Jedz smacznie i zdrowo WIEPRZOWINA |
|
Bitki wieprzowe duszoneSkładniki:50 dag szynki -- lub łopatka 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki lubczyka 1/4 łyżeczki estragonu 1/4 łyżeczki szałwii 2 ząbki czosnku 1 szt cebuli 1 szklanka rosołu 5 łyżek oliwy sól pieprz 2 łyżki pietruszki -- posiekana nać 2 łyżki szczypiorku -- posiekany Przygotowanie: Umyte mięso oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki i zbić tłuczkiem. Natrzeć je posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozdrobnionymi ziołami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, ułożone jedno na drugim. Nastepnie usmażyć na oliwie cienko rumieniąc, przełożyc do rondla i dodać posiekaną cebulę. Podlać rosołem i dusić na małym ogniu pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewając rosołem; sosu powinno być bardzo mało. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawic je do smaku solą i pieprzem, i wymieszać z posiekaną zieleniną. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówkami z zielonej sałaty. Karkówka z cebuląCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 475 kcal Składniki: 4 kotlety karkówki -- ok 60 dag sól pieprz czarny -- świeżo zmielony 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 szt cebul -- duże 10 dag ser twardy natka 3 łyżki masła 1/2 l bulion z kostki Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć. Każdy kotlet ponacinać na brzegach, aby podczas smażenia nie skurczył się. Lekko go rozbić, po czym oprószyć solą, pieprzem oraz papryką. Obraną cebulę pokroić w talarki. Ser zetrzeć na trce. Formę żaroodporną wysmarować dwiema łyżkami masła. Włożyć kotlety. Przykryć je cebulą. Na każdym kotlecie ułożyć po kawałeczku pozostałego masła. Posypać startym serem. Podlać bulionem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 30 minut. Potem zwiększyć temperaturę do 250°C i piec 8 minut. Danie podawać z ziemniakami, sałatą, posypane posiekaną natką. Makaron z mięsem i fasoląCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 230 kcal Składniki: 1/2 szklanki fasoli -- ugotowanej 30 dag mięso wieprzowe marchew cebula sól pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 paczki makaronu spaghettii 1/2 paczki makaron rurki majeranek olej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i dusić do miękkości. Dodać pokrojoną cebulę i marchew, a pod koniec gotowania fasolę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Podlac wodą i dusić jeszcze przez 5 minut. Sosem polać ugotowany makaron. Ogniste racletteKuchnia: polskaSkładniki: 600 g mięso wieprzowe sól pieprz 1 łyżka sól przyprawowa tłuszcz do smażenia 2 ząbki czosnku 2 strąki ostra papryka -- drobno pokrojona 2 szt cebul -- posiekane 1 szt selera -- pokrojony w plastry 1 puszka fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 ml białego wina 150 ml sos do pieczeni -- zagęścić 2 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka majranek 1 łyżeczka tyminek 400 g sera żółtego Przygotowanie: Mięso pokroić w niewielkie plasterki, posolić, posypać pieprzem i natrzeć solą przyprawową. Rozgrzać tłuszcz na patelni, dodać czosnek i paprykę, mięso usmażyć i odstawić w ciepłe miejsce. Zeszklić cebulę i seler, dodać fasolę, przecier pomidorowy, wino i sos z pieczeni, wszystko wymieszać i przyprawić do smaku miodem, octem i ziołami. Wyłożyć potrawę na talerze i polać stopionym serem. Papryka nadziewana mięsemSkładniki:10 stąków papryk 30 dag mięso wieprzowe -- zmielone dwukrotne w maszynce 3 łyżki bułki tartej 1 szt jajka 1 główka czosnku 50 dag warzywa mieszane -- marchew, pietruszka, seler 20 dag cebul 4 łyżki oliwy -- lub olej 6 łyżek pietruszki -- posiekana, zielona sól pieprz Przygotowanie: Zmielone mięso wymieszać z tartą bułką, dodać jajko, 3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki, 3-4 ząbki roztartego z solą czosnku. Masę dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, dodając 2-3 łyżki wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Strąki papryki umyć, odkroić u nasady szypułki, occzyścić z pestek, wypłukać. Wnętrze strąków lekko oprószyć solą i pieprzem, a następnie napełnić przygotowanym nadzieniem. Warzywa starannie umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować w paski na szatkownicy do warzyw. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka, połączyć z warzywami, osolić. Połowę przygotowanych warzyw ułożyć na dnie niskiego szerokiego garnka. Na warstwie warzyw ułożyć strąki papryki napełnione nadzieniem, przykryć pozostałymi warzywami, skropić oliwą i olejem, podlać szklanką wrzącej wody lub wywaru z wrzyw, przykryć, dusić na małym ogniu około 40 minut. W miarę potrzeby podlewać wodą. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekay czosnek. Sos warzywny przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszoną paprykę wyłożyć na półmisek, obłożyć warzywami, posypać siekaną zieloną pietruszką. Podawać na gorąco, jako danie obiadowe z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub makaronu i z surówką z pomidorów lub jako przystawkę z pieczywem. Ragout wieprzowe ze śliwkamiSkładniki:750 g łopatka wieprzowa 350 g śliwek 1 szt cebuli 1 pęczek szczypiorku -- gruby 1 szklanka wina czerwonego -- półwytrawne 3 łyżki oleju 4 szt goździków 1 gwiazdka anyżu cynamon sól pieprz Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę o boku 2 cm. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i smażyć mieszając 7-8 minut. Zrumienione mięso przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną i posiekaną cebulę, przełożyć do miesa, wlać wino i dodać goździki, anyż, oraz szczyptę cynamonu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Szczypior opłukać, osączyć i posiekać. Do duszącego się włożyć śliwki wraz ze szczypiorem. Posolić i oprószyć pieprzem. Dusić razem jeszcze około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Rolada wieprzowaCzas przyrządzania (gg:mm): 01:45Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 620 kcal Składniki: 1 1/2 kg schabu -- bez kości sól pieprz biały 5 łyżek pieprz zielony marynowany 20 dag twarożek śmietankowy 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka pieprz kajeński 3 łyżki oliwy 1 pęczek rozmarynu 1 pęczek mięty 1 kg ziemniaków -- młode 8 dag oliwek czarnych Przygotowanie: Mieso rozciąć na duży płat. Oprószyć solą. Utrzeć twarożek z musztardą, pieprzem kajeńskim i zielonym. Można przyprawić solą. Mieszaninąposmarować mięso, zwinąć w rulon. Związać nićmi kuchennymi. Na pieczeń położyć kilka gałązek rozmarynu. Posypać pieprzem, skropić łyżką oliwy. Piec godzinę w temperaturze 175°C. Ziemniaki pokroić na cząstki. Skrpić resztą oliwy. Oprószyć solą. Ułożyć na blasze obok pieczeni i piec jeszcze 30 minut. Gotowe danie udekorować oliwkami, tymiankiem i miętą. Stek wieprzowySkładniki: 1/2 kg szynki -- chuda1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku 15 dkg cebul sól 5 dkg smalcu Przygotowanie: Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, zbić tłuczkiem lekko zwilżonym wodą, uformować owalne steki. Czosnek drobno posiekać i równomiernie rozprowadzić na powierzchni steków, wciskając w mięso. Mąkę przesiać i oprószyć nią steki. Usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Na pozostałym smalcu zrumienić pokrojoną w talarki cebulę. Usmażyć mięso i cebulę osolić. Ułożyć steki na półmisku, obkładając cebulą. Podawać z dodatkiem frytek lub pieczonych ziemniaków i z surówkami. Cebulę można zastąpić dodatkiem usmażonych pieczarek. Bigos staropolskiCzas przyrządzania (gg:mm): 02:00Kuchnia: polska Ilość porcji: 8 Kaloryczość 1 porcji: 266 kcal Składniki: 80 dkg kapusty kwaszonej - pokroić 4 szt grzybów suszonych - duże - namoczyc na pół godziny 2 łyżki smalcu 5 szt śliwek suszonych - pokroić w paseczki 5 dkg rodzynek 20 dkg wieprzowiny - pokroić w kostkę 20 dkg cielęciny - pokroić w kostkę 15 dkg kiełbas - pokroić w półplasterki 10 dkg boczku wędzonego - pokroić w kostkę 15 dkg cebul - drobno pokroić 2 dkg mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/4 szklanki czerwonego wina majeranek pieprz liść laurowy 2 ząbki czosnku - posiekać Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z tłuszczem, pokrojonymi drobno grzybami, śliwkami i rodzynkami. Skropić wodą, zagotować pod przykryciem. Odkryć na 15 min, ponownie przykryć, gotować do miękkości. W tym czasie boczek wysmażyć na suchej patelni, dołożyć mięso, smażyć do miękkości - jeśli trzeba, podlewając wodą. Cebulę zrumienić na łyżce oleju, oprószyć mąką, dodać kiełbasę, smażyć parę minut. Dodać do kapusty razem z mięsem, przecierem, winem i przyprawami. Dusić 30 min. Gulasz z suszonymi śliwkamiCzas przyrządzania (gg:mm): 01:15 Kuchnia: polska Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal Składniki: 30 dkg wieprzowiny -- pokroić w kostkę 30 dkg cielęciny -- pokroić w kostkę 2 szt cebul -- pokroić w półplasterki 15 dkg śliwek suszonych -- bez pestek, przekroić na połówki 1 szklanka bulion -- warzywny z kostki 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki soku jabłkowego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 5 łyżek oleju 1 łyżeczka melisy 1 łyżeczka cząbru sól pieprz cukier Przygotowanie: Mięso posolić i popieprzyć, obsmażyć, przełożyć do rondla. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć cebulę, dodać do mięsa razem ze śliwkami. Dolać bulion, wino i sok jabłkowy, dusić godzinę. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i śmietanę, doprawić do smaku. Podawać z makaronem lub kaszą i surówką z selera.
|
|