Jedz smacznie i zdrowo ZUPY |
|
Świąteczny żurCzas przyrządzania (gg:mm): 00:45Czas przygotowania: 15 minut Czas oczekiwania: 30 minut Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal Wartość energetyczna: Całość : 1120 kcal 1 porcja: 280 kcal Składniki: 1 opakowanie żurku 200 g bekonu 2 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżki chrzanu 200 g sera białego 2 szt jajek -- ugotować na twardo, obrać Przygotowanie: Bekon lub chudy boczek podzielić, gotować w 3 szklankach wody (ok. 30 minut). Żurek rozprowadzić w 1 szklance zimnej wody, dodać do wywaru. Zagotować. Doprawić śmietaną i chrzanem. Ser pokroić w dużą kostkę, jajka w ćwiartki i dodać do wrzącego żuru (nie gotować !). Podawać z ziemniakami lub pieczywem. TykwiennikKuchnia: białoruskaSkładniki: 60 dag dyni 12 dag sadła wieprzowego 1 szt cebuli 1/2 szklanki śmietany 1 szt selera kminek sól zielenina Przygotowanie: Dynie umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, włożyć do rondla i zalać wodą, dodać sól i gotować. Gdy dynia jest prawie miękka dodać pokrojony seler, podsmażonę cebulę i roztarte z kminkiem sadło wieprzowe. Gotować ok. 15 - 20 minut. Gotowe danie polać śmietana i posypać zieleniną. Podawać z razowym chlebem. Ucha rybackaKuchnia: białoruskaSkładniki: 40 dag ryb 2 szt ziemniaków 1 szt marchwi 1 szt selera 2 szt cebul sól, pieprz 1 1/2 litra wody Przygotowanie: Rybę sprawić, umyć i włożyć do rondla z wodą. Zagotować. Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler, cebulę. Szybko doprowadzić do wrzenia, popieprzyć, posolić po czym dogotować na małym ogniu. WereszczakaKuchnia: białoruskaSkładniki: 20 dag słoniny 3 łyżki mąki 1 szklanka wody 1/4 szklanki zakwasu chlebowego 2 szt cebul 1 szt selera sól Przygotowanie: Do rondla wlać wodę i zakwas chlebowy i doprowadzić do wrzenia. Mąkę podsmażyć na patelni (bez tłuszczu) i gdy będzie złota rozprowadzić ją lekko wodą poczym wlać do wrzącej wody z zakwasem. Gotować ok. 5 minut. Słoninę pokroić w kostkę, cebulę i seler na wiórki. Słoninę usmażyć z cebulą i selerem po czym przełożyć do rondla. Posolić i dokładnie wymieszać i wstawić na 5 - 10 minut do nagrzanego piekarnika. Węgierska zupa gulaszowaCzas przyrządzania (gg:mm): 04:00Ilość porcji: 4 Składniki: 1/2 kg wołowiny włoszczyzna 3 szt cebul 5 szt ziemniaków 1 łyżka mąki 2 łyżki masła papryka ostra -- w proszku liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu czarnego Przygotowanie: Z mięsa i włoszczyzny ugotować rosół. Gdy mięso będzie miękkie, przecedzić rosół i dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Cebulę obrać, posiekać dość grubo, zasmażyć na maśle. Gdy cebula jest już zasmażona dodać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę. Dodać do niej paprykę (do smaku - jak kto lubi) i zagotować z zupą. Mięso pokroić w kostkę, dodać do zupy. Zagotować i podawać. Wiosenna botwinkaCzas przyrządzania (gg:mm): 02:30 Przygotowanie: ok.1 h Gotowanie: ok.1,5 h Ilość porcji: 4 Składniki: 1 pęczek botwiny 1 szt marchwi 1 szt pietruszki 1 szt selera ziemniak -- kilka 4 szt jajek 1 szt kości wieprzowej sól, pieprz przyprawa sok z cytryny śmietana -- ewentualnie Przygotowanie: Do garnka wrzucamy kość wieprzową (najlepiej ze schabu) i po zagotowaniu odszumowujemy wywar. Teraz kroimy na drobno marchew, pietruszkę i seler. Wrzucamy do garnka razem z listkiem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Botwinkę dokładnie płuczemy i kroimy, niezbyt drobno.To tez wędruje do garnka. A kiedy już wszystko jest miękkie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do zup oraz sokiem z cytryny (lub 1 łyżeczka octu). Opcjonalnie dodajemy śmietanę. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i robimy z nich piure. Gotujemy również jajka i kroimy na ćwiartki. Teraz wystarczy podać. Na talerzu kładziemy ziemniaki i jajko i zalewamy botwinką, albo ziemniaki podajemy osobno a botwinkę z jajkiem w bulionówkach. Zalewajka z kiełbasąSkładniki:6 szt ziemniaków 1 szt cebuli 1 kawałek kiełbasy barszcz biały 1 szt liścia laurowego vegeta sól, pieprz Przygotowanie: Do wrzącej wody wrzucamy liść laurowy, obraną cebulę, kiełbasę, sól i trochę Vegety. Gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki , gdy będą już miękkie doprawiamy jeszcze trochę Vegetą. Dolewamy biały barszcz, który rozprawiamy z wywarem. Dodajemy na sam koniec pieprz i wszystko zagotowujemy. Zapiekana zupa serowaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Czas przyrządzania: 15 min. Czas oczekiwania: 15 min Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 381 kcal Wartość energetyczna: całość: 2284 kcal 1 potcja: 381 kcal Składniki: 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego 500 g sera żółtego -- startego 2 szklanki mleka 4 łyżki masła 2 szt cebul -- 200 g 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Rosól przygotować w 1 litrze wodwrzącej wody. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać mąkę i smażyć ok. 2 minuty. Stopniowo dolewać rosół. Gotować 10 minut często mieszając. Wlać mleko, doprawić solą i pieprzem, połączyć z serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut. Podawać z grzankami. Wartość energetyczna: całość: 2284 kcal 1 potcja: 381 kcal Zielona zupa z groszkuCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30 Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 min. Składniki: 200 g boczku 1 1/2 litra bulionu 2 szt cebul olej -- do smażenia 1 główka sałaty sól, pieprz 1 kg groszku zielonego -- może być mrożony lub z puszki Groszkowa zupa jest autentycznie zielona. Listki sałaty traktujemy w niej jako obiekt do smażenia, więc spokojnie można je kroić nożem. Do tego zielonego, aksamitnego kremu można wymyślić fajny sposób serwowania, żeby kolorystycznie wszystko pasowało. Zupa wygląda ślicznie i smakuje super. Przygotowanie: Pokrój boczek w cienkie paseczki. Cebulę pokrój w piórka. Na głębokiej patelni podsmaż na oleju boczek i cebulę. Oderwij liście sałaty, dokładnie je umyj i wysusz. Pokrój sałatę i wrzuć na patelnię z cebulą i boczkiem. Dodaj groszek, bulion i gotuj całość do momentu, kiedy groszek będzie miękki. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem Ostudź zupę, a następnie ją zmiksuj. Podgrzej całość na małym ogniu, aż zgęstnieje.
|
|