Jedz smacznie i zdrowo ZUPY |
|
Zupa fasolowa BablevesKuchnia: węgierskaSkładniki: 300 g fasoli -- sucha 3 litry rosołu sól 1 ząbek czosnku 200 g marchwi 100 g pietruszki 100 g mąki 100 g smalcu 60 g cebul papryka -- mielona Przygotowanie: Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Po namoczeniu ugotować ją w rosole i dodać zmiażdżony czosnek i sól. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanej na półmiękko fasoli, razem dalej gotować. Z mąki i smalcu przygotować jasnobrązową zasmażkę, dodać drobno posiekaną cebulę, mieloną paprykę i rozprowadzić zimną wodą. Zagotować zasmażkę, wlać do zupy i gotować całość jeszcze kilka minut. Zupa fasolowa JokaiaCzas przyrządzania (gg:mm): 01:00Składniki: 50 dag boczku wędzonego 10 dag kiełbas 2 szt marchwi 2 szt pietruszki 1 szt cebuli 2 ząbki czosnku 25 dag fasoli 4 dag smalcu 6 dag mąki 1 szklanka śmietany papryka słodka -- w proszku sól, pieprz cukier natka pietruszki Przygotowanie: Wędzonkę ugotować w 1,5 l wody. Namoczoną uprzednio fasolę gotować w drugim naczyniu. Gdy zmięknie dolać wodę, w której gotowała się wędzonka. Mięso zaś odłożyć by stygło. Dodać pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę. Przygotować na smalcu zasmażkę z posiekaną i zrumienioną cebulą, natką pietruszki i sproszkowaną czerwoną papryką. Dodać czuszkę, zalać wodą i gotować 10 min. Teraz pokroić wędzonkę, dodać podsmażoną na rumiano kiełbasę pokrojoną w plasterki i wszystko wrzucić do naczynia z fasolą. Wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, a także odrobiną cukru. Zupa grochowaSkładniki:1/2 litra grochu 1 szt marchewki -- duża 3 szt ziemniaków -- duże 1/2 kg żeberek wędzonych 25 dag boczku wędzonego 25 dag kiełbasy zwyczajnej 2 ząbki czosnku 1 szt cebuli -- mała 1 łyżka majeranku sól Przygotowanie: Groch zalać wodą i odstawić do napęcznienia na noc. Następnego dnia zalać groch wrzątkiem i gotować do miękkości. W drugim garnku zalać żeberka 2 l zimnej wody, ugotować wywar, dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy jarzyny miękkie - dodać ugotowany i częściowo roztarty groch. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę - w pólplasterki, boczek stopić na patelni, dodać kiełbasę i cebulę. Chwilę przesmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać do zupy. Doprawić do smaku majerankiem oraz czosnkiem roztartym z solą. . Do zupy podaję zazwyczaj grzanki krajane w kostkę. Zupa gulaszowaSkładniki:25 dag wołowiny bez kości 10 dag cebul 1 ząbek czosnku sól 1 kg ziemniaka 2 szt pomidorów 1 strączek papryki słodkiej papryka ostra -- w proszku 5 dag smalcu Przygotowanie: Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na smalcu, dosypać (po przestudzeniu patelni) sproszkowaną paprykę, a następnie podsmażyć umytą i pokrojoną w kostkę wołowinę. Dodać drobno posiekany czosnek, obrane ze skórki pomidory, posolić i zalać wodą tak by zawartość garnka wystawała. Posolić do smaku. Dusić na wolnym ogniu uzupełniając wodę. Gdy mięso prawie miękkie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Teraz zalać tak by wszystko zniknęło pod wodą. Doprawić solą i ostrą papryką do smaku. Gdy ziemniaki zmiękną podawać z czerwonym wytrawnym winem. Zupa gulaszowa 1Składniki:60 dag wołowiny bez kości 60 dag ziemniaków -- pokroić w kosteczkę 20 dag słoniny 2 dag mąki 10 dag cebul 3 ząbki czosnku 1 szt papryki -- duża sól pieprz czarny -- mielony majeranek kminek gałka muszkatołowa papryka ostra -- mielona Przygotowanie: Wołowinę ze słoniną podsmażyć. Z ziemniaków, papryki (duża papryka surowa lub konserwowa) i cebuli ugotować wywar. Dodać kminek. Wywarem zalać mięso. Gotować do miękkości mięsa, a pod koniec gotowania dodać pozostałe przyprawy. Zupa jagodowaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30 Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 460 kcal Składniki: 40 dag jagód 15 dag cukru 20 dag makaronu Przygotowanie: 1. Jagody przebrać, opłukać. Zagotować 1 l wody, wrzucić jagody, gotować kilka minut do momentu, aż się rozgotują. Ostudzić, zmiksować. Wsypać cukier, wymieszać. 2. Makaron, np. szerokie wstążki, ugotować w dużej ilości osolonej wody wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Rozłożyć na talerzach, zalać zupą. Zupa jarzynowo-koperkowaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50Ilość porcji: 4 Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 2 szt pietruszki 1 kawałek selera 2 szt pora 6 szt ziemniaków 1 szklanka śmietany -- 18 % 2 łyżki masła 2 szt żółtek 1 łyżeczka vegety pieprz -- kilka ziaren 1 szt liścia laurowego sól 1 pęczek koperku -- posiekanego 3 szt marchewek Przygotowanie: Włoszczyznę (2 - 3 marchewki), czyścimy, myjemy, drobno kroimy i wkładamy do 2 litrów wrzącej wody. Dodajemy liść laurowy, pieprz oraz vegetę i gotujemy 30 min. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15 min. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkiem, dolewamy do niej kilka łyżek wywaru, energicznie mieszamy i wlewamy do zupy. Dodajemy masło, przyprawiamy solą i gotujemy jeszcze minutę. Zupę podajemy obficie posypaną koperkiem Zupa kapitańskaCzas przyrządzania (gg:mm): 00:30Ilość porcji: 6 Składniki: 1 łyżka oliwy 1 szt cebuli -- pokroić w kostkę 1/2 szt papryk czerwonych -- pokroić w kostkę 4 ząbki czosnku -- posiekać 4 szt udek z kurczaka -- pokroić na duże kawałki 1 łyżka curry 1 łyżeczka imbiru -- startego 3/4 łyżeczki papryk ostrych 4 szklanki rosołu z kury 2 szklanki pomidorów w puszce 1 szt jabłka -- kwaskowate 1/3 szklanki makaronu -- drobny np. gwiazdki 2 łyżki rodzynek kolendra -- posiekana jogurt Przygotowanie: Podobno przepis na te zupe przywiozl ze swoich podrozy ktorys z kapitanow morskich plywajacych na dalekich szlakach w pierwszych latach XIXw. Lekko pikantna i aromatyczna, nawet dzieci jedza ja ze smakiem. W sporym rondlu rozgrzac oliwe, dodac cebule, papryke i czosnek i sauté, az beda miekkie okolo 5 minut. Dodac pokrojone mieso, curry, imbir i pokruszona papryke, mieszac wszystko razem okolo 2 minut. Dodac rosol, pomidory i jablko, zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac okolo 20 minut. Dodac orzo i rodzynki i gotowaj jeszcze przez chwile, az orzo bedzie miekkie, okolo 8 minut. Przyprawic zupe sola i pieprzem.Podawac posypana kolendra i z kleksem jogurtu. Dodatkowe informacje: Mozna zrobic tez z filetami z kurczaka, lub mieszanym miesem. Ja jeszcze dodaje mala puszeczke odsaczonej kukurydzy. Uwaga: Udka z kurczaka bez skory i kosci, pokrojone w spore kawalki. Imbir świeży Pokruszonej ostrej, suchej papryki Zupa katalońskaIlość porcji: 4Składniki: 60 dag polędwicy 10 dag kiełbas 50 dag ziemniaków 50 dag marchewek -- średnie 60 dag pomidorów -- duże 3 ząbki czosnku 2 szt cebul 4 szklanki bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek 4 szt liści laurowych sól pieprz biały Przygotowanie: Sparzone pomidory, obieramy ze skórki i po oddzieleniu środków z pestkami miąższ kroimy w kostkę. Mięso i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę zaś w drobne plasterki. Cebule kroimy w ćwierć-talarki, zaś czosnek przeciskamy przez wyciskarkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej mięso do uzyskania złotobrązowego koloru. Następnie przekładamy mięso do miseczki, posypujemy solą, pieprzem i odstawiamy pod przykryciem. Na tym samym oleju podsmażamy wszystkie warzywa. W drugim garnku przygotowujemy bulion i wrzącym zalewamy warzywa. Dodajemy mięso i listki laurowe, następnie całość gotujemy na średnim ogniu jakieś 30 min bez pokrywki. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę mocno czosnkową kiełbasę. Na końcu pozostaje już tylko doprawienie zupy do smaku. Zupa klasztornaSkładniki:25 dag fasoli 2 szt marchewek 1 szt selera -- mały 2 szt cebul 1 strączek czuszki 3 szt pomidorów 1/4 szklanki oliwy 3 listki mięty 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę lub soczewicę przebrać, opłukać i namoczyć na noc w zimnej wodzie (3 litry) i w tej samej wodzie gotować na słabym ogniu. Drobno pokrajać marchew, seler, cebulę, czuszkę, wymieszać z oliwą i włożyć do garnka z fasolą, aby gotowały się razem. Na 15 - 20 minut przed zdjęciem z ognia dodać do zupy obrane ze skórki i pokrajane pomidory, listki mięty, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
|
|