Jedz smacznie i zdrowo
BARANINA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami







Baranina lub cielęcina z groszkiem

Składniki:
1 kg baraniny -- młoda
1 łyżka oleju
4 szt cebul
2 puszki groszku zielonego
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 szt pomidorów
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki -- mielona
sól
Przygotowanie:
Mięso (młoda baranina lub cielęcina) podzielić na 10 - 12 kawałków i obsmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do garnka i na tym samym tłuszczu zrumienić drobno posiekaną cebulę (3 - 4 szt), dodać do niej przecier pomidorowy i mieloną paprykę. Do otrzymanego sosu wrzucić mięso, zalać wodą lub bulionem, posolić do smaku i gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie wrzucić groszek z puszki, a po zagotowaniu dodać pokrajane w grube plastry 3 - 4 pomidory. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją sosem i wlać do potrawy. Gotować na małym ogniu jeszcze około 10 min. lub wstawić do piekarnika. Podawać z bułką.

Do góry

Baranina z kapustą po serbsku

Składniki:
3 kg baraniny -- z tłuszczykiem
1 główka białej kapusty -- ok. 1 kg
2 łyżki mąki
1 litr wody -- wrząca
2 łyżki pieprzu -- ziarna
sól
Przygotowanie:
Baraninę pokroić w plastry, kapustę w cienkie kliny. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. W rondlu o grubym dnie układać warstwami mięso i kapustę (na samo dno rondla położyć najbardziej tłuste plastry mięsa). Każdą warstwę przesypywać mieszanką mąki, soli i pieprzu. Całość zalać wrzątkiem i dusić ok. 90 minut lekko wzruszając, żeby mięso nie przywarło do dna. NIE MIESZAĆ !!!!!

Do góry

Musaka

Kuchnia: grecka
Składniki:
37 dag wołowiny -- mielona
37 dag baraniny -- mielona
1 1/2 kg bakłażanów
4 szt pomidorów -- (40 dkg)
25 dag sera ostrego -- startego
4 szt jajek
1 szt cebuli -- 100 g
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka wina białego -- wytrawne
oliwa
6 łyżek bułki tartej
natka pietruszki
zioła
gałka muszkatołowa
cukier
sól
pieprz
Sos beszamelowy:
4 dag masła
4 dag mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka śmietany -- 30 %
sól
pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany opiec na blasze, obrać, pokroić na plastry grubości 1,5 cm, posolić i osączyć na sitku. Po 1 godzinie oprószyć je mąką i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Przełożyć na tlerz i odstawić w ciepłe miejsce. Pomidory umyć, sparzyć, obrać, przekroić, oczyścić z pestek pozostawić do odcieknięcia. Posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na maśle. Dodać mięso i rozgnieść je na patelni podczas smażenia, aby nie było grudek. Dodać pomidory, zioła, startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, szczyptę cukru i dusić 45 minut, podlewając winem. Następnie zdjąć z ognia, wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej i odstawić. Gdy masa wystygnie, wbić żółtko oraz połączyć z pianą ubitą z białek. Blachę wysmarować oliwą wymieszaną z masłem i wysypać 1 łyżką bułki tartej. Ułożyć na niej warstwę upieczonych bakłażanów, posypać 2 łyżkami bułki tartej, następnie ułożyć masę mięsno-pomidorową. Posypać resztą bułki i jeśli pozostało jeszcze trochę bakłażanów ułożyć z nich wierzchnią warstwę. Przygotować sos: do roztopionego masła wsypać mąkę, rozmieszać i nim się zrumieni, wlać zimne mleko. Posolić, popieprzyć i stale mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wtedy dodać śmietankę. Musakę zalać beszamelem, gęsto posypać serem i wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 *C. Zapiec na złoty kolor. Przed podaniem posypać natką i pokroić na porcje.

Do góry

Musaka

Kuchnia: grecka
Składniki:
50 dag baraniny -- ugotowanej - zmielić
2 szt cebul
2 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy
10 dag pieczarek
2 łyżki natki pietruszki -- posiekanej drobno
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz -- świeżo i grubo zmielony
3 łyżki mąki 10 dag sera żółtego -- zmielonego
3 szt jajek
2 szklanki jogurtu
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w plasterki i czosnek drobno posiekany podsmażyć na połowie oliwy, starając się nie zrumienić. Baraninę zmielić. Pieczarki umyć, drobno pokroić, dodać mięso i zmielić dodając przecier pomidorowy, cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Zetrzeć ser. Masę mięsną włożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i posypać połową startego sera. Rozbełtane jaja zmieszać z jogurtem i posypać z wierzchu drugą połową sera. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C aż do zrumienienia wierzchu. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Do góry

Ognisty garnek

Kuchnia: meksykańska
Składniki:
80 dag wołowiny
80 dag baraniny
5 szt cebul
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu winnego
4 szt papryk
5 szt pomidorów
1 puszka fasoli czerwonej
30 dag bryndzy
olej
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki oregano
sól
pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanny, dodać 2/3 cebuli, 1/2 czosnku, oregano i papryki w proszku oraz koncentrat. Podlać szklanką bulionu i octem, piec około godziny w temperaturze 180oC. Fasolę osączyć. Pomidory pokroić na kawaki. Paprykę pociąć wkostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Dodać pozostałą cebulę, pomidory, fasolę, resztę bulionu, czosnku, oregano i mielonej papryki. Dusić 6 - 8 minut. Przyprawić solą i pieprzem cayenne. Dodać mięso, zagotować. Posypać pokruszoną bryndzą.

Do góry

Kotlety baranie duszone

Składniki:
4 kotlety baraniny -- ok. 1/2 kg
1 łyżka smalcu
5 dag boczku wędzonego
3 szt cebul
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki wino białe -- wytrawne
1 łyżka pasty pomidorowej
6 szt śliwki -- suszone
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso oczyścić, umyć, pokroić na porcje, lekko zbić, obrumienić na smalcu. Boczek oczyścić, pokrajać na plasterki lub słupki, obrumienić z dodatkiem posiekanego czosnku. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka. Bitki ułożyć w rondlu, oprószyć pieprzem, dodać boczek z czosnkiem i cebulę, podlać winem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Śliwki umyć, wydrylować, pokrajać i dodać do duszoncego się mięsa po 30 minutach. Równocześnie dodać pastę pomidorową rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody. Udusić do miękkości. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków, zielonego groszku i surówek.

Do góry






Kopiowanie zabronione