Jedz smacznie i zdrowo ZUPY MLECZNE |
|
KokosankaSkładniki:2 szt cebuli dymki 1 strączek chili 1 kawałek imbiru 1 szklanka bulionu 1,5kg filetów rybnych 1 szklanka owoców morza 1/2 szklanki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 cytryna 2 łyżki kolendry 1,5 szklanki mleka kokosowego Przygotowanie: Dymkę pokroimy w kostkę, imbir obieramy i siekamy, chili płuczemy i usówamy pestki, następnie siekamy. Gotujemy mleko kokosowe przez 10 minut, dodajemy bulion, cebule, chili i imbir. Rybę i owoce morza kroimy na kawałki, dodajemy do zupy i wlewamy sos rybny. Przyprawiamy do smaku currem. Gotujemy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i dekorujemy posiekaną kolendrą. Francuskie kluseczki na mlekuSkładniki:Dla 2 osób 3 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy rozpuszczone masło z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę oraz pianę sztywno ubitą z bialek i szczyptą soli. Ręcznie zagniatamy ciasto, obsypujemy mąką aby się nie kleiło i robimy z niego bardzo cienkie wałeczki, mniej więcej grubości słomki. Mleko wlewamy do garnka i do gotującego się wrzucamy kluseczki. Zupę mleczną przyprawiamy solą. ChłodnikSkładniki:Dla 4 osób 1 pierś kurczaka (pieczona) 1 litr maślanki 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 dojrzałe pomidory 1 ogórek 2 jajka gotowane na twardo 1 szklanka posiekanej zieleniny biały pieprz sól Przygotowanie: Mięso kurczaka pozbawić skórki i posiekać. Jajka obrać ze skorupek i pokroić. Pomidory pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Składniki włożyć do wazy, oprószyć solą oraz pieprzem. Ogórek obrać oraz utrzeć i wymieszać z maślanką wymieszaną ze śmietaną. Po czym wlewamy do wazy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, posypać zieleniną i podawać nie dłużej niż 5 minut po przygotowaniu. Chłodnik litewski na kwaśnym mleku z botwinkąSkładniki:Dla 5 osób 2,5 litra zsiadłego mleka 2 łyżki szczypiorku 30 dag botwiny 4 łyżki zielonego koperku 2 buraki ćwikłowe 5 szt liści ćwikłowych szczypta soli 1 łyżka cukru 1/2 łyżki octu 1 szklanka śmietany pasteryzowanej 2 ogórki kiszone 2 jajka Przygotowanie: Botwikę oczyścić, pokroić drobno, zalać 1/2 litra wody, lekko zakwasić, ugotować i ostudzić. Ogórki poszatkować, szczypiorek pokroić. Jajka ugotować na twardo, obrać i grubo pokroić. Kwaśne mleko rozmącić, dodać zimną botwinkę razem z wywarem, jajka, ogórki i zieleninę, sól i cukier do smaku. Na końcu dodać śmietanę
|
|