Jedz smacznie i zdrowo CIASTA |
|
MigotkaCzas przyrządzania (gg:mm): 02:20Ilość porcji: 12 Kaloryczość 1 porcji: 140 kcal Składniki: CIASTO: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki masła 12 łyżek mleka 1 łyżeczka sody 1 szt jajka 4 łyżki kakao MASA: 5 szklanek mleka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 kostka margaryny 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i uformować z nich 5 kwadratowych placków. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Oba rodzaje mąki wymieszać w jednej szklance zimnego mleka. Masę tę dodać do zagotowanej reszty mleka. Powstały budyń schłodzić i utrzeć z margaryną. Przełożyć nim placki, ozdobić je bitą śmietaną i drobnymi cukierkami. PyszotkaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50Ilość porcji: 15 Kaloryczość 1 porcji: 468 kcal Składniki: CIASTO: 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 5 szt jajka sól 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2 łyżki śmietany kwaśnej KREM: 3 szt jajka 3 1/2 łyżki cukru 1 szklanka mleka - gorące 1/2 kostki margaryn Przygotowanie: Zagnieść ciasto (dodać tylko żółtka, białka odłożyć) i podzielone na dwie części włożyć do lodówki na godzinę. Wyłożyć blachę pergaminem - tak, aby wystawały rogi. Położyć pierwszą część ciasta, posmarować je powidłami i posypać wiórkami kokosowymi. Do piany z 4 białek dodać niepełną szklankę cukru i razem ubić. Nałożyć na powidła. Pianę posypać migdałami, orzechami i wiórkami. Tak samo postępować z drugą częścią ciasta. Piec w temperaturze 180'C około godziny. Przygotować krem: utrzeć 3 żółtka z cukrem, dodać mąkę. Wlać na gotujące się mleko, podgotować, aż zrobi się budyń. Margarynę utrzeć, dodając zimny budyń. Na jednym placku rozsmarować krem i przyłożyć drugim plackiem. Serowa wieżaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50Ilość porcji: 12 Kaloryczość 1 porcji: 430 kcal Składniki: SPÓD: 1 paczka biszkopta 3 łyżki margaryn cukier waniliowy MASA: 1/2 kg sera białego - mielony 1 szklanka jogurtu naturalnego cytryna 4 łyżki cukru pudru 1/4 l śmietany - 30% 2 łyżki żelatyny 1/2 kg truskawek DEKORACJA: marcepanowe płatki maleńkie cukierki Przygotowanie: Biszkopty skruszyć lub zemleć, połączyć z miękką margaryną i cukrem waniliowym. Wyłożyć tym spód tortownicy. Biały ser zmiksować z jogurtem i dwiema łyżkami cukru pudru. Do masy serowej dodać startą skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Żelatynę rozpuścic w czterech łyżkach wrzątku. Smietanę ubić z pozostałym cukrem pudrem. Połowę zachować do dekoracji, a połowę delikatnie połączyć z masą serową. Jedną trzecią masy serowej wyłożyć do tortownicy, na niej ułożyć część truskawek, resztę przekroić na połówki, pozostawiając do dekoracji. Przykryć pozostałą masą, udekorować płatkami marcepanowymi i połówkami truskawek, posypać cukiereczkami. Odstawić do lodówki na około 2 godziny ŚmietanowiecIlość porcji: 12Kaloryczość 1 porcji: 370 kcal Składniki: 1 szklanka cukru 4 szt jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach arakowy 1 łyżka octu MASA: 1/2 litra śmietany kwaśnej 3 szt galaretki - czerwona, zielona, cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny - czubata 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Ubić pianę z białek. Ubijając, dodawać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zapach. Wyłożyć na wysmarowaną blachę, upiec. Każdą z galaretek rozpuścić w gorącej wodzie, wylać na talerze. Poczekać aż czerwona i zielona galaretka zastygną. Natomiast galaretkę żółtą ostudzić, płynną dodać do śmietanki wymieszanej z cukrem pudrem. Galaretki czerwoną i zieloną pokroić w kostkę, dodać do masy śmietanowej. Poczekać aż całość lekko stężeje. Przekroić biszkopt na kilka krążków. Każdy krążek posmarować masą. Na wierzchu ułożyć warstwę śmietany. Na koniec udekorować. TulipanCzas przyrządzania (gg:mm): 02:10Ilość porcji: 15 Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal Składniki: CIASTO: 9 szt białka 1 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 1/2 szklanki mąki cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 szt żółtka 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao kisiel wiśniowy 3 łyżki maku - suchy MASA: 1/2 litra śmietany - gęsta 30% 2 opakowania śnieżki 5 szt galaretek -- różne kolory Przygotowanie: Białka ubić przy pomocy robota na pianę. Gdy będzie ubita, dodać cukier waniliowy, i cukier, mąkę z proszkiem i olej. Wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na cztery równe części, wylać na talerze i do każdej dodać: do 1 - żółtka i dwie łyżki mąki, do 2 - łyżkę kakao, do 3 - kisiel wiśniowy do 4 - 3 łyżki suchego maku. Kłaść po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce. Na blasze powstaną kręgi ciasta, podobne do tulipana. Piec 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ostygnie, przekroić je wzdłuż na dwie części i przełożyć masą. Masa: 2galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wylać na talerze, poczekać aż zastygnie, pokroić w kostkę. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzić. Nie powinna zgęstnieć. Śmietanę ubić ze śnieżką i dodać płynną galaretkę. Do masy dołożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Wymieszać. Na ciasto wlać masę, przykryć ciastem. Ozdobić galaretkami. PociągSkładniki:50 dag mąki 1 kostka masła 4 szt żółtek 5 łyżek śmietany 1 opakowanie masła - na krem 2 szt żółtek - na krem 10 dag cukru pudru - na krem 1 tabliczka czekolady - na krem 1 opakowanie cukru waniliowego - na krem 16 szt herbatników - okrągłych, dekoracja 3 łyżki lukru - do dekoracji 3 łyżki bitej śmietany - do dekoracji małe owoce - do dekoracji cukiereczki - do dekoracji Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć jena godzinę do lodówki, po czym rozwałkować i upiec w piekarniku nagrzanym do 200st. C. Z wystudzonego ciasta wykroić lokomotywę oraz 3 wagoniki (każdy powinien składać się z 2 prostokątów). Żóltka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo do masła i dalej ucierać na puch. Czekoladę rozpuścić, wystudzić, dodać do kremu. Zmiksować. Przełożyć prostokątny kremem czekoladowym, ustawić cały pociąg na torach z folii aluminiowej. Posmarować go resztą kremu, przykleić koła z herbatników, udekorować lukrem, owocami, owocami i cukiereczkami. Tuż przed podaniem można posadzić na wagonikach żelatynowe misie i ludziki. Ciasteczka sezamoweCzas przyrządzania (gg:mm): 01:20Kuchnia: koreańska Ilość porcji: 15 Składniki: 20 dag mąki krupczatki 4 dag cukru 10 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 szczypta soli 1/4 szklanki ziarna sezamowego - plus 2 szczypty do przybrania. Przygotowanie: 1) Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 2) Do miski wkładamy masło i rozcieramy je widelcem. Dosypujemy cukier - rozcierając w dalszym ciągu. Następnie całe jajko i ziarno sezamowe. 3) Teraz do maślanej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie skladniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze. 4) Blat osypujemy lekko mąką i z ciasta formujemy wałek o przekroju 5 - 6 cm. Delikatnie przenosimy go na folię aluminiową i wkładamy do lodówki dla schłodzenia. Układamy je równo - jest bardzo miękki i podatny na odkształcenia. 5) Gdy ciasto zrobi się twarde (ok. 1 godz) kroimy je na plasterki grubości 0,5 - 0,7 cm. Lekko rozpłaszczamy dłonią. Z proporcji tej powinno wyjść ok. 15 sztuk. Na wierzch każdego kawałka wciskamy ziarno sezamowe. Staramy się wykonywać to wszystko szybko - bo ciasto szybko mięknie i zaczyna kleić się do rąk. Układamy ciastka od razu na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do naprawdę dobrze ogrzanego piekarnika. Po 15 min. powinny być ładnie, na złoto upieczone. 6) Po chwili stygnięcia zdejmujemy je z blachy. Jak podawać? Na ładnym talerzyku. Pełną harmonię smaku poczujecie, gdy podacie je z herbatą imbirową. Wariacje: 1 - Można dodać jednak cukier puder zamiast normalnego - bo kryształki cukru mogą się od spodu delikatnie przypalać. 2 - Zamiana mąki krupczatki na makę razową. 3 - Zmniejszenie średnicy wałka z 6 do ok 2 - 3 cm. Lipskie skowronkiSkładniki:CIASTO: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki wody 100 g masła - lub margaryna 14 łyżeczek dżemu malinowego MASA: 80 g masła 125 g cukru sól - szczypta 1 szt jajka 1 szt białka 100 g mąki pszennej 125 g migdałów - siekane 2 krople aromatu migdałowego 4 łyżki mleka 3 łyżki rumu 1 szt żółtka 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, wodę i masło. Wszystkie składniki wyrobić mikserem ustawionym najpierw na niskie, a potem na maksymalne obroty, po czym zagnieść głądkie ciasto, wstawić do lodówki na 20 - 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć 14 lekko natłuszczonych foremek do babeczek (średnica u dołu 4 cm, u góry 8 cm, wysokość 3 - 4 cm), do każdej foremki wyłożonej ciastem nałożyć 1 łyżeczkę dżemu malinowego. Masa: Masło utrzećz cukrem, solą, jajkiem i białkiem. Dodać mąkę, siekane migdały, olejek mogdałowy, mleko i rum. Całość wymieszać, nałożyć masę do foremek, każdą przybrać rozetką ciasta, Żółtko rozprowadzić z mlekiem, posmarować babeczki. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 - 200 *C ( w piekarniku z termoobiegiem 160 - 170 *C). Rada: Jeśłi nie mamy foremek do babeczek, możemy użyć foremek z pergaminu, złożonych po dwie. KantyczkaKaloryczość 1 porcji: 395 kcalSkładniki: 2 1/2 szklanki mąki 1 1/2 kostki margaryn 8 szt jajek 2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 paczki biszkoptów - okrągłych dżem morelowy - lub malinowy Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku. Wspać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 części. Do 1 dodać kakako, do 2 mak, do 3 mąkę (2łyżki). Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Pic w temp. 180 st. C do czasu, aż się zrumieni. Upieczone ciasto polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
|
|