Jedz smacznie i zdrowo WIEPRZOWINA |
|
Pieczeń wieprzowa z kwaszoną kapustąSkładniki:1 kg wieprzowiny - wędzona 3 szt cebul 2 łyżki dżemu pomarańczowego 4 łyżki sosu chili 2 łyżki sosu sojowego 375 ml cydru 1 ząbek czosnku 8 gałązek tymianku 2 łyżki tłuszczu - do smażenia 2 jagody jałowca 50 dag kapusty kwaszonej cukier 2 szt pomarańcz 1 łyżeczka masła sól pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 oC. Wędzonkę (bez kości) umyć i osuszyć. 2 cebule obrać, pokroić w ćwiartki, razem z mięsem, włożyć do natłuszczonej brytfanny i piec w piekarniku około 20 minut. Mięso posmarować dżemem wymieszanym z sosem, podlać cydrem. Piec 30 minut, co jakiś czas smarować sosem. Czosnek i 1 cebulę obrać i posiekać. Tymianek umyć, osuszyć, listki, cebulę i czosnek poddusić na Tłuszczu (np. Plancie). Dodać jałowiec i kapustę, przykryć i dusić około 30 minut. Pomarańcze wyfiletować, chwilę dusić na maśle. Mięso pokroić, sos zmiksować i doprawić. Pieczeń podawać z sosem, kapustą i owocami Uwaga: Sos chili słodko-kwaśny. Pielmieni syberyjskie 1Kuchnia: rosyjskaSkładniki: Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szt jajka sól Nadzienie: 20 dag wołowiny 20 dag wieprzowiny 2 szt cebul sól pieprz Do polania: 6 łyżek masła Przygotowanie: Przygotować ciasto: Składniki zagnieść z dodatkiem około 1/2 szklanki ciepłej wody, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 - 40 minut, aby "odpoczęło". Przygotować nadzienie: Cebule obrać i dwukrotnie zemleć wraz z mięsem, przyprawić pieprzem oraz solą, dodać 1 - 2 łyżki zimnej przegotowanej wody i starannie wymieszać. Nadzienie powinno być rzadsze niż masa na kotlety. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, na środku każdego kłaść kulkę farszu i zlepiać pierogi. Wstawić je do lodówki na 1 godzinę, a następnie gotować około 10 minut w posolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać polane stopionym, lekko zrumienionym masłem. Można również podać ocet winny, pieprz i musztardę. Pyzy z mięsem 1Kuchnia: warszawskaIlość porcji: 4 Składniki: 1 kg ziemniaka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 szt jajek Farsz: 300 g wieprzowiny - bez kości 3 szt cebul 1 szklanka bułki tartej 1 szt jajka 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Zetrzeć ziemniaki na tarce i odstawić na 1/2 godziny żeby puściły sok. Karczek (może byc przerośnięty) pokroić w grube kawałki. Cebulę posiekać (byle jak - i tak pójdzie do maszynki) i podsmażyćna oleju razem z mięsem. W czasie smażenia podlewać wodą wedle potrzeby. Przyprawić solą i pieprzem (pieprzu nie żałować !). Przełożyć do miski. Jeśli w ziemniakach pojawiło się dużo soku - odlać. Zmielić mięso razem z cebulą, dołożyc tartą bułkę, jajko i ewentualnie sos spod duszenia mięsa jeśli farsz będzie suchy. Wyrobić, najlepiej ręką, na jednolitą masę. Do startych ziemniaków dodać 2 jajka, 1/2 szklanki mąki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać trochę mąki. Można dodać troszkę mąki ziemniaczanej (ok. 1 łyżki). Podsypać mąki na deskę (stolnicę), zmoczyć dłonie wodą, nabrać ciasta i uklepać spory placek wielości dłoni. Ciasto nie może się kleić do rąk. Jeśli się klei - dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. W międzyczasie pokroić boczek i usmażyć na patelni na skwarki do polania pyz. Na placki nakładać farsz i zalepiać w kule - pyzy. Pyzy wrzucić do wrzącej wody i gotować aż wypłyną. Nakładać na talerz, polać wytopionymi skwarkami i od razu jeść. Świąteczny pieróg z UkrainySkładniki:CIASTO: 350 g mąki 150 g masła 2 szt żółtek 5 łyżek wody - zimnej 2 łyżki śmietany 1 szczypta soli FARSZ: 400 g wieprzowiny -- lub wołowina (ugotowane) 100 g słoniny 1 szt cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 szt bułki - czerstwa kajzerka sól pieprz 1 szt jajka - do posmarowanie ciasta Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie lub mleku, odcisnąć. Cebulę posiekać, przesmażyć na maśle. Mięso, słoninę, cebulę i bułkę zemleć, wymieszać, przyprawić do smaku i dodać śmietanę. Ciasto rozwałkować, wyciąć 2 jednakowe prostokąty. Na jednym ułożyć farsz, drugim przykryć, dokładnie dociskając brzegi widelcem. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Wieprzowina w sosie sojowymIlość porcji: 4Składniki: 50 dag wieprzowiny 1 szt papryki zielonej 1 szt papryki czerwonej 2 szt marchwi - średnie 4 łyżki sosu sojowego - ciemnego 4 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki czosnku - w proszku 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków Przygotowanie: Wieprzowinę, papryki i marchewki pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim czosnek. Dodać wieprzowinę, usmażyć i przełożyć do rondla. Wlać na patelnie resztę oleju i usmażyc na nim warzywa. Połączyć z mięsem, doprawić przyprawą 5 smaków i cukrem. Podgrzewać wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut. Zmieszać sos sojowy z 2 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Dodać do mięsa z warzywami. Podawać z ryżem. Zapiekanka z selera z mielonym mięsemSkładniki:2 szt selerów sok z cytryny - z 1 cytryny 30 dag pora 3 łyżki oleju 40 dag wieprzowiny - mielona 2 łyżki bułki tartej 3 szt jajek sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 10 dag sera camembert Przygotowanie: Seler (ok. 700 g) umyć, obrać, przekroić na pół, pokroić w półcentymetrowe plasterki. Wodę zagotować, posolić, wlać sok z cytryny, wrzucić seler, gotować 15 min, wyjąć, dobrze osączyć. Pory umyć, odciąć zielone liście, pozostałe części pokroić w plasterki o grubości 1 cm, wrzucić do wywaru po selerze, gotować przez 1 min, wyjąć, osączyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić mięso, wymieszać jajkami i tarta bułką, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Naczynie do zapiekania wysmarować pozostałym olejem, ułożyć warstwami por, seler i mięso. Ser pokroić w cienkie paski, ułożyć na warstwie mięsa. Zapiekać przez 40 min w temp. 180 °C, aż ser nabierze złocistożółtego koloru. Zupa niewolnikówSkładniki:1 szt cebuli - średnia 2 filiżanki fasoli czerwonej - suchej czerwonej lub tyle samo fasoli z puszki 1 szt kostki rosołowej 110 g wieprzowiny - mielona 6 szt papryczki - Jalapeno lub małych chilli lub 6 płaskich łyżeczek chilli w proszku 1 1/2 litra wody Przygotowanie: Ugotowanie zupy niewolników polega na tym, że wrzucasz wszystko do garnka, zapalasz gaz i w zasadzie to koniec twoich działań. Pozostaje tylko oczekiwanie. I smakowanie. I zachwycanie się. Bo to jest pyszne. Usuń gniazdka nasienne z papryczek. Opłucz miąższ. (Nie trzyj oczu! Te papryczki są naprawdę bardzo ostre.) Pokrój je razem z cebulą na małe kawałeczki. Rozpuść kostkę bulionową w wodzie i wrzuć wszystkie składniki. Gotuj do chwili, aż fasola będzie miękka. (Jeśli użyłeś suchej fasoli - gotowanie trwa ok. 3 godzin, jeśli wziąłeś fasolę z puszki - tylko 20 min). Posól do smaku. Zmiksuj zupę na krem. Zupa z krewetek z wieprzowiną2Składniki:1 litr rosołu z kury 20 dag wieprzowiny 20 dag krewetek 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 2 dag grzyba mun szczypiorek Przygotowanie: Pokroić wieprzowinę w cienkie pasemka, posiekać krewetki. Mięso posypać pieprzem i zmieloną uprzednio kolendrą. Smażyć na ostrym ogniu przez 2 min. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojone (uprzednio namoczone w ciepłej wodzie) grzyby. Poddusić i zalać rosołem z dodatkiem sosu sojowego. Gotować kwadrans na małym ogniu. Na pięć minut przed końcem gotowania wrzucić krewetki. Podając dosypać posiekany szczypiorek. Żeberka w kapuścieSkładniki:1 1/2 kg wieprzowiny 3 kg kapusty - kiszonej 3 szt cebul olej sól pieprz Przygotowanie: Żeberka umyć poporcjować po dwie kostki. Posolić, popieprzyć i podsmażyć na patelni. Zeszklić pokrojoną w piórka cebulkę. Podzielić kapustę kiszoną na 2 części. Jedną częścią wyłożyć spód brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Na to położyć warstwę zeberek, warstwę cebuli, wlać tłuszcz pozostały po smażeniu i całość nakryć drugą częścią kapusty. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz 50 minut. Podawać Tak przyrządzone żeberka można podawać z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi lub z chlebkiem.
|
|