Jedz smacznie i zdrowo
WIEPRZOWINA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Bitki wieprzowe duszone

Składniki:
50 dag szynki -- lub łopatka
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki lubczyka
1/4 łyżeczki estragonu
1/4 łyżeczki szałwii
2 ząbki czosnku
1 szt cebuli
1 szklanka rosołu
5 łyżek oliwy
sól
pieprz
2 łyżki pietruszki -- posiekana nać
2 łyżki szczypiorku -- posiekany
Przygotowanie:
Umyte mięso oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki i zbić tłuczkiem. Natrzeć je posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozdrobnionymi ziołami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, ułożone jedno na drugim. Nastepnie usmażyć na oliwie cienko rumieniąc, przełożyc do rondla i dodać posiekaną cebulę. Podlać rosołem i dusić na małym ogniu pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewając rosołem; sosu powinno być bardzo mało. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawic je do smaku solą i pieprzem, i wymieszać z posiekaną zieleniną. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówkami z zielonej sałaty.

Do góry

Karkówka z cebulą

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 475 kcal
Składniki:
4 kotlety karkówki -- ok 60 dag
sól
pieprz czarny -- świeżo zmielony
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 szt cebul -- duże
10 dag ser twardy
natka
3 łyżki masła
1/2 l bulion z kostki
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć. Każdy kotlet ponacinać na brzegach, aby podczas smażenia nie skurczył się. Lekko go rozbić, po czym oprószyć solą, pieprzem oraz papryką. Obraną cebulę pokroić w talarki. Ser zetrzeć na trce. Formę żaroodporną wysmarować dwiema łyżkami masła. Włożyć kotlety. Przykryć je cebulą. Na każdym kotlecie ułożyć po kawałeczku pozostałego masła. Posypać startym serem. Podlać bulionem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 30 minut. Potem zwiększyć temperaturę do 250°C i piec 8 minut. Danie podawać z ziemniakami, sałatą, posypane posiekaną natką.

Do góry

Makaron z mięsem i fasolą

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 230 kcal
Składniki:
1/2 szklanki fasoli -- ugotowanej
30 dag mięso wieprzowe
marchew
cebula
sól
pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 paczki makaronu spaghettii
1/2 paczki makaron rurki
majeranek
olej
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i dusić do miękkości. Dodać pokrojoną cebulę i marchew, a pod koniec gotowania fasolę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Podlac wodą i dusić jeszcze przez 5 minut. Sosem polać ugotowany makaron.

Do góry

Ogniste raclette

Kuchnia: polska
Składniki:
600 g mięso wieprzowe
sól
pieprz
1 łyżka sól przyprawowa
tłuszcz do smażenia
2 ząbki czosnku
2 strąki ostra papryka -- drobno pokrojona
2 szt cebul -- posiekane
1 szt selera -- pokrojony w plastry
1 puszka fasoli
2 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml białego wina
150 ml sos do pieczeni -- zagęścić
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka majranek
1 łyżeczka tyminek
400 g sera żółtego
Przygotowanie:
Mięso pokroić w niewielkie plasterki, posolić, posypać pieprzem i natrzeć solą przyprawową. Rozgrzać tłuszcz na patelni, dodać czosnek i paprykę, mięso usmażyć i odstawić w ciepłe miejsce. Zeszklić cebulę i seler, dodać fasolę, przecier pomidorowy, wino i sos z pieczeni, wszystko wymieszać i przyprawić do smaku miodem, octem i ziołami. Wyłożyć potrawę na talerze i polać stopionym serem.

Do góry

Papryka nadziewana mięsem

Składniki:
10 stąków papryk
30 dag mięso wieprzowe -- zmielone dwukrotne w maszynce
3 łyżki bułki tartej
1 szt jajka
1 główka czosnku
50 dag warzywa mieszane -- marchew, pietruszka, seler
20 dag cebul
4 łyżki oliwy -- lub olej
6 łyżek pietruszki -- posiekana, zielona
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zmielone mięso wymieszać z tartą bułką, dodać jajko, 3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki, 3-4 ząbki roztartego z solą czosnku. Masę dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, dodając 2-3 łyżki wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Strąki papryki umyć, odkroić u nasady szypułki, occzyścić z pestek, wypłukać. Wnętrze strąków lekko oprószyć solą i pieprzem, a następnie napełnić przygotowanym nadzieniem. Warzywa starannie umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować w paski na szatkownicy do warzyw. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka, połączyć z warzywami, osolić. Połowę przygotowanych warzyw ułożyć na dnie niskiego szerokiego garnka. Na warstwie warzyw ułożyć strąki papryki napełnione nadzieniem, przykryć pozostałymi warzywami, skropić oliwą i olejem, podlać szklanką wrzącej wody lub wywaru z wrzyw, przykryć, dusić na małym ogniu około 40 minut. W miarę potrzeby podlewać wodą. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekay czosnek. Sos warzywny przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszoną paprykę wyłożyć na półmisek, obłożyć warzywami, posypać siekaną zieloną pietruszką. Podawać na gorąco, jako danie obiadowe z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub makaronu i z surówką z pomidorów lub jako przystawkę z pieczywem.

Do góry

Ragout wieprzowe ze śliwkami

Składniki:
750 g łopatka wieprzowa
350 g śliwek
1 szt cebuli
1 pęczek szczypiorku -- gruby
1 szklanka wina czerwonego -- półwytrawne
3 łyżki oleju
4 szt goździków
1 gwiazdka anyżu
cynamon
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę o boku 2 cm. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i smażyć mieszając 7-8 minut. Zrumienione mięso przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną i posiekaną cebulę, przełożyć do miesa, wlać wino i dodać goździki, anyż, oraz szczyptę cynamonu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Szczypior opłukać, osączyć i posiekać. Do duszącego się włożyć śliwki wraz ze szczypiorem. Posolić i oprószyć pieprzem. Dusić razem jeszcze około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.

Do góry

Rolada wieprzowa

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:45
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 620 kcal
Składniki:
1 1/2 kg schabu -- bez kości
sól
pieprz biały
5 łyżek pieprz zielony marynowany
20 dag twarożek śmietankowy
4 łyżki musztardy
1 łyżeczka pieprz kajeński
3 łyżki oliwy
1 pęczek rozmarynu
1 pęczek mięty
1 kg ziemniaków -- młode
8 dag oliwek czarnych
Przygotowanie:
Mieso rozciąć na duży płat. Oprószyć solą. Utrzeć twarożek z musztardą, pieprzem kajeńskim i zielonym. Można przyprawić solą. Mieszaninąposmarować mięso, zwinąć w rulon. Związać nićmi kuchennymi. Na pieczeń położyć kilka gałązek rozmarynu. Posypać pieprzem, skropić łyżką oliwy. Piec godzinę w temperaturze 175°C. Ziemniaki pokroić na cząstki. Skrpić resztą oliwy. Oprószyć solą. Ułożyć na blasze obok pieczeni i piec jeszcze 30 minut. Gotowe danie udekorować oliwkami, tymiankiem i miętą.

Do góry

Stek wieprzowy

Składniki: 1/2 kg szynki -- chuda
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
15 dkg cebul
sól
5 dkg smalcu
Przygotowanie:
Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, zbić tłuczkiem lekko zwilżonym wodą, uformować owalne steki. Czosnek drobno posiekać i równomiernie rozprowadzić na powierzchni steków, wciskając w mięso. Mąkę przesiać i oprószyć nią steki. Usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Na pozostałym smalcu zrumienić pokrojoną w talarki cebulę. Usmażyć mięso i cebulę osolić. Ułożyć steki na półmisku, obkładając cebulą. Podawać z dodatkiem frytek lub pieczonych ziemniaków i z surówkami. Cebulę można zastąpić dodatkiem usmażonych pieczarek.

Do góry

Bigos staropolski

Czas przyrządzania (gg:mm): 02:00
Kuchnia: polska
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 266 kcal
Składniki:
80 dkg kapusty kwaszonej - pokroić
4 szt grzybów suszonych - duże - namoczyc na pół godziny
2 łyżki smalcu
5 szt śliwek suszonych - pokroić w paseczki
5 dkg rodzynek
20 dkg wieprzowiny - pokroić w kostkę
20 dkg cielęciny - pokroić w kostkę
15 dkg kiełbas - pokroić w półplasterki
10 dkg boczku wędzonego - pokroić w kostkę
15 dkg cebul - drobno pokroić
2 dkg mąki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki czerwonego wina
majeranek
pieprz
liść laurowy
2 ząbki czosnku - posiekać
Przygotowanie:
Kapustę włożyć do garnka z tłuszczem, pokrojonymi drobno grzybami, śliwkami i rodzynkami. Skropić wodą, zagotować pod przykryciem. Odkryć na 15 min, ponownie przykryć, gotować do miękkości. W tym czasie boczek wysmażyć na suchej patelni, dołożyć mięso, smażyć do miękkości - jeśli trzeba, podlewając wodą. Cebulę zrumienić na łyżce oleju, oprószyć mąką, dodać kiełbasę, smażyć parę minut. Dodać do kapusty razem z mięsem, przecierem, winem i przyprawami. Dusić 30 min.

Do góry

Gulasz z suszonymi śliwkami

Gulasz z suszonymi śliwkami

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:15
Kuchnia: polska
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal
Składniki:
30 dkg wieprzowiny -- pokroić w kostkę
30 dkg cielęciny -- pokroić w kostkę
2 szt cebul -- pokroić w półplasterki
15 dkg śliwek suszonych -- bez pestek, przekroić na połówki
1 szklanka bulion -- warzywny z kostki
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
5 łyżek oleju
1 łyżeczka melisy
1 łyżeczka cząbru
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Mięso posolić i popieprzyć, obsmażyć, przełożyć do rondla. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć cebulę, dodać do mięsa razem ze śliwkami. Dolać bulion, wino i sok jabłkowy, dusić godzinę. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i śmietanę, doprawić do smaku. Podawać z makaronem lub kaszą i surówką z selera.

Do góry




Kopiowanie zabronione