Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!



Strony z przepisami







10  11  12  13  14  15  16  17 




Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Składniki:
1 1/2 litra rosół z wołowiny -- lub z kuraczaka
20 dag szczawiu
75 dag ziemniaków
20 dag kiełbas
4 szt jajek -- na twardo
1/2 szklanki śmietany -- gęstej
1 łyżka masła
zielenina
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone ziemniaki włożyć do wrzącego rosołu i ugotować. Szczaw umyć, posiekać, udusić w maśle, posolić. Do rosołu dodać szczaw, pokrojoną kiełbasę, wlać śmietanę. Gotować 5 minut na małym ogniu. Jaja obrać, pokroić w kostkę, włożyć na talerze, zalać gorącą zupą, posypać zieleniną.

Do góry

Żur wigilijny

Żur wigilijny

Składniki:
marchew
pietruszka
seler naciowy -- pół
10 dag mąka żytnia pytlowa -- na zakwas
2 ząbki czosnku
10 dag mąka żytnia razowa -- na zakwas
skórka razowego chleba -- na zakwas
Przygotowanie:
Składniki zakwasu zalać w słoju litrem przegotowanej wody, przełożyć gazą i zostawić na kilka dni w temp pokojowej. Z warzyw i grzybów ugotować litr wywaru, lekko posolić i przelać przez sito. Dodać litr zakwasu i zagotować. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Do góry

Żur z kiełbasą

Żur z kiełbasą

Składniki:
1 1/2 szklanki żytni żurek
4 szt ziemniaków
30 dag kiełbas
1 kostka bulion wołowy
1/2 szklanki śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka majeranku
2 szt listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać 6-7 szklankami zimnej wody. Dodać bulion, pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać vegetę, roztarty z solą czosnek, listki, ziele angielskie i żurek przecedzony przez gęste sito. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Śmietanę zahartować, mieszając z kilkoma łyżkami gorącego żuru, po czym dodać do zupy. Zagotować. Żurek można podawać z cząstkami jaj na twardo.

Do góry

Żurek na skrzydełku

Żurek na skrzydełku

Kaloryczość 1 porcji: 105 kcal
Składniki:
włoszczyzna
1 szt skrzydło kurczaka
1 szklanka żur -- dobrze ukwaszonego
1 szt cebuli -- duża
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany -- 12%
2 szt jajek
1 łyżka jarzynki
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól,
pieprz
majeranek
koper włoski
Przygotowanie:
Z oczyszczonej włoszczyzny i skrzydełka ugotować niepełny litr wywaru. Przecedzić, dodać opieczoną nad ogniem cebulę, zmiażdzony czosnek, żur i przyprawy. Gotować kilka minut. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do żurku, zagotować. Ugotowane jaja obrać, pokroić w ćwiartki. Marchew z włoszczyzny pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzach cząstki jej i ,marchew, zalać żurkiem, posypać zieleniną.

Do góry

Aromatyczny rosół z makaronem

Aromatyczny rosół z makaronem

Czas przyrządzania (gg:mm): 02:20
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 460 kcal
Składniki:
1 1/5 kg kurczaka
2 szt marchwi
1 szt pietruszki
1 szt cebuli
1 szt liścia laurowego
1/2 szt pora
25 dag makaronu
2 szt goździków
2 łyżki natki pietruszki -- drobno posiekać
1 łyżka bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zalać ok. 2 l zimnej wody. Zagotować, zdjąć szumowiny i gotować 1 godzinę. Marchewki i pietruszkę obrać. Por oczyścić. Cebulę obrać, naszpikować goździkami. Warzywa wrzucić do wywaru, dodać listek laurowy i Warzywny koncentrat smakowy WINIARY, gotować 1 godzinę. Makaron (np. wstążki) ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Kurczaka wyjąć, mięso obrać z kości, pokroić w kawałki. Rosół przecedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, wraz z mięsem włożyć do rosołu. Ewentualnie przyprawić odrobiną soli. Rosół posypać natką, podawać z makaronem.
Uwagi smakoszy.
Do rosołu jednak najlepiej pasuje makaron nitki.

Do góry

Azjatycka zupa z kapustą pekińską

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Składniki:
40 dag fasolki szparagowej
2 szt pomidorów
1 1/2 litra bulionu
15 dag makaronu -- nitki
2 ząbki czosnku
6 gałązek bazylii
3 łyżki oleju
sól, pieprz
2 łyżki sera żółtego -- startego
Przygotowanie:
Fasolkę umyć i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a miąższ pokroić na kawałki. Zagotować bulion, wrzucić warzywa. Gotować 20 minut. Wrzucić makaron i gotować ok. 5 - 7 minut. Czosnek obrać i miażdżyć. Bazylię posiekać, wraz z czosnkiem zmieszać z olejem i 2 łyżkami zupy, wlać do wywaru. Zupę nalewać do talerzy, przyprawić solą i pieprzem, posypać startym serem.

Do góry

10  11  12  13  14  15  16  17 



Kopiowanie zabronione