Jedz smacznie i zdrowo BARANINA |
|
Baranina lub cielęcina z groszkiemSkładniki:1 kg baraniny -- młoda 1 łyżka oleju 4 szt cebul 2 puszki groszku zielonego 1 łyżka przecieru pomidorowego 4 szt pomidorów 1 łyżka mąki 1 łyżeczka papryki -- mielona sól Przygotowanie: Mięso (młoda baranina lub cielęcina) podzielić na 10 - 12 kawałków i obsmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do garnka i na tym samym tłuszczu zrumienić drobno posiekaną cebulę (3 - 4 szt), dodać do niej przecier pomidorowy i mieloną paprykę. Do otrzymanego sosu wrzucić mięso, zalać wodą lub bulionem, posolić do smaku i gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie wrzucić groszek z puszki, a po zagotowaniu dodać pokrajane w grube plastry 3 - 4 pomidory. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją sosem i wlać do potrawy. Gotować na małym ogniu jeszcze około 10 min. lub wstawić do piekarnika. Podawać z bułką. Baranina z kapustą po serbskuSkładniki:3 kg baraniny -- z tłuszczykiem 1 główka białej kapusty -- ok. 1 kg 2 łyżki mąki 1 litr wody -- wrząca 2 łyżki pieprzu -- ziarna sól Przygotowanie: Baraninę pokroić w plastry, kapustę w cienkie kliny. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. W rondlu o grubym dnie układać warstwami mięso i kapustę (na samo dno rondla położyć najbardziej tłuste plastry mięsa). Każdą warstwę przesypywać mieszanką mąki, soli i pieprzu. Całość zalać wrzątkiem i dusić ok. 90 minut lekko wzruszając, żeby mięso nie przywarło do dna. NIE MIESZAĆ !!!!! MusakaKuchnia: greckaSkładniki: 37 dag wołowiny -- mielona 37 dag baraniny -- mielona 1 1/2 kg bakłażanów 4 szt pomidorów -- (40 dkg) 25 dag sera ostrego -- startego 4 szt jajek 1 szt cebuli -- 100 g 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka wina białego -- wytrawne oliwa 6 łyżek bułki tartej natka pietruszki zioła gałka muszkatołowa cukier sól pieprz Sos beszamelowy: 4 dag masła 4 dag mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka śmietany -- 30 % sól pieprz Przygotowanie: Bakłażany opiec na blasze, obrać, pokroić na plastry grubości 1,5 cm, posolić i osączyć na sitku. Po 1 godzinie oprószyć je mąką i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Przełożyć na tlerz i odstawić w ciepłe miejsce. Pomidory umyć, sparzyć, obrać, przekroić, oczyścić z pestek pozostawić do odcieknięcia. Posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na maśle. Dodać mięso i rozgnieść je na patelni podczas smażenia, aby nie było grudek. Dodać pomidory, zioła, startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, szczyptę cukru i dusić 45 minut, podlewając winem. Następnie zdjąć z ognia, wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej i odstawić. Gdy masa wystygnie, wbić żółtko oraz połączyć z pianą ubitą z białek. Blachę wysmarować oliwą wymieszaną z masłem i wysypać 1 łyżką bułki tartej. Ułożyć na niej warstwę upieczonych bakłażanów, posypać 2 łyżkami bułki tartej, następnie ułożyć masę mięsno-pomidorową. Posypać resztą bułki i jeśli pozostało jeszcze trochę bakłażanów ułożyć z nich wierzchnią warstwę. Przygotować sos: do roztopionego masła wsypać mąkę, rozmieszać i nim się zrumieni, wlać zimne mleko. Posolić, popieprzyć i stale mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wtedy dodać śmietankę. Musakę zalać beszamelem, gęsto posypać serem i wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 *C. Zapiec na złoty kolor. Przed podaniem posypać natką i pokroić na porcje. MusakaKuchnia: greckaSkładniki: 50 dag baraniny -- ugotowanej - zmielić 2 szt cebul 2 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy 10 dag pieczarek 2 łyżki natki pietruszki -- posiekanej drobno 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz -- świeżo i grubo zmielony 3 łyżki mąki 10 dag sera żółtego -- zmielonego 3 szt jajek 2 szklanki jogurtu Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w plasterki i czosnek drobno posiekany podsmażyć na połowie oliwy, starając się nie zrumienić. Baraninę zmielić. Pieczarki umyć, drobno pokroić, dodać mięso i zmielić dodając przecier pomidorowy, cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Zetrzeć ser. Masę mięsną włożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i posypać połową startego sera. Rozbełtane jaja zmieszać z jogurtem i posypać z wierzchu drugą połową sera. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C aż do zrumienienia wierzchu. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Ognisty garnekKuchnia: meksykańskaSkładniki: 80 dag wołowiny 80 dag baraniny 5 szt cebul 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 4 szt papryk 5 szt pomidorów 1 puszka fasoli czerwonej 30 dag bryndzy olej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki oregano sól pieprz Cayenne Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, posiekać. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanny, dodać 2/3 cebuli, 1/2 czosnku, oregano i papryki w proszku oraz koncentrat. Podlać szklanką bulionu i octem, piec około godziny w temperaturze 180oC. Fasolę osączyć. Pomidory pokroić na kawaki. Paprykę pociąć wkostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Dodać pozostałą cebulę, pomidory, fasolę, resztę bulionu, czosnku, oregano i mielonej papryki. Dusić 6 - 8 minut. Przyprawić solą i pieprzem cayenne. Dodać mięso, zagotować. Posypać pokruszoną bryndzą. Kotlety baranie duszoneSkładniki:4 kotlety baraniny -- ok. 1/2 kg 1 łyżka smalcu 5 dag boczku wędzonego 3 szt cebul 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki wino białe -- wytrawne 1 łyżka pasty pomidorowej 6 szt śliwki -- suszone sól pieprz Przygotowanie: Mięso oczyścić, umyć, pokroić na porcje, lekko zbić, obrumienić na smalcu. Boczek oczyścić, pokrajać na plasterki lub słupki, obrumienić z dodatkiem posiekanego czosnku. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka. Bitki ułożyć w rondlu, oprószyć pieprzem, dodać boczek z czosnkiem i cebulę, podlać winem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Śliwki umyć, wydrylować, pokrajać i dodać do duszoncego się mięsa po 30 minutach. Równocześnie dodać pastę pomidorową rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody. Udusić do miękkości. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków, zielonego groszku i surówek. |
|