Jedz smacznie i zdrowo WIEPRZOWINA |
|
Wieprzowina z sosem orzechowymCzas przyrządzania (gg:mm): 00:40Kuchnia: gruzińska Ilość porcji: 4 Składniki: 40 dkg wieprzowiny - z łopatki - pokroić w cienkie paski 40 dkg kapusty pekińskiej -- pokroiić 1 szt pora - biała część-w plasterki 2 szt marchwi - dość duże - w plasterki 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy sól biały pieprz 10 dkg orzeszków ziemnych - zmielić (skadnik sosu) 4 łyżki wiórków kokosowych - składnik sosu 2 łyżki sosu sojowego - składnik sosu 4 łyżki miodu - składnik sosu musztarda - składnik sosu 3 łyżki wody - składnik sosu Przygotowanie: Mięso obsmażyć, dodać jarzyny i trochę wody,smażyć chwilę i doprawić. Składniki sosu dokładnie wymieszać, podawać osobno do mięsa i ryżu na sypko. CassouletSkładniki:300 gram piersi z kurczaka 300 gram jagnięciny 300 gram polędwicy wołowej 2 szt cebul 2 ząbki czosnku 2 łodygi selerów naciowych 1 łyżka mąki 1 puszka pomidory 1 kubek wina - białe tymianek - odrobina świeżego 2 szt liście laurowe pieprz sól biała fasola - z puszki 200 gram wieprzowiny - marynowana, ale nie kobiecznie 100 gram salami Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na brązowo, dodać zmiażdzony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście laurowe, wino, wieprzowinę, poddusić, na końcu kurczaka, znowu poddusić. Trzeba gotować mięsow/g długości przyżądzania, jeśli doda się wszystko razem, to kurczak sie rozleci w drobny ma. Jakieś 20 min przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera, faslkę, marynowaną wieprzowinkę i salami. Zupę zagęścić w/g uznania mąką i porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. W czasie gotowania zupę tzreba uzupełniać wodą, ma być gęsta, ale nie może się przykleić do garnka. zamiast jagnięciny można dodać cielęciny. Francuski gulasz wieprzowy z pomarańczamiSkładniki: 1 łyżka masła 3 szt pomarańcz - obrane ze skórki, pokrojone w kawałki 1 kg wieprzowiny - pokrojona na gulasz 1 szt marchwi - pokrojona 1cm kawałki; marynata 1 szt cebuli - cienko pokrojona; marynata 1 szklanka czerwonego wina - marynata 1 szt liścia laurowego - marynata 2 szt goździków - marynata 1 łyżka mąki - marynata sól, pieprz - marynata papryka mielona - marynata Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Zamarynować wieprzowine na noc w lodówce. Wyjąć wieprzownę z marynaty i obsypać mąką. Posypać mąką, pieprzem i papryką. Usmażyć na maśle, potem dodać marynatę. Dusić na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Dodać do gulaszu, gotować przez 1-2 min. Posypać pietruszką. Gulasz mięsnyKaloryczość 1 porcji: 510 kcal Składniki: 30 dag wieprzowiny - od szynki 30 dag wołowiny 50 dag marchwi 50 dag ziemniaków 30 dag białej kapusty 20 dag cebul 1 pęczek włoszczyzny 2 łyżki smalcu 2 łyżki masła 5 szklanek bulionu mięsnego - z 2 kostek 1 1/2 łyżki kminku 1 łyżka tymianku 1 łyżka papryki - słodkiej, mielonej 1 łyżka chrzanu - ze słoika natka pietruszki pieprz sól Przygotowanie: Obraną cebulę i oczyszczoną włoszczyznę pokroić w dużą kostkę. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu w dużym garnku. Zdjąć garnek z kuchenki, dodać mięso pokrojone w kostkę, oprószone solą, pieprzem i papryką, zalać bulionem i wymieszać. Po dodaniu kminku i tymianku dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Umytą i oczyszczoną marchewkę pokroić ukośnie w dwucentymetrowe kawałki, poszatkować kapustę. Jarzyny dusić oddzielnie, każdą w łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do gulaszu raem z jarzynami na 25 min przed końcem duszenia. Gdy jarzyny są miekkie, przyprawić gulasz chrzanem, solą i pieprzem, ozdobić ntką pietruszki. Gulasz węgierskiCzas przyrządzania (gg:mm): 01:25Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 390 kcal Składniki: 60 dag wieprzowiny - np. łopatka, karkówka 3 szt cebul 4 łyżki smalcu 1 łyżka papryka w proszku - ostrej 3 strąki zielona papryka 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki rosołu 2 szt pomidorów sól Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, oprószyć solą, podlać odrobiną rosołu, wsypać paprykę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40min., dolewając stopniowo resztę rosołu. Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Razem z papryką i czosnkiem dodać do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze około 20min. Meksykański gulaszKaloryczość 1 porcji: 150 kcal Składniki: 30 dag wołowiny - chudej 30 dag wieprzowiny - chudej 10 dag bekonu - lub wędzonej szynki 3 ząbki czosnku 3 szt cebul 30 dag pomidorów 2 strąki papryk - zielona 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki białej fasoli 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1 łyżka oregano - suszonego 1/2 łyżeczki kminku - mielonego 2 łyżki smalcu 2 szt papryczki chili - ostre sól pieprz cayenne Przygotowanie: Umytą fasolę zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, krótko obgotować i osączyć. Mięso pokrojone w kostkę przesmażyć na łyżce smalcu, dodać kminek, pokrojonr chili, drobniutko posiekany czosnek. Skropić wodą i dusić pod przykryciem około 10 min. Włożyć fasolę, oregano i wlać bulion. Dusić około 40 min. Na pozostałym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać paprykę pokrojoną w paski i obrane pomidory, pokrojone w ćwiartki. Smażyć chwilę na dość silnym ogniu, po czym przełożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojony w paseczki bekon, wymieszać i dusić razem jeszcze 10 min. Podawać z bułką lub ryżem. Ziemniaki pieczoneCzas przyrządzania (gg:mm): 00:55 Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 330 kcal Składniki: 1 kg ziemniaków 30 dag wieprzowiny 2 szt cebul olej 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Przygotowanie: Wieprzowinę umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Czosnek obrać i posiekać, cebulę obrać i pokroić w piórka. Wieprzowinę wymieszać z warzywami. Kartofle obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Ułożyć je na blasze posmarowanej olejem, dołożyć wieprzowinę z warzywami. Posypać majerankiem, solą i pieprzem. Piec około 40min na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 200*C. Chilli con carneSkładniki:500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidora - w zalewie 3 szt papryk - kolorowa 1 szt czuszki - czerwona 1 pęczek natki pietruszki 1 główka czosnku 1 szt cebuli 3 szt pomidorów 1 łyżeczka jarzynki do mięs 6 szt chlebek pitta Przygotowanie: Mięso wołowe i wieprzowe kroimy na kawałki i mielimy przez maszynkę. Zmielone mięso marynujemy czyli doprawiamy pieprzem i solą. Następnie przesmażamy na patelni z dodatkiem Jarzynki. Fasolę czerwoną z puszki (ok. 400 g) osączamy. Cebulę i czosnek oraz ostrą paprykę siekamy w drobną kostkę. Kolorowe papryki kroimy w drobna kostkę. Osobno przesmażamy paprykę (3 kolorowe) i wraz z czosnkiem i cebulą dodajemy do mięsa. Wszystko razem dusimy ok. 20 min z dodatkiem pomidorów z puszki. Świeże, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę pomidory (obrane, w zalewie, ok.400 g), posiekany czosnku i natkę pietruszki mieszamy w miseczce z dodatkiem oliwy z oliwek. Tak otrzymujemy salsę pomidorową. Podajemy z pieczonym na patelni chlebem pitta i salsą pomidorową ze świeżych pomidorów. Czewapcze z rusztuSkładniki:40 dag wieprzowiny - mielona 40 dag wołowiny - mielona 1 szt cebuli - starta soda oczyszczana - szczypta pieprz - mielony 5 dag słoniny - wędzona olej sól 5 szt cebul czerwonych - dużych Przygotowanie: Dwa rodzaje mielonego mięsa (mielonej wieprzowiny - szynki, mielonej wołowiny - udźca) wyrabiamy ze startą cebulą, sodą, solą oraz pieprzem i na kilka godzin odstawiamy do lodówki. Następnie formujemy z mięsa kiełbaski wielkości palca i polewając odrobiną oleju opiekamy ze wszystkich stron na ruszcie posmarowanym słoniną. Czewapcze dobrze smakują z czerwoną cebulą, którą pół dnia wcześniej należy pokroić na grube krążki, żeby nie była taka ostra. Greckie suvlaki z sosem tzatzikiCzas przyrządzania (gg:mm): 10:30Czas przygotowania: 30 min, Czas marynowania mięsa: ok. 10 godz. Składniki: 60 dag wieprzowiny -- chuda 1 szt cytryny MARYNATA: 8 łyżek oliwy 4 łyżki wina białego - wytrawne 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki tymianku - posiekanego 1 łyżeczka rozmarynu - świeży sól pieprz TZATZIKI: 1 szt ogórka - świeży 3 ząbki czosnku - zmiażdżone 1 szklanka jogurtu naturalnego 30 dag twarożku hohmo sól pieprz Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy. Mięso (np. schab lub biodrówka), myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę o boku ok. 4 cm, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godz. (możemy to zrobić poprzedniego dnia - a nawet powinniśmy, jeżeli danie ma być szybkie). Przygotowujemy tzatziki: Ogórka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i lekko odciskamy. Jogurt mieszamy z serkiem, ogórkiem i przyprawami. Sos chłodzimy ok. 20 min w lodówce. Mięso osączamy z marynaty, nadziewamy na szpikulce do szaszłyków i pieczemy na grillu ok. 15 min, często obracając. Jeśli nie mamy możliwości upiec suvlaki na grillu - smażymy szaszłyki na patelni (najlepiej beztłuszczowej) aż mięso będzie miękkie. Podajemy z sosem tzatziki i cytryną pokrojoną na ósemki.
|
|