Jedz smacznie i zdrowo
DRÓB

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Pieczeń zapiekana

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 390 kcal
Składniki:
1 kg mięso wieprzowe
2 szt piersi z kurczaka
jajko
1/2 szlkanki bułki tartej
sól
pieprz
papryka
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe umyć, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodać jajko, bułkę tartą, pieprz, sól, paprykę. Całość dokładnie wymieszać. Pierś drobiową przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć jedną obok drugiej. Na wierzchu ułożyć zmielone mięso. Zawinąć w rulon - można spiąć go wykałaczkami. Posypać solą, pieprzem, papryką. Posmarować olejem. Obrumienić na patelni ze wszystkich stron, po czym przełożyć do brytfanki.
Piec około 20 minut.

Do góry

Pieczona gęś z jabłkami

Składniki:
3 kg gęś -- 1 szt - sprawiona
MARYNATA:
2 szt soku z cytryny
1/2 szklanki oleju
1 szt cebuli -- posiekana
4 ząbki czosnku -- przekrojone
6 szt goździki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
NADZIENIE:
1 kg jabłka -- winne
50 g masła
100 g rodzynek
100 g suszone śliwki
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Gęś umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, zalać gęś, odstawić na 24 godziny do lodówki. W czasie marynowania obrócić gęś 3-4 razy. Gęś wyjąć z marynaty, osączyć. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cząstki, wymieszać z pokrojonym na płatki masłem, rodzynkami, pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać gęś, zaszyć, ułożyć w brytfannie. Podlać szklanką wody, przykryć i wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C. Piec ok. 2,5 godziny (50 minut na każdy kilogram mięsa). Na pół godziny przed końcem pieczenia gęś odkryć, aby się zrumieniła.

Do góry

Pierogi azjatyckie won-ton

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Kuchnia: azjatycka
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 420 kcal
Składniki:
CIASTO:
2 1/2 szklanki mąki
jajko
sól
woda -- łyżka
FARSZ:
pierś z kurczaka
pieczarki -- kilka sztuk
cebula -- mała
sól
pieprz
przyprawa 5 smaków
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić. Mięso, grzyby i cebulę lekko podsmażyć, następnie zemleć w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, pokroić na kwadraty. Nakładać nadzienie, zalepiać. Pierożki gotować w wodzie lub rosole.

Do góry

Piersi kurczaka w curry

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 190 kcal
Składniki:
2 szt piersi z kurczaka
4 łyżki soli
2 łyżki soku z cytryny
1/2 fliżanki masła -- roztopione
1 łyżka curry
1/4 łyżki pieprzu białego
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć. Grilować (można zrobic to w piekarniku) 15 minut, przewracając co 5 minut. Podczas grilowania przez 10 minut smarować je roztworem soli (wcześniej sól rozpuścić w fliżance ciepłej wody). Przez następne 15 minut grilować, smarując je marynatą z soku cytryny, curry oraz pieprzu na zmianę z masłem.

Do góry

Pierś indycza faszerowana

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Ilość porcji: 10
Kaloryczość 1 porcji: 419 kcal
Składniki:
1 kg piersi z indyka
8 dag suszone morele
3 dag orzechy ziemne
3 kromki chlebów tostowych
10 dag sera feta
jajko
sól
pieprz
zioła prowansalskie
słodka papryka
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1/2 litra rosołu
Przygotowanie:
Pierś kurczaka nadziewana brzoskwiniami Pierś indyka rozciąć, by powstała "kieszeń", natrzeć solą i czosnkiem. Morele pokroić w kostkę. Orzeszki uprażyc na patelni. Chleb tostowy zmiksować z fetą, jajkiem, przyprawami. Dodać orzeszki i morele. Farszem tym napełnić "kieszeń". Obsmażyć, podlać rosołem, upiec.

Do góry

Pierś kurczaka faszerowana

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:20
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 310 kcal
Składniki:
2 filety piersi z kurczaka
4 plastry szynki
4 plastry sera
curry
sól
1 szklanka białego wina -- wytrawne
1/2 litra bulionu drobiowego
olej do smażenia
1 łyżka mąki
1/2 pojemnika śmietany
Przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i następnie naciąć je w poprzek. Natrzeć solą i curry, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. W każde nacięcie włożyć po plastrze szynki oraz sera. Filety zawinąć, spiąć wykałaczkami, a potem obsmażyć je na gorącym oleju z obu stron - na rumiano. Przełożyć do płaskiego, szerokiego rondla, zalać winem i gorącym bulionem. Dusić na wolnym ogniu około 30 minut. Do sosu powstałego w rondelku dodać śmietanę zmieszaną z mąką. Sos zagotować, polać nim filety. Podawać z marchewką i brokułami.

Do góry

Pierś kurczaka nadziewana brzoskwiniami

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:35
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 370 kcal
Składniki:
4 filety piersi z kurczaka -- podwujne po ok. 200g
cytryna
zioła prowansalskie
sól
pieprz
4 szt brzoskwiń
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wina -- pólwytrawne
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć, rozłożyc płasko na desce i lekko rozbić pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Filety skropić sokiem cytrynowym, posypać skórką cytrynową, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Brzoskwinie umyć, sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć pestki. Owoce pokroić na cząstki. Na rozłożonych filetach ułożyć połowę przygotowanych brzoskwiń, mocno zwinąć i obwiążać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać olej, włożyć nadziane piersi kurczaka i obsmażyć na złoto ze wszystkich stron. Wlać wino i resztę soku cytrynowego, dodać masło i pozostałe brzoskwinie. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż mieso
będzie miękkie. Przed podaniem usunąć nici, pokroić w grube ukośne plastry i obłożyć brzoskwiniami.

Do góry

Poduszeczki z farszem

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Ilość porcji: 10
Kaloryczość 1 porcji: 258 kcal
Składniki:
30 dag ciasta francuskiego
45 dag piersi z kurczaka -- filety
marchew
4 szt cebul
10 dag szynki -- gotowana
natka pietruszki
1/2 szt papryk czerwonych
1/2 szt papryk zielonych
2 łyżki masła
jajko
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka sezamu -- nasiona
sól
pieprz
curry
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmrozić, filety opłukać, pokroić w małe kawałeczki, marchewkę zaś pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w kostkę. Masło rozgrzać, włożyć mięso, podsmażyć kilka minut, następnie dodać wszystkie pokrojone warzywa i jeszcze chwilę razem smażyć. Później wlać śmietanę roztrzepaną z białkiem i przyprawami. Wszystko wymieszać i odstawić. Ciasto rozwałkować, podzielić na kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć porcję mięsa z warzywami, rogi kwadratów złożyć do środka. Wierzch posmarować żółtkiem , posypać sezamem i piec w piekarniku około 20 minut.

Do góry

Potrawka chińska

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 290 kcal
Składniki:
1 szt piersi z kurczaka
3 szt marchwi
papryka
20 dag fasolki szparagowej
cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
chili
curry
Przygotowanie:
Pierś opłukać, pokroić w kostkę. Obsypać ze wszystkich stron przyprawami, obsmażyć na oleju. Marchew obrać, umyć, pokroić w paski. Paprykę także umyć oczyścić z nasion, pokroić w paski. Marchew i paprykę dodać do piersi kurczaka, następnie poddusić. Cebulę umyć, obrać, pokroić w cienkie talarki. Wrzucić do mięsa i poddusić. fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Odcedzić, dodać do mięsa oraz warzyw. Danie dodatkowo posypać przyprawami i jeszcze chwilę poddusić. Można dodać odrobinę wody. Potrawkę podawać z ryżem.

Do góry

Potrawka z kurczaka

Czas przyrządzania (gg:mm): 02:00
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 560 kcal
Składniki:
1 szt kurczaka
sól
pieprz biały
1 łyżeczka pieprzu czarnego -- ziarenka
2 listki liści laurowych
15 dag ryżu
1 pęczek włoszczyzny
1 szt papryki czerwonej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka bulionu drobiowego -- instant
Przygotowanie:
Ryż ugotuj na sypko. Kurczaka opłucz, włóż do garnka. Dodaj przyprawy. Wlej 1,5 litra osolonej wody. Gotuj pod przykryciem 1,5 godziny. Włoszczyznę i paprykę pokrój na duże kawałki, a paprykę w grubą kostkę. Kurczaka wyjmij z garnka. Mięso oddziel od skóry i kości, pokrój na kawałeczki. Do wywaru dodaj bulion oraz koncentrat pomidorowy. Włóż warzywa gotuj około 30 minut. Potem wrzuć do garnka ryż i mięso. Całość zagotuj. Potrawkę przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Do góry




Kopiowanie zabronione