Jedz smacznie i zdrowo DRÓB |
|
Pieczeń zapiekanaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 390 kcal Składniki: 1 kg mięso wieprzowe 2 szt piersi z kurczaka jajko 1/2 szlkanki bułki tartej sól pieprz papryka Przygotowanie: Mięso wieprzowe umyć, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodać jajko, bułkę tartą, pieprz, sól, paprykę. Całość dokładnie wymieszać. Pierś drobiową przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć jedną obok drugiej. Na wierzchu ułożyć zmielone mięso. Zawinąć w rulon - można spiąć go wykałaczkami. Posypać solą, pieprzem, papryką. Posmarować olejem. Obrumienić na patelni ze wszystkich stron, po czym przełożyć do brytfanki. Piec około 20 minut. Pieczona gęś z jabłkamiSkładniki:3 kg gęś -- 1 szt - sprawiona MARYNATA: 2 szt soku z cytryny 1/2 szklanki oleju 1 szt cebuli -- posiekana 4 ząbki czosnku -- przekrojone 6 szt goździki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku NADZIENIE: 1 kg jabłka -- winne 50 g masła 100 g rodzynek 100 g suszone śliwki 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Gęś umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, zalać gęś, odstawić na 24 godziny do lodówki. W czasie marynowania obrócić gęś 3-4 razy. Gęś wyjąć z marynaty, osączyć. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cząstki, wymieszać z pokrojonym na płatki masłem, rodzynkami, pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać gęś, zaszyć, ułożyć w brytfannie. Podlać szklanką wody, przykryć i wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C. Piec ok. 2,5 godziny (50 minut na każdy kilogram mięsa). Na pół godziny przed końcem pieczenia gęś odkryć, aby się zrumieniła. Pierogi azjatyckie won-tonCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50Kuchnia: azjatycka Ilość porcji: 8 Kaloryczość 1 porcji: 420 kcal Składniki: CIASTO: 2 1/2 szklanki mąki jajko sól woda -- łyżka FARSZ: pierś z kurczaka pieczarki -- kilka sztuk cebula -- mała sól pieprz przyprawa 5 smaków 1 łyżka oleju Przygotowanie: Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić. Mięso, grzyby i cebulę lekko podsmażyć, następnie zemleć w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, pokroić na kwadraty. Nakładać nadzienie, zalepiać. Pierożki gotować w wodzie lub rosole. Piersi kurczaka w curryCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 190 kcal Składniki: 2 szt piersi z kurczaka 4 łyżki soli 2 łyżki soku z cytryny 1/2 fliżanki masła -- roztopione 1 łyżka curry 1/4 łyżki pieprzu białego Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Grilować (można zrobic to w piekarniku) 15 minut, przewracając co 5 minut. Podczas grilowania przez 10 minut smarować je roztworem soli (wcześniej sól rozpuścić w fliżance ciepłej wody). Przez następne 15 minut grilować, smarując je marynatą z soku cytryny, curry oraz pieprzu na zmianę z masłem. Pierś indycza faszerowanaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50Ilość porcji: 10 Kaloryczość 1 porcji: 419 kcal Składniki: 1 kg piersi z indyka 8 dag suszone morele 3 dag orzechy ziemne 3 kromki chlebów tostowych 10 dag sera feta jajko sól pieprz zioła prowansalskie słodka papryka 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek 1/2 litra rosołu Przygotowanie: Pierś kurczaka nadziewana brzoskwiniami Pierś indyka rozciąć, by powstała "kieszeń", natrzeć solą i czosnkiem. Morele pokroić w kostkę. Orzeszki uprażyc na patelni. Chleb tostowy zmiksować z fetą, jajkiem, przyprawami. Dodać orzeszki i morele. Farszem tym napełnić "kieszeń". Obsmażyć, podlać rosołem, upiec. Pierś kurczaka faszerowanaCzas przyrządzania (gg:mm): 01:20Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 310 kcal Składniki: 2 filety piersi z kurczaka 4 plastry szynki 4 plastry sera curry sól 1 szklanka białego wina -- wytrawne 1/2 litra bulionu drobiowego olej do smażenia 1 łyżka mąki 1/2 pojemnika śmietany Przygotowanie: Filety z piersi kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i następnie naciąć je w poprzek. Natrzeć solą i curry, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. W każde nacięcie włożyć po plastrze szynki oraz sera. Filety zawinąć, spiąć wykałaczkami, a potem obsmażyć je na gorącym oleju z obu stron - na rumiano. Przełożyć do płaskiego, szerokiego rondla, zalać winem i gorącym bulionem. Dusić na wolnym ogniu około 30 minut. Do sosu powstałego w rondelku dodać śmietanę zmieszaną z mąką. Sos zagotować, polać nim filety. Podawać z marchewką i brokułami. Pierś kurczaka nadziewana brzoskwiniamiCzas przyrządzania (gg:mm): 00:35Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 370 kcal Składniki: 4 filety piersi z kurczaka -- podwujne po ok. 200g cytryna zioła prowansalskie sól pieprz 4 szt brzoskwiń 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wina -- pólwytrawne 2 łyżki masła Przygotowanie: Filety umyć, osuszyć, rozłożyc płasko na desce i lekko rozbić pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Filety skropić sokiem cytrynowym, posypać skórką cytrynową, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Brzoskwinie umyć, sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć pestki. Owoce pokroić na cząstki. Na rozłożonych filetach ułożyć połowę przygotowanych brzoskwiń, mocno zwinąć i obwiążać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać olej, włożyć nadziane piersi kurczaka i obsmażyć na złoto ze wszystkich stron. Wlać wino i resztę soku cytrynowego, dodać masło i pozostałe brzoskwinie. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż mieso będzie miękkie. Przed podaniem usunąć nici, pokroić w grube ukośne plastry i obłożyć brzoskwiniami. Poduszeczki z farszemCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Ilość porcji: 10 Kaloryczość 1 porcji: 258 kcal Składniki: 30 dag ciasta francuskiego 45 dag piersi z kurczaka -- filety marchew 4 szt cebul 10 dag szynki -- gotowana natka pietruszki 1/2 szt papryk czerwonych 1/2 szt papryk zielonych 2 łyżki masła jajko 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka sezamu -- nasiona sól pieprz curry Przygotowanie: Ciasto francuskie rozmrozić, filety opłukać, pokroić w małe kawałeczki, marchewkę zaś pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w kostkę. Masło rozgrzać, włożyć mięso, podsmażyć kilka minut, następnie dodać wszystkie pokrojone warzywa i jeszcze chwilę razem smażyć. Później wlać śmietanę roztrzepaną z białkiem i przyprawami. Wszystko wymieszać i odstawić. Ciasto rozwałkować, podzielić na kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć porcję mięsa z warzywami, rogi kwadratów złożyć do środka. Wierzch posmarować żółtkiem , posypać sezamem i piec w piekarniku około 20 minut. Potrawka chińskaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 290 kcal Składniki: 1 szt piersi z kurczaka 3 szt marchwi papryka 20 dag fasolki szparagowej cebula olej do smażenia sól pieprz papryka ostra papryka słodka chili curry Przygotowanie: Pierś opłukać, pokroić w kostkę. Obsypać ze wszystkich stron przyprawami, obsmażyć na oleju. Marchew obrać, umyć, pokroić w paski. Paprykę także umyć oczyścić z nasion, pokroić w paski. Marchew i paprykę dodać do piersi kurczaka, następnie poddusić. Cebulę umyć, obrać, pokroić w cienkie talarki. Wrzucić do mięsa i poddusić. fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Odcedzić, dodać do mięsa oraz warzyw. Danie dodatkowo posypać przyprawami i jeszcze chwilę poddusić. Można dodać odrobinę wody. Potrawkę podawać z ryżem. Potrawka z kurczakaCzas przyrządzania (gg:mm): 02:00Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 560 kcal Składniki: 1 szt kurczaka sól pieprz biały 1 łyżeczka pieprzu czarnego -- ziarenka 2 listki liści laurowych 15 dag ryżu 1 pęczek włoszczyzny 1 szt papryki czerwonej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka bulionu drobiowego -- instant Przygotowanie: Ryż ugotuj na sypko. Kurczaka opłucz, włóż do garnka. Dodaj przyprawy. Wlej 1,5 litra osolonej wody. Gotuj pod przykryciem 1,5 godziny. Włoszczyznę i paprykę pokrój na duże kawałki, a paprykę w grubą kostkę. Kurczaka wyjmij z garnka. Mięso oddziel od skóry i kości, pokrój na kawałeczki. Do wywaru dodaj bulion oraz koncentrat pomidorowy. Włóż warzywa gotuj około 30 minut. Potem wrzuć do garnka ryż i mięso. Całość zagotuj. Potrawkę przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
|
|