Jedz smacznie i zdrowo
CIELĘCINA

Jeżeli chcesz dorobić

Wejdź tutaj


Jeżeli chcesz założyć swoją stronę

Wejdź tutaj

Nie masz konta załóż, nie zwlekaj!!!



zagłosuj na ta stronę!


Strony z przepisami










Gulasz z suszonymi śliwkami

Gulasz z suszonymi śliwkami

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:15
Kuchnia: polska
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal
Składniki:
30 dkg wieprzowiny -- pokroić w kostkę
30 dkg cielęciny -- pokroić w kostkę
2 szt cebul -- pokroić w półplasterki
15 dkg śliwek suszonych -- bez pestek, przekroić na połówki
1 szklanka bulion -- warzywny z kostki
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
5 łyżek oleju
1 łyżeczka melisy
1 łyżeczka cząbru
sól,
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Mięso posolić i popieprzyć, obsmażyć, przełożyć do rondla. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć cebulę, dodać do mięsa razem ze śliwkami. Dolać bulion, wino i sok jabłkowy, dusić godzinę. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i śmietanę, doprawić do smaku. Podawać z makaronem lub kaszą i surówką z selera.

Do góry

Eskalopki z zielonym pieprzem

Eskalopki z zielonym pieprzem

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:25
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 270 kcal
Składniki:
2 szt pora -- średnie
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
3/4 szklanki śmietany
4 plastry cielęciny -- bez kości; po 10 dag
3 łyżki oliwy
2 łyżki zielony marynowany pieprz
2 łyżki szczypiorku -- posiekanego
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Pory oczyścić, dokładnie opłukać, pokroić na kawałki długości ok. 3cm i gotować 8min na parze. Śmietanę wymieszać z mąką. Plastry mięsa lekko oprószyć z obu stron solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanej oliwie po 7min z każdej strony. Mięso zdjąć, owinąć w folię aluminiową, by nie wystygło. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć ziarna pieprzu. Dodać śmietanę, zmniejszyć ogień, mieszając podgrzewać 2 min. Do sosu włożyć krążki pora, chwilę razem smażyć . Mięso zalać sosem, posypać szczypiorkiem. Podawać z młodymi ziemniakami.

Do góry

Pieczeń cielęca na dziko

Składniki: 1 kg cielęciny -- bez kości
3/4 szklanki octu winnego -- 6 %
1 łyżeczka ziarna jałowca -- zmiażdzonych
5 dag słoniny
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i jałowcem, ułożyć w kamiennym garnku. Do octu wlać 3/4 szklanki wody, zagotować i od razu wlać do mięsa. Przykryć garnek, odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Co jakiś czas mięso obracać, aby równomiernie się zmarynowało. Następnie wyjąć mięso z marynaty, naszpikować słoniną pokrojoną w słupki, lekko posmarować oliwą, włożyć do rękawa foliowego. Wlać 2-3 łyżki wody, szczelnie zacisnąć końce rękawa, nakłuć folię w 2 miejscach, ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 75 min. Pieczeń można podawać na gorąco lub na zimno.

Do góry

Zupa francuska z pulpetami

Zupa francuska z pulpetami

Składniki:
50 dag cielęciny -- lub kurczaka
włoszczyzna
1 ząbek czosnku
liść laurowy
sól,
pieprz
mięso z rosołu -- na pulpety
1 łyżka masła -- na pulpety
1 szt jajka -- na pulpety
2 łyżki mąki -- na pulpety
15 dag żółty ser
2 łyżki natki pietruszki -- posiekanej
Przygotowanie:
Z mięsa, włoszczyzny, 6 szklanek wody i przypraw ugotować rosół. Mięso z rosołu zemleć, dodać jajko, mąkę, masło, starannie wyrobić masę, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować małe pulpeciki, włożyć je do wrzącej wody i gotować, aż wypłyną. Pulpety wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do wazy, zalać wrzącym rosołem, posypać żółtym serem i natką pietruszki.

Do góry

Cielęcina Marengo

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:10
Czas przygotowania: 25 min.
Czas duszenia: 45 min.
Ilość porcji: 6
Składniki:
1 kieliszek wina wytrawnego -- białe
3 szt szalotek
1 kg cielęciny
1 szt marchewki -- duża
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szt liścia laurowego
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
olej -- do smażenia
oliwa z oliwek -- do smażenia
sól,
pieprz -- do smaku
1 pęczek tymianku
1 kieliszek wody
Przygotowanie:
Oczyść mięso z błon, włókien i pokrój je w centymetrową kostkę. Do rondla na ogniu wlej oliwę i olej. Kiedy będą gorące, dodaj masło i zaczekaj, aż zacznie się pienić. Wrzuć pojedynczo kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmaż je z każdej strony, aż pokryje się złocistą skórką. Umyj i obierz marchewkę, usuń rdzeń, pokrój w kostkę i dodaj ją do mięsa. Pokrój cebulę w kosteczkę i również dodaj do rondla z cielęciną. Wsyp mąkę, żeby zagęścić całość, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany tymianek, liść laurowy i zamieszaj Na koniec wlej wino i wodę, zagotuj i duś w szybkowarze ok. 20 min. W normalnym garnku będzie to trwało ok. 40 min. Po prostu sprawdzaj, czy mięso jest miękkie. Serwuj z ryżem Pilaw.

Do góry

Cielęcina po marokańsku

Składniki:
1 kg cielęciny
1/4 kg śliwek
1 szt cebuli czerwonej -- posiekanej drobno
kolendra
cynamon
sól,
pieprz
imbir
miód
oliwa
woda
Przygotowanie:
Śliwki zalać wrzątkiem na 2 godziny. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą tak żeby było przykryte. Dodać ok. 2-3 łyżek oliwy, posiekaną cebulę oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i dusić aż do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie dodać śliwki i dusić ok. 20 minut. Potem dodać miód ok. 1-2 łyżek i dusić jeszcze 15 minut. Podawać z ryżem i surówką.

Do góry

Cielęcina w sosie rodzynkowym

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50 Czas przygotowania: 10 minut Czas oczekiwania: 40 minut Wartość energetyczna: Całość 1296 kcal 1porcja 216 kcal Składniki: 1 szt kostki rosołowej 800 g cielęciny -- na pieczeń 3 łyżki oleju 50 g rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz cynamon Przygotowanie:
Rosół królewski przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Zrumienić na oleju ze wszystkich stron. podlać rosołem, dodać rodzynki i szczyptę cynamonu. Dusić około 40 minut. Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Mąkę rozprowadzić w 1 szklance wody, dodać do sosu. Zagotować. Połączyć z mięsem.

Do góry

Cielęcina z suszonymi śliwkami

Składniki:
1/2 kg cielęciny
3 łyżki masła -- lub smalec
25 dag śliwek suszonych
2 szt cebul -- małe
sól,
pieprz -- do smaku
1 1/2 łyżeczki cukru
1 szt goździka
Przygotowanie:
Śliwki przebrać, wypłukać, zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę. Mięso (cielęcina lub wołowina) pokrajać w kostkę, cebulę w ćwiartki i smażyć razem do zarumienienia się na rozgrzanym tłuszczu przez około 5 minut, ciągle mieszając. Włożyć śliwki (bez pestek), doprawić solą, pieprzem, cukrem i goździkiem, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, kilkakrotnie wstrząsając garnkiem i nie odkrywając go. Podawać z sałatką z pomidorów i świeżych ogórków lub papryką konserwową i ryżem ugotowanym na sypko lub z białym pieczywem

Do góry

Cielęcina z włoszczyzną

Składniki:
1/2 kg cielęciny
włoszczyzna -- posiekać
2 łyżki oliwy
przyprawy -- do smaku
Przygotowanie:
Cielęcinę i włoszczyznę gotujemy razem. Po ugotowaniu cielęcinę kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, dodajemy 2 łyżki oliwy i przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 15 minut.

Do góry

Faszerowany mostek cielęcy

Składniki:
1 1/2 kg cielęciny
10 dag wątróbki
2 1/2 łyżki masła
1 szt jajka
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki natki pietruszki -- posiekanej drobno
3 łyżki koperku -- posiekanego
sól,
cukier
rodzynki -- odrobina
Przygotowanie:
Ostrym, szpiczastym nożem rozciąć mięśnie i utworzyć nad żebrami kieszeń. Wyjąć żebra nie uszkadzając mięsa. (Lekko kręcić kostkami żeber i zdejmować z nich mięso jak rękawiczki z palców. Przy kłopotach można pomóc ostrym szpicem noża.) Mostek nasolić. Odłożyć na czas przygotowania farszu. Drobno posiekać wątróbkę i razem z masłem, żółtkiem, natką pietruszki, koperkiem i tartą bułką włożyć do malaksera i przez chwilę mieszać. Po uzyskaniu jednolitej masy posolić i posłodzić. Ubić sztywną pianę z białka. Wymieszać masę z wątróbki z pianą z rodzynkami. Wypełnić farszem kieszeń w mostku. Zaszyć białą nicią. Włożyć do brytfanny na mocno rozgrzane masło i obrumienić z obu stron. Dolać nieco wody i dusić do miękkości.

Do góry






Kopiowanie zabronione