Jedz smacznie i zdrowo ZUPY |
|
Krem z marchewki z mikrofalówkiCzas przyrządzania (gg:mm): 00:35 Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 18 minut Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 550 kcal Składniki: 3 szt marchewek 2 szt ziemniaków 1 szt cebuli 1 plaster boczku wędzonego 3 szklanki bulionu warzywnego -- z kostki 4 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 1 łyżeczka natki pietruszki -- posiekana 1 łyżeczka szczypiorku -- posiekać 1 szt bagietki 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Warzywa, boczek, łyżkę masła włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią do mikrofalowania, dusić 10 minut (750 W). Wlać bulion, przyprawić i mikrofalować 5 min. Przestudzić, dodać śmietanę, zmiksować, wstawić do mikrofali na minutę (750 W). Przelać do talerzy, posypać zieleniną. Bagietkę przekroić wzdłuż, pokroić na kawałki dł. 10 cm. Czosnek obrać, wycisnąć, wymieszać z resztą masła, posmarować kawałki bagietki, mikrofalować 2 minuty (600 W). Podawać do zupy. Krem ze świeżych ogórkówCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50Ilość porcji: 4 Składniki: 60 dag ogórków -- świeże 2 kostki bulionu drobiowego 1 szt cebuli 6 szt ziemniaków 1 szklanka śmietany -- 18 % 2 szt żółtek 2 łyżki masła sól pieprz biały Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy ogórki i dusimy 10 min. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do 2 l wrzącej wody. Dodajemy kostki bulionowe, solimy, pieprzymy i gotujemy 10 min. Dodajemy połowę uduszonych ogórków i gotujemy jeszcze 10 min. Zestawiamy zupę z ognia, lekko przestudzamy i miksujemy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, wlewamy do niej kilka łyżek zupy, energicznie mieszamy, wlewamy do garnka z zupą, mieszając i zagotowujemy. Rozkładamy do talerzy pozostałą połowę uduszonych ogórków i zalewamy zupą - możemy podać ją z groszkiem ptysiowym albo grzankami z bułki. Kroacka zupa fasolowaSkładniki:25 dag fasoli -- biała 2 szt cebul -- duże 3 dag smalcu 1 litr bulionu 4 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietany -- kwaśnej sól Przygotowanie: Fasolę umyć i namoczyć - w zimnej, przegotowanej wodzie -poprzedniego dnia. Ugotować w wodzie, w której się moczyła. Gdy będzie zupełnie miękka, przetrzeć przez sito. Na patelni stopić smalec i zrumienić na nim drobno pokrajaną cebulę na złotobrązowo. Wsypać mąkę mieszając i nie przestając mieszać zrumienić na brąz. Przetartą fasolę przełożyć do dużego garnka, wlać do niej zasmażkę z mąki, dodać 1 l bulionu lub rosołu pozostałego np. po ugotowaniu szynki lub innej wędzonki. Gotować 1 godzinę. Śmietanę z niedużą ilością pieprzu wlać do zupy, podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Podawać bardzo gorącą. Do zupy można podać grzanki z chleba. Krupnik 1Składniki:2 szklanki rosołu -- z kurczaka skrzydełka z kurczaka 1/2 pęczka włoszczyzny 3 szt grzybów suszonych 10 dag kaszy jęczmiennej 25 dag ziemniaków 2 łyżki masła 3 gałązki kopru sól, pieprz Przygotowanie: Skrzydełka opłukać, oczyścić. Rosół oraz 1,5 l wody wlać do garnka, dodać grzyby, skrzydełka i kaszę. Gotować 30 minut na bardzo małym ogniu, uważając by zupa nie wykipiała. Warzywa umyć, obrać, opłukać. Włoszczyznę pokroić, dodać do krupniku. Dodać masło. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, wrzucić do krupniku, posolić i gotować do miękkości. Koperek umyć, posiekać. Zupę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać koperkiem. Krupnik 2Składniki:1/2 kg wołowiny 3 szt marchwi 2 szt pietruszki 1/2 szt selerów 4 szt ziemniaków -- średnie 2 łyżki kaszy -- czubate 1 ząbek czosnku por 1 gałązka lubczyka liść bobkowy grzyb suszony -- kawałek natka pietruszki -- posiekanej drobno Przygotowanie: Do 2 l wody włożyć około 1/2 kg mięsa wołowego lub 3 - 4 skrzydełka kurczaka. Gdy się zagotuje dodać pokrojone w talarki : 3 marchwie, 2 pietruszki, 1/2 selera. Dorzucić 1 listek bobkowy, kawałek suszonego grzybka, ząbek czosnku, niedużego pora i gałązkę lubczyku. Gdy wszystko się zagotuje dodać pokrajane w kostkę 3 - 4 średnie ziemniaki i 2 kopiaste łyżki kaszy perłowej . Gotować około 15 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wsypać drobno usiekaną zieloną pietruszkę i wlać do wazy. Podawać najlepiej ze świeżym chlebem wiejskim. Krupnik 3Kuchnia: białoruskaSkładniki: 4 szt ziemniaków 1 szklanka kaszy jaglanej 80 dag słoniny 3 szt cebul 1 szt pietruszki liść laurowy sól zielona pietruszka koperek 1 1/2 litra wody Przygotowanie: Kasze przemyć a później wsypać do garnka z osolona wrzącą wodą. Gotować tak długo aż kasza będzie półmiękka. Następnie włożyć do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Słoninę pokroić w kostkę a cebule w wiórki i usmażyć razem. Na 10 minut przed końcem gotowania przełożyć słoninę z cebulą do kaszy. Dodać liść laurowy i utarta pietruszkę. Po ugotowaniu posypać zieleniną. (c) Agnieszka Krokowska Krupnik na mlekuSkładniki:1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 litr wody 1 1/4 litra mleka sól Przygotowanie: Kaszę wymieszać z zimną wodą i ugotować, ciągle mieszając. Wlać mleko i przegotować razem z kaszą. W niektórych okolicach, zwłaszcza na Podlasiu, wsypywano szklankę kaszy do wrzącej wody, gotowano do miękkości, po czym zalewano surowym mlekiem i podawano osoloną lub przysłodzoną po zupie kwaśnej i po mięsie zamiast kompotu. Krupnik z ziemniakamiSkładniki:4 szt ziemniaków 1 szklanka kaszy jęczmiennej 10 dag słoniny 1 szt cebuli 1 szt liścia laurowego zielenina sól 2 litry wody 1 szt marchwi 1 szt pietruszki Przygotowanie: Wsypać kaszę do wrzącej osolonej wody i gotować, aż będzie półmiękka. Następnie dodać pokrajane w kostkę ziemniaki. Słoninę pokrajać w drobne kawałki i usmażyć z rozdrobnioną cebulą, dodać do zupy. Gotowy krupnik posypać pokrajaną zieleniną. Krupnik ten często gotuje się również na wywarze z kości. Kwaśnica z żeberkiemCzas przyrządzania (gg:mm): 01:00 Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 570 kcal Składniki: 1/2 kg żeberek wędzonych włoszczyzna 1/2 kg kapusty kwaszonej 1/2 kg ziemniaków ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, oczyścić. Żeberka pokroić na kawałki, zalać 1 litrem wody, zagotować. Włożyć włoszczyznę, przyprawy, ugotować do miękkości. Osobno ugotować kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wywar połączyć z kapustą i ziemniakami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Lekka zupa z kaszy manny z mikrofalówkiCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 70 kcal Składniki: 2 szt pora 2 łyżki kaszy mannej 6 szt skrzydełek z kurczaka -- ok. 20 dkg sól, pieprz 1 łyżka śmietany 3 łyżki kukurydzy -- z puszki 1 strąk papryki czerwonej Przygotowanie: Skrzydełka opłukać, włożyć do wysokiego naczynia, zalać litrem wody, mikrofalować 9 min (600 W), wyjąć. Pory oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Do wywaru wrzucić pory, gotować jeszcze 2 minuty (750 W). Kaszę mannę dodać do zupy, wymieszać, mikrofalować 2 minuty (750 W). Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Wraz z kukurydzą i śmietaną dodać do zupy ok. 15 sekund przed końcem mikrofalowania. Mięso obrać z kości, dodać do zupy. Całość przyprawić pieprzem i solą.
|
|