Jedz smacznie i zdrowo ZUPY MLECZNE |
|
Zupa nicSkładniki:Dla 4 osób 6 jajek 20 dag cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5 litra mleka 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotować, wlać kilka łyżek do utartych żółtek i rozmieszać. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka, aż zupa zgęstnieje, nie gotować. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i kłaść łyżką na gotującą się wodę. Zagotować pod przykryciem, wyjąć pianki i połączyć je z przygotowaną zupą, ostudzić. Zupa czekoladowa z orzechamiSkładniki:Dla 3 osób 10 dag czekolady gorzkiej 0,5 litra mleka 500 ml śmietanki 10 dag cukru 4 żółtka 5 dag kakao 3 łyżki likieru 125 ml śmitanki kremówki 15 dag orzechów Przygotowanie: Czekoladę położyć na patelni, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 4 minuty. Miękką czekoladę utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mleka. W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić kakao. Dobrze rozbić,Dbrze rozbić, zagotować. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać. Żółtka ubić, powoli wlewać do gorącej zupy. Ubijać trzepaczką by się żółtka nie ścieły. Pod koniec wlać likier, wymieszać, ostudzić, wtawić do lodówki. Orzech grubo posiekać, ubić kremówkę. Zupę przybrać orzechami i bitą śmietaną. Z miodem i brzoskwiniamiSkładniki:Dla 2 osób 0,5 litra mleka 1 szklanka płatków kukurydzianych miód brzoskwinia Przygotowanie: Płatki zalać ciepłym mlekiem. Posłodzić do smaku miodem. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie kawałki świeżej brzoskwini. Z truskawkamiSkładniki:Dla 1 osoby 0,5 litra mleka 1 bułka szczypta cukru kilka truskawek Przygotowanie: Mleko zagotować. Bułkę poszarpać na kawałki i zalać mlekiem. Doprawić do smaku cukrem. Dodać truskawki.
|
|