Jedz smacznie i zdrowo
WIEPRZOWINA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami












Wieprzowina z sosem orzechowym

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Kuchnia: gruzińska
Ilość porcji: 4
Składniki:
40 dkg wieprzowiny - z łopatki - pokroić w cienkie paski
40 dkg kapusty pekińskiej -- pokroiić
1 szt pora - biała część-w plasterki
2 szt marchwi - dość duże - w plasterki
4 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kurkumy
sól
biały pieprz
10 dkg orzeszków ziemnych - zmielić (skadnik sosu)
4 łyżki wiórków kokosowych - składnik sosu
2 łyżki sosu sojowego - składnik sosu
4 łyżki miodu - składnik sosu
musztarda - składnik sosu
3 łyżki wody - składnik sosu
Przygotowanie:
Mięso obsmażyć, dodać jarzyny i trochę wody,smażyć chwilę i doprawić. Składniki sosu dokładnie wymieszać, podawać osobno do mięsa i ryżu na sypko.

Do góry

Cassoulet

Składniki:
300 gram piersi z kurczaka
300 gram jagnięciny
300 gram polędwicy wołowej
2 szt cebul
2 ząbki czosnku
2 łodygi selerów naciowych
1 łyżka mąki
1 puszka pomidory
1 kubek wina - białe
tymianek - odrobina świeżego
2 szt liście laurowe
pieprz
sól
biała fasola - z puszki
200 gram wieprzowiny - marynowana, ale nie kobiecznie
100 gram salami
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na brązowo, dodać zmiażdzony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście laurowe, wino, wieprzowinę, poddusić, na końcu kurczaka, znowu poddusić. Trzeba gotować mięsow/g długości przyżądzania, jeśli doda się wszystko razem, to kurczak sie rozleci w drobny ma. Jakieś 20 min przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera, faslkę, marynowaną wieprzowinkę i salami. Zupę zagęścić w/g uznania mąką i porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. W czasie gotowania zupę tzreba uzupełniać wodą, ma być gęsta, ale nie może się przykleić do garnka. zamiast jagnięciny można dodać cielęciny.

Do góry

Francuski gulasz wieprzowy z pomarańczami

Francuski gulasz wieprzowy z pomarańczami

Składniki:
1 łyżka masła
3 szt pomarańcz - obrane ze skórki, pokrojone w kawałki
1 kg wieprzowiny - pokrojona na gulasz
1 szt marchwi - pokrojona 1cm kawałki; marynata
1 szt cebuli - cienko pokrojona; marynata
1 szklanka czerwonego wina - marynata
1 szt liścia laurowego - marynata
2 szt goździków - marynata
1 łyżka mąki - marynata
sól, pieprz - marynata
papryka mielona - marynata
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki marynaty. Zamarynować wieprzowine na noc w lodówce. Wyjąć wieprzownę z marynaty i obsypać mąką. Posypać mąką, pieprzem i papryką. Usmażyć na maśle, potem dodać marynatę. Dusić na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Dodać do gulaszu, gotować przez 1-2 min. Posypać pietruszką.

Do góry

Gulasz mięsny

Gulasz mięsny

Kaloryczość 1 porcji: 510 kcal
Składniki:
30 dag wieprzowiny - od szynki
30 dag wołowiny
50 dag marchwi
50 dag ziemniaków
30 dag białej kapusty
20 dag cebul
1 pęczek włoszczyzny
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
5 szklanek bulionu mięsnego - z 2 kostek
1 1/2 łyżki kminku
1 łyżka tymianku
1 łyżka papryki - słodkiej, mielonej
1 łyżka chrzanu - ze słoika
natka pietruszki
pieprz
sól
Przygotowanie:
Obraną cebulę i oczyszczoną włoszczyznę pokroić w dużą kostkę. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu w dużym garnku. Zdjąć garnek z kuchenki, dodać mięso pokrojone w kostkę, oprószone solą, pieprzem i papryką, zalać bulionem i wymieszać. Po dodaniu kminku i tymianku dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Umytą i oczyszczoną marchewkę pokroić ukośnie w dwucentymetrowe kawałki, poszatkować kapustę. Jarzyny dusić oddzielnie, każdą w łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do gulaszu raem z jarzynami na 25 min przed końcem duszenia. Gdy jarzyny są miekkie, przyprawić gulasz chrzanem, solą i pieprzem, ozdobić ntką pietruszki.

Do góry

Gulasz węgierski

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:25
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 390 kcal
Składniki:
60 dag wieprzowiny - np. łopatka, karkówka
3 szt cebul
4 łyżki smalcu
1 łyżka papryka w proszku - ostrej
3 strąki zielona papryka
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki rosołu
2 szt pomidorów
sól
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, oprószyć solą, podlać odrobiną rosołu, wsypać paprykę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40min., dolewając stopniowo resztę rosołu. Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Razem z papryką i czosnkiem dodać do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze około 20min.

Do góry

Meksykański gulasz

Meksykański gulasz

Kaloryczość 1 porcji: 150 kcal
Składniki:
30 dag wołowiny - chudej
30 dag wieprzowiny - chudej
10 dag bekonu - lub wędzonej szynki
3 ząbki czosnku
3 szt cebul
30 dag pomidorów
2 strąki papryk - zielona
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki białej fasoli
1/2 szklanki czerwonej fasoli
1 łyżka oregano - suszonego
1/2 łyżeczki kminku - mielonego
2 łyżki smalcu
2 szt papryczki chili - ostre
sól
pieprz cayenne
Przygotowanie:
Umytą fasolę zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, krótko obgotować i osączyć. Mięso pokrojone w kostkę przesmażyć na łyżce smalcu, dodać kminek, pokrojonr chili, drobniutko posiekany czosnek. Skropić wodą i dusić pod przykryciem około 10 min. Włożyć fasolę, oregano i wlać bulion. Dusić około 40 min. Na pozostałym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać paprykę pokrojoną w paski i obrane pomidory, pokrojone w ćwiartki. Smażyć chwilę na dość silnym ogniu, po czym przełożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojony w paseczki bekon, wymieszać i dusić razem jeszcze 10 min. Podawać z bułką lub ryżem.

Do góry

Ziemniaki pieczone

Ziemniaki pieczone

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:55
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 330 kcal
Składniki:
1 kg ziemniaków
30 dag wieprzowiny
2 szt cebul
olej
2 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wieprzowinę umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Czosnek obrać i posiekać, cebulę obrać i pokroić w piórka. Wieprzowinę wymieszać z warzywami. Kartofle obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Ułożyć je na blasze posmarowanej olejem, dołożyć wieprzowinę z warzywami. Posypać majerankiem, solą i pieprzem. Piec około 40min na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 200*C.

Do góry

Chilli con carne

Składniki:
500 g wołowiny
500 g wieprzowiny
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka pomidora - w zalewie
3 szt papryk - kolorowa
1 szt czuszki - czerwona
1 pęczek natki pietruszki
1 główka czosnku
1 szt cebuli
3 szt pomidorów
1 łyżeczka jarzynki do mięs
6 szt chlebek pitta
Przygotowanie:
Mięso wołowe i wieprzowe kroimy na kawałki i mielimy przez maszynkę. Zmielone mięso marynujemy czyli doprawiamy pieprzem i solą. Następnie przesmażamy na patelni z dodatkiem Jarzynki. Fasolę czerwoną z puszki (ok. 400 g) osączamy. Cebulę i czosnek oraz ostrą paprykę siekamy w drobną kostkę. Kolorowe papryki kroimy w drobna kostkę. Osobno przesmażamy paprykę (3 kolorowe) i wraz z czosnkiem i cebulą dodajemy do mięsa. Wszystko razem dusimy ok. 20 min z dodatkiem pomidorów z puszki. Świeże, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę pomidory (obrane, w zalewie, ok.400 g), posiekany czosnku i natkę pietruszki mieszamy w miseczce z dodatkiem oliwy z oliwek. Tak otrzymujemy salsę pomidorową. Podajemy z pieczonym na patelni chlebem pitta i salsą pomidorową ze świeżych pomidorów.

Do góry

Czewapcze z rusztu

Składniki:
40 dag wieprzowiny - mielona
40 dag wołowiny - mielona
1 szt cebuli - starta
soda oczyszczana - szczypta
pieprz - mielony
5 dag słoniny - wędzona
olej
sól
5 szt cebul czerwonych - dużych
Przygotowanie:
Dwa rodzaje mielonego mięsa (mielonej wieprzowiny - szynki, mielonej wołowiny - udźca) wyrabiamy ze startą cebulą, sodą, solą oraz pieprzem i na kilka godzin odstawiamy do lodówki. Następnie formujemy z mięsa kiełbaski wielkości palca i polewając odrobiną oleju opiekamy ze wszystkich stron na ruszcie posmarowanym słoniną. Czewapcze dobrze smakują z czerwoną cebulą, którą pół dnia wcześniej należy pokroić na grube krążki, żeby nie była taka ostra.

Do góry

Greckie suvlaki z sosem tzatziki

Czas przyrządzania (gg:mm): 10:30
Czas przygotowania: 30 min,
Czas marynowania mięsa: ok. 10 godz.
Składniki:
60 dag wieprzowiny -- chuda
1 szt cytryny
MARYNATA:
8 łyżek oliwy
4 łyżki wina białego - wytrawne
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki tymianku - posiekanego
1 łyżeczka rozmarynu - świeży
sól
pieprz
TZATZIKI: 1 szt ogórka - świeży
3 ząbki czosnku - zmiażdżone
1 szklanka jogurtu naturalnego
30 dag twarożku hohmo
sól
pieprz
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy. Mięso (np. schab lub biodrówka), myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę o boku ok. 4 cm, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godz. (możemy to zrobić poprzedniego dnia - a nawet powinniśmy, jeżeli danie ma być szybkie).
Przygotowujemy tzatziki:
Ogórka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i lekko odciskamy. Jogurt mieszamy z serkiem, ogórkiem i przyprawami. Sos chłodzimy ok. 20 min w lodówce. Mięso osączamy z marynaty, nadziewamy na szpikulce do szaszłyków i pieczemy na grillu ok. 15 min, często obracając. Jeśli nie mamy możliwości upiec suvlaki na grillu - smażymy szaszłyki na patelni (najlepiej beztłuszczowej) aż mięso będzie miękkie. Podajemy z sosem tzatziki i cytryną pokrojoną na ósemki.

Do góry




Kopiowanie zabronione