Jedz smacznie i zdrowo DRÓB |
|
Kurczak w szparagachCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 390 kcal Składniki: 25 dag truskawek cebula 1 pęczek bazylii 1 łyżeczka pieprzu zielonego -- marynowany 3/4 szklanki ocet jabłkowy 4 łyżki cukru brązowego 50 dag szparagów -- białe 4 szt filety z kurczaka -- ze skórką, pojedyncze 1 gałązka melisa cytrynowa 2 łyżki oleju sok z limonki Przygotowanie: Truskawki pokroić, posiekać cebulę, pociąć liście dwóch gałązek bazylii. Przygotowane składniki gotować 15 minut z ziarenkami marynowanego pieprzu, octem i brązowym cukrem. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. W tym czasie obrać szparagi, odciąć zdrewniałe pędy. Gotować 15 minut w osolonej wodzie. Mięso opłukać. Pod skórkę wetknąć listek melisy. Filety nadziać na patyczki do szaszłyków. Rozgrzać olej. Na nim obsmażyć filety z obu stron. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podać z sosem i szparagami. Kurczak w śmietanieCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30 8Ilość porcji: 8 Kaloryczość 1 porcji: 407 kcal8 Składniki:8 kurczak8 2 łyżki masła8 4 łyżki oleju8 cebula -- średniej wielkości8 przyprawa do kurczaka8 wegeta8 1 1/2 szklanki śmietany 3 łyżki mąki8 sól8 pieprz8 imbir8 curry8 papryka w proszku8 Przygotowanie: Kurczaka umyć. podzielić na porcje. Do rondelka wlać olej, dodać masło. Porcje kurczaka obsmażać ze wszystkich stron na średnim ogniu. Mięso oprószyć solą, pieprzem, wegetą i curry. Jeszcze chwilę smażyć, aż kurczak będzie rumiany. Można też posypać mięso imbirem i słodką papryką w proszku. Do rondelka dodać 1/3 szklanki wody i dusić mięso na wolnym ogniu. Cebulę umyć i drobno pokroić. Dodać do duszonego kurczaka i dusić 15 minut, aż zarówno mięso, jak i cebula będą miękkie. W kubeczku wymieszać mąkę z 3 łyżkami śmietany. Dodać resztę śmietany wymieszać tak, żeby nie było grudek. Garnek z potrawą zdjąć z ognia. Śmietanę z mąką dodawać powoli do sosu, mieszając. Zagotować. Kurczak z ananasem po chińskuSkładniki:25 dkg piersi z kurczaka -- ugotowane 1/4 szt ananasów -- pokrojony na kawałki 10 dkg szparagów 1/2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki mąki kukurydzianej -- może być mąka ziemniaczana wino 1 szczypta imbiru sól pieprz olej Przygotowanie: Przygotować marynatę, mieszając ze sobą zieleninę, 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli i pieprzu. Pokroić ugotowane mięso z kurczaka w cienkie podłużne kawałki i wymieszać z marynata. Gdy mięso już dobrze się nasączy, podsmażyć je na rozgrzanym oleju. Następnie dodać uduszone szparagi i ananas, dusić wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Sos: Pozostałą mąkę kukurydziana, sok z ananasa i szczyptę imbiru wymieszać z gorącym rosołem z kury, dodać trochę wina deserowego i otrzymanym sosem połać mięso. Podawać z ryżem. Kurczak z cukinią i marchewkąSkładniki:100 g piersi z kurczaka 1/2 szt cukinii 2 szt marchwi -- duże cebula dymka 1 łyżka oleju sól pieprz przyprawa 5 smaków tymianek -- kilka gałązek Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Cukinię obrać, pokroić w plasterki, marchewki obrać, pokroić w słupki, dymkę oczyścić i posiekać. Mięso podsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i dusić około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków. Gotową potrawę posypać posiekanym tymiankiem. Kurczak z grzybamiCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50Ilość porcji: 8 Kaloryczość 1 porcji: 348 kcal Składniki: 50 dag piersi z kurczaka 40 dag grzybów -- prawdziwki, kurki sól pieprz olej 1 kieliszek czerwonego wina szczypiorek 1 szt cebuli -- mała Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić. Pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut. Grzyby osuczyścić, opłukać, osuszyć. Większe pokroić na kawałki, mniejsze pozostawić w całości. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Usmażyć na nim kawałki mięsa ze wszysykich stron. Do smażącego się mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę oraz grzyby. Chwilę smażyć. Wlać wino, dusić do czasu, aż całe wino wyparuje. Oprószyć solą i pieprzem. Posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. Do gulaszu mięsno - grzybowego doskonale pasuje ryż ugotowany na sypko i podawany w formie ryżowych kulek (ciepły ryż wkłada się do małej miseczki, odwraca i kładzie na talerzyku) oraz warzywa. Najlepsze będą: ugotowany brokuł, kalafior, marchewka, brukselka, mogą też być świeże pomidory lub usmażona na oliwie cukinia. Kurczak z makaronem i orzechamiIlość porcji: 4Składniki: 400 g filety z piersi kurczaka sos sojowy sok z cytryny 4 łyżki oliwy 1 szt cebuli 3 ząbki czosnku 1 szt ostra papryka chili 100 g orzeszków ziemnych mielona papryka sól pieprz 250 g makaronu -- krótki - kolanka, muszelki, świderki natka pietruszki Przygotowanie: Filety umyć, osuszyć, pokroić na paski, skropić sosem sojowym i sokiem cytrynowym, odstawić do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę razem z czosnkiem. Dodać oczyszczoną z pestek i rozdrobnioną papryczką chli oraz kawałki kurczaka. Smażyć razem 5-6 minut, mieszając, aż mięso się zarumieni. Dodać orzeszki ziemne, doprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 3 minuty. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W dużej ilości osobnego wrzątku ugotować makaron, odcedzić, dodać do mięsa, wymieszać i posypać posiekaną natkę pietruszki. Kurczak z nadzieniem szafranowymCzas przyrządzania (gg:mm): 01:00Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 375 kcal Składniki: 1 szt kurczaka -- duży 1 szklanka ryżu cebula 5 dag rodzynek 5 dag migdałów 3 łyżki oleju 1 łyżeczka imbiru -- świeży, starty 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka skórki pomarańczowej sól pieprz szafran -- szczypta czosnek seler Przygotowanie: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć i natrzeć w środku przekrojonym ząbkiem czosnku. Cebulę i seler obrać i posiekać na niewielkie kawałki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z selerem, a następnie dodać opłukany ryż. Chwilę smażyć razem na dość ostrym ogniu, następnie zalać 2 szklankami wrzącej wody. Dodać szczyptę szafranu, soli oraz pieprzu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdjąć z ognia i starannie wymieszać z imbirem, skórką cytrynową i pomarańczową. Do farszu dodać sparzone, obrane i posiekane migdały oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kurczaka, otwór spiąć specjalnym szpikulcem albo zaszyć. Ułożyć go w brytfannie, podlać wodą, włożyć naczynie z kurczakiem do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewać kurczaka sosem z pieczenia, aby był soczysty. Kurczak z pieczarkami/b>Czas przyrządzania (gg:mm): 00:10 Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 397 kcal Składniki: 1 szt pomysł na soczystego kurczaka 1 kg udek z kurczaka 200 g marchwi 200 g pieczarek cebula Przygotowanie: Mięso umyć. Pieczarki i warzywa oczyścić. Marchew pokroić w ukośne grube plastry, a cebulę w ósemki. Woreczek z zapinką wyjąć z górnej części opakowania, włożyć całe pieczarki, warzywa i pałki. Wsypać Pomysł na... potrząsnąć woreczkiem, zacisnąć zapinką. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 60 minut. Podawać z ryżem. Marynowane roladki z cukiniIlość porcji: 4Składniki: 3 szt cukinii -- młode, ok.400g 2 szt papryk -- kolorowe 1/2 szt kurczaka -- wędzony 1/2 pęczka bazylii 1/2 pęczka oregano 4 szt pomidorów 1 szt cebuli -- młoda 100 ml bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki keczupu 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić wzdłuż na paski szerokości około 2 cm. Paski cukini blanszować ok. 3 minut w lekko osolonym wrzątku, osączyć i ostudzić. Papryki umyć, oczyścić z nasion. Połowę papryki pokroić na cienkie paseczki. Mięso kurczaka pokroić w słupki odrzucając skórę i kości. Paskami cukini owinąć kawałki kurczaka razem z paskami papryki i listkami bazylii. Roladki ułożyć w głębszym półmisku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę razem z pozostałą papryką. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, dodać do pomidorów i papryki. Bulion wymieszać z oliwą, resztą posiekanych ziół, sokiem cytrynowym, sosem sojowym i keczupem. Doprawić roztartym z solą czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Roladki obłożyć posiekanymi warzywami, polać sosem, przykryć i marynować w lodówce co najmniej 1-2 godziny. PaprykarzCzas przyrządzania (gg:mm): 00:45Ilość porcji: 8 Kaloryczość 1 porcji: 260 kcal Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 szt cebule 1/2 puszki pomidory w zalewie 1 łyzka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryk ostrych 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki śmietany kwaśnej sól pieprz 1/2 pęczka bazylii 1/2 pęczka oregano Przygotowanie: Cebulę obrać i umyć. Pokroić w drobną kostkę. W dużym rondlu zeszklić na oliwie i maśle. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Dodać do cebuli, obsmażyć przez około 5 minut. Dodać pomidory z puszki - razem z zalewą. Jeśli są całe, przed wrzuceniem trzeba je pokroić w kostkę. Potrawę posypać solą , pieprzem, papryką. Dusić około 10 minut, pilnując, by garnek był przykryty. Pod koniec duszenia dodać posiekaną bazylię i oregano. A następnie śmietanę.
|
|