Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY MLECZNE

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami











Zupa nic

Składniki:
Dla 4 osób
6 jajek
20 dag cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 litra mleka
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotować, wlać kilka łyżek do utartych żółtek i rozmieszać. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka, aż zupa zgęstnieje, nie gotować. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i kłaść łyżką na gotującą się wodę. Zagotować pod przykryciem, wyjąć pianki i połączyć je z przygotowaną zupą, ostudzić.

Do góry


Zupa czekoladowa z orzechami

Składniki:
Dla 3 osób
10 dag czekolady gorzkiej
0,5 litra mleka
500 ml śmietanki
10 dag cukru
4 żółtka
5 dag kakao
3 łyżki likieru
125 ml śmitanki kremówki
15 dag orzechów
Przygotowanie:
Czekoladę położyć na patelni, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 4 minuty. Miękką czekoladę utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mleka. W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić kakao. Dobrze rozbić,Dbrze rozbić, zagotować. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać. Żółtka ubić, powoli wlewać do gorącej zupy. Ubijać trzepaczką by się żółtka nie ścieły. Pod koniec wlać likier, wymieszać, ostudzić, wtawić do lodówki. Orzech grubo posiekać, ubić kremówkę. Zupę przybrać orzechami i bitą śmietaną.

Do góry


Z miodem i brzoskwiniami

Składniki:
Dla 2 osób
0,5 litra mleka
1 szklanka płatków kukurydzianych
miód
brzoskwinia
Przygotowanie:
Płatki zalać ciepłym mlekiem. Posłodzić do smaku miodem. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie kawałki świeżej brzoskwini.

Do góry


Z truskawkami

Składniki:
Dla 1 osoby
0,5 litra mleka
1 bułka
szczypta cukru
kilka truskawek
Przygotowanie:
Mleko zagotować. Bułkę poszarpać na kawałki i zalać mlekiem. Doprawić do smaku cukrem. Dodać truskawki.
Do góry




Kopiowanie zabronione