lub usmażona na oliwie cukinia.

Do góry

Kurczak z makaronem i orzechami

Ilość porcji: 4
Składniki:
400 g filety z piersi kurczaka
sos sojowy
sok z cytryny
4 łyżki oliwy
1 szt cebuli
3 ząbki czosnku
1 szt ostra papryka chili
100 g orzeszków ziemnych
mielona papryka
sól
pieprz
250 g makaronu -- krótki - kolanka, muszelki, świderki natka pietruszki Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć, pokroić na paski, skropić sosem sojowym i sokiem cytrynowym, odstawić do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę razem z czosnkiem. Dodać oczyszczoną z pestek i rozdrobnioną papryczką chli oraz kawałki kurczaka. Smażyć razem 5-6 minut, mieszając, aż mięso się zarumieni. Dodać orzeszki ziemne, doprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 3 minuty. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W dużej ilości osobnego wrzątku ugotować makaron, odcedzić, dodać do mięsa, wymieszać i posypać posiekaną natkę pietruszki.

Do góry

Kurczak z nadzieniem szafranowym

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 375 kcal
Składniki:
1 szt kurczaka -- duży
1 szklanka ryżu
cebula
5 dag rodzynek
5 dag migdałów
3 łyżki oleju
1 łyżeczka imbiru -- świeży, starty
1 łyżeczka skórki cytrynowej
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
sól
pieprz
szafran -- szczypta
czosnek
seler
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć i natrzeć w środku przekrojonym ząbkiem czosnku. Cebulę i seler obrać i posiekać na niewielkie kawałki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z selerem, a następnie dodać opłukany ryż. Chwilę smażyć razem na dość ostrym ogniu, następnie zalać 2 szklankami wrzącej wody. Dodać szczyptę szafranu, soli oraz pieprzu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdjąć z ognia i starannie wymieszać z imbirem, skórką cytrynową i pomarańczową. Do farszu dodać sparzone, obrane i posiekane migdały oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kurczaka, otwór spiąć specjalnym szpikulcem albo zaszyć. Ułożyć go w brytfannie, podlać wodą, włożyć naczynie z kurczakiem do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewać kurczaka sosem z pieczenia, aby był soczysty.

Do góry

Kurczak z pieczarkami/b>

Kurczak z pieczarkami

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:10
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 397 kcal
Składniki:
1 szt pomysł na soczystego kurczaka
1 kg udek z kurczaka
200 g marchwi
200 g pieczarek
cebula
Przygotowanie:
Mięso umyć. Pieczarki i warzywa oczyścić. Marchew pokroić w ukośne grube plastry, a cebulę w ósemki. Woreczek z zapinką wyjąć z górnej części opakowania, włożyć całe pieczarki, warzywa i pałki. Wsypać Pomysł na... potrząsnąć woreczkiem, zacisnąć zapinką. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 60 minut. Podawać z ryżem.

Do góry

Marynowane roladki z cukini

Ilość porcji: 4
Składniki:
3 szt cukinii -- młode, ok.400g
2 szt papryk -- kolorowe
1/2 szt kurczaka -- wędzony
1/2 pęczka bazylii
1/2 pęczka oregano
4 szt pomidorów
1 szt cebuli -- młoda
100 ml bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki keczupu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić wzdłuż na paski szerokości około 2 cm. Paski cukini blanszować ok. 3 minut w lekko osolonym wrzątku, osączyć i ostudzić. Papryki umyć, oczyścić z nasion. Połowę papryki pokroić na cienkie paseczki. Mięso kurczaka pokroić w słupki odrzucając skórę i kości. Paskami cukini owinąć kawałki kurczaka razem z paskami papryki i listkami bazylii. Roladki ułożyć w głębszym półmisku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę razem z pozostałą papryką. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, dodać do pomidorów i papryki. Bulion wymieszać z oliwą, resztą posiekanych ziół, sokiem cytrynowym, sosem sojowym i keczupem. Doprawić roztartym z solą czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Roladki obłożyć posiekanymi warzywami, polać sosem, przykryć i marynować w lodówce co najmniej 1-2 godziny.

Do góry

Paprykarz

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 260 kcal
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 szt cebule
1/2 puszki pomidory w zalewie
1 łyzka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryk ostrych
1 łyżeczka majeranku
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
sól
pieprz
1/2 pęczka bazylii
1/2 pęczka oregano
Przygotowanie:
Cebulę obrać i umyć. Pokroić w drobną kostkę. W dużym rondlu zeszklić na oliwie i maśle. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Dodać do cebuli, obsmażyć przez około 5 minut. Dodać pomidory z puszki - razem z zalewą. Jeśli są całe, przed wrzuceniem trzeba je pokroić w kostkę. Potrawę posypać solą , pieprzem, papryką. Dusić około 10 minut, pilnując, by garnek był przykryty. Pod koniec duszenia dodać posiekaną bazylię i oregano. A następnie śmietanę.

Do góry

  





Kopiowanie zabronione