Jedz smacznie i zdrowo Z PIWEM |
|
Piwo imbiroweIlość porcji: 20Składniki: 1 kg cukru 40 g imbiru - mielonego 5 szt cytryn 10 litrów wody 40 g drożdży Przygotowanie: Sok wyciśniety z cytryn dodać do wody wraz z 3 skórkami z cytryny pokrojonej w paseczki. Dodać cukier i imbir. Zagrzać do 22-25 stopni. Dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże, a następnie zamieszać. Naczynie lekko przyktryc napelniajac je do 3/4 i odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzić przez płótno, rozlać do czystuch butelek (najlepiej plastikowych), napełniać je do 3/4 pojemności. Zamknac i odstawic w cieple miejsce na 3-4 dni, po czym przenieść do chłodu.Pić po kolejnych 2 dniach w temp. 8-10 stopni C. Podawać schłodzone. |
|