Jedz smacznie i zdrowo
WIEPRZOWINA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Pieczeń wieprzowa z kwaszoną kapustą

Składniki:
1 kg wieprzowiny - wędzona
3 szt cebul
2 łyżki dżemu pomarańczowego
4 łyżki sosu chili
2 łyżki sosu sojowego
375 ml cydru
1 ząbek czosnku
8 gałązek tymianku 2 łyżki tłuszczu - do smażenia
2 jagody jałowca
50 dag kapusty kwaszonej
cukier
2 szt pomarańcz
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 oC. Wędzonkę (bez kości) umyć i osuszyć. 2 cebule obrać, pokroić w ćwiartki, razem z mięsem, włożyć do natłuszczonej brytfanny i piec w piekarniku około 20 minut. Mięso posmarować dżemem wymieszanym z sosem, podlać cydrem. Piec 30 minut, co jakiś czas smarować sosem. Czosnek i 1 cebulę obrać i posiekać. Tymianek umyć, osuszyć, listki, cebulę i czosnek poddusić na Tłuszczu (np. Plancie). Dodać jałowiec i kapustę, przykryć i dusić około 30 minut. Pomarańcze wyfiletować, chwilę dusić na maśle. Mięso pokroić, sos zmiksować i doprawić. Pieczeń podawać z sosem, kapustą i owocami
Uwaga:
Sos chili słodko-kwaśny.

Do góry

Pielmieni syberyjskie 1

Kuchnia: rosyjska
Składniki:
Ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 szt jajka
sól
Nadzienie:
20 dag wołowiny
20 dag wieprzowiny
2 szt cebul
sól
pieprz
Do polania:
6 łyżek masła
Przygotowanie:
Przygotować ciasto:
Składniki zagnieść z dodatkiem około 1/2 szklanki ciepłej wody, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 - 40 minut, aby "odpoczęło".
Przygotować nadzienie:
Cebule obrać i dwukrotnie zemleć wraz z mięsem, przyprawić pieprzem oraz solą, dodać 1 - 2 łyżki zimnej przegotowanej wody i starannie wymieszać. Nadzienie powinno być rzadsze niż masa na kotlety.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, na środku każdego kłaść kulkę farszu i zlepiać pierogi. Wstawić je do lodówki na 1 godzinę, a następnie gotować około 10 minut w posolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać polane stopionym, lekko zrumienionym masłem. Można również podać ocet winny, pieprz i musztardę.

Do góry

Pyzy z mięsem 1

Kuchnia: warszawska
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 kg ziemniaka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 szt jajek
Farsz:
300 g wieprzowiny - bez kości
3 szt cebul
1 szklanka bułki tartej
1 szt jajka
1 łyżka masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zetrzeć ziemniaki na tarce i odstawić na 1/2 godziny żeby puściły sok. Karczek (może byc przerośnięty) pokroić w grube kawałki. Cebulę posiekać (byle jak - i tak pójdzie do maszynki) i podsmażyćna oleju razem z mięsem. W czasie smażenia podlewać wodą wedle potrzeby. Przyprawić solą i pieprzem (pieprzu nie żałować !). Przełożyć do miski. Jeśli w ziemniakach pojawiło się dużo soku - odlać. Zmielić mięso razem z cebulą, dołożyc tartą bułkę, jajko i ewentualnie sos spod duszenia mięsa jeśli farsz będzie suchy. Wyrobić, najlepiej ręką, na jednolitą masę. Do startych ziemniaków dodać 2 jajka, 1/2 szklanki mąki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać trochę mąki. Można dodać troszkę mąki ziemniaczanej (ok. 1 łyżki). Podsypać mąki na deskę (stolnicę), zmoczyć dłonie wodą, nabrać ciasta i uklepać spory placek wielości dłoni. Ciasto nie może się kleić do rąk. Jeśli się klei - dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. W międzyczasie pokroić boczek i usmażyć na patelni na skwarki do polania pyz. Na placki nakładać farsz i zalepiać w kule - pyzy. Pyzy wrzucić do wrzącej wody i gotować aż wypłyną.
Nakładać na talerz, polać wytopionymi skwarkami i od razu jeść.

Do góry

Świąteczny pieróg z Ukrainy

Składniki:
CIASTO:
350 g mąki
150 g masła
2 szt żółtek
5 łyżek wody - zimnej
2 łyżki śmietany
1 szczypta soli
FARSZ:
400 g wieprzowiny -- lub wołowina (ugotowane) 100 g słoniny
1 szt cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
1 szt bułki - czerstwa kajzerka
sól
pieprz
1 szt jajka - do posmarowanie ciasta
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie lub mleku, odcisnąć. Cebulę posiekać, przesmażyć na maśle. Mięso, słoninę, cebulę i bułkę zemleć, wymieszać, przyprawić do smaku i dodać śmietanę. Ciasto rozwałkować, wyciąć 2 jednakowe prostokąty. Na jednym ułożyć farsz, drugim przykryć, dokładnie dociskając brzegi widelcem. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor.

Do góry

Wieprzowina w sosie sojowym

Ilość porcji: 4
Składniki:
50 dag wieprzowiny
1 szt papryki zielonej
1 szt papryki czerwonej
2 szt marchwi - średnie
4 łyżki sosu sojowego - ciemnego
4 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki czosnku - w proszku
1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
Przygotowanie:
Wieprzowinę, papryki i marchewki pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim czosnek. Dodać wieprzowinę, usmażyć i przełożyć do rondla. Wlać na patelnie resztę oleju i usmażyc na nim warzywa. Połączyć z mięsem, doprawić przyprawą 5 smaków i cukrem. Podgrzewać wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut. Zmieszać sos sojowy z 2 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Dodać do mięsa z warzywami. Podawać z ryżem.

Do góry

Zapiekanka z selera z mielonym mięsem

Składniki:
2 szt selerów
sok z cytryny - z 1 cytryny
30 dag pora
3 łyżki oleju
40 dag wieprzowiny - mielona
2 łyżki bułki tartej
3 szt jajek
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
10 dag sera camembert
Przygotowanie:
Seler (ok. 700 g) umyć, obrać, przekroić na pół, pokroić w półcentymetrowe plasterki. Wodę zagotować, posolić, wlać sok z cytryny, wrzucić seler, gotować 15 min, wyjąć, dobrze osączyć. Pory umyć, odciąć zielone liście, pozostałe części pokroić w plasterki o grubości 1 cm, wrzucić do wywaru po selerze, gotować przez 1 min, wyjąć, osączyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić mięso, wymieszać jajkami i tarta bułką, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Naczynie do zapiekania wysmarować pozostałym olejem, ułożyć warstwami por, seler i mięso. Ser pokroić w cienkie paski, ułożyć na warstwie mięsa. Zapiekać przez 40 min w temp. 180 °C, aż ser nabierze złocistożółtego koloru.

Do góry

Zupa niewolników

Składniki:
1 szt cebuli - średnia
2 filiżanki fasoli czerwonej - suchej czerwonej lub tyle samo fasoli z puszki
1 szt kostki rosołowej
110 g wieprzowiny - mielona
6 szt papryczki - Jalapeno lub małych chilli lub 6 płaskich łyżeczek chilli w proszku
1 1/2 litra wody
Przygotowanie:
Ugotowanie zupy niewolników polega na tym, że wrzucasz wszystko do garnka, zapalasz gaz i w zasadzie to koniec twoich działań. Pozostaje tylko oczekiwanie. I smakowanie. I zachwycanie się. Bo to jest pyszne. Usuń gniazdka nasienne z papryczek. Opłucz miąższ. (Nie trzyj oczu! Te papryczki są naprawdę bardzo ostre.) Pokrój je razem z cebulą na małe kawałeczki. Rozpuść kostkę bulionową w wodzie i wrzuć wszystkie składniki. Gotuj do chwili, aż fasola będzie miękka. (Jeśli użyłeś suchej fasoli - gotowanie trwa ok. 3 godzin, jeśli wziąłeś fasolę z puszki - tylko 20 min). Posól do smaku. Zmiksuj zupę na krem.

Do góry

Zupa z krewetek z wieprzowiną2

Składniki:
1 litr rosołu z kury
20 dag wieprzowiny
20 dag krewetek
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu
2 dag grzyba mun
szczypiorek
Przygotowanie:
Pokroić wieprzowinę w cienkie pasemka, posiekać krewetki. Mięso posypać pieprzem i zmieloną uprzednio kolendrą. Smażyć na ostrym ogniu przez 2 min. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojone (uprzednio namoczone w ciepłej wodzie) grzyby. Poddusić i zalać rosołem z dodatkiem sosu sojowego. Gotować kwadrans na małym ogniu. Na pięć minut przed końcem gotowania wrzucić krewetki. Podając dosypać posiekany szczypiorek.

Do góry

Żeberka w kapuście

Składniki:
1 1/2 kg wieprzowiny
3 kg kapusty - kiszonej
3 szt cebul
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Żeberka umyć poporcjować po dwie kostki. Posolić, popieprzyć i podsmażyć na patelni. Zeszklić pokrojoną w piórka cebulkę. Podzielić kapustę kiszoną na 2 części. Jedną częścią wyłożyć spód brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Na to położyć warstwę zeberek, warstwę cebuli, wlać tłuszcz pozostały po smażeniu i całość nakryć drugą częścią kapusty. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz 50 minut.
Podawać
Tak przyrządzone żeberka można podawać z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi lub z chlebkiem.

Do góry




Kopiowanie zabronione