Jedz smacznie i zdrowo ZUPY |
|
Zupa szczawiowaSkładniki: 1 1/2 litra rosół z wołowiny -- lub z kuraczaka 20 dag szczawiu 75 dag ziemniaków 20 dag kiełbas 4 szt jajek -- na twardo 1/2 szklanki śmietany -- gęstej 1 łyżka masła zielenina sól, pieprz Przygotowanie: Obrane i pokrojone ziemniaki włożyć do wrzącego rosołu i ugotować. Szczaw umyć, posiekać, udusić w maśle, posolić. Do rosołu dodać szczaw, pokrojoną kiełbasę, wlać śmietanę. Gotować 5 minut na małym ogniu. Jaja obrać, pokroić w kostkę, włożyć na talerze, zalać gorącą zupą, posypać zieleniną. Żur wigilijnySkładniki: marchew pietruszka seler naciowy -- pół 10 dag mąka żytnia pytlowa -- na zakwas 2 ząbki czosnku 10 dag mąka żytnia razowa -- na zakwas skórka razowego chleba -- na zakwas Przygotowanie: Składniki zakwasu zalać w słoju litrem przegotowanej wody, przełożyć gazą i zostawić na kilka dni w temp pokojowej. Z warzyw i grzybów ugotować litr wywaru, lekko posolić i przelać przez sito. Dodać litr zakwasu i zagotować. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Żur z kiełbasąSkładniki: 1 1/2 szklanki żytni żurek 4 szt ziemniaków 30 dag kiełbas 1 kostka bulion wołowy 1/2 szklanki śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka majeranku 2 szt listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać 6-7 szklankami zimnej wody. Dodać bulion, pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać vegetę, roztarty z solą czosnek, listki, ziele angielskie i żurek przecedzony przez gęste sito. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Śmietanę zahartować, mieszając z kilkoma łyżkami gorącego żuru, po czym dodać do zupy. Zagotować. Żurek można podawać z cząstkami jaj na twardo. Żurek na skrzydełkuKaloryczość 1 porcji: 105 kcal Składniki: włoszczyzna 1 szt skrzydło kurczaka 1 szklanka żur -- dobrze ukwaszonego 1 szt cebuli -- duża 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany -- 12% 2 szt jajek 1 łyżka jarzynki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz majeranek koper włoski Przygotowanie: Z oczyszczonej włoszczyzny i skrzydełka ugotować niepełny litr wywaru. Przecedzić, dodać opieczoną nad ogniem cebulę, zmiażdzony czosnek, żur i przyprawy. Gotować kilka minut. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do żurku, zagotować. Ugotowane jaja obrać, pokroić w ćwiartki. Marchew z włoszczyzny pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzach cząstki jej i ,marchew, zalać żurkiem, posypać zieleniną. Aromatyczny rosół z makaronemCzas przyrządzania (gg:mm): 02:20 Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 460 kcal Składniki: 1 1/5 kg kurczaka 2 szt marchwi 1 szt pietruszki 1 szt cebuli 1 szt liścia laurowego 1/2 szt pora 25 dag makaronu 2 szt goździków 2 łyżki natki pietruszki -- drobno posiekać 1 łyżka bulionu warzywnego Przygotowanie: Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zalać ok. 2 l zimnej wody. Zagotować, zdjąć szumowiny i gotować 1 godzinę. Marchewki i pietruszkę obrać. Por oczyścić. Cebulę obrać, naszpikować goździkami. Warzywa wrzucić do wywaru, dodać listek laurowy i Warzywny koncentrat smakowy WINIARY, gotować 1 godzinę. Makaron (np. wstążki) ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Kurczaka wyjąć, mięso obrać z kości, pokroić w kawałki. Rosół przecedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, wraz z mięsem włożyć do rosołu. Ewentualnie przyprawić odrobiną soli. Rosół posypać natką, podawać z makaronem. Uwagi smakoszy. Do rosołu jednak najlepiej pasuje makaron nitki. Azjatycka zupa z kapustą pekińskąCzas przyrządzania (gg:mm): 00:45Składniki: 40 dag fasolki szparagowej 2 szt pomidorów 1 1/2 litra bulionu 15 dag makaronu -- nitki 2 ząbki czosnku 6 gałązek bazylii 3 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki sera żółtego -- startego Przygotowanie: Fasolkę umyć i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a miąższ pokroić na kawałki. Zagotować bulion, wrzucić warzywa. Gotować 20 minut. Wrzucić makaron i gotować ok. 5 - 7 minut. Czosnek obrać i miażdżyć. Bazylię posiekać, wraz z czosnkiem zmieszać z olejem i 2 łyżkami zupy, wlać do wywaru. Zupę nalewać do talerzy, przyprawić solą i pieprzem, posypać startym serem.
|
|