Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!



Strony z przepisami







10  11  12  13  14  15  16  17 




Świąteczny żur

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal
Wartość energetyczna:
Całość : 1120 kcal
1 porcja: 280 kcal
Składniki:
1 opakowanie żurku
200 g bekonu
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżki chrzanu
200 g sera białego
2 szt jajek -- ugotować na twardo, obrać
Przygotowanie:
Bekon lub chudy boczek podzielić, gotować w 3 szklankach wody (ok. 30 minut). Żurek rozprowadzić w 1 szklance zimnej wody, dodać do wywaru. Zagotować. Doprawić śmietaną i chrzanem. Ser pokroić w dużą kostkę, jajka w ćwiartki i dodać do wrzącego żuru (nie gotować !).
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Do góry

Tykwiennik

Kuchnia: białoruska
Składniki:
60 dag dyni
12 dag sadła wieprzowego
1 szt cebuli
1/2 szklanki śmietany
1 szt selera
kminek
sól
zielenina
Przygotowanie:
Dynie umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, włożyć do rondla i zalać wodą, dodać sól i gotować. Gdy dynia jest prawie miękka dodać pokrojony seler, podsmażonę cebulę i roztarte z kminkiem sadło wieprzowe. Gotować ok. 15 - 20 minut. Gotowe danie polać śmietana i posypać zieleniną. Podawać z razowym chlebem.

Do góry

Ucha rybacka

Kuchnia: białoruska
Składniki:
40 dag ryb
2 szt ziemniaków
1 szt marchwi
1 szt selera
2 szt cebul
sól,
pieprz
1 1/2 litra wody
Przygotowanie:
Rybę sprawić, umyć i włożyć do rondla z wodą. Zagotować. Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler, cebulę. Szybko doprowadzić do wrzenia, popieprzyć, posolić po czym dogotować na małym ogniu.

Do góry

Wereszczaka

Kuchnia: białoruska
Składniki:
20 dag słoniny
3 łyżki mąki
1 szklanka wody
1/4 szklanki zakwasu chlebowego
2 szt cebul
1 szt selera
sól
Przygotowanie:
Do rondla wlać wodę i zakwas chlebowy i doprowadzić do wrzenia. Mąkę podsmażyć na patelni (bez tłuszczu) i gdy będzie złota rozprowadzić ją lekko wodą poczym wlać do wrzącej wody z zakwasem. Gotować ok. 5 minut. Słoninę pokroić w kostkę, cebulę i seler na wiórki. Słoninę usmażyć z cebulą i selerem po czym przełożyć do rondla. Posolić i dokładnie wymieszać i wstawić na 5 - 10 minut do nagrzanego piekarnika.

Do góry

Węgierska zupa gulaszowa

Czas przyrządzania (gg:mm): 04:00
Ilość porcji: 4
Składniki:
1/2 kg wołowiny
włoszczyzna
3 szt cebul
5 szt ziemniaków
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
papryka ostra -- w proszku
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Z mięsa i włoszczyzny ugotować rosół. Gdy mięso będzie miękkie, przecedzić rosół i dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Cebulę obrać, posiekać dość grubo, zasmażyć na maśle. Gdy cebula jest już zasmażona dodać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę. Dodać do niej paprykę (do smaku - jak kto lubi) i zagotować z zupą. Mięso pokroić w kostkę, dodać do zupy. Zagotować i podawać.

Do góry

Wiosenna botwinka

Wiosenna botwinka

Czas przyrządzania (gg:mm): 02:30
Przygotowanie: ok.1 h
Gotowanie: ok.1,5 h
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 pęczek botwiny
1 szt marchwi
1 szt pietruszki
1 szt selera
ziemniak -- kilka
4 szt jajek
1 szt kości wieprzowej
sól,
pieprz
przyprawa
sok z cytryny
śmietana -- ewentualnie
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy kość wieprzową (najlepiej ze schabu) i po zagotowaniu odszumowujemy wywar.
Teraz kroimy na drobno marchew, pietruszkę i seler. Wrzucamy do garnka razem z listkiem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego.
Botwinkę dokładnie płuczemy i kroimy, niezbyt drobno.To tez wędruje do garnka. A kiedy już wszystko jest miękkie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do zup oraz sokiem z cytryny (lub 1 łyżeczka octu).
Opcjonalnie dodajemy śmietanę.
W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i robimy z nich piure. Gotujemy również jajka i kroimy na ćwiartki.
Teraz wystarczy podać. Na talerzu kładziemy ziemniaki i jajko i zalewamy botwinką, albo ziemniaki podajemy osobno a botwinkę z jajkiem w bulionówkach.

Do góry

Zalewajka z kiełbasą

Składniki:
6 szt ziemniaków
1 szt cebuli
1 kawałek kiełbasy
barszcz biały
1 szt liścia laurowego
vegeta
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Do wrzącej wody wrzucamy liść laurowy, obraną cebulę, kiełbasę, sól i trochę Vegety. Gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki , gdy będą już miękkie doprawiamy jeszcze trochę Vegetą. Dolewamy biały barszcz, który rozprawiamy z wywarem. Dodajemy na sam koniec pieprz i wszystko zagotowujemy.

Do góry

Zapiekana zupa serowa

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Czas przyrządzania: 15 min.
Czas oczekiwania: 15 min
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 381 kcal
Wartość energetyczna:
całość: 2284 kcal
1 potcja: 381 kcal
Składniki:
2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego
500 g sera żółtego -- startego
2 szklanki mleka
4 łyżki masła
2 szt cebul -- 200 g
1 łyżka mąki
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Rosól przygotować w 1 litrze wodwrzącej wody. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać mąkę i smażyć ok. 2 minuty. Stopniowo dolewać rosół. Gotować 10 minut często mieszając. Wlać mleko, doprawić solą i pieprzem, połączyć z serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut. Podawać z grzankami. Wartość energetyczna: całość: 2284 kcal 1 potcja: 381 kcal

Do góry

Zielona zupa z groszku

Zielona zupa z groszku

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
200 g boczku
1 1/2 litra bulionu
2 szt cebul
olej -- do smażenia
1 główka sałaty
sól,
pieprz
1 kg groszku zielonego -- może być mrożony lub z puszki
Groszkowa zupa jest autentycznie zielona. Listki sałaty traktujemy w niej jako obiekt do smażenia, więc spokojnie można je kroić nożem. Do tego zielonego, aksamitnego kremu można wymyślić fajny sposób serwowania, żeby kolorystycznie wszystko pasowało. Zupa wygląda ślicznie i smakuje super. Przygotowanie:
Pokrój boczek w cienkie paseczki.
Cebulę pokrój w piórka.
Na głębokiej patelni podsmaż na oleju boczek i cebulę.
Oderwij liście sałaty, dokładnie je umyj i wysusz. Pokrój sałatę i wrzuć na patelnię z cebulą i boczkiem.
Dodaj groszek, bulion i gotuj całość do momentu, kiedy groszek będzie miękki. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem
Ostudź zupę, a następnie ją zmiksuj.
Podgrzej całość na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Do góry

10  11  12  13  14  15  16  17 



Kopiowanie zabronione