Jedz smacznie i zdrowo
DRÓB

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Udka w warzywach

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 460 kcal
Składniki:
4 szt udek z kurczaka
3 strąki papryk -- kolorowa
cukinia
5 szt ziemniaków
2 szt cebul
2 szt marchwi
1 szklanka bulionu drobiowego -- z kostki
4 łyżki oleju
20 dag pieczarek
MARYNATA:
1 szklanka wina białego -- wytrawne
4 łyżki oliwy
5 ząbków czosnku
1 łyżka skórki cytrynowej
papryka chili
2 szt dymki
3 szt listek laurowy
4 gałązki tymianku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Dymkę i czosnek pociąć na kawałki, chili w plasterki. Wino wymieszać z olejem. Dodać czosnek, cebulę, chili, tymianek, liść laurowy oraz skórkę z cytryny. Udka włożyć do marynaty, wstawić na kilka godzin do lodówki. Obraną marchew oraz pieczarki pokroić na plasterki. Ziemniaki i cukinie na kawałki. Paprykę w kostkę. Udka smażyć, zabespieczyć przed wystygnięciem. Podsmażyć pokrojone warzywa, oprószyć solą i pieprzem. Na nich ułożyć udka, podlać bulionem i resztą marynaty. Całość dusić pod przykryciem 20 minut.

Do góry

Zielone roladki

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:35
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 330 kcal
Składniki:
4 szt filetu z kurczaka
4 szt pora
sok z cytryny
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
oregano
natka pietruszki
bazylia
tymianek
Przygotowanie:
Filety opłukać, odciąc białe błonki, osuszyć. Sok z cytryny wymieszać z oliwa. Wlać do miski, włożyć do niej filety, oblać je marynatą. Mięso w marynacie odstawić na całą noc do lodówki. Pory opłukać, zdjąć z nich wierzchnie zielone liście. Obgotować je minutę we wrzątku. Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą oraz oraz pieprzem. Płaty rozłożyć, na każdym ułożyć gałążkę ziół, potem płat zwinąć w rulon, owinąć liśćmi pora, spiąć wykałaczką. Rulony smażyć na kilku łyżkach oliwy lub oleju przez około 25 minut, przekręcając je tak aby usmażyły się równo ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, lekko ostudzić. Roladki można podawać w całości albo pokrojone w plastry. Roladki można też podawać z ryzem wymieszanym z sezonowymi warzywami lub na zimno - z jasnym pieczywem.

Do góry

Zraziki z sałatką

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 740 kcal
Składniki:
35 dag makaronu -- np.rurki
40 dag fasolki zielonej
2 szt piersi z kurczaka -- filety
1/2 pęczka natki pietruszki
10 dag twarożek ziołowy
pieprz
2 łyżki oleju
1/2 szklanki majonezu
5 łyżek jogurtu
4 łyżki keczupu
1 pęczek dymki
25 dag pomidor koktajlowy
2 łyżki bułki tartej sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować, osączyć, ostudzić. Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać twarożek z bułką i posiekaną natką. Przyprawić. Posmarować każdy kawałek mięsa, zwinąć w rulon. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać majonez z jogurtem i keczupem, przyprawić do smaku. Dymkę pokroić na kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Warzywa i makaron wymieszać z sosem. Podawać do zrazików.

Do góry




Kopiowanie zabronione