Jedz smacznie i zdrowo
CIASTA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Migotka

Czas przyrządzania (gg:mm): 02:20
Ilość porcji: 12
Kaloryczość 1 porcji: 140 kcal
Składniki:
CIASTO:
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
12 łyżek mleka
1 łyżeczka sody
1 szt jajka
4 łyżki kakao
MASA:
5 szklanek mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 kostka margaryny
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i uformować z nich 5 kwadratowych placków. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Oba rodzaje mąki wymieszać w jednej szklance zimnego mleka. Masę tę dodać do zagotowanej reszty mleka. Powstały budyń schłodzić i utrzeć z margaryną. Przełożyć nim placki, ozdobić je bitą śmietaną i drobnymi cukierkami.

Do góry

Pyszotka

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Ilość porcji: 15
Kaloryczość 1 porcji: 468 kcal
Składniki:
CIASTO:
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
5 szt jajka
sól
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
2 łyżki śmietany kwaśnej
KREM:
3 szt jajka
3 1/2 łyżki cukru
1 szklanka mleka - gorące
1/2 kostki margaryn
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto (dodać tylko żółtka, białka odłożyć) i podzielone na dwie części włożyć do lodówki na godzinę. Wyłożyć blachę pergaminem - tak, aby wystawały rogi. Położyć pierwszą część ciasta, posmarować je powidłami i posypać wiórkami kokosowymi. Do piany z 4 białek dodać niepełną szklankę cukru i razem ubić. Nałożyć na powidła. Pianę posypać migdałami, orzechami i wiórkami. Tak samo postępować z drugą częścią ciasta. Piec w temperaturze 180'C około godziny. Przygotować krem: utrzeć 3 żółtka z cukrem, dodać mąkę. Wlać na gotujące się mleko, podgotować, aż zrobi się budyń. Margarynę utrzeć, dodając zimny budyń. Na jednym placku rozsmarować krem i przyłożyć drugim plackiem.

Do góry

Serowa wieża

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Ilość porcji: 12
Kaloryczość 1 porcji: 430 kcal
Składniki:
SPÓD:
1 paczka biszkopta
3 łyżki margaryn
cukier waniliowy
MASA:
1/2 kg sera białego - mielony
1 szklanka jogurtu naturalnego
cytryna
4 łyżki cukru pudru
1/4 l śmietany - 30%
2 łyżki żelatyny
1/2 kg truskawek
DEKORACJA:
marcepanowe płatki
maleńkie cukierki
Przygotowanie:
Biszkopty skruszyć lub zemleć, połączyć z miękką margaryną i cukrem waniliowym. Wyłożyć tym spód tortownicy. Biały ser zmiksować z jogurtem i dwiema łyżkami cukru pudru. Do masy serowej dodać startą skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Żelatynę rozpuścic w czterech łyżkach wrzątku. Smietanę ubić z pozostałym cukrem pudrem. Połowę zachować do dekoracji, a połowę delikatnie połączyć z masą serową. Jedną trzecią masy serowej wyłożyć do tortownicy, na niej ułożyć część truskawek, resztę przekroić na połówki, pozostawiając do dekoracji. Przykryć pozostałą masą, udekorować płatkami marcepanowymi i połówkami truskawek, posypać cukiereczkami. Odstawić do lodówki na około 2 godziny

Do góry

Śmietanowiec

Ilość porcji: 12
Kaloryczość 1 porcji: 370 kcal
Składniki:
1 szklanka cukru
4 szt jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach arakowy
1 łyżka octu
MASA:
1/2 litra śmietany kwaśnej
3 szt galaretki - czerwona, zielona, cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny - czubata
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Ubić pianę z białek. Ubijając, dodawać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zapach. Wyłożyć na wysmarowaną blachę, upiec. Każdą z galaretek rozpuścić w gorącej wodzie, wylać na talerze. Poczekać aż czerwona i zielona galaretka zastygną. Natomiast galaretkę żółtą ostudzić, płynną dodać do śmietanki wymieszanej z cukrem pudrem. Galaretki czerwoną i zieloną pokroić w kostkę, dodać do masy śmietanowej. Poczekać aż całość lekko stężeje. Przekroić biszkopt na kilka krążków. Każdy krążek posmarować masą. Na wierzchu ułożyć warstwę śmietany. Na koniec udekorować.

Do góry

Tulipan

Czas przyrządzania (gg:mm): 02:10
Ilość porcji: 15
Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal
Składniki:
CIASTO:
9 szt białka
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 1/2 szklanki mąki
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 szt żółtka
2 łyżki mąki
1 łyżka kakao
kisiel wiśniowy
3 łyżki maku - suchy
MASA:
1/2 litra śmietany - gęsta 30%
2 opakowania śnieżki
5 szt galaretek -- różne kolory
Przygotowanie:
Białka ubić przy pomocy robota na pianę. Gdy będzie ubita, dodać cukier waniliowy, i cukier, mąkę z proszkiem i olej. Wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na cztery równe części, wylać na talerze i do każdej dodać:
do 1 - żółtka i dwie łyżki mąki,
do 2 - łyżkę kakao,
do 3 - kisiel wiśniowy
do 4 - 3 łyżki suchego maku.
Kłaść po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce. Na blasze powstaną kręgi ciasta, podobne do tulipana. Piec 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ostygnie, przekroić je wzdłuż na dwie części i przełożyć masą.
Masa: 2galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wylać na talerze, poczekać aż zastygnie, pokroić w kostkę. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzić. Nie powinna zgęstnieć. Śmietanę ubić ze śnieżką i dodać płynną galaretkę. Do masy dołożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Wymieszać. Na ciasto wlać masę, przykryć ciastem. Ozdobić galaretkami.

Do góry

pociąg

Pociąg

Składniki:
50 dag mąki
1 kostka masła
4 szt żółtek
5 łyżek śmietany
1 opakowanie masła - na krem
2 szt żółtek - na krem
10 dag cukru pudru - na krem
1 tabliczka czekolady - na krem
1 opakowanie cukru waniliowego - na krem
16 szt herbatników - okrągłych, dekoracja
3 łyżki lukru - do dekoracji
3 łyżki bitej śmietany - do dekoracji
małe owoce - do dekoracji
cukiereczki - do dekoracji
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć jena godzinę do lodówki, po czym rozwałkować i upiec w piekarniku nagrzanym do 200st. C. Z wystudzonego ciasta wykroić lokomotywę oraz 3 wagoniki (każdy powinien składać się z 2 prostokątów). Żóltka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo do masła i dalej ucierać na puch. Czekoladę rozpuścić, wystudzić, dodać do kremu. Zmiksować. Przełożyć prostokątny kremem czekoladowym, ustawić cały pociąg na torach z folii aluminiowej. Posmarować go resztą kremu, przykleić koła z herbatników, udekorować lukrem, owocami, owocami i cukiereczkami. Tuż przed podaniem można posadzić na wagonikach żelatynowe misie i ludziki.

Do góry

Ciasteczka sezamowe

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:20
Kuchnia: koreańska
Ilość porcji: 15
Składniki:
20 dag mąki krupczatki
4 dag cukru
10 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska
1 szczypta soli
1/4 szklanki ziarna sezamowego - plus 2 szczypty do przybrania.
Przygotowanie:
1) Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
2) Do miski wkładamy masło i rozcieramy je widelcem. Dosypujemy cukier - rozcierając w dalszym ciągu. Następnie całe jajko i ziarno sezamowe.
3) Teraz do maślanej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie skladniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze.
4) Blat osypujemy lekko mąką i z ciasta formujemy wałek o przekroju 5 - 6 cm. Delikatnie przenosimy go na folię aluminiową i wkładamy do lodówki dla schłodzenia. Układamy je równo - jest bardzo miękki i podatny na odkształcenia.
5) Gdy ciasto zrobi się twarde (ok. 1 godz) kroimy je na plasterki grubości 0,5 - 0,7 cm. Lekko rozpłaszczamy dłonią. Z proporcji tej powinno wyjść ok. 15 sztuk. Na wierzch każdego kawałka wciskamy ziarno sezamowe. Staramy się wykonywać to wszystko szybko - bo ciasto szybko mięknie i zaczyna kleić się do rąk. Układamy ciastka od razu na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do naprawdę dobrze ogrzanego piekarnika. Po 15 min. powinny być ładnie, na złoto upieczone.
6) Po chwili stygnięcia zdejmujemy je z blachy.
Jak podawać?
Na ładnym talerzyku. Pełną harmonię smaku poczujecie, gdy podacie je z herbatą imbirową. Wariacje:
1 - Można dodać jednak cukier puder zamiast normalnego - bo kryształki cukru mogą się od spodu delikatnie przypalać.
2 - Zamiana mąki krupczatki na makę razową.
3 - Zmniejszenie średnicy wałka z 6 do ok 2 - 3 cm.

Do góry

Lipskie skowronki

Składniki:
CIASTO:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki wody
100 g masła - lub margaryna
14 łyżeczek dżemu malinowego
MASA:
80 g masła
125 g cukru
sól - szczypta
1 szt jajka
1 szt białka
100 g mąki pszennej
125 g migdałów - siekane
2 krople aromatu migdałowego
4 łyżki mleka
3 łyżki rumu
1 szt żółtka
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, wodę i masło. Wszystkie składniki wyrobić mikserem ustawionym najpierw na niskie, a potem na maksymalne obroty, po czym zagnieść głądkie ciasto, wstawić do lodówki na 20 - 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć 14 lekko natłuszczonych foremek do babeczek (średnica u dołu 4 cm, u góry 8 cm, wysokość 3 - 4 cm), do każdej foremki wyłożonej ciastem nałożyć 1 łyżeczkę dżemu malinowego.
Masa:
Masło utrzećz cukrem, solą, jajkiem i białkiem. Dodać mąkę, siekane migdały, olejek mogdałowy, mleko i rum. Całość wymieszać, nałożyć masę do foremek, każdą przybrać rozetką ciasta, Żółtko rozprowadzić z mlekiem, posmarować babeczki. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 - 200 *C ( w piekarniku z termoobiegiem 160 - 170 *C).
Rada:
Jeśłi nie mamy foremek do babeczek, możemy użyć foremek z pergaminu, złożonych po dwie.

Do góry

Kantyczka

Kaloryczość 1 porcji: 395 kcal
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 kostki margaryn
8 szt jajek
2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 paczki biszkoptów - okrągłych
dżem morelowy - lub malinowy
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku. Wspać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 części. Do 1 dodać kakako, do 2 mak, do 3 mąkę (2łyżki). Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Pic w temp. 180 st. C do czasu, aż się zrumieni. Upieczone ciasto polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Do góry

  





Kopiowanie zabronione