Jedz smacznie i zdrowo DRÓB |
|
Udka w warzywachCzas przyrządzania (gg:mm): 00:45Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 460 kcal Składniki: 4 szt udek z kurczaka 3 strąki papryk -- kolorowa cukinia 5 szt ziemniaków 2 szt cebul 2 szt marchwi 1 szklanka bulionu drobiowego -- z kostki 4 łyżki oleju 20 dag pieczarek MARYNATA: 1 szklanka wina białego -- wytrawne 4 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku 1 łyżka skórki cytrynowej papryka chili 2 szt dymki 3 szt listek laurowy 4 gałązki tymianku sól pieprz Przygotowanie: Dymkę i czosnek pociąć na kawałki, chili w plasterki. Wino wymieszać z olejem. Dodać czosnek, cebulę, chili, tymianek, liść laurowy oraz skórkę z cytryny. Udka włożyć do marynaty, wstawić na kilka godzin do lodówki. Obraną marchew oraz pieczarki pokroić na plasterki. Ziemniaki i cukinie na kawałki. Paprykę w kostkę. Udka smażyć, zabespieczyć przed wystygnięciem. Podsmażyć pokrojone warzywa, oprószyć solą i pieprzem. Na nich ułożyć udka, podlać bulionem i resztą marynaty. Całość dusić pod przykryciem 20 minut. Zielone roladkiCzas przyrządzania (gg:mm): 01:35Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 330 kcal Składniki: 4 szt filetu z kurczaka 4 szt pora sok z cytryny sól pieprz 2 łyżki oliwy oregano natka pietruszki bazylia tymianek Przygotowanie: Filety opłukać, odciąc białe błonki, osuszyć. Sok z cytryny wymieszać z oliwa. Wlać do miski, włożyć do niej filety, oblać je marynatą. Mięso w marynacie odstawić na całą noc do lodówki. Pory opłukać, zdjąć z nich wierzchnie zielone liście. Obgotować je minutę we wrzątku. Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą oraz oraz pieprzem. Płaty rozłożyć, na każdym ułożyć gałążkę ziół, potem płat zwinąć w rulon, owinąć liśćmi pora, spiąć wykałaczką. Rulony smażyć na kilku łyżkach oliwy lub oleju przez około 25 minut, przekręcając je tak aby usmażyły się równo ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, lekko ostudzić. Roladki można podawać w całości albo pokrojone w plastry. Roladki można też podawać z ryzem wymieszanym z sezonowymi warzywami lub na zimno - z jasnym pieczywem. Zraziki z sałatkąCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 740 kcal Składniki: 35 dag makaronu -- np.rurki 40 dag fasolki zielonej 2 szt piersi z kurczaka -- filety 1/2 pęczka natki pietruszki 10 dag twarożek ziołowy pieprz 2 łyżki oleju 1/2 szklanki majonezu 5 łyżek jogurtu 4 łyżki keczupu 1 pęczek dymki 25 dag pomidor koktajlowy 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować, osączyć, ostudzić. Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać twarożek z bułką i posiekaną natką. Przyprawić. Posmarować każdy kawałek mięsa, zwinąć w rulon. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać majonez z jogurtem i keczupem, przyprawić do smaku. Dymkę pokroić na kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Warzywa i makaron wymieszać z sosem. Podawać do zrazików.
|
|