Jedz smacznie i zdrowo PRZEPIS NA PIWO |
|
Piwo ciemne 1Składniki:1,2 l jęczmienia 0,25 kg cukru 30 g chmielu 3 Ł. chmielu 11 l wody 30 g drożdży Przygotowanie: Jęczmień zrumienić na patelni na kolor jasnobrunatny, zemleć i gotować w 6 l wody przez 3 godz. Odstawić i dopełnić wodą (przegotowaną) do pierwotnej ilości. Osobno zrobić wywar z chmielu w 2 l wody, rozpuścić cukier w 3 l gorącej wody, wszystko razem zmieszać i ostudzić do temp. 22-25oC. Dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże oraz karmel i odstawić w lekko przykrytym naczyniu, napełnionym do 3/4 pojemności, w ciepłe miejsce na 24 godz. Następnie przecedzić piwo przez płótno do czystych butelek, napełniając je do 3/4 pojemności, zamknąć szczelnie metalowymi nakrętkami i odstawić do chłodnego pomieszczenia. Po 5-6 dniach będzie gotowe. Pić piwo o temp. 12-14 oC Piwo ciemne 2Składniki:2,5 kg kawy zbożowej (popularnej) 0,35 kg cukru 20 g chmielu 11 l wody 20 g drożdży Przygotowanie: Zalanć zimną wodą kawę i cukier gotować przez 1 godz., dodać chmiel i gotować jeszcze przez 30 min., po czym ostudzić i przecedzić przez płótno. Uzupełnić brzeczkę wodą do 10 l, podgrzać do temp. 22-25oC, dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże i lekko przykryć naczynie, napełniaj_c je do 3/4 pojemności. Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godz. Następnie przecedzić piwo przez płótno do czystych butelek, zamknąć je szczelnie metalowymi zakrętkami i odstawić w chłodne miejsce. Po dwóch dniach będzie gotowe. Pić piwo o temp. 12-14oC. Piwo jasne 1 (10l)Składniki:1 l jęczmienia 0,25 kg cukru 20 g chmielu 11 l wody 20 g drożdży Przygotowanie: W celu zrobienia z jęczmienia słodu, należy namoczyć jęczmień na 24 godz., następnie przecedzić przez sito, włozyć jęczmień do kuwety (miski), nakryć mokrą ścierką i mieszać w ciągu dnia kilka razy, aby się nie zagrzał, trzymając go tak długo, aż wypuści kiełki. Następnie słód dokładnie wysuszyć na blasze piekarnika w niezbyt wysokiej temperaturze, po czym zemleć go w elektrycznym młynku do kawy i gotować w 6 l wody przez 3 godz. Oddzielnie ugotować chmiel w 2 l wody, a cukier rozpuścić na gorąco w 3 l wody. Wszystko zmieszać, a gdy brzeczka ostygnie do temp. 25oC, dodać rozdrobnione drożdże w jednej szklance letniej wody, zamieszać i wlać do czystego gęsiora napełniając go do 3/4 pojemności, szyjkę zawiązać gazę. Po 24 godz. rozlać piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąć butelki nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy. Pić piwo po tygodniu, o temp. 8-10oC. Piwo jasne 2 (10l)Składniki:1,5 l jęczmienia 1,5 kg cukru 100 g chmielu 11 l wody 40 g drożdży Przygotowanie: Jęczmień zalać ciepłą wodą i moczyć przez 5-6 godzin aż do napęcznienia. Wodę zlać i ziarno umieścić w garnku kamiennym lub emaliowanym, przykryć naczynie serwetką złożoną w trzy warstwy i odstawić na około 2 tygodnie, aż do chwili, gdy ziarno puści kiełki długości 1-1,5 cm. Skiełkowane ziarno (słód) wsypać do drugiego garnka i zalać 7 l ciepłej wody, po czym gotować ok.3 godz. Tymczasem sporządzić syrop z cukru i wody, po czym składniki zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, wlać pozostałą część wody i gotować ok.3 godz. Brzeczkę wraz z wywarem chmielowym zmieszać i przecedzić, dodać syrop cukrowy, wymieszać i ostudzić płyn do temp. 30oC, następnie dodać drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody i dobrze zamieszać. Całość wlać do czystego gąsiora do 3/4 pojemności i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Następnie przecedzić piwo przez płótno, wlać do czystych butelek, napełniając je do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąć zakrętkami metalowymi lub pałąkami z uszczelką gumową i odstawić do chłodnego pomieszczenia na 7 dni. Pić piwo o temp. 8-10oC. Piwo jasne lekkie staropolskie (10 l))Składniki:0,4 kg jęczmienia 0,4 kg żyta 0,8 kg mąki razowej 0,25 kg mąki gryczanej 12 l wody 60 g drożdży Przygotowanie: W celu zesłodowania zboża, namoczyć je na 24 godz., potem przecedzić przez sito, włożyć do kuwety lub miski, nakryć mokrą ścierką i mieszać w ciągu dnia kilka razy, aby zboże się nie zagrzało. Trzymać tak aż do wypuszczenia kiełków (2-3 mm). Następnie słód dokładnie wysuszyć na blasze w piekarniku na kolor złocisty, w niezbyt wysokiej temperaturze, po czym zemleć w elektrycznym młynku do kawy. Słód z mąką razową zaparzyć w garnku lub misce z gorącą wodą (1,25 l), razem wymieszać, aby ciasto miało konsystencję jak na kładzione kluski i trzymać w cieple 12 godz. Następnie ciasto włożyć do 15-litrowego pojemnika, wymieszać z 10 l przegotowanej i ostudzonej wody i odstawić w spokoju na godzinę. Osobno mąkę gryczaną wraz z drożdżami zarobić z wodą na gęste ciasto i odstawić na 3-4 godz., aby się podniosło. Roztwór słodowy przecedzić przez sito i połączyć go z ciastem gryczanym w drugim, podobnym, czystym pojemniku, dobrze wymieszać i uzupełnić wodą do pojemności 12 l, pozostawiając pojemnik w cieple (25-30oC) pod lekkim przykryciem na 5-6 godz. Po wymieszaniu piwo przecedzić przez płótno i wlać do czystych butelek do 3/4 pojemności, szczelnie je zamknąć metalowymi nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy. Piwo jest bardzo orzeźwiające, smaczne, dobrze się pieni i musuje, można je przechowywać kilka tygodni. Pić piwo o temp. 8-10oC.< |
|