Jedz smacznie i zdrowo
DRÓB

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Raclette drobiowe

Składniki:
4 szt filety z piersi kurczaka
sól
pieprz
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka tymianku
tłuszcz do smażenia
40 ml winiaku
1 szt cebuli -- posiekana
200 g marchwi -- pokrojona w kostkę
200 g zielony groszek -- świeży
2 łyżki masła ziołowego
białe wino
sok z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki zielony pieprz -- ziarna
400 g sera żółtego
Przygotowanie:
Filety posolić, natrzeć pieprzem, musztardą i tymiankiem, usmażyć na patelni, polać winiakiem, podpalić i odstawić w ciepłe miejsce. Warzywa usmażyć na szklisto na maśle ziołowym, zalać winem i dusić na patelni 10-15 minut. Dodać sok z cytryny, miód i ziarna pieprzu - wszystko razem wymieszać. Filety pokroić w plastry, wyłożyć wraz z warzywami na talerze i polać stopionym serem.

Do góry

Roladki drobiowe z pieczarkami

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal
Składniki:
4 szt piersi z kurczaka -- filety
50 dag pieczarek
2 szt cebul
sól
pieprz
1 łyżka keczupu
1 łyżka musztardy
1 szt jajka
tłuszcz do smażenia
bułka tarta
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, przekroić wzdłuż na pół tak, by powstały cienkie plastry. Cebulę i pieczarki umyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a potem poddusić pieczarki oraz cebulę. Dodać sól, pieprz, keczup i musztardę. Całość lekko poddusić. Po ostudzeniu farsz układać na filetach. Następnie każdy filet zawijać - można spiąć go wykałaczkami. Roladki maczać w mące i rozmąconym jajku wymieszać z solą oraz pieprzem. Obtaczać w tartej bułce, smażyć z każdej strony na średnim ogniu. W połowie smażenia przykryć przykrywką.

Do góry

Roladki drobiowe z serem

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 489 kcal
Składniki:
60 dag filetu z kurczaka
por
papryka czerwona
10 dag sera -- twardy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
tymianek
olej
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć. Każdy filet naciąć tak, aby powstał cienki duąy płat. Delikatnie rozklepać go łopatką. Por, paprykę i ser pokroić w paski jednakowej wielkości. Płaty mięsa oprószyć solą i pieprzem. Na nich ułożyć po porcji sera, papryki i pora. Załość zawinąć w zgrabne roladki, spiąć wykałaczkami. Następnie każdą roladkę ułożyć na kawałku folii aluminiowej, dodać gałązkę tymianku, szczelnie obwinąć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 30 minut. Aby roladki były rumiane, po 20 minutach pieczenia usunąć folię, a mięso posmarować olejem, skropić wodą. Podawać z gotowanymi ziemniakami i sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.

Do góry

Rosół z imbirem

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:20
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal
Składniki:
1/2 szt kurczaka -- lub kura
włoszczyzna -- bez kapusty
ziele angielskie
listek laurowy
sól
pieprz
imbir -- świeży
natka pietruszki
jajko
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Opłukane mięso zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować powoli około godziny. W połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, ząbki czosnku i przyprawy. Aby rosół był aromatyczny, można dodać do niego liść selera i natkę pietruszki. Imbir obrać, pokroić w plasterki, dodać do wywaru. Pod koniec gotowania włożyć połówki przyrumienionej na patelni cebuli. Z mąki, jajka i wody zagnieść dość twarde ciasto na makaron. Rozwałkować, zostawić do przeschnięcia. Placek zwinąć w rulon i pokroić. Ugotować makaron we wrzątku. Gotowany rosół przecedzić. Podawać go z domowym makaronem, plasterkami ugotowanej marchewki oraz imbiru.

Do góry

Sałatka z kurczakiem

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:25
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 120 kcal
Składniki:
4 szt piersi z kurczaka -- filety
2 łyżki oleju
1 puszka moreli
1 pęczek dymki
2 główki sałata rzymska
20 dag pieczarek
1 pęczek rzodkiewki
3/4 szklanki śmietany
3/4 szklanki jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski. Smażyć na oleju około 4 minut, w trakcie mieszać. Morele osączyć, zalewę zachować. Oczyścić dymkę, pokroić w talarki. Oczyścić sałatę, liście porwać na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Morele pociąć na cząstki, rzodkiewki w talarki. W dużej salaterce wymieszać wszystkie składniki. Przygotować sos: jogurt i śmietanę wymieszać z 3-4 łyżkami zalewy z moreli oraz z sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę. Można udekorować ją tagże szczypiorkiem.

Do góry

Sałatka z kurczakiem 1

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 180 kcal
Składniki:
2 szt piersi z kurczaka
1 torebka ryżu -- 100-120g
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
2 szt ogórków konserwowych
sałata -- lub kapusta pekińska, kilka liści
majonez
sól
pieprz
Przygotowanie:
Surowe piersi kurczaka dokładnie umyć. Zagotować w garnku osoloną wodę i do wrzącej włożyć mięso. Gotować je tak długo, aż będą całkiem miękkie. Wyjąć z garnka, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. W osolonym garnku ugotować opłukany ryż. Dodać trochę soli. Gdy będzie miękki, odcedzić, przelać zimną wodą. I niech ocieka. Piersi pokroić w drobną kostkę. Włożyć do salaterki. Do mięsa dodać ugotowany ryż. Odsączyć kukurydzę i ananasa z zalewy (najlepiej jak będą pokrojone w kostkę). Dołożyć do kurczaka i ryżu. Pokroić (też w kostkę) ogórki. Liście sałaty porwać na kawałki. Dodać do miski. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do góry

Skrzydełka po chińsku

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 250 kcal
Składniki:
20 szt skrzydełek z kurczaka
8 łyżek sherry -- wytrawne
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 główka sałaty -- strzępiastej
ogórek
marchew -- duża
4 łyżki oleju sałatkowego
1 litr olej do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przygotować zalewę: wymieszać mąkę z sherry, dodać sól i pieprz. Włożyć opłukane i dokładnie osuszone skrzydełka. Marynować je pół godziny. Umytą sałatę porwać na kawałki. Ogórek umyć, pokroić w półplasterki. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać warzywa. Przygotować sos: cebulę posiekać w kostkę, wymieszać z octem, olejem, solą i pieprzem. W garnku rozgrzać olej, porcjami smażyć skrzydełka około 10 minut. Podawać z sałatką i chińskim sosem słodko-kwaśnym.

Do góry

Skrzydełka po chińsku 1

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
3 łyżki wódki
1/2 łyżeczki imbiru
cebula
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
sól
1 łyżeczka wegety
3 łyżki sosu sojowego
olej
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, dodać wódkę, imbir i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymiesać, po czym pozostawić na pół godziny. Do przygotowanej marynaty dodać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, dodać też sól, wegetę i miód. Wrzucić do niej skrzydełka, dokładnie wymieszać, pozostawić na kwadrans w chłodnym miejscu. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego partiami skrzydełka, obsmażyć ze wszystkich stron. Włożyć do rondla, dodać wody i dusić skrzydełka, aż staną się miękkie, a ich skórka ściemnieje. Podać z ryżem lub makaronem sojowym i sałatą pekińską.

Do góry

Smażone kostki z kurczaka

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:35
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 480 kcal
Składniki:
25 dag ryżu -- długoziarnisty
15 dag pora
80 dag kapusty białej
60 dag filetu z kurczaka
5 gałązek natki pietruszki
2 łyżki oleju
1/2 litra soku pomarańczowego
skórka pomarańczowa -- paseczki
Przygotowanie:
Zagotować 1,5 szklanki wody. posolić, do wrzątku wrzucić ryż, wymieszać go i gotować 20 minut. Oczyścić pory, pokroić. Kapustę oczyścić, pociąć na duże kawałki. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Listki natki oderwać od gałązek, posiekać. Rozgrzać olej. Na nim przysmażyć na złoto mięso. Wyjąć. W tym samym tłuszczu poddusić pory, dodać kapustę, chwilę smażyć razem. Dodać sok pomarańczowy, zagotować. Dołożyć mięso i dusić 12 minut. Przyprawić. Ryż odcedzić, wymieszać z natką. Ułożyć porcje na 4 talerzach, dodać po porcji kurczaka z kapustą. Posypać skórką z pomarańczy.

Do góry

Udka w sosie paprykowym

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 474 kcal
Składniki:
4 szt udek z kurczaka
750 g papryk -- różne kolory
2 szt cebul
papryka mielona
kminek
sos sojowy
1 1/2 szklanki bulionu
5 łyżek śmietany -- gęsta
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić. Następnie wlać pół porcji oleju na patelnię, rozgrzać go i wrzucić cebulę. Smażyć ją do zeszklenia. Strąki umyć, kokładnie usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałeczki. Udka posmarować resztą oleju i sosem sojowym. Posypać je kminkiem, papryką mieloną i pieprzem. Wlać śmietanę. Dodać paprykę. Piec w temperarurze 200'C, aż skórka się zarumieni. Podawać z ziemniakami. Udekorować gałązkami bazylii.

Do góry




Kopiowanie zabronione