Jedz smacznie i zdrowo
ZUPY MLECZNE

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami











Kokosanka

Składniki:
2 szt cebuli dymki
1 strączek chili
1 kawałek imbiru
1 szklanka bulionu
1,5kg filetów rybnych
1 szklanka owoców morza
1/2 szklanki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru brązowego
1 cytryna
2 łyżki kolendry
1,5 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Dymkę pokroimy w kostkę, imbir obieramy i siekamy, chili płuczemy i usówamy pestki, następnie siekamy. Gotujemy mleko kokosowe przez 10 minut, dodajemy bulion, cebule, chili i imbir. Rybę i owoce morza kroimy na kawałki, dodajemy do zupy i wlewamy sos rybny. Przyprawiamy do smaku currem. Gotujemy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i dekorujemy posiekaną kolendrą.

Do góry


Francuskie kluseczki na mleku

Składniki:
Dla 2 osób
3 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy rozpuszczone masło z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę oraz pianę sztywno ubitą z bialek i szczyptą soli. Ręcznie zagniatamy ciasto, obsypujemy mąką aby się nie kleiło i robimy z niego bardzo cienkie wałeczki, mniej więcej grubości słomki. Mleko wlewamy do garnka i do gotującego się wrzucamy kluseczki. Zupę mleczną przyprawiamy solą.

Do góry


Chłodnik

Składniki:
Dla 4 osób
1 pierś kurczaka (pieczona)
1 litr maślanki
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 dojrzałe pomidory
1 ogórek
2 jajka gotowane na twardo
1 szklanka posiekanej zieleniny
biały pieprz
sól
Przygotowanie:
Mięso kurczaka pozbawić skórki i posiekać. Jajka obrać ze skorupek i pokroić. Pomidory pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Składniki włożyć do wazy, oprószyć solą oraz pieprzem. Ogórek obrać oraz utrzeć i wymieszać z maślanką wymieszaną ze śmietaną. Po czym wlewamy do wazy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, posypać zieleniną i podawać nie dłużej niż 5 minut po przygotowaniu.

Do góry


Chłodnik litewski na kwaśnym mleku z botwinką

Składniki:
Dla 5 osób
2,5 litra zsiadłego mleka
2 łyżki szczypiorku
30 dag botwiny
4 łyżki zielonego koperku
2 buraki ćwikłowe
5 szt liści ćwikłowych
szczypta soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżki octu
1 szklanka śmietany pasteryzowanej
2 ogórki kiszone
2 jajka
Przygotowanie:
Botwikę oczyścić, pokroić drobno, zalać 1/2 litra wody, lekko zakwasić, ugotować i ostudzić. Ogórki poszatkować, szczypiorek pokroić. Jajka ugotować na twardo, obrać i grubo pokroić. Kwaśne mleko rozmącić, dodać zimną botwinkę razem z wywarem, jajka, ogórki i zieleninę, sól i cukier do smaku. Na końcu dodać śmietanę

Do góry





Kopiowanie zabronione