Jedz smacznie i zdrowo WIEPRZOWINA |
|
Gulasz węgierski 2Czas przyrządzania (gg:mm): 01:25Przygotowanie: 25 min Duszenie: 1 godz Kuchnia: węgierska Kaloryczość 1 porcji: 390 kcal Składniki: 60 dag wieprzowiny 3 szt cebul 4 łyżki smalcu 1 łyżka papryki ostrej -- w proszku 3 strąki papryk zielonych 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki rosołu 2 szt pomidorów sól Przygotowanie: 1. Mięso (np. łopatka, karkówka) umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, oprószyć solą, podlać odrobiną rosołu (najlepszy z dziczyzny), wsypać paprykę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 minut, dolewając stopniowo resztę rosołu. 2. Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Razem z papryką i czosnkiem dodać do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze około 20 minut. Gulasz wieprzowyKuchnia: węgierskaSkładniki: 2 kg wieprzowiny - bez kości 40 dag mąki pszennej 60 ml oliwy 3 ząbki czosnku 20 szt cebulek marynowanych 20 szt pieczarek 2 szt marchewek 1/2 kg pomidorów 250 dag rosołu - z kurczaka sól 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego - mielonego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Wieprzowinę pokroić w dużą kostkę, a marchewkę w cienkie paseczki. Czosnek posiekać, pomidory obrać i pokroić w ósemki. Mięso oprószyć mąką. W garnku rozgrzać olej, zbrązowić wieprzowinę i odstawić. Dodać czosnek, cebulę, pieczarki i marchewkę, smażyć aż będą miękkie, posypać pozostałą mąką i smażyć przez 2 min. Wieprzowinę ponownie włożyć do garnka i dodać pozostałe składniki, dusić przez 1,5 godz. Podawać z ryżem lub makaronem. Gulasz z wieprzowinyKuchnia: węgierskaSkładniki: 1 łyżka masła 675 g wieprzowiny - chuda 225 g pieczarek 25 g cebul 3 łyżki mąki pszennej 125 ml śmietany - 30 % 1/2 kg ryżu - ugotować na sypko 375 ml rosołu - z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, włożyć wieprzowinę(bez kości) pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Wieprzowinę wyjąć z garnka. Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzucić pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, i smażyć do miękkości. Posypać mąką i smażyć przez 2 min. Dodać rosół, śmietanę i zagotować. Wieprzowinę ponownie włożyć do garnka, dodać przyprawę i dusić przez 45 min. Podawać z ryżem. Kaczka faszerowana wieprzowiną z grzybkamiSkładniki:1 szt kaczki 25 dag wieprzowiny - mielona 4 szt grzybów - suszone 2 łyżki oliwy 3 łyżki sosu sojowego 2 szt cebul 4 ząbki czosnku 2 szt jajek 1/2 łyżeczki papryk ostrych sól Przygotowanie: Kaczkę umyć i osączyć. Sos sojowy zmieszać z solą i tą mieszanina natrzeć ptaka z zewnątrz i wewnątrz. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w paski (uprzednio namoczone) grzyby, czosnek wyciśnięty w prasce i mięso wieprzowe. Smażyć, aż mięso złapie kolor. Odstawić z ognia, wbić jaja, dodać sos sojowy i paprykę (może być inna ostra przyprawa np. cayenna). Nadziać kaczkę farszem, zaszyć i piec w piekarniku do miękkości i zrumienienia. Klops po staropolskuSkładniki:1/2 kg wołowiny 30 dag wieprzowiny 5 dag słoniny 5 dag łoju nerkowego 1 szt bułki - czerstwa 2 szt żółtek 1 szt cebuli sól pieprz 2 dag masła 1/8 litra śmietany 1 dag mąki Przygotowanie: Posiekać jak najdrobniej miękki kawałek wołowiny (zrazowej), wieprzowinę i nerkowy łój, wyżyłować po usiekaniu i jeszcze raz posiekać, bo od dobrego usiekania zależy tylko ścisłość klopsa. Włożyć bułki otarte ze skórki, namoczone w zimnej wodzie i wyciśnięte z niej, trochę pieprzu, soli, cebulę pieczoną i usiekaną, 2 żółtka (od białka twardnieje każde mięso). Świeżą młodą słoninę pokrajać w kostkę, wymieszać wszystko. Zrobić klops w kształcie podłużnej bułki, maczając ciągle ręce w wodzie. Zrumienić masło, włożyć klops i wstawić na godzinę do gorącego piekarnika. Podczas pieczenia polewą ciągle ściekającym sosem a w końcu śmietaną. Przed polaniem śmietaną pasypać pieczeń mąką. Klops z jajamiSkładniki: 25 dag wołowiny - mielona25 dag wieprzowiny - mielona 1 szt bułki - czerstwa 5 dag cebul 3 szt jajek 3 dag masła sól Przygotowanie: Wołowinę i chudą wieprzowinę przepuiścić przez maszynkę, dodać bułkę wcześniej namoczoną w wodzie i dobrze wyciśniętą, utartej na tarce cebulę, trochę soli i pieprzu do smaku, wbić całe jajo i wszystko dobrze wyrobić. Z powstałej masy uformować okrągły placek, na środku położyć usmażoną z jaj jajecznicę, po czym placek zawinąć w wałek. Dusić pod przykryciem lub upiec w piecu, polewając po wierzchu masłem. Klops taki podaje się na zimno KwaśnicaSkładniki: 90 dag wieprzowiny - z kością30 dag kapusty kwaszonej 1 1/2 litra wody 1 dag grzyba suszonego 1 kg ziemniaka 7 dag cebul ziele angielskie sól pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Mięso ugotować, oddzielić od kości, wyporcjować do wywaru z mięsa. Dodać kapustę kwaszoną, pokrajaną cebulę i przyprawy, ugotować. Grzyby ugotować oddzielnie i pokrajać w cienkie paski. Do ugotowanej kapusty dodać grzyby wraz z wywarem, połączyć z uprzednio ugotowanymi ziemniakami, pokrajanymi w kostkę oraz mięsem. Podawać z chlebem Maczanka włościańskaKuchnia: białoruskaSkładniki: 25 dag wieprzowiny 20 dag kiełbas 2 szt cebul 10 dag słoniny 2 łyżki mąki liść laurowy sól 1 szt selera 1/2 litra wody Przygotowanie: Wieprzowinę i kiełbasę pokroić w kostkę i obsmażyć na słoninie. Pół szklanki wody wymieszać z mąką. Resztę wody doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku wlać rozrobioną mąkę, podgrzewać mieszając tak aby powstała rzadka polewka. Dodać listek laurowy, pokrojony w kostkę seler i sól. Zagotować, potem dodać podsmażoną cebulę, mięso i kiełbasę. Wymieszać i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Podawać z chlebem razowym lub gotowanymi ziemniakami. Nadziewane kotlety mielone z grillaCzas przyrządzania (gg:mm): 01:45Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie: 1 godz Pieczenie: 10-15 minut Ilość porcji: 6 Kaloryczość 1 porcji: 290 kcal Składniki: 30 dag wieprzowiny 30 dag wołowiny 3/4 szklanki mleka 1 szt kajzerki 1 szt cebuli 1 szt jajka 6 szt ogórków konserwowych Marynata: 1 łyżka musztardy 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: MARYNATA: Czosnek obrać, wycisnąć. Wymieszać z octem winnym, musztardą, szczyptą soli, pieprzu i olejem. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, polać marynatą, wymieszać, odstawić na godzinę do lodówki. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, osączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kawałki. Kajzerkę namoczyć w ciepłym mleku, odcisnąć. Mięso osączyć z marynaty, zemleć wraz z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać. Po 2-3 kawałki ogórka obtaczać w mięsnej masie, tworząc wałeczki. Grillować 10-15 minut z każdej strony. Podawać z sałatką ziemniaczaną. Pieczeń wieprzowaSkładniki:1 1/2 kg wieprzowiny - bez kości 3 szt cebul olej szalotka - kilka sól pieprz Przygotowanie: Mięso naciąć tak aby powstały plasterki, ale nie przecinać do końca, natrzeć solą i pieprzem. Cebule obrać pokroić w plasterki, powkładać między płaty mięsa. Skropić olejem, piec w temperaturze 180 oC. Pół godziny przed końcem położyć obok mięsa pokrojone na ćwiartki nieduże cebulki.
|
|