Jedz smacznie i zdrowo
WIEPRZOWINA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Gulasz węgierski 2

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:25
Przygotowanie: 25 min
Duszenie: 1 godz
Kuchnia: węgierska
Kaloryczość 1 porcji: 390 kcal
Składniki:
60 dag wieprzowiny
3 szt cebul
4 łyżki smalcu
1 łyżka papryki ostrej -- w proszku
3 strąki papryk zielonych
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki rosołu
2 szt pomidorów
sól
Przygotowanie:
1. Mięso (np. łopatka, karkówka) umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, oprószyć solą, podlać odrobiną rosołu (najlepszy z dziczyzny), wsypać paprykę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 minut, dolewając stopniowo resztę rosołu.
2. Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Razem z papryką i czosnkiem dodać do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze około 20 minut.

Do góry

Gulasz wieprzowy

Kuchnia: węgierska
Składniki:
2 kg wieprzowiny - bez kości
40 dag mąki pszennej
60 ml oliwy
3 ząbki czosnku
20 szt cebulek marynowanych
20 szt pieczarek
2 szt marchewek
1/2 kg pomidorów
250 dag rosołu - z kurczaka
sól
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego - mielonego
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić w dużą kostkę, a marchewkę w cienkie paseczki. Czosnek posiekać, pomidory obrać i pokroić w ósemki. Mięso oprószyć mąką. W garnku rozgrzać olej, zbrązowić wieprzowinę i odstawić. Dodać czosnek, cebulę, pieczarki i marchewkę, smażyć aż będą miękkie, posypać pozostałą mąką i smażyć przez 2 min. Wieprzowinę ponownie włożyć do garnka i dodać pozostałe składniki, dusić przez 1,5 godz. Podawać z ryżem lub makaronem.

Do góry

Gulasz z wieprzowiny

Kuchnia: węgierska
Składniki:
1 łyżka masła
675 g wieprzowiny - chuda
225 g pieczarek
25 g cebul
3 łyżki mąki pszennej
125 ml śmietany - 30 %
1/2 kg ryżu - ugotować na sypko
375 ml rosołu - z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło, włożyć wieprzowinę(bez kości) pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Wieprzowinę wyjąć z garnka. Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzucić pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, i smażyć do miękkości. Posypać mąką i smażyć przez 2 min. Dodać rosół, śmietanę i zagotować. Wieprzowinę ponownie włożyć do garnka, dodać przyprawę i dusić przez 45 min. Podawać z ryżem.

Do góry

Kaczka faszerowana wieprzowiną z grzybkami

Składniki:
1 szt kaczki
25 dag wieprzowiny - mielona
4 szt grzybów - suszone
2 łyżki oliwy
3 łyżki sosu sojowego
2 szt cebul
4 ząbki czosnku
2 szt jajek
1/2 łyżeczki papryk ostrych
sól
Przygotowanie:
Kaczkę umyć i osączyć. Sos sojowy zmieszać z solą i tą mieszanina natrzeć ptaka z zewnątrz i wewnątrz. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w paski (uprzednio namoczone) grzyby, czosnek wyciśnięty w prasce i mięso wieprzowe. Smażyć, aż mięso złapie kolor. Odstawić z ognia, wbić jaja, dodać sos sojowy i paprykę (może być inna ostra przyprawa np. cayenna). Nadziać kaczkę farszem, zaszyć i piec w piekarniku do miękkości i zrumienienia.

Do góry

Klops po staropolsku

Składniki:
1/2 kg wołowiny
30 dag wieprzowiny
5 dag słoniny
5 dag łoju nerkowego
1 szt bułki - czerstwa
2 szt żółtek
1 szt cebuli
sól
pieprz
2 dag masła
1/8 litra śmietany 1 dag mąki
Przygotowanie:
Posiekać jak najdrobniej miękki kawałek wołowiny (zrazowej), wieprzowinę i nerkowy łój, wyżyłować po usiekaniu i jeszcze raz posiekać, bo od dobrego usiekania zależy tylko ścisłość klopsa. Włożyć bułki otarte ze skórki, namoczone w zimnej wodzie i wyciśnięte z niej, trochę pieprzu, soli, cebulę pieczoną i usiekaną, 2 żółtka (od białka twardnieje każde mięso). Świeżą młodą słoninę pokrajać w kostkę, wymieszać wszystko. Zrobić klops w kształcie podłużnej bułki, maczając ciągle ręce w wodzie. Zrumienić masło, włożyć klops i wstawić na godzinę do gorącego piekarnika. Podczas pieczenia polewą ciągle ściekającym sosem a w końcu śmietaną. Przed polaniem śmietaną pasypać pieczeń mąką.

Do góry

Klops z jajami

Składniki: 25 dag wołowiny - mielona
25 dag wieprzowiny - mielona
1 szt bułki - czerstwa
5 dag cebul
3 szt jajek
3 dag masła
sól
Przygotowanie:
Wołowinę i chudą wieprzowinę przepuiścić przez maszynkę, dodać bułkę wcześniej namoczoną w wodzie i dobrze wyciśniętą, utartej na tarce cebulę, trochę soli i pieprzu do smaku, wbić całe jajo i wszystko dobrze wyrobić. Z powstałej masy uformować okrągły placek, na środku położyć usmażoną z jaj jajecznicę, po czym placek zawinąć w wałek.
Dusić pod przykryciem lub upiec w piecu, polewając po wierzchu masłem.
Klops taki podaje się na zimno

Do góry

Kwaśnica

Składniki: 90 dag wieprzowiny - z kością
30 dag kapusty kwaszonej
1 1/2 litra wody
1 dag grzyba suszonego 1 kg ziemniaka
7 dag cebul
ziele angielskie
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mięso ugotować, oddzielić od kości, wyporcjować do wywaru z mięsa. Dodać kapustę kwaszoną, pokrajaną cebulę i przyprawy, ugotować. Grzyby ugotować oddzielnie i pokrajać w cienkie paski. Do ugotowanej kapusty dodać grzyby wraz z wywarem, połączyć z uprzednio ugotowanymi ziemniakami, pokrajanymi w kostkę oraz mięsem.
Podawać z chlebem

Do góry

Maczanka włościańska

Kuchnia: białoruska
Składniki:
25 dag wieprzowiny
20 dag kiełbas
2 szt cebul
10 dag słoniny
2 łyżki mąki
liść laurowy
sól
1 szt selera
1/2 litra wody
Przygotowanie:
Wieprzowinę i kiełbasę pokroić w kostkę i obsmażyć na słoninie. Pół szklanki wody wymieszać z mąką. Resztę wody doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku wlać rozrobioną mąkę, podgrzewać mieszając tak aby powstała rzadka polewka. Dodać listek laurowy, pokrojony w kostkę seler i sól. Zagotować, potem dodać podsmażoną cebulę, mięso i kiełbasę. Wymieszać i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Podawać z chlebem razowym lub gotowanymi ziemniakami.

Do góry

Nadziewane kotlety mielone z grilla

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:45
Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 1 godz
Pieczenie: 10-15 minut
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 290 kcal
Składniki:
30 dag wieprzowiny
30 dag wołowiny
3/4 szklanki mleka
1 szt kajzerki
1 szt cebuli
1 szt jajka
6 szt ogórków konserwowych
Marynata: 1 łyżka musztardy
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
MARYNATA:
Czosnek obrać, wycisnąć. Wymieszać z octem winnym, musztardą, szczyptą soli, pieprzu i olejem. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, polać marynatą, wymieszać, odstawić na godzinę do lodówki. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, osączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kawałki. Kajzerkę namoczyć w ciepłym mleku, odcisnąć. Mięso osączyć z marynaty, zemleć wraz z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać. Po 2-3 kawałki ogórka obtaczać w mięsnej masie, tworząc wałeczki. Grillować 10-15 minut z każdej strony. Podawać z sałatką ziemniaczaną.

Do góry

Pieczeń wieprzowa

Składniki:
1 1/2 kg wieprzowiny - bez kości
3 szt cebul
olej
szalotka - kilka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso naciąć tak aby powstały plasterki, ale nie przecinać do końca, natrzeć solą i pieprzem. Cebule obrać pokroić w plasterki, powkładać między płaty mięsa. Skropić olejem, piec w temperaturze 180 oC. Pół godziny przed końcem położyć obok mięsa pokrojone na ćwiartki nieduże cebulki.

Do góry




Kopiowanie zabronione