Jedz smacznie i zdrowo DRÓB |
|
Raclette drobioweSkładniki:4 szt filety z piersi kurczaka sól pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka tymianku tłuszcz do smażenia 40 ml winiaku 1 szt cebuli -- posiekana 200 g marchwi -- pokrojona w kostkę 200 g zielony groszek -- świeży 2 łyżki masła ziołowego białe wino sok z cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki zielony pieprz -- ziarna 400 g sera żółtego Przygotowanie: Filety posolić, natrzeć pieprzem, musztardą i tymiankiem, usmażyć na patelni, polać winiakiem, podpalić i odstawić w ciepłe miejsce. Warzywa usmażyć na szklisto na maśle ziołowym, zalać winem i dusić na patelni 10-15 minut. Dodać sok z cytryny, miód i ziarna pieprzu - wszystko razem wymieszać. Filety pokroić w plastry, wyłożyć wraz z warzywami na talerze i polać stopionym serem. Roladki drobiowe z pieczarkamiCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal Składniki: 4 szt piersi z kurczaka -- filety 50 dag pieczarek 2 szt cebul sól pieprz 1 łyżka keczupu 1 łyżka musztardy 1 szt jajka tłuszcz do smażenia bułka tarta 2 łyżki mąki Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, przekroić wzdłuż na pół tak, by powstały cienkie plastry. Cebulę i pieczarki umyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a potem poddusić pieczarki oraz cebulę. Dodać sól, pieprz, keczup i musztardę. Całość lekko poddusić. Po ostudzeniu farsz układać na filetach. Następnie każdy filet zawijać - można spiąć go wykałaczkami. Roladki maczać w mące i rozmąconym jajku wymieszać z solą oraz pieprzem. Obtaczać w tartej bułce, smażyć z każdej strony na średnim ogniu. W połowie smażenia przykryć przykrywką. Roladki drobiowe z seremCzas przyrządzania (gg:mm): 01:00Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 489 kcal Składniki: 60 dag filetu z kurczaka por papryka czerwona 10 dag sera -- twardy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu tymianek olej Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć. Każdy filet naciąć tak, aby powstał cienki duąy płat. Delikatnie rozklepać go łopatką. Por, paprykę i ser pokroić w paski jednakowej wielkości. Płaty mięsa oprószyć solą i pieprzem. Na nich ułożyć po porcji sera, papryki i pora. Załość zawinąć w zgrabne roladki, spiąć wykałaczkami. Następnie każdą roladkę ułożyć na kawałku folii aluminiowej, dodać gałązkę tymianku, szczelnie obwinąć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 30 minut. Aby roladki były rumiane, po 20 minutach pieczenia usunąć folię, a mięso posmarować olejem, skropić wodą. Podawać z gotowanymi ziemniakami i sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Rosół z imbiremCzas przyrządzania (gg:mm): 01:20Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal Składniki: 1/2 szt kurczaka -- lub kura włoszczyzna -- bez kapusty ziele angielskie listek laurowy sól pieprz imbir -- świeży natka pietruszki jajko 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Opłukane mięso zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować powoli około godziny. W połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, ząbki czosnku i przyprawy. Aby rosół był aromatyczny, można dodać do niego liść selera i natkę pietruszki. Imbir obrać, pokroić w plasterki, dodać do wywaru. Pod koniec gotowania włożyć połówki przyrumienionej na patelni cebuli. Z mąki, jajka i wody zagnieść dość twarde ciasto na makaron. Rozwałkować, zostawić do przeschnięcia. Placek zwinąć w rulon i pokroić. Ugotować makaron we wrzątku. Gotowany rosół przecedzić. Podawać go z domowym makaronem, plasterkami ugotowanej marchewki oraz imbiru. Sałatka z kurczakiemCzas przyrządzania (gg:mm): 00:25Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 120 kcal Składniki: 4 szt piersi z kurczaka -- filety 2 łyżki oleju 1 puszka moreli 1 pęczek dymki 2 główki sałata rzymska 20 dag pieczarek 1 pęczek rzodkiewki 3/4 szklanki śmietany 3/4 szklanki jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz cukier Przygotowanie: Mięso pokroić w paski. Smażyć na oleju około 4 minut, w trakcie mieszać. Morele osączyć, zalewę zachować. Oczyścić dymkę, pokroić w talarki. Oczyścić sałatę, liście porwać na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Morele pociąć na cząstki, rzodkiewki w talarki. W dużej salaterce wymieszać wszystkie składniki. Przygotować sos: jogurt i śmietanę wymieszać z 3-4 łyżkami zalewy z moreli oraz z sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę. Można udekorować ją tagże szczypiorkiem. Sałatka z kurczakiem 1Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 8 Kaloryczość 1 porcji: 180 kcal Składniki: 2 szt piersi z kurczaka 1 torebka ryżu -- 100-120g 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2 szt ogórków konserwowych sałata -- lub kapusta pekińska, kilka liści majonez sól pieprz Przygotowanie: Surowe piersi kurczaka dokładnie umyć. Zagotować w garnku osoloną wodę i do wrzącej włożyć mięso. Gotować je tak długo, aż będą całkiem miękkie. Wyjąć z garnka, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. W osolonym garnku ugotować opłukany ryż. Dodać trochę soli. Gdy będzie miękki, odcedzić, przelać zimną wodą. I niech ocieka. Piersi pokroić w drobną kostkę. Włożyć do salaterki. Do mięsa dodać ugotowany ryż. Odsączyć kukurydzę i ananasa z zalewy (najlepiej jak będą pokrojone w kostkę). Dołożyć do kurczaka i ryżu. Pokroić (też w kostkę) ogórki. Liście sałaty porwać na kawałki. Dodać do miski. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Skrzydełka po chińskuCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 250 kcal Składniki: 20 szt skrzydełek z kurczaka 8 łyżek sherry -- wytrawne 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 główka sałaty -- strzępiastej ogórek marchew -- duża 4 łyżki oleju sałatkowego 1 litr olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Przygotować zalewę: wymieszać mąkę z sherry, dodać sól i pieprz. Włożyć opłukane i dokładnie osuszone skrzydełka. Marynować je pół godziny. Umytą sałatę porwać na kawałki. Ogórek umyć, pokroić w półplasterki. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać warzywa. Przygotować sos: cebulę posiekać w kostkę, wymieszać z octem, olejem, solą i pieprzem. W garnku rozgrzać olej, porcjami smażyć skrzydełka około 10 minut. Podawać z sałatką i chińskim sosem słodko-kwaśnym. Skrzydełka po chińsku 1Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 3 łyżki wódki 1/2 łyżeczki imbiru cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól 1 łyżeczka wegety 3 łyżki sosu sojowego olej 2 łyżki miodu Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, dodać wódkę, imbir i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymiesać, po czym pozostawić na pół godziny. Do przygotowanej marynaty dodać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, dodać też sól, wegetę i miód. Wrzucić do niej skrzydełka, dokładnie wymieszać, pozostawić na kwadrans w chłodnym miejscu. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego partiami skrzydełka, obsmażyć ze wszystkich stron. Włożyć do rondla, dodać wody i dusić skrzydełka, aż staną się miękkie, a ich skórka ściemnieje. Podać z ryżem lub makaronem sojowym i sałatą pekińską. Smażone kostki z kurczakaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:35Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 480 kcal Składniki: 25 dag ryżu -- długoziarnisty 15 dag pora 80 dag kapusty białej 60 dag filetu z kurczaka 5 gałązek natki pietruszki 2 łyżki oleju 1/2 litra soku pomarańczowego skórka pomarańczowa -- paseczki Przygotowanie: Zagotować 1,5 szklanki wody. posolić, do wrzątku wrzucić ryż, wymieszać go i gotować 20 minut. Oczyścić pory, pokroić. Kapustę oczyścić, pociąć na duże kawałki. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Listki natki oderwać od gałązek, posiekać. Rozgrzać olej. Na nim przysmażyć na złoto mięso. Wyjąć. W tym samym tłuszczu poddusić pory, dodać kapustę, chwilę smażyć razem. Dodać sok pomarańczowy, zagotować. Dołożyć mięso i dusić 12 minut. Przyprawić. Ryż odcedzić, wymieszać z natką. Ułożyć porcje na 4 talerzach, dodać po porcji kurczaka z kapustą. Posypać skórką z pomarańczy. Udka w sosie paprykowymCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 474 kcal Składniki: 4 szt udek z kurczaka 750 g papryk -- różne kolory 2 szt cebul papryka mielona kminek sos sojowy 1 1/2 szklanki bulionu 5 łyżek śmietany -- gęsta 2 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić. Następnie wlać pół porcji oleju na patelnię, rozgrzać go i wrzucić cebulę. Smażyć ją do zeszklenia. Strąki umyć, kokładnie usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałeczki. Udka posmarować resztą oleju i sosem sojowym. Posypać je kminkiem, papryką mieloną i pieprzem. Wlać śmietanę. Dodać paprykę. Piec w temperarurze 200'C, aż skórka się zarumieni. Podawać z ziemniakami. Udekorować gałązkami bazylii.
|
|