Jedz smacznie i zdrowo CIELĘCINA |
|
Gulasz z suszonymi śliwkamiCzas przyrządzania (gg:mm): 01:15 Kuchnia: polska Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal Składniki: 30 dkg wieprzowiny -- pokroić w kostkę 30 dkg cielęciny -- pokroić w kostkę 2 szt cebul -- pokroić w półplasterki 15 dkg śliwek suszonych -- bez pestek, przekroić na połówki 1 szklanka bulion -- warzywny z kostki 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki soku jabłkowego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 5 łyżek oleju 1 łyżeczka melisy 1 łyżeczka cząbru sól, pieprz cukier Przygotowanie: Mięso posolić i popieprzyć, obsmażyć, przełożyć do rondla. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć cebulę, dodać do mięsa razem ze śliwkami. Dolać bulion, wino i sok jabłkowy, dusić godzinę. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i śmietanę, doprawić do smaku. Podawać z makaronem lub kaszą i surówką z selera. Eskalopki z zielonym pieprzemCzas przyrządzania (gg:mm): 00:25 Ilość porcji: 4 Kaloryczość 1 porcji: 270 kcal Składniki: 2 szt pora -- średnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 3/4 szklanki śmietany 4 plastry cielęciny -- bez kości; po 10 dag 3 łyżki oliwy 2 łyżki zielony marynowany pieprz 2 łyżki szczypiorku -- posiekanego sól, pieprz Przygotowanie: Pory oczyścić, dokładnie opłukać, pokroić na kawałki długości ok. 3cm i gotować 8min na parze. Śmietanę wymieszać z mąką. Plastry mięsa lekko oprószyć z obu stron solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanej oliwie po 7min z każdej strony. Mięso zdjąć, owinąć w folię aluminiową, by nie wystygło. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć ziarna pieprzu. Dodać śmietanę, zmniejszyć ogień, mieszając podgrzewać 2 min. Do sosu włożyć krążki pora, chwilę razem smażyć . Mięso zalać sosem, posypać szczypiorkiem. Podawać z młodymi ziemniakami. Pieczeń cielęca na dzikoSkładniki: 1 kg cielęciny -- bez kości3/4 szklanki octu winnego -- 6 % 1 łyżeczka ziarna jałowca -- zmiażdzonych 5 dag słoniny 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i jałowcem, ułożyć w kamiennym garnku. Do octu wlać 3/4 szklanki wody, zagotować i od razu wlać do mięsa. Przykryć garnek, odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Co jakiś czas mięso obracać, aby równomiernie się zmarynowało. Następnie wyjąć mięso z marynaty, naszpikować słoniną pokrojoną w słupki, lekko posmarować oliwą, włożyć do rękawa foliowego. Wlać 2-3 łyżki wody, szczelnie zacisnąć końce rękawa, nakłuć folię w 2 miejscach, ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 75 min. Pieczeń można podawać na gorąco lub na zimno. Zupa francuska z pulpetamiSkładniki: 50 dag cielęciny -- lub kurczaka włoszczyzna 1 ząbek czosnku liść laurowy sól, pieprz mięso z rosołu -- na pulpety 1 łyżka masła -- na pulpety 1 szt jajka -- na pulpety 2 łyżki mąki -- na pulpety 15 dag żółty ser 2 łyżki natki pietruszki -- posiekanej Przygotowanie: Z mięsa, włoszczyzny, 6 szklanek wody i przypraw ugotować rosół. Mięso z rosołu zemleć, dodać jajko, mąkę, masło, starannie wyrobić masę, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować małe pulpeciki, włożyć je do wrzącej wody i gotować, aż wypłyną. Pulpety wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do wazy, zalać wrzącym rosołem, posypać żółtym serem i natką pietruszki. Cielęcina MarengoCzas przyrządzania (gg:mm): 01:10Czas przygotowania: 25 min. Czas duszenia: 45 min. Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kieliszek wina wytrawnego -- białe 3 szt szalotek 1 kg cielęciny 1 szt marchewki -- duża 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt liścia laurowego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki olej -- do smażenia oliwa z oliwek -- do smażenia sól, pieprz -- do smaku 1 pęczek tymianku 1 kieliszek wody Przygotowanie: Oczyść mięso z błon, włókien i pokrój je w centymetrową kostkę. Do rondla na ogniu wlej oliwę i olej. Kiedy będą gorące, dodaj masło i zaczekaj, aż zacznie się pienić. Wrzuć pojedynczo kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmaż je z każdej strony, aż pokryje się złocistą skórką. Umyj i obierz marchewkę, usuń rdzeń, pokrój w kostkę i dodaj ją do mięsa. Pokrój cebulę w kosteczkę i również dodaj do rondla z cielęciną. Wsyp mąkę, żeby zagęścić całość, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany tymianek, liść laurowy i zamieszaj Na koniec wlej wino i wodę, zagotuj i duś w szybkowarze ok. 20 min. W normalnym garnku będzie to trwało ok. 40 min. Po prostu sprawdzaj, czy mięso jest miękkie. Serwuj z ryżem Pilaw. Cielęcina po marokańskuSkładniki:1 kg cielęciny 1/4 kg śliwek 1 szt cebuli czerwonej -- posiekanej drobno kolendra cynamon sól, pieprz imbir miód oliwa woda Przygotowanie: Śliwki zalać wrzątkiem na 2 godziny. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą tak żeby było przykryte. Dodać ok. 2-3 łyżek oliwy, posiekaną cebulę oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i dusić aż do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie dodać śliwki i dusić ok. 20 minut. Potem dodać miód ok. 1-2 łyżek i dusić jeszcze 15 minut. Podawać z ryżem i surówką. Cielęcina w sosie rodzynkowymCzas przyrządzania (gg:mm): 00:50 Czas przygotowania: 10 minut Czas oczekiwania: 40 minut Wartość energetyczna: Całość 1296 kcal 1porcja 216 kcal Składniki: 1 szt kostki rosołowej 800 g cielęciny -- na pieczeń 3 łyżki oleju 50 g rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz cynamon Przygotowanie:Rosół królewski przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Zrumienić na oleju ze wszystkich stron. podlać rosołem, dodać rodzynki i szczyptę cynamonu. Dusić około 40 minut. Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Mąkę rozprowadzić w 1 szklance wody, dodać do sosu. Zagotować. Połączyć z mięsem. Cielęcina z suszonymi śliwkamiSkładniki:1/2 kg cielęciny 3 łyżki masła -- lub smalec 25 dag śliwek suszonych 2 szt cebul -- małe sól, pieprz -- do smaku 1 1/2 łyżeczki cukru 1 szt goździka Przygotowanie: Śliwki przebrać, wypłukać, zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę. Mięso (cielęcina lub wołowina) pokrajać w kostkę, cebulę w ćwiartki i smażyć razem do zarumienienia się na rozgrzanym tłuszczu przez około 5 minut, ciągle mieszając. Włożyć śliwki (bez pestek), doprawić solą, pieprzem, cukrem i goździkiem, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, kilkakrotnie wstrząsając garnkiem i nie odkrywając go. Podawać z sałatką z pomidorów i świeżych ogórków lub papryką konserwową i ryżem ugotowanym na sypko lub z białym pieczywem Cielęcina z włoszczyznąSkładniki:1/2 kg cielęciny włoszczyzna -- posiekać 2 łyżki oliwy przyprawy -- do smaku Przygotowanie: Cielęcinę i włoszczyznę gotujemy razem. Po ugotowaniu cielęcinę kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, dodajemy 2 łyżki oliwy i przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 15 minut. Faszerowany mostek cielęcySkładniki:1 1/2 kg cielęciny 10 dag wątróbki 2 1/2 łyżki masła 1 szt jajka 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki natki pietruszki -- posiekanej drobno 3 łyżki koperku -- posiekanego sól, cukier rodzynki -- odrobina Przygotowanie: Ostrym, szpiczastym nożem rozciąć mięśnie i utworzyć nad żebrami kieszeń. Wyjąć żebra nie uszkadzając mięsa. (Lekko kręcić kostkami żeber i zdejmować z nich mięso jak rękawiczki z palców. Przy kłopotach można pomóc ostrym szpicem noża.) Mostek nasolić. Odłożyć na czas przygotowania farszu. Drobno posiekać wątróbkę i razem z masłem, żółtkiem, natką pietruszki, koperkiem i tartą bułką włożyć do malaksera i przez chwilę mieszać. Po uzyskaniu jednolitej masy posolić i posłodzić. Ubić sztywną pianę z białka. Wymieszać masę z wątróbki z pianą z rodzynkami. Wypełnić farszem kieszeń w mostku. Zaszyć białą nicią. Włożyć do brytfanny na mocno rozgrzane masło i obrumienić z obu stron. Dolać nieco wody i dusić do miękkości.
|
|