Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!



Strony z przepisami







10  11  12  13  14  15  16  17 




Zupa fasolowa Bableves

Kuchnia: węgierska
Składniki:
300 g fasoli -- sucha
3 litry rosołu
sól
1 ząbek czosnku
200 g marchwi
100 g pietruszki
100 g mąki
100 g smalcu
60 g cebul
papryka -- mielona
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Po namoczeniu ugotować ją w rosole i dodać zmiażdżony czosnek i sól. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanej na półmiękko fasoli, razem dalej gotować. Z mąki i smalcu przygotować jasnobrązową zasmażkę, dodać drobno posiekaną cebulę, mieloną paprykę i rozprowadzić zimną wodą. Zagotować zasmażkę, wlać do zupy i gotować całość jeszcze kilka minut.

Do góry

Zupa fasolowa Jokaia

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Składniki:
50 dag boczku wędzonego
10 dag kiełbas
2 szt marchwi
2 szt pietruszki
1 szt cebuli
2 ząbki czosnku
25 dag fasoli
4 dag smalcu
6 dag mąki
1 szklanka śmietany
papryka słodka -- w proszku
sól,
pieprz
cukier
natka pietruszki
Przygotowanie:
Wędzonkę ugotować w 1,5 l wody. Namoczoną uprzednio fasolę gotować w drugim naczyniu. Gdy zmięknie dolać wodę, w której gotowała się wędzonka. Mięso zaś odłożyć by stygło. Dodać pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę. Przygotować na smalcu zasmażkę z posiekaną i zrumienioną cebulą, natką pietruszki i sproszkowaną czerwoną papryką. Dodać czuszkę, zalać wodą i gotować 10 min. Teraz pokroić wędzonkę, dodać podsmażoną na rumiano kiełbasę pokrojoną w plasterki i wszystko wrzucić do naczynia z fasolą. Wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, a także odrobiną cukru.

Do góry

Zupa grochowa

Składniki:
1/2 litra grochu
1 szt marchewki -- duża
3 szt ziemniaków -- duże
1/2 kg żeberek wędzonych
25 dag boczku wędzonego
25 dag kiełbasy zwyczajnej
2 ząbki czosnku
1 szt cebuli -- mała
1 łyżka majeranku
sól
Przygotowanie:
Groch zalać wodą i odstawić do napęcznienia na noc. Następnego dnia zalać groch wrzątkiem i gotować do miękkości. W drugim garnku zalać żeberka 2 l zimnej wody, ugotować wywar, dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy jarzyny miękkie - dodać ugotowany i częściowo roztarty groch. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę - w pólplasterki, boczek stopić na patelni, dodać kiełbasę i cebulę. Chwilę przesmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać do zupy. Doprawić do smaku majerankiem oraz czosnkiem roztartym z solą. . Do zupy podaję zazwyczaj grzanki krajane w kostkę.

Do góry

Zupa gulaszowa

Składniki:
25 dag wołowiny bez kości
10 dag cebul
1 ząbek czosnku
sól
1 kg ziemniaka
2 szt pomidorów
1 strączek papryki słodkiej
papryka ostra -- w proszku
5 dag smalcu
Przygotowanie:
Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na smalcu, dosypać (po przestudzeniu patelni) sproszkowaną paprykę, a następnie podsmażyć umytą i pokrojoną w kostkę wołowinę. Dodać drobno posiekany czosnek, obrane ze skórki pomidory, posolić i zalać wodą tak by zawartość garnka wystawała. Posolić do smaku. Dusić na wolnym ogniu uzupełniając wodę. Gdy mięso prawie miękkie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Teraz zalać tak by wszystko zniknęło pod wodą. Doprawić solą i ostrą papryką do smaku. Gdy ziemniaki zmiękną podawać z czerwonym wytrawnym winem.

Do góry

Zupa gulaszowa 1

Składniki:
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków -- pokroić w kosteczkę
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebul
3 ząbki czosnku
1 szt papryki -- duża
sól
pieprz czarny -- mielony
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra -- mielona
Przygotowanie:
Wołowinę ze słoniną podsmażyć. Z ziemniaków, papryki (duża papryka surowa lub konserwowa) i cebuli ugotować wywar. Dodać kminek. Wywarem zalać mięso. Gotować do miękkości mięsa, a pod koniec gotowania dodać pozostałe przyprawy.

Do góry

Zupa jagodowa

Zupa jagodowa

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 460 kcal
Składniki:
40 dag jagód
15 dag cukru
20 dag makaronu
Przygotowanie:
1. Jagody przebrać, opłukać. Zagotować 1 l wody, wrzucić jagody, gotować kilka minut do momentu, aż się rozgotują. Ostudzić, zmiksować. Wsypać cukier, wymieszać.
2. Makaron, np. szerokie wstążki, ugotować w dużej ilości osolonej wody wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Rozłożyć na talerzach, zalać zupą.

Do góry

Zupa jarzynowo-koperkowa

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 pęczek włoszczyzny
2 szt pietruszki
1 kawałek selera
2 szt pora
6 szt ziemniaków
1 szklanka śmietany -- 18 %
2 łyżki masła
2 szt żółtek
1 łyżeczka vegety
pieprz -- kilka ziaren
1 szt liścia laurowego
sól
1 pęczek koperku -- posiekanego
3 szt marchewek
Przygotowanie:
Włoszczyznę (2 - 3 marchewki), czyścimy, myjemy, drobno kroimy i wkładamy do 2 litrów wrzącej wody. Dodajemy liść laurowy, pieprz oraz vegetę i gotujemy 30 min. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15 min. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkiem, dolewamy do niej kilka łyżek wywaru, energicznie mieszamy i wlewamy do zupy. Dodajemy masło, przyprawiamy solą i gotujemy jeszcze minutę. Zupę podajemy obficie posypaną koperkiem

Do góry

Zupa kapitańska

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Ilość porcji: 6
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 szt cebuli -- pokroić w kostkę
1/2 szt papryk czerwonych -- pokroić w kostkę
4 ząbki czosnku -- posiekać
4 szt udek z kurczaka -- pokroić na duże kawałki
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru -- startego
3/4 łyżeczki papryk ostrych
4 szklanki rosołu z kury
2 szklanki pomidorów w puszce
1 szt jabłka -- kwaskowate
1/3 szklanki makaronu -- drobny np. gwiazdki
2 łyżki rodzynek
kolendra -- posiekana
jogurt
Przygotowanie:
Podobno przepis na te zupe przywiozl ze swoich podrozy ktorys z kapitanow morskich plywajacych na dalekich szlakach w pierwszych latach XIXw. Lekko pikantna i aromatyczna, nawet dzieci jedza ja ze smakiem. W sporym rondlu rozgrzac oliwe, dodac cebule, papryke i czosnek i sauté, az beda miekkie okolo 5 minut. Dodac pokrojone mieso, curry, imbir i pokruszona papryke, mieszac wszystko razem okolo 2 minut. Dodac rosol, pomidory i jablko, zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac okolo 20 minut. Dodac orzo i rodzynki i gotowaj jeszcze przez chwile, az orzo bedzie miekkie, okolo 8 minut. Przyprawic zupe sola i pieprzem.Podawac posypana kolendra i z kleksem jogurtu. Dodatkowe informacje: Mozna zrobic tez z filetami z kurczaka, lub mieszanym miesem. Ja jeszcze dodaje mala puszeczke odsaczonej kukurydzy.
Uwaga:
Udka z kurczaka bez skory i kosci, pokrojone w spore kawalki.
Imbir świeży
Pokruszonej ostrej, suchej papryki

Do góry

Zupa katalońska

Ilość porcji: 4
Składniki:
60 dag polędwicy
10 dag kiełbas
50 dag ziemniaków
50 dag marchewek -- średnie
60 dag pomidorów -- duże
3 ząbki czosnku
2 szt cebul
4 szklanki bulionu
3 łyżki oliwy z oliwek
4 szt liści laurowych
sól
pieprz biały
Przygotowanie:
Sparzone pomidory, obieramy ze skórki i po oddzieleniu środków z pestkami miąższ kroimy w kostkę. Mięso i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę zaś w drobne plasterki. Cebule kroimy w ćwierć-talarki, zaś czosnek przeciskamy przez wyciskarkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej mięso do uzyskania złotobrązowego koloru. Następnie przekładamy mięso do miseczki, posypujemy solą, pieprzem i odstawiamy pod przykryciem. Na tym samym oleju podsmażamy wszystkie warzywa. W drugim garnku przygotowujemy bulion i wrzącym zalewamy warzywa. Dodajemy mięso i listki laurowe, następnie całość gotujemy na średnim ogniu jakieś 30 min bez pokrywki. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę mocno czosnkową kiełbasę. Na końcu pozostaje już tylko doprawienie zupy do smaku.

Do góry

Zupa klasztorna

Składniki:
25 dag fasoli
2 szt marchewek
1 szt selera -- mały
2 szt cebul
1 strączek czuszki
3 szt pomidorów
1/4 szklanki oliwy
3 listki mięty
1 pęczek natki pietruszki
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Fasolę lub soczewicę przebrać, opłukać i namoczyć na noc w zimnej wodzie (3 litry) i w tej samej wodzie gotować na słabym ogniu. Drobno pokrajać marchew, seler, cebulę, czuszkę, wymieszać z oliwą i włożyć do garnka z fasolą, aby gotowały się razem. Na 15 - 20 minut przed zdjęciem z ognia dodać do zupy obrane ze skórki i pokrajane pomidory, listki mięty, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Do góry

10  11  12  13  14  15  16  17 



Kopiowanie zabronione